Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoční zvyky

Od: poradce330* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, tak pomalu se chystám na Vánoce a chtěl bych mezi ně i zařadit nějaké netradiční zvyky. Na internetu jsem našel pouze takové ty všeobecně známé. Chtěl bych ale něco netradičního. Znáte tedy nějaké zajímavé "vesnické" zvyky, nebo tradice? Díky :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoummy*
hodnocení

0x

Vylívání olova do vody, rozkrajování jablek, dělání oříškových lodí se svíčkou - následné pouštění na vodě, oblékání domácích mazlíčků do vánočních kostýmů, zdobění stromků zeleninou v lese a třeba ohńostoj :), tady je článek o věštění o Štědrém dnu... spektrumzdravi.cz/...

hodnocení

0x

U nás na stole nesmí nikdy chybět tři věci. Peněženka (jen ženy), sůl, aby byl celý rok dostatek a hořící svíčka pro všechny, kteří u stolu už nejsou s námi. :-D Mladí zavedli šupinu pod talíř, kterou všichni nosíme v něněžence. Loňskou, v koutečku peněženky, ještě mám. A v jiné rodině jsem zažila, že jsme všichni i děti měli pod talířem peníze. Vnučka 6 let 20 kč a já 500 kč. Moc pěkný zvyk!

lidus*

Kde to bylo?, jela bych také na návštěvu :-D. U nás jsou zvyky co každý zná, snad jen to, že na Štědrý den dopoledne jedeme nakrmit všechna zvířata na chalupě, zavěsit lojové koule... při cestě zpět nakrmit v oboře divoká prasata, muflony a u řeky hodit kachnám a labutím. Nenechám si ujít kostely v blízkosti kde mají betlém, kolem 14h bývá zpívaná mše pro děti (nemodlím se ale toto je moc krásné). Těším se na krásné pohádky a tradične na 25.12 kdy se celá rodina schází u maminky, rok od roku je nás víc a už nám chybí 2 židle. Purpuru na plotně nezapaluji od té doby, co se mi málem na Štědrý den udusila dcera.

ju*
hodnocení

0x

Sice to není vánoční , ale novoroční : Pouštění draka - po proflámované silvestrovské noci vylezeme na nejbližší kopec a hlubokými vydechy vypouštíme v těle uvězněného draka...pak sejdeme a dáme zelnou s klobásou a pivo...

hodnocení

0x

Na Vánoce zvědavá děvčata házela střevícem přes hlavu, zdali se v příštím roce vdají. A také, ze stejného důvodu třásly bezem. Jinak se tradičně lilo olovo, rozkrajovalo jablko, pouštěly ořechové lodičky se svíčkami.

U štědrovečerního stolu měl být sudý počet lidí. Když je prý lichý, někdo zemře. Nás bylo pokaždé 5 - rodiče, 2 děti a babička. A nikdy nikdo neumřel, až ta babička, ale za hodně let. Nesmí se všemu hned věřit.

Také se prý prostíral 1 talíř navíc - pro případného hosta. A někde prý přímo vyžadovali, aby byl u stolu nějaký pocestný. Tehdy to bylo takové solidární, ale pozvěte si dneska do domu kohokoli.

Všechna domácí zvířata musela dostat kousek vánočky /štědrovky/ - slepice, pes, kočka, třeba i prasátko, ale na žádné se nesmělo zapomenout.

A když jste se na Štědrý večer rozhlédli po obloze, poznali jste, zda vám příští rok slepice ponesou. Platilo totiž, že: Na Štědrý večer hvězdičky, ponesou vajíčka slepičky.

Loni bylo na Štědrý den zataženo, hvězdy nebyly vidět, proto mi ty mršky opravdu moc nenesly. *smich* Jaga

iz*
hodnocení

0x

Vánoční splutí Vltavy: Štědrý den od cca 10 do cca 14 hodin už od počátku 90. let ...

mopet*
hodnocení

0x
A jestli vydrziš celý den nepapat ...

toustovac*
hodnocení

0x

Takže. uff.. my doma lijeme olovo nebo vosk, chodíme do lesa ozdobit zvířátkům stromeček jablkama a mrkví, rozkrajujeme jablka, hážeme střevícem, pouštíme lodičky, pusa pod jmelím, hážeme slupkou (uvidí se písmeno, na které bude začínat jméno milého) míváme pod talířem šupiny, na stole míváme peněženku, bývá prostřeno pro hosta, sudý počet lidí, nikdo nesmí vstát od stolu (nevím přesně proč - buď proto, že ten člověk onemocní, umře a nebo odejde od rodiny), do večera nejíme maso, abychom viděli zlatý prasátko (protože nejíst vůbec, bychom nevydrželi), před večeří se modlíme... tak, to je asi všechno.

Ve Štědrém dnu od Erbena taky najedete nějaký Vánoční zvyky.

doplněno 10.12.14 15:18:

Jo a ještě se nesmí prát a věšet prádlo.

hodnocení

0x

Už bych konečně letos začala s jednou z nejoblíbenějších Vánočních tradic - koukání na Smrtonostnou past :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]