Vánoční cukroví

Od: Datum: 08.12.14 17:59 odpovědí: 38 změna: 28.10.16 08:35
avatar

Dobrý podvečer všem Chci se Vás milé dámy zeptat,jaké druhy vánočního cukroví pečete neraději a nejvíce.Zkrátka a dobře,peču již léta cca 8 - 10 druhů.Ne,že by nechutnalo,spíše naopak,ale zajímá mě,zda děláte krom klasických rohlíčků,pracen,lineckého,kokosek,trubiček,mušliček,ořechů,košíčků...ještě jiné,výborné pečivo.Také by mě zajímaly Vaše recepty na slané varianty.Moc děkuji a přeji Vám všem krásný a pokud možno klidný advent bez stresů


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 08.12.14 18:08
avatar

Miluju mandlové nepečené. Co nejjemněji namleté mandle, moučkový cukr a citronová šťáva, vznikne těsto (dá se přidat kakao), které se vyválí na moučkovém cukru a vykrajuje. Navrch zdobím na co přijdu - základ poleva, pak může být mandlička, kandovaná papája, brusinky, cukrářské zdobení, oříšek... různé kombinace poleva (hořká, mléčná, jogurtová) vs. mandle/brusinky/papája/zdobení, aby to tvořilo pěkné kombinace. Minulý rok jsem zkusila přidat nasekané brusinky nebo čokoládové pecičky přímo do těsta - špatné to nebylo, jen se lámaly. U tchyně to mělo strašný úspěch minulý rok, zblajzli to hned :-D

Skladovat ve vlhku, jinak uschnou a není to dobré.

doplněno 08.12.14 18:12:

Tohle cukroví dělala mamka od mých cca 10 let. Vždycky jsem ho zbožňovala a mívala jsem zákaz na něj chodit, protože bych ho jinak všechno sezobala :-D mlela ty mandle v mlýnku na maso dojemna, byl to úplný marcipán s citrónovým podtónem. Já kupuji mleté mandle v Lidlu, ty nejsou tak najemno :( ale i tak ho mám ráda. Dneska jsem v Albertu sehnala namletou oříškovou směs, tak to zkusím s ní, docela by mě zajímalo, jak to může dopadnout.

Od: wamp®
Datum: 08.12.14 20:00
avatar

Naufrago,zkusím,sbíhají se mně sliny,děkuji :-P I když ze sladkého cukroví mám nejraději ta pečená a smažená zvířátka :-D

Datum: 08.12.14 21:01
avatar

Nooo, jen abyste nezměnila názor ;) ne, teď vážně, ony všechny tradiční druhy cukroví mají něco do sebe - jinak by nebyly tradiční, že?

Datum: 08.12.14 18:09

nejvíce u nás jdou na odbyt vosí hnízda a perníčky... ostatní je jen tak na spestření :)

Od: wamp®
Datum: 08.12.14 20:01
avatar

Requied,také děkuji..Hnízda dělám a perníčky také,včetně domečků a kostelíčků

Datum: 08.12.14 18:15

Zdravím.Má žena má pečeného i nepečeného nejméně 15 druhů.

Od: wamp®
Datum: 08.12.14 20:03
avatar

Zwiki,Vám děkuji za oznámení.Máte jistě šikovnou ženu.

Datum: 08.12.14 19:33
avatar

Nepečeme, peče nám všem 75 letá maminka, urazila by se kdybychom cukroví nechtěli, peče minimálně 15 druhů a každý rok jedno neznámé cukroví, každý si řekne co chce, miluju zázvorky, žloutkové tyčinky, medové kornoutky, košíčky s punčovinou a od všeho trochu, nemusím laskonky, trubičky mám ráda plněné ušlehaným sýrem na slano. Vánoční stres neznám, dnes manžel zavěsil světelné řetězy na okna, vnučka mi na jedno okno nastříkala podle šablony anděla a vločky (trochu křivě), dárky už mám zabalené a popsané, okna neumytá, sklo ve vitríně neumyté, prach na skříních neutřený a vůbec mi to nevadí. Místo vánočního stresu jsme dnes s manželem dělali játrovou paštiku, je vynikající.

Od: wamp®
Datum: 08.12.14 20:08
avatar

Lidunko,Vy se máte Děkuji Vám za tipy. A ten stres u Vás nehrozí,to je fajn,já vždy lítám jako poděs,aby bylo vše excelentní a na Štědrý večer se usadím a celá zničená vydechuji.Máme obrovský dům,takže nevím,kde začít a kdy skončit...Pokaždé říkám,že příští rok se uklidním a nějak mně to stále nejde *nevi*

Datum: 08.12.14 19:41
avatar

Přehršel těchto otázek se zdá v tomto čase poněkud již nudným.

ŠKVARKOVÉ CUKROVÍ.

Od: wamp®
Datum: 08.12.14 20:09
avatar

Bomba,domnívám se,že toto téma je každoročně aktuální,nikoliv nudné. Nemusela jste se obtěžovat...Škvarkové nedělám.Přesto děkuji.

Datum: 08.12.14 19:57
avatar

Ahojky, u nás vedou rohlíčky a úly (nebo vosí hnízda či tak nějak podobně) se světlým krémem. Zbytek je mi buřt, ale tyhle dva druhy prostě musím mít:) Loni byly úly ze dvou dávek a bylo jich málo, takže letos ze tří.

Máme dělá klasické pracny, linecké, košíčky, polomáčené ořechové rohlíčky. Kdysi dělávala kolem 12 ruhů, ale bylo to zbytečné.

Bomba - nikdo Vás nenutí tyto otázky číst a už vůbec reagovat.

Od: wamp®
Datum: 08.12.14 20:12
avatar

Martinko,moc díky Hnízda,čili úly dělám také ze dvou dávek a rohlíčky ze tří *smich* To ostatní také...12 druhů je opravdu moc...A díky za podporu jako vždy *placni*

Datum: 08.12.14 20:01
avatar

Dobrý večer, já mám nejraději krom slepovaného a vanilkových rohlíčků vosí hnízda a čokoládové kuličky, obalené v kokosu s hrozinkami, nepečené, samozřejmě. Pak ledovky, trubičky s kávovým krémem z medového těsta, konce obalené v čokoládové polevě a kokosu.

Od: wamp®
Datum: 08.12.14 20:14
avatar

Dejavu,také děkuji Čoko kuličky dělám též...Zaujaly mě ty trubičky s kávovým krémem,hmm,asi budou v kurzu ;)

Od: uska®
Datum: 08.12.14 20:22

Kakaové rohlíčky, nepečené, vyklepávané z dřevěné formy. Děvčata zkuste je, nemá to chybu

1/2 l mléka, 1/4 kg krup. cukru, 5 dkg kakaa, 15 dkg mletých ořechů, citr. kůra, van. cukr.

Mléko s cukrem dáme vařit do zkoustnutí - jako tmavší omáčky (asi 45 minut). Stáhneme z ohně, přidáme kakao, ořechy, citr. ůkru a van. cukr, zahustíme pokud je třeba strouhankou. Těsto udržujeme vlažné a z dřevěné formičky vyklepáváme rohlíčky. Formu vysypáváme ml. cukrem. Na plechu necháme uschnout - nepečeme. MŃAM...

doplněno 08.12.14 21:42:

*vařit do zhoustnutí, ne do zkoustnutí, pardon

Datum: 08.12.14 22:56

Holky, jak já vám závidím tyhle starosti. Tak jsem se těšila, jak letos budu s vnoučaty plácat cukroví . No, člověk míní, pánbůh mění. Během měsice se zvrtlo, co mohlo. Takže nejenže jsem zůstala se třemi malými vnoučaty sama, protože zdravotní stav dcery se moc zhoršil. Ještě k tomu u mojí sestry propukla náhle dost agresivní forma rakoviny. Musela jsem si ji vzít teď k sobě domů, aby nemusela být na LDNce. Tak aspoň nakouknu sem, jak vy pečete a cítím tu krásnou vánoční vůni cukroví až tady u mě. Co na tom, že se něco malinko připálí, že se nějaký krém zdrcne... I to patří k předvánoční náladě. Tak ať se vám dílo daří... *plac*Sebodka

Datum: 09.12.14 12:21
avatar

Milá Sebod, jeden by si hodil mašli, ty ne, ty jsi tak silná ženská, že to vše vydržíš a ještě navíc s úsměvem. Všem vykouzlíš krásné Vánoce a všechny starosti budou na chvíli zapomenuty. Ať se daří a ten příští rok ať je aspoň o kousíček lepší. L

Datum: 09.12.14 08:02
avatar

Dobrý den.U nás jdou nejvíc vosí hnízda a cukroví na strojku.Letos jsme vymysleli zlepšovák na pečení rohlíčků.Aby jsme je nemuseli šůlat v ruce,koupili jsme trychtýř o průměru mlýnku.Manžel jen odstřihl z trychtýře to ouško a trychtýř jsme přidělali na mlýnek.No a pak jsme jen těsto prohnali mlýnkem a měli jsme rohlíčky jeden jako druhý.Jen jsme upravili konečky do špičky.

Datum: 09.12.14 14:57
avatar

Omlouvám se, je to trochu mimo mísu ale to tu jsou dva téměř stejné nicky a dva různí lidé?, babajaga a 2babajaga? Dík za ten chaos.

doplněno 10.12.14 11:02:

Děvčata, babuškyjagušky, spokojená tedy nejsem, to víte stařecká demence, pak ten němec co mi krade věci a vy nicky téměř shodné, kdo se v tom má vyznat.*ee*

Datum: 09.12.14 18:28
avatar

Ano Lidus, také jsem si toho všimla, dávala jsem pozor a jsou to snad opravdu dvě různé osoby. Já zde vystupuji jako Pohanka přihlášená a Pohankaa jako nepřihlášená, když se mi nechce přihlašovat.

Ale ať se k tomu raději vyjádří dotčení rádcové.

Datum: 09.12.14 19:40
avatar

Pro vysvětlení:jsme tady dvě.Já 2babajaga a babajaga.A podle jejích příspěvků to vypadá že jsme asi tak stejného věku.Chtěla jsem být babajaga ale už bylo obsazeno tak jsem přidala tu dvojku!Spokojenost?

Datum: 09.12.14 12:04
avatar

I když nejsem dáma tak si dovolím zde také přispět a na něco se zeptat. Snad to nebude vadit.

Taky mám v úmyslu dělat vosí hnízda, ale hledám na ně nějaký dobrý recept. Loni jsem je dělal pode receptu kluků v akci. Byly sice dobré a všem chutnaly, ale byly dost hodně měkké. Asi kvůli tomu máslu. Musel jsem je uchovávat v lednici, ale po vyložení na stůl po krátké době zase změkly. Letos bych chtěl vyzkoušet nějaký jiný recept, tak aby to nebylo až tolik měkké, a nemuselo se to uchovávat v lednici. V internetu se dá najít hodně různých receptů na vosí hnízda, ale asi ne všechny budou stejně dobré a kvalitní. Zajímalo by mne jaký máte kdo názor na tento recept. Těsto neobsachuje máslo a proto by to nemuselo být příliš měkké. Myslíte, že pouze s tím rumem se z toho dá dobře udělat těsto se kterým se bude dobře pracovat a nebude se to rozpadávat? Uvítám případné další recepty na vosí hnízda se kterými máte kdo dobré zkušenosti a nejsou příliš složité. Jinak místo piškotů, tak jak se všude v receptech píše je podle mne lepší na uzavření ze spodu si předem napéct kolečka z lineckého těsta.

Datum: 09.12.14 13:42
avatar

Dobrý den vlazy.Řekla bych že na vosí hnízda jsou lepší piškoty.Tady je náš recept podle kterého je každý rok děláme.Neroztékají se a dělám je ze dvou dávek protože jsou hned pryč.

Vosí hnízda:20dkg piškotů,z toho 40ks vybereme a ostatní rozválíme nebo nameleme na strojku na jemno.Přidáme 18dkg moučkového cukru,2lžíce kakaa,8dkg másla /dávám buď Heru nebo Zlatou Hanou/,2lžíce mléka.

Na náplň:6dkg másla /taky dávám Heru nebo Zlatou Hanou/,1žloutek,2lžíce rumu.

Těsto rozdělím na 4 díly a z každého dílu udělám 10kuliček.Obalím je v cukru,mačkám do formiček.Dám náplň,lehce přimačknu piškot a vyklopím.

Datum: 09.12.14 14:34
avatar

2babajaga: Děkují za reakci. Tu náplň děláš bez cukru?

Datum: 09.12.14 15:07
avatar

vlazy:Cukr do náplně nedávám.Ty vosí hnízda jsou dost sladká.

Datum: 09.12.14 16:06
avatar

Já mám rád sladké a proto bych i do té náplně dal trochu cukru. Každý máme rádi trochu jiné chutě.

Datum: 09.12.14 17:49
avatar

Můžeš tu náplň osladit.Hlavně až budeš dělat ten krém,máslo a rum musí mít pokojovou teplotu aby se krém nesrazil ale to určitě víš.Teď jsem zkoušela nový recept-domácí raffaelo.Je to rychlé a bašta!

Od: myse®
Datum: 10.12.14 11:21
avatar

já dávám do náplně místo rumu vaječňák...

Od: gita65
Datum: 10.12.14 13:22

U nás nejvíce jdou Brtníky. Těch musí být pořádná dávka. Z lineckého těsta si nejdříve upeču soklíky- kolečka, Musí jich být na jednu dávku Brtníků kolem 100 ks. Dělám si menší kolečka, nebot máme rádi když cukroví je menší.

Recept na pusinkové Brtníky. 4 bílky vyšlehám v kotlíku v horké vodní lázni do podoby tuhého sněhu. Zašlehámdo něj po částech 250 g pískového cukru a jakmile bude pěna dostatečně hustá přidám 100 g strouhaného kokosu a 100 g jemně mletých ořechů. vše důkladně promíchat, ale již nešlehat ! S měs naplním do sáčku se zdobící špičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkám pusinky o velikosti lineckých koleček. Peču zvolna na 150 stupnů lehce dorůžova. Podeberu širším nožem a pusinky přendám do krabice. Nechám třeba 2-3 dny odležet nebo jen nechám vychladnout. Linecká kolečka potom potřu nutelou přiložím kokosovo-ořechovou pusinku. Nechám chvilku v chladu. Pak každý kousek obrátím, podržím za linecká kolečka a špičku smočím v rozehřáté čokoládě.

doplněno 10.12.14 13:29:

Nevím, zda to přečtete co jsem tam u fotky připsala. Celé se mi to tam nezobrazilo. Vpravo je, že se to peče slabě do růžova asi 6- 7 minut při 150 stupnů. Ale je dobře to ještě hlídat.

Od: gita65
Datum: 10.12.14 13:52

Pak jěště dělám marokánky. Jsou také moc vynikající.

recept na 50-60 ks. čtvrt litru smetany ke šlehání, celkem 160 gramů sušeného ovoce ( švestky, merunky, rozinky, brusinky), 160 gramů mletých ořechů, 160 gramů cukr moučka, půlku balíčku vanilkového cukru, 30 gramů hladké mouky.

Nejdříve si nakrájím na drobné kousky sušené ovoce. Potom smetanu, cukr, vanilkový cukr a mouku svařím za stálého míchání. Hned odstavím a přisypu oříšky a sušené pokrájené ovoce. Vše ještě dobře promíchám. Na plech s pečícím papírem dělám lžičkou hromádky, dále od sebe a pozvolna peču v předehřáté troubě na 120- 150 stupnů dorůžova. Spodek má být světle hnědý. Ještě teplé ! je pomocí dortového nože sundávám. Po vychladnutí spodek potřu rozehřátou čokoládou a vydličkou udělám vlnky. Nechám ztuhnout. Nechám odležet aspon týden.

Datum: 10.12.14 13:54
avatar

Marokánky ty jsou výborné, ty vaše Brtníky dělá maminka také, slepuje ale rybízovou nebo ostružinovou marmeládou.

Od: gita65
Datum: 10.12.14 14:14

Ano, Liduš, moje maminka dříve také slepovala marmeládou, dokonce i povidly, někdy je jen slepila s tuhým medem. Ale s medem to bylo moc sladké, ale nám dětem to nevadilo. S nutelu jsou snad nejlepší.

Od: pt®
Datum: 27.10.16 12:19
avatar

našla jsem jednoduchý recept na kokosové kuličky:

http://www.nejrecept.cz/recep…-surovin-jako-z-obchodu-r1981

 

Od: maky®
Datum: 27.10.16 12:30
avatar

pt kokosky jsem ješte nedelala, ta vejce celá? Z bílků se ušlehá sníh? Nebo jenom bílky?*sok*

Od: pt®
Datum: 28.10.16 00:21
avatar

"maky", ano vejce celá...*placni*

Datum: 27.10.16 12:36

dělám ty samé, jsou rychlé a výtečné - nesnáším nějaké zdlouhavé šlehání v páře a podobně:-D

vejce dávám celé

Od: maky®
Datum: 28.10.16 08:35
avatar

hahanaj a sníh nešleháte? díky *tanec*

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.