Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč musime prat pradlo my ženy?

Od: damkova222* odpovědí: 46 změna:

proč perou holky a proč neperou chlapy?

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

kteří neperou? *nevi*

každopádně to je z dob, kdy ženy nepracovaly a žily domácností...

hodnocení

0x

Já včera vypral 3 pračky, pověsil, sklidil a dnes jdu žehlit. Tak pomalu jo?

hodnocení

0x

Protože hodit prádlo do pračky je strašně zodpovědná činnost a tak Vám ji radši svěříme.

Jinak u nás většinou peru já (tedy odnesu na vyprání), protože peru v práci zdarmo :)

hodnocení

0x

To je stejné,jako kdybyste se zeptala,proč ženy rodí...Praní a žehlení je zrovna tak ženská záležitost...Muži dělají mužské práce,ženy ženské práce.

*sok* jako proč rodí ženy a ne muži, to bych celkem i chápala, mužskému tělu tak nějak chybí základní orgány potřebné k donošení a porodu dítěte. ale co by mělo být na praní prádla ženskou záležitostí, to mi tak nějak není jasné *nevi*

Souhlasím s lesi za podmínky, že žena pracuje a přispívá na nájem, jídlo, benzín a další. Když platím polovinu nájmu, víc než polovinu jídla (dobrá, přítel občas platí v restauraci, ale nechodíme často) a všechny další výdaje si dělíme napůl, tak nevím, proč by praní mělo být ženskou záležitostí. Proto peru pouze sobě.

ludvicek

Kdyby něco tak já všechny ženské práce dělám sám.Jak jste pochopila slečno Wamp z mé zpovědi "panic ve 40" tak jsem starý mladenec,který si všechno dělá sám.Nebo vy byste snad ke mně chodila prát ,žehlit,zašívat, vařit,uklízet,čistit WC?Tak si dávejte pozor na to co říkate!

ria*
hodnocení

0x

U nás doma pral vždy táta, protože sehnal nějakou starou pračku z Německa a byla to série procedur, co musel udělat, aby vůbec fungovala :).. Ale třídily a věšely jsme my "ženy", to je fakt :)

hodnocení

0x

Odpovím na otázku, jak je napsána: Holky perou chlapy. Aspoň mně manželka občas vypere kožich!

(Ne, že bych si to nezasloužil.)

Jedno písmenko a smysl věty je v... Bacha na pravopis!

hodnocení

0x

Jaké si to uděláte, takové to máte... Vždy záleží na okolnostech a domluvě.

Třeba u mě doma peru já, jelikož mé "ženy" to nezvládnou... (Pro vysvětlení... ta starší je Yorkshírka a ta mladší sice člověk, ale ve čtyřech letech má na starost jiné "práce".) *smich*

A abych i trochu odpověděl... prání je ze zvyku řazeno, mezi tzv. "ženské práce" a souvisí s minulostí, kdy muž chodil do práce a živil celou rodinu a žena byla doma a o rodinu se starala.

kono
hodnocení

0x

Proč má žena svatební šaty bíle? Proto, že je to další spotřebič (obslužný pracovník) do domácnosti chlapa (pračka, sporák, lednička, mikrovlnka atd. vše v bíle barvě), aby chlap poznal proč je ten kus v bytě.

Od doby, kdy má novomanželka svatební šaty jiné barvy, jsou i barevné spotřebiče a od té doby dělají obsluhu (také) partneři.

U Vás jsou spotřebiče asi bíle.

pb®
hodnocení

0x

Troufám si tvrdit, že v dnešní době už nikdo nepere, nebo maximálně tak pár jemných kousků. Za lidi už perou pračky a zaplať bůh za to. Vlastně pračka je pořád největší pomocník v domácnosti, žádný jiný přístroj jí ještě nepřekonal a asi nepřekoná. Strčit prádlo do pračky, nasypat prášek a zapnout knoflík, to není vyprat prádlo, to je dát prát prádlo a vynaložená práce na obě činnosti se absolutně nedá srovnávat.

zztop*
hodnocení

0x

Bych chtěl vidět jak si zrovna tahle tazatelka pokud jí vadí strčit prádlo do pračky, zmáčknout knoflík a čekat jak by si poradila s valchou a nebo naopak s čistě mužskými pracemi. Takže holky šup šup dnes když jste si přes feministky prosadili kdejakou čůr**ovinu tak hybaj do dolů například. Moje matka sice občas brble proč má ona dělat domácí ženské práce, ale v tu chvíli jí to vracím tak tady máš vrtačku, šroubovák, lepidlo. Naposledy, že slepí židli. Čeká pořád na stejném místě (ta židle). A proč? Protože je na to levá a ta vrtačka by jí urazila pazoury. Holt každý jsme nějaký a každé pohlaví má určité dispozice. Ano jsou vyjímky, ale jak se říká vyjímka potvrzuje pravidlo.

Já tenhle argument s mužskými pracemi moc nechápu. Je to čistě individuální. My bydlíme v bytě, kde nebylo za rok a půl potřeba víc než vyměnit žárovku. Až bude partner o víkendu poskakovat po baráku a po zahradě, v létě natře plot a položí dlažbu, v zimě odhází sníh, tak mu ty jeho trencle s chutí budu prát. Ale když nedělá NIC, tak sakra PROČ?

Jo, a jestli pere pračka, tak kdo to prádlo s péčí pověsí na sušák, kontroluje, jestli prší a když spadne pár kapek, tak hned přendavá domů, kdo ho žehlí a skládá a ukládá? Jestli si někdo myslí, že praní je dávání prádla do pračky a zmáčknutí knoflíku, tak asi nikdy nepral. (No dobrá, vím, že někteří lidé perou "šup tam a zmáčknout" - my ostatní to děláme s péčí, od třídění přes věšení po jemné v ruce a okapání ve sprše, přendání na sušák a všechny tyhle serepetičky.)

martinaa*

A kolikrát za týden se ta židle lepí? Opravuje se motor? Nahazuje se zeď? Vrtá se do zdi?

To jsou argumenty chlapů. Jenže vyprat je v početnější rodině třeba i několikrát do týdne, někde se vaří, uklízí, myje a drhne denně. A žádný chlap denně nelepí, ani nevrtá, ani neopravuje.:).

Nic jako mužské a ženské práce neexistuje.

Kovis, je sice rovnoprávnost, ale já si vůbec nedokážu představit, že opravuji auto, mažu panty na vrzajících dveřích, odhazuju sníh nebo ryju zahrádku, protože můj muž mění zip v kalhotách, žehlí, převlíká, myje okna a peče buchtu.

hodnocení

0x

hodit to do bubnu , nastavit program a teplotu , jebnout tam avivaz a prasek umi kazdy , ja jako chlap to delam a neni to problem :)

buss
hodnocení

0x

Jak jste přišla na to, že musíte? On vás někdo nutí? Nemusíte, ujmula jste se toho dobrovolně tak si nestěžujte. Když tak perte každý své, každý jednou, prádelna, domluvte se. Chlapy do pračky?

eulalie*
hodnocení

0x

A proč do dolů fárají chlapy a ne ženy? To je úplně stejná otázka...

hodnocení

0x

Co to je za otázku *sok*? Já, kdybych si nevypral sám, nemám po pár dnech co na sebe. Nikdo to za mě neudělá, proč by taky měl?

ria*
hodnocení

0x

Ještě bych dodala, protože žena ví, jak se o prádlo postarat, tak, aby nesešlo, nebo minimálně chce aby oblečení, nebo jiné prádlo vypadalo co nejdéle pěkné - to chlapy víceméně nezajímá a zapnou první program v pračce, který najdou (na vyjímky) :) takže se toho raději žena ujme sama.. jak už bylo řečeno..:) .

majsterjoe*

To je taky pravda. Ja jakoze muz dokazu nahazet pradlo do pracky, nastavit a zapnout. Klidne to povesim a vyzehlim. Jenze jsem schopen do te pracky nahazet vsechno do kupy, coz si maloktera zena dokaze predstavit.

To je přesně ono! Ženský ne že vnímají jinak barvy, ale vyznají se i v látkách /kde se to učí?/ a to se to pak pere. Já to taky radši smíchám a dám na 40.

Ringo, *palec* to jsou zkušenosti draze zaplacené tu celou várkou jemného prádla obarvenou navěky narůžovo jedněmi ponožkami, tu zase celou várkou tmavě šedých hader místo jemných svetříčků a jedněch nevinných riflí... Tím musí každá žena projít (tak v rozmezí 14 - 20 let) a pak už se (většinou) nesplete. Chlapi to moc neřeší, protože do pračky narvou tmavomodré a černé hadry spolu s džínami a ono se to bez barevných změn vykotí z pračky čisté.

martinaa*
hodnocení

0x

Tam, kde vládne patriarchát, holt chlapi pracují a živí rodinu, a očekávají od svých putěk domácích, že uvaří, uklidí, ustelou, vyperou, vyžehlí, zašijí, vysmejčí a všechno okolo.

Tam, kde vládne normální vztah a dohoda, se do těchto prací zapojují oba partneři - samozřejmě s přihlédnutím na to, co kdo zvládne. Pokud partner prostě prát neumí, tak třeba vysaje a vyperu já :).

doplněno 25.09.14 13:21:

Jo, a k výroku, že přece pere pračka... někdo musí prádlo roztřídit podle barev i materiálů, vykapsovat (papírové kapesníčky na milion kousků pak nejdou vytřepat *smich*), po vyprání pověsit. Jemné prádlo peru ručně.

Neříkám, že je to extra záslužná a těžká činnost, ale u přítele, kde se pere denně, hodně pracovní oblečení, takže je toho fakt hodně, plus několikahodinové žehlení - je to prostě práce jako každá jiná.

hodnocení

0x

Jak jste přišla na ten nesmysl, že chlapi neperou?

hodnocení

0x
A Vy perete prádlo? U nás doma to nejsem ani já,ani manželka,u nás pere pračka!
A pkd je třeba,tak to prádlo "naházet" do pračky a spusyit ji dokážu také,některé věci si dokonce žehlím sám,kalhoty na žehlení manželce nesvěřím!

hodnocení

0x

Jak dlouho trvá, než do pračky naložím prádlo, nasypu prášek, naliju aviváž, pračku zavřu, navolím program a stisknu start? 3 minuty? O čem to přemýšlíte? Chce po vás někdo, ať sklidite 15q koksu? V dešti? ;) Možná jsem se zmýlila a po vás chtějí, ať vyperete v neckách a na valše.

klabanos
hodnocení

0x

Proč perou ženský a ne chlapi... Prostě proto, že ve většině domácnostech to je takto rozdělené. Chlap vydělává většinou víc peněz, připravuje dříví na zimu, dělá zednické práce kolem domu atd atd a ženská pere, vaří uklízí atd atd. Doma to takto s manželkou máme. Sice manželka občas brblá když ležim na gauči u televize a ona musí žehlit, ale holt to je její činnost.Až bude ženská vydělávat víc peněz než já, klidně se ujmu domácích prací. Ne že by to chlapi neuměli, ale pokud tu ženskou mají, tak co by se starali že? :) Já když byl na intru tak jsme si normálně prali hadry např. v umyvadle apod. :) Zkrátka když budu doma sám, tak mě to donutí dělat všechny tyhle práce, ale jakmile je žena doma, nemám potřebu je vykonávat. Jsou samozřejmě rodiny, kde to je otočené a chlapi dělaj ženské práce, ale to jsou většinou takové ty zženštěliny a nebo mají doma zamindrákované, emancipované feministky :) a někde to funguje tak, (viz. u našich sousedů), že chlap chodí do práce, dělá dříví na zimu, vaří, žehlí, pere a stará se o zahradu a ženská si lakuje nehty a stará se o vizáž...Holt každej to máme zařízený trošku jinak a záleží vždy na domluvě obouch dvou. Když si moje manželka bude stěžovat a bude chtít, abych se podílel na domácích pracech, tak OK, ale ona bude dělat to dříví na zimu :) a vo tom to je.

hahanaj*
hodnocení

0x

U nás dává prát prádlo klidně i manžel ...stejně pere pračka, tak o co běží?

lidus*
hodnocení

0x

Co je to za otázku? Dát prádlo do pračky a zmáčknout knoflík umí i cvičená opice. Manžel ho umí i pověsit a bez problémů.

*smich**smich**smich*

Teď jste mě pobavila, Liduš.

Umí to cvičená opice. Manžel je o jeden level výš, ten umí i věšet.

Nemyslím to zle. Vím, že jste to takhle nemyslela, ale nějak mi to z toho vyplynulo.

Díky za zpestření fádního odpoledne.

Směju se, až mi tečou slzy...

iz*
hodnocení

0x

Chlapy není potřeba prát. Chlapi se zvládnou umýt sami.

hodnocení

0x
Prádlo do pračky hazime oba, častěji ale spíš já, mám k tomu větší cit;) neperu, pere za mě pračka, naštěstí. Když si vzpomenu, jak jsem prádlo valchovala-to je jako nebe a dudy :) prádlo vesime společně, pokud jsme doma oba, jinak věší ten, kdo přijde dříve :)

rv*
hodnocení

0x

Protoze nudnou, monotonni praci lepe snaseji zeny. A praci plnou prekvapeni zase lepe snaseji muzi. Az vam ta pracka zacne probijet, muz rad prevezme prani, dokud to nespravi.

honzajs
hodnocení

0x

Jak sis ho vychovala, takový to máš :-D

danica*
26.09.14 10:01

Honzajs - :-D *palec*

hodnocení

0x

Máte zřejmě zkreslený názor z dob, kdy muži šli na lov mamuta a ženy zatím v jeskyni žvýkaly kůže.

Dneska se to už tak nebere. Prát prádlo není vůbec namáhavé, jako bylo ještě třeba před 30 lety. Roztřídíte ho, dáte do automatky a zapnete příslušný program. Jo a přidáte prášek. Pak už můžete sedět u televize a těšit se, jak budete věšet. Takže prát může chlap i ženská, jak je libo.

Moje vzpomínky: měli jsme děti narozené v roce 1977 a 1979. Takže při druhém děcku byly ještě dvoje pleny. Papírové tehdy nebyly, jen látkové. Měla jsem jich moc. A jak se pralo? Ne, valchu jsme opravdu už neměli.

Měli jsme vířivou pračku, německou, myslím že WM66 /nebo tak nějak/. V té se pralo, poté se prádlo házelo do točivé ždímačky Frymeta /ta, pane, poskakovala, když nebylo prádlo rovnoměrně rozloženo! /, pak se máchalo poprvé v plechové vaně a podruhé v kotli. Pralo se furt! Byla to práce na celý den, zvláště, pokud se pralo i ložní prádlo.

Navíc se v té době stávaly fronty před drogerií - býval nedostatek pracích prášků. Vzpomínám, jak jsem jednou vezla stopem 80 km 2 tašky s 6 balíčky Tixu z města, kam jsem jezdila dálkově studovat. A jakou jsem z toho úlovku měla radost.

Tak nevím, o co Vám jde. Je úplně jedno, zda prádlo do pračky nahází muž nebo žena. Důležité je navolit správný program. Jinak dneska to praní není opravdu to co za mého mládí, natož za mládí mé babičky, která opravdu stávala jeden den v týdnu u valchy. Dneska prát, to je radost, pokud tedy pračka funguje. Vím to. Na skoro 90 letou a neustále znečištěnou babičku peru denně. Nedovedu si představit za těchto okolností dřívější praní. To bych snad ta podělaná prostěradla vyhazovala. Ale i tak je dneska musím v gumových rukavicích nejprve odeprat v ruce. Nemohu to dát se vším všudy přímo do pračky, to dá rozum.

Tak klidně nechte chlapa zmáčnout knoflíky, a protože on pere, vy mu zatím něco dobrého uvařte. Třeba svíčkovou či gulášek. *smich* Jaga.

Jago, nenapsala jsi, jak se v hrnci plíny vyvařovaly. A těžký, horký hrnec, plný plín a vařící vody, se ze sporáku nesl do koupelny nebo prádelny. To bylo!

danica*

Jo jo taky jsem to dělala, byly pak krásně bílé. Taková práce s tím byla, ale dělala se s radostí, bylo to pro mimčo. Kdyby se už tenkrát daly pořídit ty jednorázové pleny, tak se na celý ten proces praní plínek vyprdnu a raději si hraju s dítkem.

pt®

Děvčata a ještě denně těch 40 - 60 plen vyžehlit, mimo oblečků a košilek, co? - pt

hodnocení

0x

jyxo.info/...

Odpovím otázkou,co je to za manželství? Partneři by si měli pomáhat a ne vyčítat.Já vyprala a cos udělal Ty? Já osobně bych to praní asi nesvedl. Zato jsme si koupili pořádnou automatickou pračku a sušičku

Jirka2: partneři by si neměli vyčítat. To je velice správná připomínka. *palec*

My si s manželem neustále vyčítáme! Ale jen tak naoko.

Já třeba dovařím, on se sám bez říkání postaví k nádobí a řekne: Víš co, já TI to nádobí umeju!

Já peru a věším a říkám - Podívej se, jak jsem TI pěkně vyprala.

Prostě, děláme si z toho oba legraci. Ale nenapadlo by mě vyčítat doopravdy, že já jsem celý den prala *smich* a on mi "jenom" opravoval mou babetku!

Navíc umíme oba udělat to, co je potřeba. Bez hádek jeden z nás shrabe listí pod ořechem, bez hádek vymění zimní gumy. Umím to i já. Pokud to dělám, on jen dotáhne šrouby. A zase udělá něco jiného, třeba umyje to nádobí. Nebo na to jdeme oba. A je to dřív hotové.

Manželství, to je láska, porozumění, ale současně tak 95% tolerance. Jo, jo. Ode dneška za týden to bude už 39 let, co jsem do té jámy lvové /rozuměj manželství/ vlezla. *pivo* Jaga.

babajaga® Dík za těch pár pěkných řádku. Podobně žiji s manželkou. 15.09 2014 to bylo už 40 roku a neměnil bych. Tak ještě aspoň dalších 40 roku. Hlavně teď kdy žijem v podstatě bez starostí. Oba máme pěkné důchody.Zdraví celkem v pohodě jen na mne po šedesátce začala jít taková nějaká lenora,ale bojoju s ní statečně.

:) to mi připomnělo, když manžel řekne "umyl jsem ti nádobí", tak já vesele pravím: "Na moje ses měl vykašlat, měl jsi umýt jenom svoje" samozřejmě taky z legrace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]