Nejste přihlášen/a.
Lidi, prosím vás kupujte české výrobky. Podporujte naše pěstitele, farmáře atd. prostě české výrobce. Ať už koupíte jakoukoliv potravinu, dívejte se na zemi původu a například místo německých rajčat si kupte české.
Podpoříte tím dobrou věc a sami budete mít lepší pocit...
Hezký den
Hm, když ono tak nějak všechno české koupit nejde. Ještě jsem nenarazila na českou rýži, olivový olej, parmezán, mořské ryby... Koupit jdou jen základní potraviny, pokud chce někdo něco lepšího, musí sáhnout po zahraničním výrobku. A co si budem říkat, proč jíst hnusný český sýr, když můžu jíst dobrý německý nebo švýcarský?
Na naše rádoby zemědělce se*u. Furt si jen stěžují a prodávají draze. Jaksi nedokáží vůbec reagovat na poptávka vs. nabídka. Viz to Polsko a zmíněné brambory. Až takhle budou fungovat u nás naši tak ano budu je podporovat.
To je jedna věc. Druhá jak poznám české zemědělce? Zeptám se? Můžou a budou lhát. Opět viz v Brně zelný trh nyní na Moravském náměstí. Stačí se jen projít a buď se přiznají k dovozu (Slovensko, Maďarsko) nebo to nepřiznají, ale podle toho kdy ty plodiny jsou nemůžou být české.
Farmářské trhy? Stejný podvod jako značka BIO. Jen prostě prodávají draze místo aby to bylo levnější.
U nás je třeba pořád ještě jak já říkám plechová kráva (mlékomat). Mlíko mají litr za 15kč a půllitru za 10kč a občas ho dom kupujeme a rádi protože tím podpořím místního zemědělce, který není nenažraný. Bohužel já na tohle mlíko nemám odvahu ho pít jsem odkojen obarvenou vodou a z tohohle bych se nejspíš potentoval když se potentuju i z jinačích věcí. K tomu jen dodám jednou za měsíc jsou u nás farmářské trhy a hádejte za kolik tam mají to mlíko? Dvojnásobná cena není problém. Jaký je rozdíl? Pro uživatele žádný.
Takže ještě jednou na konec. Milí zemědělci až se naučíte reagovat na poptávka vs. nabídka a nebudete hezké zboží rovnou vyvážet pryč a u nás prodávat zbytky a bude je kde koupit za normální a solidní cenu tak rád přijdu a nakoupím i kdybych si musel kousek dojet.
Ono je to tezke.
Jak se mají čeští vyrobci přiblížit polský cenám?
V polsku je pry zemědělství podporovano nizsimi ( nebo zadnymi? ) odvody na soc. Poj. Ale to mám tzv. Z druhe ruky.
Ano, ceske výpěstky bývají dražší, ale kvalitnější. Tedy samozrejme ošulit vas muze ledaskdo.
Problem trznic je v tom, ze nevite kdo je opravdový pestitel, nebo kdo jen vycuranek, ktery se radnym navysenim proda vypestek nekoho jiného.
Ovsem pokud si uvědomíme, že nas nezabije koupit si brambory treba za 10 korun, kdyz ty za 4 z Polska nejsou dost často k jidlu, bude odbyt. Kdyby to delali všichni, nikdo sem nebude v sezóně tahat brambory, rajcata, dokonce jablka apod. Z ciziny a likvidovat nase pěstitele. Jenže
na prvnim miste pro mnoho z nas byva cena, chapu to.Sama jsem cca 2 sezony pracovala u strýce na poli.
Brambory rucne vybirane, cibule, cesnek.mimochodem letos se podaril, co se tyce množství :,lidé se sjíždí i z druhého konce republiky, protoze vedi o kvalitě. Jini, nahodne projíždějící se kolikrat otočí, ze polske je levnější.
Najděte si prosim po okolí sveho pestitele. Proč cpat penize do ciziny, vzdyt tu ani neplatí dane.
A posledni: neuznavam prekupniky, kteri koupi česnek za 150,- a ve městě na trznici ho střelí za 200.Takhle se navysuji ceny, vydelek bez prace.
Takže nejlevněji je u zdroje...
doplněno 14.08.14 16:06:To samé maso, v kazdem vetsim meste je nejaka ta masna, nekdy dokonce i mensi jatka.
Ale abych se taky trošku priznala, kdyz jdu do jednoho ze supermarketu, kdybych mela koukat na český puvod vseho, co koupím, nekoupim skoro nic.
To mi zase vyletěl tlak...
Budu si kupovat co mám ráda a ne to, co mi někdo diktuje.
Nejsem nácek... Nebudu si kupovat potravinu jen na základě toho, že pochází z nějaké oblasti ohraničené abstraktními hranicemi.
To už si raději schválně budu kupovat něco co sem dovezli z co největší dálky... Už jen kvůli té mediální a reklamové masáži která z takových potravin a celkově i jiných věcí (výrobků) dělá více než jsou jen na základě jejich původu.
Místo původu neudělá potravinu chutnější, to dělají postupy, podmínky a prostředí. Za použití stejných postupů, podmínek i prostředí je jedno jestli mi to vyrobili či vypěstovali kousek od domu nebo tři tisíce kilometrů daleko.
chizuru:
jedno to není, jsou potraviny co za těch 3000km dovozu utrpí, nebo ovoce se sklízí nezralé aby se mohlo někam takhle vozit.
To bylo myšleno obrazně, nemusí to být z takové dálky. Šlo mi jen o to, že pokud se mi v obchodě nabídnou ve výsledku dvě stejně kvalitní potraviny tak je přeci jedno odkud pochází.
chizuru,,
Šlo mi jen o to, že pokud se mi v obchodě nabídnou ve výsledku dvě stejně kvalitní potraviny tak je přeci jedno odkud pochází.
Jasně že je to jedno, ale dotaz zněl, zdali byste raději koupila ty stejné potraviny z ciziny nebo z Česka.
Jakožto globalistka se snažím takto nerozlišovat.
Pravděpodobně ale v jednom obchodě nebudou mít dvě ovoce či zeleniny stejného druhu o stejné kvalitě s jinými místy původu. Koupím tedy co je.
Pozor, nebylo to mysleno zle, tazatel je možná jen vyrobce či zemědělec a ja to mam blízko. ..v rodině
Samozrejme ze nebudu kupovat ceske, pokud je to hnusne.
Jen mi prijde kontraproduktivni dovazet pór v sezone z belgie, kdyz je stejny jako nas.
Ale to holt vzniklo otevřením hranic. My muzeme vyvazet cokoliv, sem se muze dovazet také cokoliv.
Je to boj.Mně zase muze zdvihnout tlak, , když si lidi stezujou na zelene maso v supermarketu, a kupují ho furt!
Nic proti nikomu, kazdy mame svuj názor.
Jen bych se nerada dočkala toho, , že az nám zničí veskere vyrobce, budou nam sem dovazet vsechny ty srajdy, co by si u sebe nedovolili prodat,a my to budeme muset brát, jinak bychom chc...i hlady.
@chizuru, pokud se vam nabídnou 2 stejne potraviny ve stejne kvalitě, mohlan byste pěkně Prosím sáhnout po te ceske?.
To neudělám. Zradila bych tím vlastní přesvědčení, které je sice o hodně rozsáhlejší než jen o původu potravin, ale rozebírat to tu nehodlám.
Nehodláte rozebírat důvody, proč při srovnatelné kvalitě sáhnete raději po potravinách z ciziny. Jediný argument, který zazněl, je nějaké Vaše přesvědčení. To je ale všem kromě Vás zcela ukradené, takže nechápu, proč ho veřejně tak zdůrazňujete. Možná je z Vašeho úzkého pohledu něčím výjimečné, ale to nebudeme moci posoudit, protože ho nehodláte rozebírat.
Právě jsem v TV viděla reportáž o českém zemědělství, prodej tzv. ¨bedýnkový-kupující zaplatí před sezonou půlku ceny a zemědělec mu každý týden doveze "něco" co se právě urodilo, po sezoně doplatí zbytek (vlastně netušíte zda tento týden máte cukety nebo rajčata). Tak to bych asi nechtěla, vozí i do kuchyně a tam ani kuchaři neví co budou vařit (bylo vidět, že v bedýnce má mrkev, patyzony, rajčata, papriku). Překvapily mě částky dotací, podle mého naprosto zbytečně vysoké, to bych tu zeleninu levněj dovezla (ano, vím, že dotace jsou všude a i vyšší).
K otázce, je mi celkem jedno odkud to je, důležitá je kvalita + cena. V létě nekupuji nic, rajčata, papriku, okurky...mám vlastní, v zimě nejsem blázen abych kupovala rajčata co jsou sice krásná ale jíst se nedají. Proč bych měla podporovat české výrobky, když ty "cizí" jsou mnohdy kvalitnější a levnější.
Asi před 15 lety jsem koupila německý vysavač. Jmenoval se ÖKO Vampyr. Tehdy jsem byla ještě vdaná a manžel udělal strašlivou scénu, že už nikdy nechce doma zboží s přehlasovaným písmenkem. Pak už v klidu mi "polopatisticky" vysvětlil, jaký význam má nakupování českého zboží. A to tehdy nebyla žádná velká krize i nezaměstnaných bylo méně. Vysvětlil mi, že když budu kupovat jogurty z mlékárny za kopcem, tak zajistím, že někdo z mého okresu bude mít na určitou dobu jisté zaměstnání a že z daní, které z mých jogurtových nákupů vzejdou, se třeba opraví kousíček chodníku v tom sousedním městě. Když budu kupovat jogurty z konce republiky, pořád to bude ucházející, protože jak zaměstnání, tak chodník podpořím v této zemi. Ale abych svými jogurty a tehdy konkrétně tím vysavačem budovala chodník někde v Německu, si tedy velmi ale opravdu velmi nepřál.
Od té doby se cíleně snažím kupovat české zboží, pokud to jde. Banány ani mandarinky české nekoupím, ale u řady výrobků to jde. A protože většinou nakupuji jen základní potraviny a vařím a dochucuji doma, tak si udělám chu´t podle svého.
Zásadně kupuji české výrobky - potraviny. Bohužel, někdy to nejde. Např. u elektroniky. Ale u těch potravin si dávám pozor, odkud pocházejí. Kupuji jen základní potraviny, ostatní vyrobím doma - buchty, pomazánky a tak. A brambory na uskladnění kupuji od místního zemědělce. Není mi jedno, odkud zboží pochází. Vím, že tím nikoho nespasím, ale pro můj dobrý pocit to dělám. Dokonce i spousta oblečení je českých a v České republice vyrobených. Hlavně u látek či přízí se snažím, aby byly české výroby.
Vím, že nikoho nespasím...
Já také vím, že jako jednotlivec nikoho nespasím, ale vida, už jsme nejméně dvě
Vždycky jsem si říkala, že když bude nás pošetilců víc, možná bude víc rovných chodníků, možná bude o jednoho i dva žáčky v některých přecpaných třídách méně, možná našimi ulicemi projede policejní hlídka o něco častěji... Te´d s rusko-ukrajinským problémem je zase všechno v jiné rovině, samozřejmě.
Děvčata, ráda bych věděla, který že to s podniků je v naši republice ryze český. A´t se podíváte nač chcete, v každém výrobku jsou komponenty z půlky světa a nejvíce z Číny a fabriky ty už dávno nejsou naše. Teď se nebavím o malozemědělcích co prodávají "ze dvorečku" svoje výpěstky. Ano i já si na chalupě zajdu pro mléko, sýr k dnes už jedinému zemědělci co ještě hospodaří, koupím si pytel kvalitní pšenice a nechám si semlet mouku ( ono mě to stojí víc, jak v krámě). Další zemědělec přešel na bioplynku-dotace od státu a žije si jak prase v žitě, jiný na poli "pěstuje" fotowoltaické panely, ovšem ty patří bůh ví komu.
Co je český výrobek?
Je to výrobek, který vytvořil výrobce patřící stejné bance jako marocký otrok, který na španělském jihu v jednom z milionů igelitových stanů bez přítomnosti půdy v čisté chemii pěstuje většinu zeleniny Evropy?
No nějaké ještě existují, po nesmyslných sankncích vůči Rusku, krachne i ten zbytek opravdu českých výrobců a Rusa se to nedotkne...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.