Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímá mě, jak byste si v dnešní době představili, kdyby Kristus žil opět na zemi, co by dělal, jak by žil, atd., pokud by se rozhodl, že bude žít společně s lidmi jako člověk. Žil by třeba nějak jako mnich?
Děkuji.
Tak nejspíš by byli jeho rodiče Josef a Marie zavřeni za potulku a Veřejná matka, tedy jinými slovy, Ústav sociální péče, by jim Ježíše odebral a umístil do kojeneckého ústavu, kde by vyrůstal mezi jinými odloženými, či odebranými dětmi. To by mělo následně vliv na jeho sociální cítění a ve třinácti letech by vyloupil první auto, v patnácti první Večerku. V osmnácti by pod vlivem drog řídil auto bez řidičáku a po 27 napomenutí by ve dvaceti dostal podmínku. Do třiceti by stihnul ještě být 20x trestán za násilnou a majetkovou činnost a konečně ve 33 letech by skončil předávkováním někde na skládce.
Bible je moudrý souhrn lidských zkušeností se světem tehdejší doby a Ježíš z Nazaretu byl dle historiků s velkou pravděpodobností skutečný člověk.
První zmínky o Járovi Cimrmanovi se objevily mnohem dřív a to nepředváděl zázraky. Mimochodem, pohádka o Jéžiškovi je opsaná od zoroastristů a je o pár stovek let starší.
Souhrnem "moudrosti" tehdejší doby byl Starý zákon. Nový zákon jeho opakem a je o stovky let mladší.
Nějak jste mne nepřesvědčil. Historikové totiž dokládají skutečnost Ježíše i na základě pramenů, které s Biblí nesouvisí. Tyto informace jsou od různých důvěryhodných lidí z různých koutů tehdejší doby.
Nevím jaké moudrosti si představujete pod pojmem lidské zkušenosti, asi trochu jiné a asi jste mne trochu nepochopil. Navíc vás musím upozornit na další nedostatek a to, že já mluvil obecně o Bibli, která samozřejmě zahrnuje Starý i Nový zákon. Moc překrucujete a měníte významy vět.
Historikové nic nedokládají. Je to opsaná pohádka, ale hezká. Pokud jste Bibli četl, víte, že Starý zákon je knihou Tmy a Nový zákon knihou Světla.
Historikové dokládají a odkazují na jiné prameny. Filón Alexandrijský, Suetonius, Plinius mladší, Tacitus, Thallos, Africanus, Kelsos, Filostratos, atd.. Samozřejmě fyzický důkaz asi nenajdeme, proto se dá o jeho životě vždy pochybovat. Drtivá většina odborné veřejnosti ale o Ježíšově exitenci nepochybuje, protože existuje tolik pramenů z tehdejší doby, že oponovat téměř nelze. Je obecně známo, že Ježíš je historicky nejlépe doloženou osobností antiky, předběhnul v tomto i některé jiné významné vůdce tehdejší doby.
Při zachování veškeré úcty k Vám, trochu pochybuji o vašich tvrzeních, která se s velkou pravděpodobností nedají srovnvat se znalostmi skutečných historiků za poslední 2 tisíciletí.
Co se týče výkladu a významu Bible, tam se dá směle debatovat. Já se snažím na Bibli koukat z pohledu, který je prezentován zde: rozhlas.cz/...
Ježíš je historická postava, které bylo postupem času přiřazeno několik nadpřirozených schopností a účastí na "zázracích", které se buď nestaly nebo nebyly vůbec zázračné (rozuměj nadpřirozené). Byl to židovský rabín, který se pravděpodobně nějak znelíbil svým odpůrcům, až to skončilo jeho vraždou (popravou, chcete-li). Kdyby žil v dnešní době (mám na mysli člověk se stejným potenciálem a vizemi), byl by jistě velmi vzdělaný (ať už fyzik, lékař, politik nebo něco podobného), s aktvivistickými a "showmanovskými" sklony. Pokud budeme brát v úvahu i jeho víru a místo narození, šlo by zřejmě o vysoce postaveného Izraelce.
Mám na mysli to, že by byl velmi oblíbený u lidí a uměl dobře vysvětlovat. Nevím, proč by to měl být hřích. Kdyby Ježíš byl koktající stydlivý chlapeček, tak by nikdy nezískal tolik lidí na svou stranu. Určitě byl velmi dobrý řečník a uměl vystupovat před lidmi a využít toho v prospěch ve své věci.
Aby nedopadl jako tenkrát, na to by byl asi lépe promyšlený.
Myslím, že by mu stačilo přesvědčování skrze zázraky a obrácení lidí v dobro, které jim přinese úspěch. Vypadal by jako průměrný muž, nemusel by být ani nějak velmi hezký, vypadal by jako typ intelektuála, nijak by nevyčníval, vrcholná forma dobra bez hříchu.
Ježíše dneska si představuji chováním i vizáží jako Jaroslava Duška. Člověka s otevřenou myslí, který se snaží milovat a chápat každého bez odsudků a s obrovským charismatem, v jehož stínu je lidem uvolněně a dobře, který je zbavuje moderních otroctví závislosti a strachu.
doplněno 27.11.14 09:26:Dušek vůbec není pózér. Myslela jsem si to o něm, dokud jsem ho nepoznala. Dřív mi bylo líto, že tak skvělý herec přestal dělat to, co umí nejlépe a vrhl se na pole esoteriky a různých podvodníků, vnímala jsem ho až jako někoho, kdo podlehne nějaké sektě. Ale pak jsem poslouchala jeho besedy, dívala se na jeho divadlo na netu a vždy jsem z toho měla dobrou náladu a cítila, že se našel a lidem je s ním dobře.
I když mne někdy štvou jeho hosti a někteří opravdu hodně, nesouhlasím s nimi, objevila jsem, že pokud je ten člověk opravdový, vlastně ani na tom nezáleží, v co věří a dělá, pokud neškodí ostatním.
Naučil mne tohle a já to zahrnula do jednoho z velmi důležitých a osvobozujících poznání. Může mi být dobře i s někým, kdo je jiný, kdy nesouhlasím s částí toho, co říká, v co věří. Asi podstatné je, aby on byl šťastný, vnímal okolí, bez snahy ho přetvořit k obrazu svému, kdy není stažen úzkostností, že ostatní jsou jiní a já je musím nějak přesvědčit.
Těžko se to vysvětluje. Každopádně s ním je skoro vždy fajn a mohu ho respektovat stejně, jako on mne, i když každý žije a dělá úplně něco jiného. Základ je ta otevřená mysl, být sám se sebou spokojený a srovnaný, a zároveň zvědavý na ostatní, aniž by ho to nějak rozhodilo, když jsou jiní. Nastavuje zrcadlo takovému tomu školometsky staženému pojmu hodně lidí, že něco musí být tak a tak, jinak je to špatně a to mne baví a osvobozuje to občas vidět.
Fuj, to jsem se lekla! ! Dušek a "otevřená mysl"? Cha cháá ... Dušek se akorát stylizuje do něčeho, čím není a ani být nemůže ...
Narodil se za doby krutého Říma, jako dítě do chudé rodiny, vyučil se tesařem. Neměl ani žádné vlivné rodinné příslušníky. Kázal lidem tři a půl roku a pak byl zabit. Při tom je známý po celém světě. Počítá se podle něj letopočet, znají ho všechny národy světa, jeho učení přečkalo věky, přečkalo vlády, přečkalo zřízení až do dnes. Zajímavé a zvláštní. - pt
Jelikož neexistoval, alespoň ne v té podobě v jaké je ztvárněn náboženstvím (Tím říkám, že mohl existovat, ale jedině jako prostý člověk kterému jednoduše přiřknuli nadpřirozené schopnosti, jako to v trochu jiné podobě dříve dělali s čarodějincemi)..
Tak by vypadal asi jako hromádka kostí a moc živě by se nechoval..
Ty nevíš,že existuješ a v tom je tvá jistota.Máš své myšlenky a představy,které považuješ za skutečnost a o ty se opíráš.Ty ti tvoří jistotu celé dny a roky.Nevíš co je skutečnost.Nevíš zda vše trvá či nikoliv.Nevíš co je to,že jsi,protože vše okolo považuješ za tak samozřejmou věc podobně jako drtivá většina lidí.Také jsem byl takový jako ty,takže ti moc dobře rozumím v tomto. To o čem tu píši není žádná víra či náboženství.To je poznání.Nelze předat,vysvětlit,převyprávět. Lze pouze zakusit.Podobně jako nikomu nevysvětlíš a nepředáš své zkušenosti,které jsi prožil.Všechno ale přijde a poznáš také.Už se na tebe "vaří voda".Tímto tlacháním si to na sebe přivoláváš. Zatím působíš legračně.
Ježíš si zaslouží uznání všech,kteří se o jeho postavu zajímají,ovšem ne v podobě jak si jej upravila cirkev !
Byl to obyčejný člověk z masa a kostí jako mi ostatní,akorát s tím rozdílem,že byl prozíravější,měl cit a dokázal mít správný pohled na věci okolo sebe.To dnešnímu člověku chybí.Jsme plní nenávisti a předsuků.Opak je láska.
A coby dnes dělal těžko řící?Existují dnes jedinci např.spisovatele,režiséři kteří píší duchovní knihy nebo natáčí filmy,které mají v sobě jistou autentitu.Dělat se dá mnoho věcí,které nám přinášejí blahé pocity a štěstí ze života a nemusí to být přímo zákání.
Ovšem to je na každém z nás jak vnímáme svět okolo sebe a jsme vnitřně celitsvý.
- a když už jsme u těch spekulací - mohl by být třeba něco jako Hus, nebo možná Marx, Lenin, Fidel Castro - asi by byl i dnes osobnost, která dokáže ovládat lidi (- co takhle Hitler?, jak by se vám líbil?).
doplněno 21.12.14 15:04:jsem přesvědčena, že Ježíš žil, není proč o tom pochybovat, možná byla jeho postava "zmýtizována" k účelům křesťanské ideologie (tedy zase jenom politiky), ale skutečná postava existovala. - Jdu si schválně "zabrouzdat" na netu, abych si doplnila vzdělání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.