Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se může uživit veterinář

Od: magie* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den když si porovnám ceny u lidí a u veterinářů nějak nechápu jak se mohou uživit? Vemte si že- zvířata nemají zdravotní pojištění, reklamy je v ordinacích asi tak stejně a stejně jsou veterináři, ač také vysokoškolsky vzdělaní lidé, levnější než lékaři. Příklad- kastrace kočky stojí tisíc koroun, kastrace ženy 20 000 korun atd. Kolikrát mají i drobné prohlídky zadarmo.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

Mám veterináře bratrance, má vlastní ordinaci, nový barák, auta a žije si jak prase v žitě, dnes už má 2 pomocníky a sám to jen řídí.Uživí se velmi dobře i s tříčlenou rodinou.

sara111*
hodnocení

0x

Jenze kastrace zeny jak rikas provede lekar cca 1x za mesic, ale kastraci kocek, psu se dela prakticky denne. Uz chapes? Vakciny dalsi kapitola... tisice psu jde denne na ockovani a vakciny nejsou zrovna levne...atd atd atd

jen "blby" morce melo anginu, sup 30€ za konzultaci a 15€ za leky...uzivi se neboj se :)

doplněno 25.04.14 14:36:

napadl me dalsi priklad...160€ za vyndani male bulky,10 minut prace...105€ za tri stehy...neni to levne, kdyz onemocni pes nekdy jde skoro cela vyplata na jeho leky a leceni...

mon*

sara111 - Váš vet chtěl za léčbu nemocného morčete v přepočtu 1000 Kč? *ee*

kockomilka

Tak nelze přepočítávat na množství zákroků, u lidí se zase provádí jiné zákroky (místo sterilizace), chirurg na gynekologii taky neudělá jednu sterilizaci měsíčně a jinak že by seděl doma. Např. ženy berou antikoncepci (místo aby šly v době první menstruace - alternativa prvního mrouskání :) - na sterilizaci), řeší problémy s neplodností vč. různých laparoskopických zákroků (naopak neplodné zvíře prostě množit nebudete), chodí na různé chirurgické výkony na děloze "tak, aby zůstaly plodné" (místo aby "se to všechno prostě vybralo a vyhodilo" jako by se to udělalo u zvířete, i chovného s PP), téměř všechny rodí v nemocnici a spousta z nich císařským řezem (to jsou u zvířat buďto extrémní případy, nebo plemena typu čivava).

laik*
hodnocení

0x

Přesně tak, nelze to takhle srovnávat, kolik žen přijde na kastraci? Jedna za rok? Kolik koček? Jedna denně? Zapoměla jste na jiná zvířata, psi, koně, atd. výjezdy ke zvířatům atp. .Veterinář je velmi důležitá a ušlechtilá práce, velice si vážím těchto lidí, jsou to v podstatě záchranáři pro zvířata. Pracovat se zvířaty je krásná věc, ale umět je utratit musí být skutečně umění. Já bych to nedokázal.

kockomilka

Pokud se k tomu opravdu přistupuje způsobem "zvíře utratíme v případě, že by pro něj další život byl spojen s přílišným utrpením", tak mi to nepřijde tak zlé.

Já osobně bych měla problém se situacemi, kdy zvíře potřebuje nějakou léčbu, ale jeho majitelé to nechtějí / nemůžou zaplatit. No, myslím že bych jako veterinářka rychle zkrachovala :)

Zrovna dnes jsem četla na stránce jednoho útulku (OS Kočky České Budějovice) tuhle zprávu:

"Jelikož konzervativní léčba nebyla dostatečně účinná, lékař konzultoval stav s referenčním pracovištěm v Praze. Stáli jsme před rozhodnutím, jak dále postupovat. Buď Brambůrku uchránit dalšímu trápení, volit eutanazii nebo zkusit operační zákrok. Po konzultacích s ošetřujícím veterinářem, kdy jsou Brambůrce dávány velké šance na uzdravení a spokojený kočičí život, jsme se rozhodli pro operační zákrok. Bude nejprve provedena MRI (magnetická rezonance), poté proveden potřebný operační zákrok. Vyšetření a následná operace je domluvena na 23. dubna na pražské klinice Jaggy. Celková cena magnetické rezonance a následné operace je odhadována na 16 000 Kč.
Částka je velmi vysoká, ale Brambůrka si šanci zaslouží! "

A později, už po operaci:

"A co na to všechno Brambůrka? Rezonanci prospala (byla v celkové anestezii) a vše ostatní zvládla statečně. Po příjezdu domů hned běhala na zahradě. Depozitní teta doslova napsala: "Brambora se má naprosto skvělě jako by na žádném vyšetření nebyla, řádí jak černá ruka, mazlí se ... jediný následek vyšetření je, že odmítá baštit granule :o)"

Takové zvíře - s šancí na uzdravení - bych nemohla odmítnout, a když by neměli na zaplacení, tak by holt neměli na zaplacení... no, ještě že jsem vystudovala něco jiného :)

mon*
hodnocení

0x

No jo, ale koček se vykastruje daleko víc než žen..

magie*
hodnocení

Aha jasně chápu.Já že třeba dnes jsme dali za osmáčka- amputace ocásku+ vypálení 30 korun a není to jediný případ kdy mě překvapil poměr cena výkon. Zvířat je holt víc :-D

kockomilka

Nic ve zlém, ale možná jste vypadali chudě nebo velmi mladě a veterinář usoudil, že na to nemáte?

Jestli to bylo velice rychlé a bez nákladů na materiál tak je to reálné.

Nicméně jsou i ordinace, kde by vám naúčtovali třeba 400 kč za "vyšetření malého savce" a dalších 400 kč za zákrok...

Plus na tomhle typu zákroku je krásně vidět, jak jsou na zákroky ve veterinární medicíně kladené nižší standardy a může se to udělat levně a rychle způsobem že "to by teda u lidí fakt nešlo"; na venkově najdete i veterináře, kteří kastrují kocoury v domácnostech.

kockomilka
hodnocení

0x

Tak k tomu příkladu (jinak tedy u kočky se jedná o kastraci, u ženy o sterilizaci - děloha i vaječníky zůstávají na místě).

Zaprvé, cena 1000 kč za kočku je dosti nízká (třeba v Praze se dá za ty peníze vykastrovat možná tak kocour), naopak sterilizace ženy za 20 000 kč je velmi vysoká cena (třeba na Slovensku stojí stejný zákrok 250 eur ve fakultní nemocnici a 500 eur na soukromé klinice).

Při operacích zvířat se běžně používá "jednorázová" anestezie ve formě injekce, dávka se zjistí prostě zvážením zvířete a anestezie se mu píchne. U lidí se používá jedině inhalační anestezie, která se upravuje v průběhu operace podle reakcí pacienta - tzn. u každé operace jsou dva lékaři, jeden chirurg, druhý anesteziolog. Pokud chcete snížit riziko a zaplatit si inhalační anestezii u zvířete, tak třeba u kočky zaplatíte tak 1500-2000 kč navíc oproti běžné ceně zákroku.

Že zvířata nemají zdravotní pojištění, to je irelevantní, prostě to majitel zaplatí ze své kapsy, místo aby to zaplatila pojišťovna, veterinář dostane peníze tak jako tak. Hodně domácích zvířat chodí každoročně na prohlídku + očkování + odčervení, přitom jim často nic není, takže zvíře je prohlídnuto hned, na dotaz co ho trápí majitel odpoví "nic" nebo nějakou prkotinu na kterou stačí dát radu ve dvou větách, no a hned to stojí pár stovek. (plus za ty injekce nebo odčervovací tabletu taky zaplatíte něco navíc).

rv*
hodnocení

0x

V otázce jste si i sám odpověděl. Veterináři se uživí i když pracují za nižší ceny, protože zvířata nemají povinné zdravotní pojištění. Další věc je, že veterinářství není tak regulované jako humánní lékařství.

ivik*
hodnocení

0x

Asi jsem mameluch,ale u lidí se snad provádí sterilizace...Kastrace ženský?

kockomilka

Tak v některých případech ano, ale říká se tomu oophorohysterektomie.

magie*
hodnocení

Ah, já to nebrala tak dramaticky, hlavní věc že to nefunguje :-D

sara111*

on jiste myslel podvazani vajecniku, ale jelikoz nevi odborny nazev (zadny uceny z nebe nespadl) tak to nezval podobne...atd

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]