Nejste přihlášen/a.
Ahoj, začal jsem jezdit do práce na kole, jelikož tak ušetřím čas a peníze za benzín. Za volantem ročně najezdím cca 30.000 km, takže vím co mi štve na cyklistech, ale vidím cyklisty i z druhé strany.
Jelikož jsem před tím jezdil na kole jen v terénu, tak první jízda městem byla celkem o hubu, ale pak si člověk navykne. Jezdím přes centrum plzně a kousek ve špičce po silnici mezi auty. Teď se chovám v provozu následovně a chtěl bych vědět, jestli něco dělám špatně, ale zatím mi nikdo nevytroubil, zde popíšu dle mého "nejkritičtější" situace.
1) Jedu po cyklostezce, která před řízenou křižovatkou je vyvedena na hlanví 2pruhou silnici. Žádný cyklopruh tam není, a já potřebuji na oné křižovatce odbočit doleva a napojit se na jinou cyklostezku. Zajedu si tedy na konec cyklostezky. Nad oním výjezdem je řízený přechod. Takže počkám, až auta dostanou červenou na přechodu a prosotor s odbočovacími pruhy se vyklidí. Najedu na silnici a při ukazování levou rukou si zajedu do levého odbočovacího pruhu. Počkám na auto, aby mi zaktivovalo smyčku na zelenou. Znova ukážu doleva a klasicky odbočím, dělám při tom poměrně velký oblouk, aby mi ostatní auta mohla objet a já nezdržoval vyklizení pruhu. Ještě před koncemo dbočení ukážu doprava a vjedu na chodník, který je zároveň cyklostezkou.
2) V centru sjíždím z cyklostezky na přejezdu pro cyklisty. Potřebuji se dostat na silnici, která křižuje cyklostezku a jet po ní doleva. Zastavím před přejezdem, ukazuji levou paží, a jelikož je špička, tak čekám, až mi někdo pustí. Poté vjíždím na silnici. Ve koloně se snažím držet mezi auty a jedu stejnou rychlostí jako kolona. Po stranách parkují auta, takže mi nepřijde bezpečné se za každou cenu cpát dopředu (otevření dveří atp.) Pak je křižovatka a po křižovatce následuje úzký most (1pruh každým směrem) Všechny auta za mostem odbočují doleva a rovně je cykloobousměrka. Rychlostí cca 10 km/h se pomalu soukám dopředu k semaforům. Když vidím, že se stojící kolona začíná rozjíždět, zastavím u krajnice, ale před autem, které jsem objel zprava, aby mi řidič viděl, poté opět pokračuji společně s kolonou aut. Když se dostanu dopředu, zastavím si kousek přes stopčáru, opět, aby o mě řidič věděl. Já pokračuji rovně do cykloobousměrky, všichni ostatní odbočují doleva.
3) cca. 1 km jedu po poměrně rušné silnici. Pruh je dost široký, takže auta mi bez problémů předjíždějí s cca. metrovým odstupem, případně si najedou na tramvajové koleje. Po kilometru potřebuji odbočit doleva na vyústění cyklostezky. Ohlédnu se, a když vidím za mnou velkou mezeru, ukáži levou rukou a začnu si pomalu najíždět do prostředka jízdího pruhu. Při tom se koukám do zpětného zrcátka na kole. Zastavím a čekám, až v protisměru bude volno, auta mi objíždí zprava. Znova ukáži rukou a najedu na cyklostezku.
Nosím reflexní vestu a pásky na rukách a nohách. Když se začne stmívat, zapínám pední a zadní blikačku. Myslíte, že bych měl něco zlepšit, případně upravit mé postupy? Snažím se vždy, pokud možno, neomezit co nejméně lidí. Byl jsem až překvapen, že řidiči jsou poměrně tolerantní.
doplněno 03.06.14 18:46:Tak to s vámi souhlasím, proto se snažím být viděn jak to jen jde. Co mi taky vytáčí, pokud jsem za volantem, nepředvídatelná jízda. Prostě "jedu si vpravo, chci odbočit doleva, tak bez rozhlídnutí a ukázaní to střihnu a ty za mnou ať se klidně po*erou".
Omlouvám se za stručnost, ale mě dokážou hlavně vytočit na silnici dva (či více) cyklisti vedle sebe a dále neosvětlení cyklisti za šera/ve tmě.
Na ty bez výjimky troubím a gestikuluji, že jsou to "idioti"
Zdravím,
snad pokaždé , když jede s vedlejší najede na hlavní automaticky a nedívá se,a za druhé na přechodu pro chodce profrčí na kole tak, že ohrozí kolikrát i chodce, když tam náhodou není sám. Prostě přechod pro chodce prosvištět, nedívat se a z vedlejší to samo...A to vidím denně!
Každý řidič i řidič kola nedodržuje předpisy. Někdo více, někdo méně. Jediné mi na obou stranách vadí bezohlednost na ty druhé...
u cyklistů mi vadí neosvětlenost večer..
Přesně tak, ale já v autě musím být obzvláště tolerantní, páč když ho srazím na kole, tak prd pomůže , že mi tam najel s vedlejší bez rozhlížení, prostě na kole utrpí větší ujmu a já flastr, že jsem nedobrzdila a proto u cyklistů jedu více tolerantněji, s větším respektem, páč bych to neobhájila. Prostě srážka s kolem,by byla pro cyklistu horší a proo předvídám, ale ser...mě , jak přehlížejí předpisy. Jednou mi vjel s vedejší ve městě cyklista , na mol, jsem ho objížděla s obrovským respektem, se mlel po celé ploše silnice. Štvě mě , že kdekoliv vidím cyklistickou stezku, tak narvané hospody a lemtají pivo, na kole na to více podle mě hřeší.
Pokud by se mi stalo tohle, tak se asi neudržím, stanu se udavačem, a zavolám PČR. Takový člověk je nebezpečný nejen sobě, ale i ostatním.
Však jsem , taky manžela prosila , já řídila a on na něj řval z okna, a já ho prosila, kašli na to ,je ožralej a navíc za mnou jela auta, takže nemůžu jen tak zabrzdit z ničeho nic, zase ohrozím auta za sebou, páč většina nedodržuje vhodnou vzdálenost. Tak se manžel akorát vyřval-Což mi vadilo, důležité bylo ho objet v pohodě, nezpůsobit nikomu ujmu.
Protože jsem za volantem nervák, hlavně při předjíždění, tak mi vadí hlavně vůbec jejich přítomnost. Ale jinak nic proti Za co bych ale zabíjela, to je předjíždění zprava. Stalo se mi to v autoškole na velké křižovatce v centru - plno aut, tramvajový pás, vyjíždějící autobusy z terminálu, já zmatená, kdo má kde přednost a najednou mi cosi prosviští zprava - v životě jsem se takhle nelekla. Auto mi samozřejmě v té koloně, na tramvajovém pásu, chcíplo. Překvapilo mně, jak rychle je člověk zvyklý, že zprava nic nepředjíždí.
Kde, kdy, jak, proč?! To si tak jako můžu předjet auto zprava?! (pokud nejsem jiném - odbočovacím - jízdním pruhu)
Povodeň 2002 v Praze mne naučila jezdit do práce na kole (horském). Zkoušel jsem leccos. Ale nakonec po dlouhé optimalizaci s mapou i v terénu zbyla trasa, která vůbec neodpovídala "pravidlům". Nefrekventované chodníky, parky, "cyklostezky" výjimečně - nikam nevedou a jsou plné čoklů na laně, silnice jen z kopce nebo jednosměrkou - ale potom zásadně v protisměru.
Po létech jen jeden drobný konflikt s důchodcem v parku, ale ten se tou holí stejně netrefil.
Kolega to zkoušel po silnici na kole silničním. Po čtrnácti dnech přišel o kolo za padesát litrů. O nohu nakonec ne.
Předjíždění zprava. Je to fakt nebezpečný a bude ti prd platný, kdo bude viník nehody - potlučenej budeš ty. A že je to povolený? Kdo se zamyslí, je mu jasný jak na tom ten cyklista mezi obrubníkem a pravým zrcátkem auta je a nejel by tam. Jo jo, to zas byly v parlamentu nějaký ty promile. Ale nemylte se, na kole jezdím hodně a motoristů se nezastávám. Ale zprava předjíždět na světlech, to nikdy. Já předjedu, pak mě zas předjedou auta a tak pořád dokola. Časově jsme na tom všichni skoro stejně, jen se pořád předjíždí a předjíždění je vždy riziko. Ale možná nemám správný názor, možné je vše, v EU to mají určitě v předpisech stejně, tam rozum nevyhraje.
Máte naprosto správný názor. Předjíždění zprava je sice povolené, ale velmi nebezpečné. Rád bych viděl toho blba, který to do toho zákona dal.
Jinak k tazateli - kromě blikaček bych si pořídil solidní bílé světlo dopředu. Jednak budete ještě více viděn, ale hlavně uvidíte na silnici a díry na ní. Což se občas hodí.
kolegové,
vozovka, na ní kolona vozidel, popojíždí 5-15km za hodinu, většina řidičů nejedu při pravém okraji, (alespoň to co vidím já) a tak proč by cyklista nemohl předjíždět vpravo, když je to bezpečné...
Kovis,
Na to máte svaté právo,
dneska v Pardubicích u semaforu, všichni stáli v jízdním pruhu vlevo! přestože se jezdí vpravo, a mezi vozidly a obrubníkem bylo asi 180 cm místa. Co je na tom předjíždění nebezpečné?
Přidám se k ostatním:
a) neosvětlený cyklista (navíc v tmavém oblečení) kynklající se na kole na neosvětlené silnici a který se objeví před reflektory na poslední chvíli. Horrrror.
b) cyklisti jedoucí vedle sebe, kteří se nemíní zařadit za sebe, aby se kolem nich dalo projet.
c) cyklista, který má za kolem vozíček s košinkou pro dítě s praporkem na tyčce. Praporek vůbec není vidět! A navíc při průjezdu křižovatkou je cyklista už za křižovatkou a vozíček s dítětem je ještě v křižovatce a to řidiči netuší a myslejí si, že když je cyklista pryč, že už mají volno, protože vozejček není vidět.
Z hlediska chodce:
a) cyklisti jezdí velmi potichu a rychle a najednou se pokoušejí chodce tiše předjet a ten se lekne a neví kam má uskočit. Navíc, i když mají zvonek, tak si necinknou a chodce pěkně vylekají.
b) cyklisti v lese, na horách a na turistických cestičkách a cestách, kde si myslejí, že jen oni mají přednost a chodce by nejraději viděli jinde (podobně jako lyžaři na běžkáchi nadávají na pěší turisty, ale běžkaři mají své běžecké trasy).
c) cyklista jedoucí potichu ve tmě po chodníku společném s cyklostezkou a najednou zazvoní chodci za zádama.
cyklisti na turistických cestách na horách a v lese, kudy po léta chodili turisté a svými botami jenom lehce vyšlapávali a udržovali cestu, kde cyklisti svými koly nedělají kroky, ale souvisle vymýlají a vyrývají hlubokou rýhu do cesty, rozježdějí všechno a když je překážka, tak to rozjezdějí ještě kolem, ničejí přírodu a jezdějí snad všude na možná i nemožná místa, kam se dřív chodilo jen pěšky.
Na druhou stranu se mi líbí dvojice nebo rodinky s dětmi na kolech, cestují vlastní silou a ne na benzínový pohon v autech. Krásná rodinná pohoda, rodinné výlety s poznáním a s radostí ze společných zážitků.
Mne točí Ti rádoby cyklisti- sednou na kolo jednou v roce na dovolené a myslí si že před nima každý sedne na prdel! A potom mi vadí takoví cyklisti jako je moje matka- do krámu nedokáži dojít,ale na kole to zvládnou a kličkují jak trefený zajíc po dosti frekventovaných komunikacích.(Na obranu mámy- přes hlavní pořejde pěšky nasedne na kolo a jede vedlejší ,kde mimo pár místních nikdo nejezdí,je to na vesnici) .
doplněno 04.06.14 20:52:p.Milane to já vím ,proto dovětek co jsem písnul,navíc vím že matka se na kole chavá tak jak se sluší a patří-celý život (téměřcelý) dojížděla do práce na kole!Žel většina těchto lidí to ale neumí!
diesle, neznám Vaší matku, ale znám podobné. Vím že nemůžou chodit, ale jezdit jim to jde. Navíc neunesou tašku v ruce, proto jí dají na řidítka. Jelikož jsem tolerantní, tak zpomalím a nechám je odjet...
Milane, zdravím ... volům pravidla nevysvětlíme, když je nikdy nečetli, jen si něco pamatují z autoškoly a celý zákon přednášejí jako svou "dojmologii". Tedy dle jejich dojmu se to může nebo nemůže ...
Já nemůžu předjíždět dle zákona zprava? Ještě mi někdo řekne, že nemůžu, dle zákona, předjíždět, když je plná souvislá čára a já se vybulím ...
fido, co na to říci? Že máte pravdu. Jelikož se pohybuji mezi řidiči, vím o jejich znalostech hodně. Někdy je úsměvné jejich tvrzení, že to vědí přesně, páč i to myslí. Znalost našich šoférů bylo vidět v televizní soutěži (jak se to jmenovalo) na čt1.
Osobně jsem sledovl pořady a nestačil jsem se divit, kolik řidičů jezdí bez znalostí. Jenže jak to zlepšit? Pravidelným povinným školením? To by bylo stížností..
Příklad, při předjíždění cyklisty vždy blikat, a stačí jet po městě a koukat se, jak většina lidí nezabliká. Druhá ukázka, zatsavte se každý u semaforu, sledujte provoz a říkejte si... stihla by zastavit na žlutou, nebo to stihne projet před červenou..
Každý řidič si říká, já jsem ten lepší, nežli on..
Milý kolego, to ale odbočujeme od tazatelova dotazu.
Stalo se mi na Lipně na cyklostezce, že jsem jel normálně po pravé straně cyklostezky a přímo proti mě běžel běžec. Snažil jsem se jet dál vpravo, zpomalil a čekal jsem, že mě vidí a uhne. Ale on běžel také stále proti mě, tedy v protisměru, nakonec bezprostředně přede mnou, když jsem kvůli němu hamtnul po brzdách a zastavil, uskočil do krajnice a svalil se do trávy. Přitom v jeho směru nic nejelo, tak nechápu, proč běžel proti mě? Nevíte někdo, proč? A jakým způsobem se v tom případě zachovat, kam uhnout?
Neřvi jak tur Nejvíc se mi osvědčilo z dálky zařvat krátké ostré "hop!"), když to nezabere tak "hop hop!" a když ani to, tak "hejhejhej" a pak už radši brzdim pač to je někdo hluchej a hrozí že začne poskakovat zleva doprava a nevyhnem se.
Pro toho běžce mějte pochopení a vyhněte se - ono po takovém 15. kilometru se už potácí a nevidí před sebe
Zazvonit chodci těsně za zadkem je stejný svinstvo jako když cyklistovi za zadkem zatroubí auto. Navíc se lekne a uskočí před kolo. Zvoní/ volá/ troubí se buď zdálky nebo vůbec (lekne se a uskočí až když ho máte za sebou = nesrazíte se)
Vaše otázka je tak rozsáhlá a složitá, že na to nejde lehce odpovědět.
doplněno 04.06.14 21:17:Na otázku v nadpisu mě konkrétně na cyklistech neštve nic. Štve mě to, že si na silnicích všichni vynucují přednost a chybí trocha taktu a empatie. Paradoxem je třeba to, že vás jako cyklistu "obrousí" auto s nosiči kol na střeše. Na druhou stranu jedou cyklisti na úzké silnici vedle sebe a nemají snahu uhnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.