Nejste přihlášen/a.
Dobrý podvečer všem Chci se Vás milé dámy zeptat,jaké druhy vánočního cukroví pečete neraději a nejvíce.Zkrátka a dobře,peču již léta cca 8 - 10 druhů.Ne,že by nechutnalo,spíše naopak,ale zajímá mě,zda děláte krom klasických rohlíčků,pracen,lineckého,kokosek,trubiček,mušliček,ořechů,košíčků...ještě jiné,výborné pečivo.Také by mě zajímaly Vaše recepty na slané varianty.Moc děkuji a přeji Vám všem krásný a pokud možno klidný advent bez stresů
Miluju mandlové nepečené. Co nejjemněji namleté mandle, moučkový cukr a citronová šťáva, vznikne těsto (dá se přidat kakao), které se vyválí na moučkovém cukru a vykrajuje. Navrch zdobím na co přijdu - základ poleva, pak může být mandlička, kandovaná papája, brusinky, cukrářské zdobení, oříšek... různé kombinace poleva (hořká, mléčná, jogurtová) vs. mandle/brusinky/papája/zdobení, aby to tvořilo pěkné kombinace. Minulý rok jsem zkusila přidat nasekané brusinky nebo čokoládové pecičky přímo do těsta - špatné to nebylo, jen se lámaly. U tchyně to mělo strašný úspěch minulý rok, zblajzli to hned
Skladovat ve vlhku, jinak uschnou a není to dobré.
doplněno 08.12.14 18:12:Tohle cukroví dělala mamka od mých cca 10 let. Vždycky jsem ho zbožňovala a mívala jsem zákaz na něj chodit, protože bych ho jinak všechno sezobala mlela ty mandle v mlýnku na maso dojemna, byl to úplný marcipán s citrónovým podtónem. Já kupuji mleté mandle v Lidlu, ty nejsou tak najemno
ale i tak ho mám ráda. Dneska jsem v Albertu sehnala namletou oříškovou směs, tak to zkusím s ní, docela by mě zajímalo, jak to může dopadnout.
Naufrago,zkusím,sbíhají se mně sliny,děkuji I když ze sladkého cukroví mám nejraději ta pečená a smažená zvířátka
Nepečeme, peče nám všem 75 letá maminka, urazila by se kdybychom cukroví nechtěli, peče minimálně 15 druhů a každý rok jedno neznámé cukroví, každý si řekne co chce, miluju zázvorky, žloutkové tyčinky, medové kornoutky, košíčky s punčovinou a od všeho trochu, nemusím laskonky, trubičky mám ráda plněné ušlehaným sýrem na slano. Vánoční stres neznám, dnes manžel zavěsil světelné řetězy na okna, vnučka mi na jedno okno nastříkala podle šablony anděla a vločky (trochu křivě), dárky už mám zabalené a popsané, okna neumytá, sklo ve vitríně neumyté, prach na skříních neutřený a vůbec mi to nevadí. Místo vánočního stresu jsme dnes s manželem dělali játrovou paštiku, je vynikající.
Lidunko,Vy se máte Děkuji Vám za tipy. A ten stres u Vás nehrozí,to je fajn,já vždy lítám jako poděs,aby bylo vše excelentní a na Štědrý večer se usadím a celá zničená vydechuji.Máme obrovský dům,takže nevím,kde začít a kdy skončit...Pokaždé říkám,že příští rok se uklidním a nějak mně to stále nejde
Bomba,domnívám se,že toto téma je každoročně aktuální,nikoliv nudné. Nemusela jste se obtěžovat...Škvarkové nedělám.Přesto děkuji.
Ahojky, u nás vedou rohlíčky a úly (nebo vosí hnízda či tak nějak podobně) se světlým krémem. Zbytek je mi buřt, ale tyhle dva druhy prostě musím mít Loni byly úly ze dvou dávek a bylo jich málo, takže letos ze tří.
Máme dělá klasické pracny, linecké, košíčky, polomáčené ořechové rohlíčky. Kdysi dělávala kolem 12 ruhů, ale bylo to zbytečné.
Bomba - nikdo Vás nenutí tyto otázky číst a už vůbec reagovat.
Martinko,moc díky Hnízda,čili úly dělám také ze dvou dávek a rohlíčky ze tří
To ostatní také...12 druhů je opravdu moc...A díky za podporu jako vždy
Dobrý večer, já mám nejraději krom slepovaného a vanilkových rohlíčků vosí hnízda a čokoládové kuličky, obalené v kokosu s hrozinkami, nepečené, samozřejmě. Pak ledovky, trubičky s kávovým krémem z medového těsta, konce obalené v čokoládové polevě a kokosu.
Dejavu,také děkuji Čoko kuličky dělám též...Zaujaly mě ty trubičky s kávovým krémem,hmm,asi budou v kurzu
Kakaové rohlíčky, nepečené, vyklepávané z dřevěné formy. Děvčata zkuste je, nemá to chybu
1/2 l mléka, 1/4 kg krup. cukru, 5 dkg kakaa, 15 dkg mletých ořechů, citr. kůra, van. cukr.
Mléko s cukrem dáme vařit do zkoustnutí - jako tmavší omáčky (asi 45 minut). Stáhneme z ohně, přidáme kakao, ořechy, citr. ůkru a van. cukr, zahustíme pokud je třeba strouhankou. Těsto udržujeme vlažné a z dřevěné formičky vyklepáváme rohlíčky. Formu vysypáváme ml. cukrem. Na plechu necháme uschnout - nepečeme. MŃAM...
doplněno 08.12.14 21:42:*vařit do zhoustnutí, ne do zkoustnutí, pardon
Holky, jak já vám závidím tyhle starosti. Tak jsem se těšila, jak letos budu s vnoučaty plácat cukroví . No, člověk míní, pánbůh mění. Během měsice se zvrtlo, co mohlo. Takže nejenže jsem zůstala se třemi malými vnoučaty sama, protože zdravotní stav dcery se moc zhoršil. Ještě k tomu u mojí sestry propukla náhle dost agresivní forma rakoviny. Musela jsem si ji vzít teď k sobě domů, aby nemusela být na LDNce. Tak aspoň nakouknu sem, jak vy pečete a cítím tu krásnou vánoční vůni cukroví až tady u mě. Co na tom, že se něco malinko připálí, že se nějaký krém zdrcne... I to patří k předvánoční náladě. Tak ať se vám dílo daří... Sebodka
Dobrý den.U nás jdou nejvíc vosí hnízda a cukroví na strojku.Letos jsme vymysleli zlepšovák na pečení rohlíčků.Aby jsme je nemuseli šůlat v ruce,koupili jsme trychtýř o průměru mlýnku.Manžel jen odstřihl z trychtýře to ouško a trychtýř jsme přidělali na mlýnek.No a pak jsme jen těsto prohnali mlýnkem a měli jsme rohlíčky jeden jako druhý.Jen jsme upravili konečky do špičky.
Omlouvám se, je to trochu mimo mísu ale to tu jsou dva téměř stejné nicky a dva různí lidé?, babajaga a 2babajaga? Dík za ten chaos.
doplněno 10.12.14 11:02:Děvčata, babuškyjagušky, spokojená tedy nejsem, to víte stařecká demence, pak ten němec co mi krade věci a vy nicky téměř shodné, kdo se v tom má vyznat.
Ano Lidus, také jsem si toho všimla, dávala jsem pozor a jsou to snad opravdu dvě různé osoby. Já zde vystupuji jako Pohanka přihlášená a Pohankaa jako nepřihlášená, když se mi nechce přihlašovat.
Ale ať se k tomu raději vyjádří dotčení rádcové.
I když nejsem dáma tak si dovolím zde také přispět a na něco se zeptat. Snad to nebude vadit.
Taky mám v úmyslu dělat vosí hnízda, ale hledám na ně nějaký dobrý recept. Loni jsem je dělal pode receptu kluků v akci. Byly sice dobré a všem chutnaly, ale byly dost hodně měkké. Asi kvůli tomu máslu. Musel jsem je uchovávat v lednici, ale po vyložení na stůl po krátké době zase změkly. Letos bych chtěl vyzkoušet nějaký jiný recept, tak aby to nebylo až tolik měkké, a nemuselo se to uchovávat v lednici. V internetu se dá najít hodně různých receptů na vosí hnízda, ale asi ne všechny budou stejně dobré a kvalitní. Zajímalo by mne jaký máte kdo názor na tento recept. Těsto neobsachuje máslo a proto by to nemuselo být příliš měkké. Myslíte, že pouze s tím rumem se z toho dá dobře udělat těsto se kterým se bude dobře pracovat a nebude se to rozpadávat? Uvítám případné další recepty na vosí hnízda se kterými máte kdo dobré zkušenosti a nejsou příliš složité. Jinak místo piškotů, tak jak se všude v receptech píše je podle mne lepší na uzavření ze spodu si předem napéct kolečka z lineckého těsta.
Dobrý den vlazy.Řekla bych že na vosí hnízda jsou lepší piškoty.Tady je náš recept podle kterého je každý rok děláme.Neroztékají se a dělám je ze dvou dávek protože jsou hned pryč.
Vosí hnízda:20dkg piškotů,z toho 40ks vybereme a ostatní rozválíme nebo nameleme na strojku na jemno.Přidáme 18dkg moučkového cukru,2lžíce kakaa,8dkg másla /dávám buď Heru nebo Zlatou Hanou/,2lžíce mléka.
Na náplň:6dkg másla /taky dávám Heru nebo Zlatou Hanou/,1žloutek,2lžíce rumu.
Těsto rozdělím na 4 díly a z každého dílu udělám 10kuliček.Obalím je v cukru,mačkám do formiček.Dám náplň,lehce přimačknu piškot a vyklopím.
Já mám rád sladké a proto bych i do té náplně dal trochu cukru. Každý máme rádi trochu jiné chutě.
U nás nejvíce jdou Brtníky. Těch musí být pořádná dávka. Z lineckého těsta si nejdříve upeču soklíky- kolečka, Musí jich být na jednu dávku Brtníků kolem 100 ks. Dělám si menší kolečka, nebot máme rádi když cukroví je menší.
Recept na pusinkové Brtníky. 4 bílky vyšlehám v kotlíku v horké vodní lázni do podoby tuhého sněhu. Zašlehámdo něj po částech 250 g pískového cukru a jakmile bude pěna dostatečně hustá přidám 100 g strouhaného kokosu a 100 g jemně mletých ořechů. vše důkladně promíchat, ale již nešlehat ! S měs naplním do sáčku se zdobící špičkou a na plech vyložený pečícím papírem stříkám pusinky o velikosti lineckých koleček. Peču zvolna na 150 stupnů lehce dorůžova. Podeberu širším nožem a pusinky přendám do krabice. Nechám třeba 2-3 dny odležet nebo jen nechám vychladnout. Linecká kolečka potom potřu nutelou přiložím kokosovo-ořechovou pusinku. Nechám chvilku v chladu. Pak každý kousek obrátím, podržím za linecká kolečka a špičku smočím v rozehřáté čokoládě.
doplněno 10.12.14 13:29:Nevím, zda to přečtete co jsem tam u fotky připsala. Celé se mi to tam nezobrazilo. Vpravo je, že se to peče slabě do růžova asi 6- 7 minut při 150 stupnů. Ale je dobře to ještě hlídat.
Pak jěště dělám marokánky. Jsou také moc vynikající.
recept na 50-60 ks. čtvrt litru smetany ke šlehání, celkem 160 gramů sušeného ovoce ( švestky, merunky, rozinky, brusinky), 160 gramů mletých ořechů, 160 gramů cukr moučka, půlku balíčku vanilkového cukru, 30 gramů hladké mouky.
Nejdříve si nakrájím na drobné kousky sušené ovoce. Potom smetanu, cukr, vanilkový cukr a mouku svařím za stálého míchání. Hned odstavím a přisypu oříšky a sušené pokrájené ovoce. Vše ještě dobře promíchám. Na plech s pečícím papírem dělám lžičkou hromádky, dále od sebe a pozvolna peču v předehřáté troubě na 120- 150 stupnů dorůžova. Spodek má být světle hnědý. Ještě teplé ! je pomocí dortového nože sundávám. Po vychladnutí spodek potřu rozehřátou čokoládou a vydličkou udělám vlnky. Nechám ztuhnout. Nechám odležet aspon týden.
Marokánky ty jsou výborné, ty vaše Brtníky dělá maminka také, slepuje ale rybízovou nebo ostružinovou marmeládou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.