Nejste přihlášen/a.
Zdravim, netusi nekdo, co to muze byt? Vstup i vystup je zasuvka.
Dobrý den, řekl bych, že by to mohlo být trafo 120V / 220 V. Podobné (bakelitové) se používalo v bytech, kde bylo 120 V. Zdravím!
doplněno 08.04.14 10:07:Raději to nazapojujte do 220 V. Nějaký štítek na tom není?
doplněno 08.04.14 10:25:Takto to vypadalo v tom bakelitu.
doplněno 08.04.14 10:49:joudic - nechápete, protože jste asi neměl v bytě 120 V. Já měl trafa dvě na celý byt a tu přenositelnost jsem ocenil (ono to trafo nebylo levné). I žárovky byly potřeba na 120 V.
Na 99% je to starší typ trafa (starší brácha toho bakelitového) ze 120 V na 220V. Dneska už asi nepoužitelné k ničemu. Bez důkladné kontroly bych se to nepokoušel zapínat (stejně asi doma nemáte 120 V ).
doplněno 08.04.14 11:40:doktrp35 - ty stabilizátory vypadaly jinak. Myslím, že v době největší slávy tohodle zařízení ještě televize moc nebyly.
Já bych to nezapínal, bude to mít primár 120 V. V případě, že tam pustíte 230 V, bude na výstupu 460 V! Navíc to bude pravděpodobně autotrafo a jeho izolační odpor asi nebude na takové napětí dostatečný. Dá se čekat ohňostroj.
Dobrý den, no, tak já jsem varoval před zapínáním již v 10,07 . A pro tazatele.
Nezapínejte to, podívejte se dovnitř (patrně ty čtyři zarezlé šroubky), pak už to snad ani nezavírejte, odstřihněte kabel a vyhoďte to, než to najde někdo aktivní a strčí to do zásuvky.
Ať je to cokoliv, tak to doma nepoužijete. Zdravím!
doplněno 09.04.14 10:15:flodur - a není to tedy ze 120 V / 220 V?
Tak se taky přidám. Před chvílí jsem ve sklepě taky našel zajímavý předmět (autotrafo?). Je to jakési toroidní jádro s vinutím v jedné vrstvě smaltovaným drátem průměru kolem 1 mm, s odbočkou zhruba v 1/3. Podle váhy odhaduju, že jádro bude asi železné, průměr cívky 25 cm. Kdo to do sklepa odložil netuším (minulý týden to tam nebylo) a vůbec nechápu, k čemu to komu mohlo doma být. Co to je?
doplněno 09.04.14 13:04:buss - připojovat to určitě nebudu, netuším, na jaké napětí by to mohlo být, navíc to má dost odřený smalt na drátech a v místě odbočky je vinutí přerušené. Celé je to přišroubované 3 šrouby M10 k tabuli 2 mm plechu a váží to dobrých 8 kg. Zcela jasně je to součást nějakého většího zařízení. Autotrafo, či nějaká tlumivka mě napadla, ale našel jsem to ve sklepě obytného domu, takže mi není jasné, k čemu se taková věc v tomhle průmyslovém provedení dá použít v domácnosti.
Joo autotrafo. No k čemu, reguluje se s tím napětí. Primár sekundár jedna cívka jest. Takže bacha po připojení k síti, není od ní galvanicky oddělen. Používalo se to v laboratořích, též mám.
doplněno 09.04.14 13:16:Připojit nepřipojit je na každém exerimentátorovi, zdá se že to dokonce hořelo? Na co to použít doma je na každém, kdo se zajímá o elektriku, spíše elektroniku, něco staví, laboruje. Já bych to třeba použil právě na původní dotaz (a též použil u neznámých traf), napájel s tím to trafo a měřil výstup. No jak kdo má odvahu, že.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.