Nejste přihlášen/a.
Poláci nás milují, my naopak Poláky nesnášíme. Nechápu.
Proč nám vadí? Co nám kdy udělali špatného?
Dobrý den, spíše bych hledal chybu v tom, zda jsme schopni vůbec mít rádi nějaký jiný národ, než ten svůj - protože: "Kdo neskáče, není . . ." Je to ještě normální nebo xenofobní? Zdravím!
Mluvíš nesmysly.Právě že se nemáme vůbec rádi a každému z ciziny hlavně Němcům by jsme vlezli do zadku.Viz dnešní mladí troubové.Přitom oni nás považovali za méněcennou rasu protože jsme slované a chtěli vystěhovat dál na východ.Kdo kladl odpor,vyhladit.Byli schopni popravit i naše báby,dědky,kdyby se jim postavili a dnes by jim za to vlezli do pr...Za Poláky mohou hlavně všehoschopní a hamižní obchodníci.Protože kupují v Polsku jen ten nejlevnější šmejd a tady u nás si mastí kapsy.Přitom tam mají i kvalitní potraviny ale ty k nám šamoňáci ze supermarktů už nedováží protože by si nemohli tak mastit bezpracně kapsy.
Podívej se na Germány,Němce.Ti se mají tak rádi že mají nejradši své výrobky.Co je cizí,to jimuž moc nevoní.U nich je to skoro už někdy opět ten nacionalismus,co býval.Jen Češi vše české pomlouvají.Myslíš že Němec by dokázal tak naše výrobky hanit a koukat raději po cizích?Ani náhodou.Jen hloupí ČECH všechno prodá do ciziny včetně továren a podniků.Až mu nezbyde nic jen dělat vola jiným
Ty ještě žiješ s představou, že Němci jsou Germáni a Češi Slované?
Jinak nechápu smysl otázky, kde je napsané, že Češi nemají rádi Poláky? V mém okolí není nikdo, kdo by je přímo neměl rád. A taky nevím, kde vzal, že Poláci nás milují.
S Poláky máme dost společné historie, možná stejně, jak se Slováky.
doplněno 11.10.14 17:34:Vlastně jediná věc, co mě na Polácích štve je ta úchylná bigotnost, na jejímž základě jsou schopni diskriminovat lidi, které nebyli počati přirozenou cestou.
A co jiného?Věříš jen tomu,kdo tě co nabulíkuje v televizi a novinách.Chce to taky používat vlastní rozum.Ale to každý není schopen
Ne, věřím statistikám. Češi jsou Slovani maximálně z poloviny, někde jsem viděl z 30 %. Takže se nedá mluvit ani o většině.
uz prestan s tou falesnou slovanskou a germanskou retorikou...a prestan vytahovat nejakou rasovou kartu...me jedno jestli je tren danej slovan nebo german nebo cernoch...
ty mne pripadas jak jeden z novinkaru (z fora novinky.cz), kteri posuzuji lidi apriori jen a pozue odkud ten dany clovek je a jakou ma barvu pleti, resp. jake do jake nabozenske skupiny patri
a nenech mne abych zacal generalizovat soude podle Tvych par stupidnich prispevku cely cesky narod, stejne tak jak Ty to delas v pripade rasy germanske
My nemame radi polaky , slovaky , rakusany , nemce ; nemci nemaji radi cechy , slovaky , ukrajince polaky , araby , turky ... asi neni co resit.
proc to pises, ze nemci nemaji radi cechy? kolik nemcu si osobne potkal? ja jsem jich potkal hodne a nikdy nikdo nerekl, ze by nemel radi cechy ...naopak jak vis, mame strasne spousty spolecneho - jeste vic nez si myslis
a propo, zeptej se cechu, co pracuji v nemecku, ti ty ma slova potvrdi
hm. Možná to nevíte, ale skutečně jediný okolní národ, který na Poláky nikdy nezaútočil, byli Češi. Poláci si to tak nějak pamatují.
Vy osobně Poláky nesnášíte? Já s jedním sedávám u stolu na obědě, s dalšími deseti spolupracuji a nemám s nimi nejmenší problém.
Proto bych řekl, že negativní reakce na Poláky spíš pocházejí z nedávno minulé doby a ne z historie. Jde spíš o dozvuky jejich mezinárodní pověsti, na které tak úspěšně zapracovali na konci komunismu. Poláci tehdy byli národem šmelinářů.
figurek: Píšeš nesmysly o něčem co asi vůbec neznáš. To, že Češi na Poláky nikdy nezaútočili je 100% nesmysl. Přečti si o tom něco např. mediainfo.cz/..., cs.wikipedia.org/... a pak se k tomu vyjádřuj. Znám hrob polských vojáků na jednom hřbitově které povraždili čeští vojáci v roce 1919.
Jinak já taky s poláky nemám problém a nechápu jak někdo může tvrdit, že nemáme rádi Poláky. Je to asi na každém jednotlivci zda má Poláky nebo kohokoliv jiného rád. Občas jezdím na nákupy do Polska a v přihraniční oblasti na tržnicích je to tam plné Čechů což příliš nesvědčí, že by Češi neměli Poláky rádi.
V tomto Týdnu na dotyčné téma vyšel obsáhlý článek, což bylo zřejmě oním impulsem pro přidání otázky. Milovat a nesnášet jsou v daném kontextu krajní a nesmyslné polohy. Spíše bych to viděl na určitou rezervovanost z naší strany a nepatrné okouzlení ze strany Pšonků. Dalo by se říct, že Poláci představují pravý opak Čechů: stále ještě silný katolicismus, národní hrdost, otevřenost, chuť kšeftovat (ale přitom striktně dodržovat obchodní dohody) a boty z toulavého telete. Ve vztahu Čechů a Poláků se také nesmyslně zveličuje role škrabálka Szczygiela a chtěl bych důrazně varovat před jeho literárním brakem "Udělej si ráj". O postoji Poláků vůči tuzemcům se tam nedozvíte zhola nic, veledílo pořád jen dokola papouškuje - Havel, Havel, Havel.
Co to je za hloupou otázku? Proč bychom měli Poláky nesnášet? Je tedy pravda, že generace našich dědů k tomu měla vcelku pádný důvod
ovšem jak víme z historie zanedlouho měli sami problémů docela dost a výsledek WWII je takový, že je celé Polsko díky báťuškovi Stalinovi posunuté dost podstatně na západ, že...
Další důvod k nevoli vůči Polákům mohla mít generace našich otců, když sem v 68.roce vpadli mj i Poláci s tanky. Jenže kdo zná trochu tehdejší dobu, tak asi správně usoudí, že to bylo zorganizované z jiné země, poněkud východněji položené..
Ale to už je vše zaváto historií, dnes jezdím vcelku pravidelně služebně i soukromě do Polska a musím říct, že je to naprosto na pohodu. Prostě lidé jako všude jinde. Jen vcelku rychle zjistíte, že Polské silnice jsou ještě o dost horší než naše a mnozí polští řidiči mají pud sebezáchovy blížící se nule.
Poláci jsou bojovníci! Znám je osobně jenom z bitev, a bývají velmi dobří. Jako by každý z nich měl v sobě pár kapek šlechtické krve. Odvážní, bojovní, zpravidla schopní, dobře spolupracují, obětaví. Proti těm bychom se rozhodně neměli pouštět - a nejen proto, že by nás při tom množství utloukli čepicema
Špatná pověst pramení má svůj původ v mnoha směrech. Mizivá informovanost - kolik Čechů řekne cokoli o jejich politické či ekonomické situaci? Či dokonce kultuře? Dál skutečnost, že se sem vozí jejich levné zboží, které své láci zcela odpovídá kvalitou. Též nijak neprospívá fakt, že Česko se hladově dere na Západ, rádo by se počítalo mezi Západ, a tak na cokoli na Východě (kam Poláci spadají, ačkoli spíše ideově, než geograficky :o)) je nahlíženo skrze prsty... Společná komunistická minulost také ničemu neprospívá... No jo, Češi. Ti se ksichtí na každého
Já je mám osobně moc ráda ) :33 ... Poláci u nás byli na projektu a polští kluci se chovají oproti našim nesrovnatelně. Naši kluci se nahrnou všude první, Poláci nám vždy podrželi dveře, mluvili s námi hezky a stejnocenně, ne že oni jsou boss ...
takze treba z mého osobního pohledu jsou Poláci vychováváni a chovají se milionkrát lépe než češi
proto je asi nemám e rádi, ta ješitnost ...
Nemyslím, že bych Poláky nesnášela, ale je pravdou, že když jsem s nimi jezdívala v autobuse (vyrůstala jsem pár km od polských hranic), tak jsem si sedala co nejdál od nich. Jsou hluční, samá kur*a, vůbec neberou ohledy a už od pohledu vypadají, jako že se svým obrovským egem se do toho autobusu ani nemůžou vejít. Ale to je možná pouze jakási příhraniční varianta lidí polské národnosti.
Pracuji jako ucitel a jako trener a driv jsem pracoval v byznyse, takze se bavim s lidmi vsech socialnich skupin o vsem moznem. Zjistuji, ze my Cesi ackoli nejsme vylozene rasiste, mnoho Cechu ma xenophobni sklony resp.pocit nadrazenosti, a to napric vsemi moznymi narodnostnimi a etnickymi skupinami a i za hranice tohoto...a tudiz neni to nejen vuci Polakum. Mnoho Cechu nema rado ani Romy, Madary, Slovaky, Rusaky, Rakusaky, Americany, Vietnamce, muslimy, zidy, cernochy, prazaci nemaji radi prespolni a ostravaky, cesi moravaky, ridici cyklisty, atd. a samozrejme naopak.
Zrovna ted mam jednoho studenta ktery se ani nestydi pred ostatnimi projevovat az dokonce rasisticke nazory a jeste se tomu smeje...
Podle mne to prameni z toho, ze mnoho Cechu necestuje a nerozsiri si obzory. Zil jsem delsi cas v zahranici a predtim, nez jsem odjel jsem, priznam se mel mel v mel jakysi hrdy pocit, ze jsem Cech, ale pote co jsem se pohyboval a cestoval po sedmero morich, ze Cesko je jen malinkata kapka v tom velkem oceanu lidi, kultur a nabozenstvi...
Vaše názory jsou dost zavádějící.Češi že mají pocit nadřazenosti?Podívejte se na Němce,Rakušáka.Myslíte že by se dokázal oženit např. s Vietnamkou?To by bylo pod jeho úroveň.U nás to je kolikrát k vidění.Jestli znám nějaký národ který má nadřazené sklony tak jsou to hlavně Němci.Češi jsou v tomhle směru hodně vzadu.Češi třeba maximálně žbrblají ale to je něco jiného než opravdové skutky a činy.To je nutno si uvědomit a rozlišovat to.Viděl jsem dokumentární pořad v televizi,kde pamětník pochodu smrti z koncentračního tábora za okupace Německa popisuje pochod židů.Byly to patnáctileté holky a když se vyhladovělé a žíznivé vrhly ke studni s vodou někde v obci,tak Němci a Rakušáci po nich házeli kamení,protože to byly židovky.Jen Češi jim podávali chleba.Studený čumák jiný nikdy nebude.
prectete si muj prispevek jeste jednou, pomalu, podle ceho tak posuzuji? ...to je prave mezi nami ten rozdil, Vy zakladate Vase domnenky jen na tom, co jsem videl v TV a z davneho historickeho kontextu a ja z vlastni zkusenosti z prvni ruky. Potkal jsem nekolik nemcu, rakusanu v Rakousku, v Australii, Filipinach, Indonesii a Thajsku a nikdo nemel pocit nadrazenosti. Naopak, nekolkrat jsem se dostal do konfliktu s nekolika cechy, kteri proste meli xenophobni sklony a to se to ani nesnazili skryvat...a to mluvim o cesich v CR a i v cizine, napr. v AUS nebo i v Indii.
V posledni jmenovane zemi jsem zacil parkrat i situace, kdy cesti turiste pohrdave nazyvali indy cikany nebo spinavce (predstavte si to - cesti turiste urazejici indy v jejich vlastni zemi) . Diky me praci pruvodce toho mohu byt svedkem.
navic, nekolik mych byvalych studentu zije v nemecku a vsichni mi nezavisle na sobe potvrzuji, ze vztahy mezi lidmi jsou na daleko vyspelejsi urovni jak tady v cechach, co se tyka nejen mezilidksych vztahu a tolerance...
cesi jsou nejxenophobnejsi narod, jaky znam
Proč bychom je neměli mít rádi?
Máme hodně společné historie už od Čecha a Lecha. Možná vidíte některé obchodnické podvůdky s nekvalitním zbožím (posypová chemická sůl místo kuchyňské, a další kauzy z televize), ale jako celek mají co nabídnout od ovoce, zeleniny, antialergických prošívaných dek, levnějšího benzínu, instantní kávy se šlehačkou v sáčku, nábytku, toaletního papíru a mnoha dalších výrobků, pro které se už léta konají nákupní zájezdy do příhraničních měst. Obchodníci jsou snaživí, slušní, brali i české koruny, nemuselo se platit ve zlotych. Města mají upravená (napříkla Jelenia Gora), lidé klidní, slušní, kulturní, stačí si udělat výlet blíž nebo i dál a jste v zajímavé zemi u slušných lidí.
Turisté si v minulém století z Polska vozili jantarové náramky, zubrovku, vodku, americké tmavé brýle proti slunci, desky Cieslava Niemena, Maryly Rodovicz a další, jezdili i k moři, na Mazurská, Mazovská jezera. Oblíbený malý, šikovný, lidový vůz Fiat Polski byl na našich silnicích ve své době snad všude. Společná hranice v Krkonoších s cestou přátelství, společný vrchol Sněžky s českými i polskými turisty, vysoké Tatry z jedné strany Slovensko, z druhé strany Polsko, oblíbená literatura Sienkievicz, hudba, atd. Spousta žen z Polska pracovala v českých textilkách v pohraničí i jinde. Oblíbené polské filmy (Sexmixe, Křižáci apod), televizní seriály (Čtyři z tanku a pes, apod.), oblíbená hudba, atd. atd. Máme hodně společného.
host: Myslím, že ve většině se dá s tebou souhlasit. Pokud jde o ty obchodnické podvůdky a další kauzy tak to je asi všude a nejenom v souvislosti s Polskem. Často je slyšet v televizi, že byl zakázaný prodej nebo dovoz něčeho nějak závadného (nejen potravin) z různých zemi (nejen z Polska). Pamatuji si na kauzu kolem italského vína kdy se před několika léty zjistilo, že obsahuje nějakou chemikálií která se dáva v autách do chladiče nebo něco podobného. Kdo si myslí, že my Češi jsme v tomto ohledu zcela v pořádku tak se velmi hodně mýlí. Stačí se podívat např. na nedávnou kauzu s metanolem v alkoholu u nás v Česku. Šidi se a podvádí asi všude na světě, ale pouze některé takové nepravosti se dostanou do médií a udělá se z nich trochu větší kauzy. Pokud se díváme na některý národ ne příliš dobře tak bychom se mohli zamyslet zároveň i nad tím jak se oni dívají z jejích pohledu na nás.
Ano Poláci určitě mají co nabídnout. Občas jezdím do Polska na nákup a v přihraničních oblastech na tržnicích je stále samozřejmosti, že berou i české koruny. V kamenných obchodech s korunami je to ale většinou horší. Pokud se jedná o ceny tak po tom co loni ČNB provedla ty čachry s kurzami měn čímž asi všechny podražily včetně zlotých, tak v Polsku už toho mnoho levnějšího včetně benzínu není. Vyjde to většinou +/- na stejno. To ale neznamená, že by tam už nebylo co kupovat. Mají tam např. trochu levnější květiny a některé svíčky, ale také dobré např. některé uzeniny a cukrovinky. Koncem měsíce se tam chystám na kytice na hřbitov kterých tam mají docela velký výběr od mnoha různých prodejců na jednom místě.
Na Polácích se mi z mého pohledu líbí např. to, že docela dobře si umí prosazovat svoje zájmy v rámci EU, ale nejen tam a to asi mnohem lépe než Česko.
me se nelibi ta tradicni ceska pokrytecnost... cesi poukazuji na jedovatou polskou sul, atd. ale ani jeden hrdy cech nezmini, to, ze jsme si svymi kvalitnimi potravinami a nedavnym skandalem kolem lihovin svou povest take nevylepsili...
doporucuji se podivat na web: potravinynapranyri.cz/... kde zjistite, ze daleko nejvice nekvalitnich potravin pochazi z CR
já už jenom tím,že v našich hraničních obcích jsou dvojjazyčné nápisy všeho,tedy česky a polsky a metr za hranicemi už jen polské. České ani náhodou.
jmhad: Je vidět, že píšeš o něčem o čem nemáš příliš ponětí a co není pravda. Ano v naších přihraničních obcích a městech s Polskem jsou dvojjazyčné nápisy a to asi né kvůli Polákům z Polska, ale především kvůli značné polské národnostní menšině která tam žije. Nevidím na tom nic špatného když tam žijí lidi kteří si to tak přejí. V současné době už těch polských nápisů je mizivé a zanedbatelné množstvi, ale pamatuji dobře časy z před 25 léty kdy ty dvojjazyčné nápisy byly téměř na každém obchodě, což se v současnosti už asi jen těžko dá najít.
To, že v Polsku nejsou české nápisy také není pravda. Ty jsi tam možná nikdy nebyl, jinak by jsi nemohl napsat takový 100% nesmysl. Stačí se zajít podívat do Polska na tržnice v příhraničních oblastech. Mnozí prodejci tam mají cedule i v Češtině a s Čechy kterých je tam plno se snaží mluvit česky i přes to, že jim to ne vždy dobře jde. Dovolím si přiložít obrázky s dvojjazyčnými nápisy z přihraniční ulice v polském Těšíně kde je něčeho takového plno. U nás v česku by jsi takové množství dvojjazyčných nápisů na jedné ulici, ve městě nebo obci asi nikde nenašel.
To, že někdo nemá nějaký národ rád pramení často z neznalosti faktů o něm a mylných doměnek.
Naopak! Poláci nás moc rádi nemají.Jsme pro ně takoví "Pepíci bezvěrci". Jsou trochu takoví suchaři v některých směrech. Mají dost nekvalitního zboží.Bohužel to je fakt a táhne se to s nimi léta letoucí.Dětskými kočárky počínaje a potravinami konče.Polská restaurace je prostě nic moc... Uctívají takovým zvláštním způsobem armádu,což je pro nás Čechy trochu jako exotika stejně jako jejich pobožnost. Já bych to nehrotil.Jsou to takové žabomyší války typu "jak můžeš nosit ty nemožné trenky,účes,cpát se tím jídlem atp..." Rozumíte,ta odlišnost je u veškerých národů směšná,někdy pobuřující,urážející atd...Až si všichni uvědomíme,že jsme uvnitř v podstatě všichni stejní,nebudou války,džihády a další pitomosti... Pokud by došlo k hluboké krizi,drželi bychom při sobě s Poláky.To si můžete být jistý. Jo a ještě jedna věc. Jsou tam hezké ženské. To teda fakt a bez debat.
Polky jsou v drtivé většině štíhlé a mají snad všechny dlouhé nohy.
Češek je více "zakulacených" a o proti Polkám mají krátké nohy vzhledem k proporcím těla. Prostě genetika.
Předesílám že to není můj názor, ale říkala mi to babička když jsem byl malej. Vždycky mi říkala: Největší svině jsou Poláci. V koncentráku nám kradli jídlo a udělali cokoli pro svůj prospěch.
Jenže nedávno jsem četl studii, že jediná možnost přežití v lágru byla nehledět vlevo ani vpravo a snažit se přežít za každou cenu. Jenže co z takového života když si pak už nemůžete ani vážit sami sebe? Těžká věc když jsem to nezažil.
ringo: Takový názor i když jak píšeš není tvůj bych raději ani nikde nepsal. Jestli je to pravda nebo ne nevím a ani o tom nehodlám polemizovat. Ono ale podle několiká možná jedinců nejde hodnotit celý národ a odsuzovat ho nebo na něho dokonce nadávat.
Nebylo to třeba tím,že Poláci v nouzi drží při sobě a mají nějakou národní hrdost?Zatímco hloupí Češi nikdy toto nedokáží a ještě plivou na vše,co je české a raději závistivě a přihlouple koukají po cizím?A rozprodali by sami sebe za kus žvance
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.