Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak by bylo bez druhé sv. války?

Od: andrej® odpovědí: 15 změna:

Teď běží nějak moc dokumentů o 2. svět. válce.Když jsem na to koukal a domyslel si, kolik zbrojního materiálu se vyrobilo za tu dobu, sami si to umíte alespoň trochu představit. Co mohlo dnes být, kdyby se po dobu těch 4 let ta všechna výrobní a lidská energie investovala do mírových projektů. Nebyl by už dávno v Evropě ráj na zemi?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kangaroo*
hodnocení

0x

Právě, že by svět byl hodně technicky pozadu. Není to dobře, ale války vždy spustila největší rozvoj techniky a ekonomiky :( Kdo myslíte, že si nejvíc namastil kapsu za WW2 války a pak toho jen využíval a dnes si hraje na světového policajta a nechce dopustit klid a mír na Světě mimo svůj stát?

rexona*

Gratuluji k vyborne odpovedi ! Vlastne by mela kazda dalsi odpoved nejdriv vyjadrit souhlas(s tvoji). Je to tak, a neda se to prechazet ! A uz vubec ne ignorovat...

sebod*
hodnocení

0x

No, on to je takový paradox. Většinou válka a poválečné období sebou nese velké oživení ekonomiky. Takže těžko říct, kde bychom dnes byli...

buss
hodnocení

0x

Pochybuji.. zase by to někdo rozkradl. Byli jsme průmyslová země a proč nejsme tygři €vropy? Jaký je náš průmysl? Vláda a další nemají odpovědnost.

edaf
hodnocení

0x

Na tuhle otázku podle mě není nikdo kompetentní odpovědět, to by člověk musel být historik, sociolog a psycholog zároveň. Válka byla pouhým důsledkem či vyvrcholením předchozích problémů, tudíž aby "nebyla" 2.sv.v, nesměly by být ani předchozí problémy jako rozpínavost německa, revoluce v Rusku atd., takže se podle mě na to nedá odpovědět. Spekulovat co by kdyby se dá tak nad věcmi typu: Co by se dělo, kdyby např. v 1939 zavraždili Hitlera atd. a i to jsou pouhé spekulace.

A nějaká celoevropská investice do mírových projektů je v podstatě jenom utopie, normální lidé se v té době nestarali o nějakou soudržunost, na to nebyla tehdy doba. Dnes je to o něco lepší, např. nápad vzniku Evropské unie (ve své původní podobě, teď to taky směřuje špatným směrem).

Podle mě můžeme být rádi, že současnost je taková, jaká je, vyspělé státy jsou v realitivním míru a díky atomových zbraním se do žádných válek nepouští, člověk má dostatek jídla, kvalitní péči atd. Tím neříkám, že není co měnit, ale místo spekulování nad minulostí je podle mě lepší přemýšlet nad tím, jak změnit budoucnost :)

joudic*
hodnocení

0x

byla by jen o trochu pozdeji

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Bylo tu zmíněno zavraždění Hytlera. Oni ho spojenci dokonce nechtěli zabíjet, protože jim svými špatnými rozhodnutími pomohl válku vyhrát. Kdyby byl zavražděn před válkou a zastoupil by ho někdo z vyšších vojenských kruhů, to by mohl být nakonec pěknej mazec. On jim fakt dost škodil. Namyšlenej desátník.

prosim te kde chodis na ty bludy?

miklous*
hodnocení

0x
Zdravím. Nemyslím si, že kdyby nebylo válečné výroby, tak by dnes byl v Evropě ráj na zemi. Další nešťastné kroky následovali a následují do dneška. Přímo na naší ekonomiku měl vliv i únor 1948... Příjezd "bratrů" a jejich dvacetiletá návštěva také moc nepomohli... S tím souvisí odliv mozků do ciziny... A porevoluční špatná rozhodnutí mající vliv na naší ekonomiku asi ani nemá smysl zde rozebírat...
Když jsem se snažila si představit, co by bylo dnes jinak, kdyby nebyla válka a vyloučila jsem vše, co jsou pouhé spekulace, tak jsem došla k názoru, že bychom zřejmě jen jezdili v levo. M
k2

Vpravo by se jezdilo, at by byla valka nebo ne.

chacha
hodnocení

0x

taky co se toho rozmlátilo a zničilo. někde byl článek, že např. Polsko v důsledku válečné zkázy ještě v 80.letech nebylo schopno zajistit zásobování svých obyvatel potravinami...

hodnocení

0x

Jen pohled zboku: Tolik států bylo mnohem více zničených, doslova srovnaných do velikého zbořeniště, než naše republika, které zůstala většina průmyslu. Tolik států bylo na tom po válce hůře, než my. Kolika státům jsme pomáhali. A teď? Kde jsou oni a kde my? *sok* Takže výrobní a lidská energie vyšla úplně naprázdno. Zničené ideály, zadupané vlastenectví.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. A já bláhový prosťáček, jsem si myslel, že po revoluci (dneska už dlouho říkám po komunistickém převratu) za 10 let, maximálně za 15 doženeme západní země. Kdo by tenkrát tušil, co tu ta banda, z Prognotického ústavu, v čele se zločincem , estébákem V. Klausem, dokážou napáchat, za ekonomická zvěrstva, která zakončil cílenou amnestií. A státní média mu pořád dávají prostor pro různá prohlášení a předvádění se. Co víc dodávat. Je to hnus velebnosti.

ivulenka*
hodnocení

0x

Každý si ze všeho vezme to, kam svými zkušenostmi došel. Dokuk jsou lidé toužící po moci, manipulaci a dokud jsou lidé manipulovatelní, tak byly války. Abychom došli až k dnešní otázce. Mír začíná v nitru každého jednotlivce. Když budou lidé šťstní, spokojení, bude jim stačit jet MHD nebo 1 auto, byt nebo přiměřený domek, budou mít vyrovnané sebevědomí, nebudou si potřebovat "cosi" dokazovat, být "lepší než soused" atd, TO bude ráj zde na Zemi. A každý k tomu přispěje tím, že bude sám skromný a spokojený. Tím to bude šířit kolem sebe: je to hlubší klid a štěstí než co může být. Jak by řekl mystik: není trvalého štěstí vžádném z předmětů tohoto světa: je v nás.

Už se rodí silné děti, které rodičům klidně řeknou, že jim 4 z jazyka nevadí, nemají na jazyk talent, a budou třeba krmit nemohoucí v LDN, které jejich rodiče NUTILI studovat, i když vůbec nebyli studijní tip: píši ze zkušenosti s manželem: je manuálně šikovný, ovšem jeho rodiče byli oba doktoři a stále slyšel, jak je "blbej". Má za sebou 13 psychóz, dokončil 3.cyklus chemoterapií malobuněčného B lymfomu a naučila jsem se to nejvíc co jsem mohla: O ČEM ŽIVOT JE. Moc to všem přeji

hodnocení

0x

Většina toho materiálu byla vyrobena s obrovským nasazením (totálně nasazení, zajatci..) a za cenu velkých obětí. V mírových dobách by takové vypětí bylo nereálné.

Ráj na zemi by bez ww2 nebyl. Je to systémový problém, problém fungování lidské společnosti, přerozdělování statků, motivací.. Stejně byste si mohl třeba říct, že kdyby v ČR 600 000 nezaměstnaných místo živoření z dávek dostalo práci (a práce je teoreticky dost a velká část těch llidí pracovat chce, jen nejsou schopni obstát na "trhu práce"), tak by to jistě vyřešilo schodek státního rozpočtu a navíc by tito lidé mohli slušně žít. Ale je to za stávajícího stavu a zřízení reálné? Není. Není to možné ve společnosti, kde se vše měří penězi, kde lidé slouží penězům a ne obráceně. Není cílem tohoto systému, aby se všichni měli dobře.

Válka je byznys. Pokud si amíci spočítají, že se jim např. válka s Ruskem ekonomicky vyplatí (nebo že se jim vyplatí hrotit spory mezi EU a Ruskem), tak válka prostě bude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]