Nejste přihlášen/a.
Všimli jste si jak se zas všechno poslední dobou strašně zdražilo? Nakoupila jsem dnes trochu pečiva, lahev vody, pomazánku, těstoviny a balíček bonbonů a platila jsem asi 150Kč, kde to sme
Kde? No tady!
Dneska jsem někde zahlédl spokojené konstatování, jak už celé čtvrtletí roste utrácivost domácností. Lidi utrácej, zase se budeme mít všichni dobře. (Sice nevím, proč by to tak mělo být, ale študovaní ekonomové to tvrdí.)
Dobrý den, já jsem dnes nenakoupil trochu pečiva, láhev vody, pomazánku, těstoviny a ani balíček bonbónů. Jsem rád, že jsem takto ušetřil asi 150,- Kč. Jinak, nevím, kde jste žila dříve, ale zdražovalo se už za bolševika - pouze se tomu říkalo úprava cen. Zdravím!
Ano ,říkalo se tomu za bolševika úprava cen ale zdražovalo se jednou za uhersky rok a o haléře,maximálně o koruny.Zdražování tehdy a dnes se nedá porovnávat.
"zdražovalo se jednou za uhersky rok a o haléře,maximálně o koruny"
Jistě, třeba benzín stál večer 2,10 Kčs a ráno 6,50 Kčs. A tenkrát jsem vydělával 1800,00 Kčs hrubého. Lidi mají krátkou paměť.
Jízdné mě stálo před převratem 20,- za měsíc(5 korun týdenní).Teď ho musim kupovat s 1.pásmem a stoji na 3 mesice 2140,-.A to nemluvím o plynu,elektrice.Lidi mají krátkou pameť.
Ale já nesrovnávám cenu tehdy a dnes (to ani dost dobře nejde), já srovnávám cenu jeden tehdejší večer a cenu následující ráno. To jako reakci na to, že se údajně zdražovalo pomalu a po haléřích.
doplněno 11.04.14 19:06:Mimochodem, pokud by došlo ke stejnému procentuálnímu zdražení dneska, stál by zítra ráno benzín 105 Kč.
To máte pravdu,u benzínu se to stalo ale na druhou stranu benzín není a tehdy vůbec nebyl životně důležitou položkou na rozdíl od elektřiny ,vody,plynu a jídla.No zapoměl jsem na něj ale pamatuji to.
Benzín není důležitou životní položkou? Vám zřejmě vozí rohlíky pekař volským povozem a do práce jedíte na kole. Ona se totiž cena benzínu promítá do ceny prakticky všeho. Doprapravou počínaje, přes oblečení, obutí, nábytku až po ty potraviny a průmyslové zboží. Když se zdraží doprava, následně se zdraží všechno ostatní. Že benzín k životu nutně nepotřebujete je nesmysl.
No vidíte a tenkrát zdražili ten benzín a rohlíky ne.Asi jste nečetl co jsem psal o zdražení jízdného které jsem platil tenkrát a platím teď.A to se určitě neodvíjí podle cen benzínu.Stačí na to jednoduché počty.
Nesrovnávejte ceny tehdy a teď. Ano, dneska je mnohem dráž, než tehdy (taky ale mnohem vyšší platy - bráno v reálných číslech), ale o to tady teď nejde. Píšu o rychlosti zdražování (tazatelka píše, že se zdražovalo pomalu a jen o haléře). Vám to jízdné zdražili tak drasticky ze dne na den? To jistě ne.
To ne ale nezdražovalo se přece jen jízdné .A mzdy rozhodně nekopírovaly zdražování,Kdyby ano, tak není o čem.
Kde rostou mzdy?
Teď nemyslím pohlaváry...tam je to jasné, ale kde rostou mzdy obyčejným plebejcům?
definujete pohlaváry a plebejce.
Já jsem zaměstnanec a pohlavář. To slyším poprvé.
doplněno 15.04.14 13:21:Jdeme jiným směrem, nežli byl dotaz. Nelze brát individuelní případy, jako jsem já a mne se výplata zvedla. Ale je to něco za něco.
Statistika má cenné údaje. Tam se musí brát čísla, nikoliv ze svého rozhledu.
Ano, vim jaky je rozdil mezi plebejci a patriciji , vidim, ze to mohlo ( a vyznelo) jinak. Takze jsem se nechtela nikoho dotknout. Mezi pohlavary bych zaradila sefy, namestky, nadrizene, nacelniky...Dnes predevsim vysokou politiku, mezi plebejce obycejneho cloveka (prosim nepiste, kdo je to "obycejny" clovek ), zamestnance. Ano, o tomto bychom mohli dlouho, opravdu dlouho diskutovat a vest spory, ale ale v tu chvili to bylo takhle mysleno a slychavam to dost kolem sebe a nejen ted, pamatuji si toto osloveni jiz z detstvi. Takze asi tak
Samozrejme i zamestnanec muze byt pohlavar
Nedalo mi to. Sla jsem za muzkou casti v praci, takze jasna odpoved : pohlavar> politik, plebejec> my jasne a strucne. Ale chapu, ze diskuze by byla obsahla a dlouha a mozna i vzdelavaci
Já měl na oběd kuře a kamarád chleba. Statisticky v průměru jsem měl půl kuřete a půl chleba a kamarád totéž.
To je jasné ale stočné platit musíte.Nedá se to nepočítat.A hned je to o 100% víc.Ale je fakt,že levnější než kupovaná balená.
Ten termín "levnější" to správně nevystihuje. I kdyby se stočným, tak kolik pořídíte litrů balené vody za osmdesát korun? Deset, když budou v akci? Oproti kubickému metru, kterého je stokrát více?.
vis, nekdy se neda pit voda z vodovodu vecne (denne, stale, porad) a tak si dame radi matonku, korunni atd. coz dneska je kolem 17kc ci vice...
Máme rádi. Tak si to zaplaťe. Voda z kohoutku je normální pitná voda, která se dá pít úplně normálně bez následků na zdraví. Jistě, hygienicky upravená abychom nepochcípali na mor a choleru ale co myslíte, že jsou ty matonky apod? Taky normální voda, možná (a nedivil bych se, kdyby tyhle balené vody stáčeli z kohoutku) ze spodnějších vrstev, jen jsou tam přidány srágory ve formě příchutí. Myslíte, že když to má název citronová, že je tam nakapána šťáva z citronu? Muhehe.
Přikláním se k Rumíčkovi. Dělám dneska hrachovou kaši, koupila jsem 7 špekáčků. Byly dost malé, mně bude stačit jeden, ale ostatním dám po dvou. Kilo špekáčkú 129Kč, ,těch mých 7 kousků vážilo 0,644 kg, zaplatila jsem za ně 83,10 Kč. Úplně se mi protočily panenky, ale mám tady pana malíře, nemohu mu dát samotnou kaši. A ještě si chudák možná řekne - odbyla mě špekáčkem. Kdyby věděl, co to stálo!
Za těch 89 korun nesla kdysi mamka z krámu plnou tašku! Je fakt, že byly jiné platy a jiné ceny. Ale dneska už některé ty ceny hraničí doslova s nestydatostí. Jaga.
Tak jsem si dala tu práci a oskenovala lístek od špekáčků z Tesca. Bylo jich celkem 7, takové chudinky, neměly ani 10 deka kus /celková váha 0,644 kg/. A cena? Radši to fakt nekupovat. Ale děda nemá k hrachu maso rád, raději uzeninu.
Drůbeží jsem nechtěla v žádném případě, ty separáty jsou strašná věc.
Už dlouho je zase nekoupím, to raději nebudu dělat hrách!
No dneska tu tašku za 890 Kč taky budete mít plnou.
doplněno 05.04.14 08:53:...ne tašku za 890
Já si raději místo kila špekáčků za 129 z rozemletejch kopyt koupím kilo vepřových řízků za 132.
Souhlasíma a to vůbec nemluvím o kvalitě.Výběr sice byl tehdy malý ale kvalita se nedá porovnat. A to nejen u špekáčků.Vůbec se nedivím raketovému nárustu rakoviny.Sice všechno vydrží neuvěřitelně dlouhou dobu ale za jakou cenu.
ja jsem koupila v zahranici kilo spekacku za 7€ tj. 189 kc a plat je zde kolem 400-500€
mate se jeste v CR dobre ono je to vsude jinde jenom horsi a horsi...
oprava: sacek mel cca 1,3 kg
ja jsem koupila v zahranici kilo spekacku za 7€ tj. 189 kc a plat je zde kolem 400-500€
mate se jeste v CR dobre
Nevěřím že tak špatně nakupujete. Pro malíře krkovička s kostí stojí 100Kč kg vykostím uvařím polévku česnečku z kosti a z masa udělám řízek,brambory stojí kilo 10 Kč kilo. Tak asi do třicetipěti korun oběd se všemi náklady.. Přibližně stejně jak ten oběd se špekáčky.
Dědovi místo špekáčku koupim šunkový salám a opeču.Stojí 120 kilo. Určitě je v něm více pořádného masa než ve špekáčku o kterém se všeobecně ví že je to šunt.Nikdy nekupuji párky,klobásy,salámy ve kterých je mleté ,,maso"!?.
Nevšiml jsem si, že by něco zdražilo. Naposledy výrazně stouply ceny rostlinných olejů (skoro o 100%), ale to je už pár let.
Mimochodem - proč se taháte s vodou z obchodu? Nemáte vodovod nebo studnu?
On je spíš problém v tom, že ceny už dávno dohnaly okolní svět, ale platy silně pokulhávají, moje kolegyně v německu má za stejnou práci 5 000€ měsíčně, já mám polovinu.
Když byla řeč o Německu - minimální mzda je tam v přepočtu nějakých 36 700 Kč.
doplněno 05.04.14 10:54:Vidím, že jsem někoho probudil. Takže nyní je stanovena v některých odvětvích díky jejich odborům. Od 1.1.2015 bude všude nejměně oněch 36 700 Kč ...
To co říkáte, je prosím jen a jen propaganda. V Německu nic takového jako minimální mzda není
Prostě zaměstnanci se dohodli a ještě ke všemu jen někde - to jo, to beru. Ale neohánějte se tvrzením, že je v Německu minimální mzda 36 700; ke všemu sám přiznáváte, že bude a jen pro někoho.
rumicek:
ano není stanovena ( a nejen v Německu), protože to ani není nutné, ale přesto existuje - všechno na světě má své minimum A stanovena není, protože to jejich minimum je natolik dostatečné pro život, že to prostě není potřeba řešit
za 150? takže voda byla s kousky Aloe, těstoviny Panzani, pomazánku za dvacet,chléb za třicet, pár rohlíků a bonbony za dvacku. to bych tak viděl na těch 150 kaček. příště tedy jděte třeba do Lidlu a pijte obyčejnou vodu. voda 6, těstoviny10, pomazánka 20, chléb 20, rohlíky,bonbony a budete tam do stovky
kdyby se tak markantně nezdražilo bydlení, tak to není tak špatné. dát polovinu platu za bydlení, je dost.
Ale i jinde ve světě je bydlení drahé, ale z toho co člověku zbyde si pořídí víc než u nás. Prostě problém není v tom kolik z výplaty stojí bydlení, kolik stojí potraviny a kolik stojí benzín atd.Protože v přepočtu to nejsou velké rozdíly se zahraničím...Zásadní problém je v tom, že většina lidí má nízké příjmy.
Prostě ceny čehokoliv jsou u nás téměř všechny světové a platy jsou ve srovnatelných profesích zlomkové.
Se mě dělá šoufr když jdu nakupovatHrozně se zdražuje a i větnamci zdražují.Měla jsem v ruce kabelky a dřív stáály kolem dvou stovek a byla tam cena čtyři stovky tak jsem ji honem položila spátky.
hadry moc nekupuji a u čongů vůbec. co jsem slyšel, tak ceny jsou u nic podobné jako v obchodech
Nakupuju hodně v Alze v Holešovicích a cestou procházím Pražskou tržnicí, a co vídám? U vietnamců nakupuje relativně hodně cizinců a ti zvedli ceny, jsou za to ochotni dát víc, což potvrzuje to co říkám - u nás není draho, jen si běžný občan mnohem méně vydělá...
mate pravdu...kolikrat platim 40 euro tj pres tisic kc a mam jednu igelitku a v ni nic...kdyz chcete slusne a zdrave jist nemate sanci, soja mleko 50 kc, zdravy tmavy hleba 40kc...soja jogurt 25kc...takze pro ty co maji 8000 minimalni mzdu v cr je to opravdu smutny...
ra252: jestli to bylo na me tak si nech ty svoje blby kecy prosim pekne pro svoje rodice, ktery jsou na ne zvedavy, dekuji
Určitě jsou ceny různé, dle bydliště.
Já šel koupit balíček bombonů jako pozornost, stálo to skoro 60Kč,
přesto ale čtu jak na tom jsme dobře.
Na té stránce je to většinou pravda, jen tam chybí, že garzonka v Praze stála těch 40 Kčs.
doplněno 11.04.14 21:48:Ovšem pokud chybí tak základní věc, je to jen zbytečná a tupá propaganda.
ra252, chybí tam toho daleko více, páč nejde někam nacpat všechno.
Kdo stanoví, co je základ a co ne...
Ale nadávat se může na cokoliv.
pockej, ale ted me napadlo ja nabizim na mesic 200€ za pokoj 5 minut u more vis co...je to o dohode a najit spravne ceny :DDDD
ted je jeste dulezite uvest, zda jsou to bombony cokoladove, bompary nebo žužu :D
cokoladove bombony za 60kc tj. 2€ jsou ok, to je zadarmo, tuhle jsem platila za sacek 5€.
pokud jsou to bompary tak je to trochu moc a žužu je tak optimalní 1,5 € ... Take by me zajimalo za jakou sluzbu se davaji bompary lol...Dobre jsme na tom tak moc jak si to zaridime.
Milane a muzu se vas zeptat...pisete sem denne asi 5 -10 let...jak to vsechno stihate? prace, rodina, sebevzdelavani, cetba, konicky, spanek a denne zde
stezach,
Přiznám se, že jsem hledal větší bombony, a proti svému přesvědčení jsem koupil zahraniční, podle hezkého obalu. Páč já je nejím, ani nevím jak chutnali, zdali dobe. Bylo to taky větší balení, aby to dalo pro více lidí.. byl to úplatek, nebo pozornost za to, že se ke mě chovají uctivě a přednostně mne obslouží. (pracovníci se předhánějí, kdo mne dříve obslouží)
Milane a muzu se vas zeptat...pisete sem denne asi 5 -10 let...jak to vsechno stihate? prace, rodina, sebevzdelavani, cetba, konicky, spanek a denne zde
Na této poradně jsem asi 6 let (jenom), jsem i na jiných poradnách (asi 8), ať starších nebo čersvých, nových. Děti jsou již samostatní, nepotřebujou mne denně. Jen při problémech. S manželkou si velice rozumíme, čtu ráno když si chvilku sednu tam... koníček je práce, vdělávání.. i zde se vzdělávám. Spím od 22 do 5:30 to stačí až až.
Ješt něco vás zajímá na mě?
Hezký dlouhý víkend, páč ráno odjíždím vzdělávat se do Maďarska do neděle.
Dobrý den, na světě je sedm miliard lidí. Šest miliard lidí nemá bydlení, nemá práci, nemá příjem, nemá zdravotní péči, nemá potraviny, je vystaveno válkám a utrpení. Jedna miliarda lidí má dost všeho, ale je jí to stále málo - neustále chce více, brečí, stěžuje si nebo je na vše okolo nas*aná.
Zdravím!
Ben, přesně tak! A tady bude někdo řešit, že mu zdražili sladkou ochucenou vodu, když má přístup k čisté čerstvé pitné vodě.
Dobrý den, ta otázka zde byla vložena jen pro uvolnění nas*anosti tazatelky, která se již neozvala a nijak do diskuze nepřispěla. Ona si ulevila a nám sem hodila kost, abychom se poprali (což funguje dokonale) - a teď z toho má asi legraci. Také mohu být nespokojen s cenou čehokoliv, ale nebudu to "vrhat" na internet. Nebo bych mohl zaprudit a napsat, jak je to hrozné, že nové auto BMW je už zase dražší, než to "staré", které jsem si koupil před rokem - a kaviár také moc nezlevnil, jenže něco se k tomu šampaňskému snídat musí. Myslím, že čím toho má člověk více, tak tím je nena*ranější a nespokojenější. Ona ta věta: "Co by za to daly děti v Africe!" měla svůj význam, i když ji nikdo z nás nechtěl slyšet. Zdravím!
Souhlasím, zrovna dneska jsem upravoval formulář na "zrcadlo" (inventurní formulář) v mé domovské hospůdce, zdražuje mi můj kamarád - majitel hospody moje oblíbené pivko na 24,-Kč. Tak holt asi budu muset o něco víc pracovat, a taky si šéfíkovi řeknu o větší vejplatu. No, řekněte sami - je jiná rozumná možnost?
P.S.: Ty bonbóny jsou dneska hodně předražený, že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.