Nejste přihlášen/a.
Teď jsem dokoukala pořad Josefa Klímy "Na vlastní oči" , ve kterém mne mj. zaujal i pokus skryté kamery se "ztracenou" peněženkou. Ke své hanbě musím přiznat, že i já bych si nalezené peníze nechala, pokud bych nablízku zrovna neviděla majitele. Blbý by samozřejmě bylo, kdyby ztracená peněženka patřila nějakému chudáku důchodci, ale zrovna tak by bylo blbý, kdyby člověk, kterému bych peněženku odevzdala, si ji ponechal.
Naštěstí jsem se v takovém pokušení za celý život neocitla. A co vy?
doplněno 19.02.14 22:57:teď jsem si vzpomněla (ne, že by to byla omluva pro mou eventuální nepoctivost)
- asi před 5 lety jsem si nabíjela mobil přes bankomat a přehodila jsem dvě číslice, načež jsem nabila cizí mobil. Když jsem na ono číslo volala, spadla jsem do schránky, kam jsem namluvila žádost o vrácení peněz a čekala jako blbec na ozvu. Zavolala jsem pak ještě několikrát, ale číslo už bylo nedostupné. Obrátila jsem se taky na příslušného operátora a ten mi sdělil, že s tím nelze nic dělat. Přišla jsem tak o 700 kč, což není málo, protože už jsem byla tenkrát v důchodu.
Taková situace se mi stala při studiu na SOŠ. Našel jsem peněženku, bylo 300 Kč. Doklady, karty. Podle občanky jsem vyhledal majitele. Paní v důchodovém věku. Peněženku jsem vrátil, se vším obsahem. Kdybych dnes peněženku našel, zachoval bych se stejně. Nebudu si nechávat něco, co mi nepatří.
Čuldo, bydlím v Praze, kde je kamera na každém rohu, takže není anonymita. Já bych tu peněženku radši "omylem" zakopnul do kanálu, než abych tam našel nějaké větší peníze a přemýšlel jestli si je nechat...
Jednou, ještě před sametovou, jsem takhle našel síťovku s cibulí a peněženou a jako aktivní debil jsem ji šel odevzdat na VB. Tam zjistili, že v peněžence je jen pár drobných a občanka a zatkli mě, že jsem si "nějaké velké" peníze nechal. Nějaká stařenka si trenkrát asi vzala doma 10 korun, a šla si koupit cibuli. Byl jsem na těch policajtech zavřenej u výslechu několik hodin a v životě už to neudělám, protože mám (trošku ověřený) dojem, že dnes to funguje stejně...
Jen příklad: máme firemní sklad, vloupali se nám tam (pravděpodobně) bezdomovci. Zjistil jsem to jako první, volal jsem poldy, jejich jediná starost byla prolustrovat zaparkované motorkyy a kola, jastli to není kradené, a já jsem s tím včetně výslechu a sepsání protokolu prom**al půl dne. Tak má to cenu? Pomáhat a chránít?
Na druhou stranu, jako patnáctiletý jsem našel v metru peněženku s asi 80ti korunami, kromě toho tam byl pakl paragonů, štůsek bloků na naftu a nějaká potvrzení o zaplacených složenkách. Tenkrát jsem to vzal domů, se ségrou jsme napsali dopis na adresu podle složenek (České Buděky...) a pán si pro to přijel a jako nálezné nechal 500,- Kčs, což byla v té době fakt slušná odměna - asi to pro něj bylo důležité...
Souhlas s Hopem,v taxíku po zákazníkovi nalezena peněženka s 235kč a doklady,odevzdal jsem to na city police,následně jsem byl obviněn,že tam chybí 10tkč.Od té doby jsem podobné nálezy házel z mostu do Bečvy
Absolutně souhlasím s Hopem také jsem měl zu možnost najít peněženku s občankou co mně mohlo napadnout než ji odnést na Policii a ejhle místo aby poděkovaly nebo to normálně sepsaly tak jsem tam strávil od 14.00 do 22.00 stím že v peněžence bylo 10 000 a já tam přinesl jen 1246.-a že byla odcizena taška a uvnitř peněženka, naušnice,a ještě nějaké doklady .Fakt pro mne dobrá zkušenost .Pro dobrotu za žebrotu ještě pak následovaly dva výslechy v rozmezí dvou měsíců .Nikdo se mne neomluvil a ten strávený čas nikdo nezaplatil .Dnes bych odkopnul nebo raději nevydím
Nedávno jsem ve vlaku cestou do Brna ztratil nebo se nechal okrást o peněženku se všemi doklady a více méně i výplatou, bylo v ní skoro 10 000kč na kauci a nájem bytu. Že ji memám jsem zjistil až na hlaváku v Brně, skoro 200 km od domova. To co následovalo potom bych asi nepřál ani "šťastnému nálezci". Dřív než se mi podařilo dovolat na ztráty a nálezy čd a atd. zůstal jsem v cizím městě bez a kreditu v tel a celkově bez ničeho. Na policii to sepsali jako ztrátu jelikož si nejsem vědom že by mi ji někdo z kapsy vzal s tím že do třiceti dnů oznámí výsledek a pak rychle naschledanou. Našťestí jsem podkal známého který mě nechal zavolat si a přespat u něj. To jak se mnou jednaly další den uřady mě už vážně srazilo na kolena, nečekejte absolutně žádné ohledy nebo pomoc. Občanku vám nedají bez rodného listu a 100 kč, v bance si nevyberete, když pošle nějaké peníze rodina na pošte vám nikdo nic nevydá a lidi na ulici slyšeli takových historek tolik že se už jen smějí. Strážník městké policie mě poslal na sociálku nebo co kde jako pracujícímu a daně platícímu občanu mohli pomoct jedině radou typu jeďte domů na černo a pak zaplatíte pokutu, nebo armáda spásy. Nejsem róm, bezdomovec ani trvale nezaměstnaný, takže bez nároku na jakoukoli pomoc. Pak se člověk cítí jako by jeho samotného skopli z mostu do bečvy a podobně.
Ani by mě nenapadlo si z peněženky něco nechat nebo to brát na policajty. Zjistila bych si (podle občanky nebo tak), komu to patří a tam bych to odevzdala (např. vhodila do schránky). Kdyby tam žádná adresa nebyla, tak záleží na místě nálezu (v budově - na recepci, na ulici - policajtům do schránky/ke dveřím...). Kdysi jsem našla na zastávce školní aktovku, ani jsem se do ní nedívala (vůbec mě to nenapadlo) a odevzdala ji ve škole na vrátnici.
Našel jsem mobil a chěl jsem zavolat na nějaké vněm uložené číslo. Byl už bloklý a tak jsem volal jako dobrý blb ze svého. Nikdo mi to nevzal a tak jsem to odnes na policii. Tam jsem musel sepisovat protokol...je pravda, že se ma mě nedívali jako na podezřelého, ale jako pořádného troubu. Poradili mi tam, že přes OÚ se to dá vrátit bez zbytečného papírování.
Zkušenost mého kolegy v práci. Loni našli s kamarádem peněženku, jen s nějakými drobnými, ale s kompletními doklady. Tak ji odnesli na nejbližší policii. Tam si je nechali tři hodiny u výslechu, a museli dokazovat, že ji sami neukradli. Natož aby jim někdo poděkoval.
Poučení které si z toho odnesli a které dnes šíří? Nikdy nevracet. Byli jsme blbí. Za tohle poctivost opravdu nestojí.
Je to měsíc, projížděla jsem autem pomalu městem, vedle mě jako spolujezdec manžel. Kousek za kruhákem uprostřed silnice na přechodu veliká rozplácnutá otevřená peněženka. Zastavila jsem kousek dál a i když auta pořád jezdila, vydala jsem se pro ni. Uvnitř pětistovka, veškeré dokolady /ŘP a OP, platební karta/ a něco drobných mincí. Majitel - pán 62 let z vesnice asi 6 km daleko.
Zajeli jsme tam. Doma jen manželka. Pán prý odjel k lékaři a už podezřele dlouho se nevrací. Věděli jsme své - asi chudák, hledal. Peněženku jsme paní vrátili. Moc děkovala. Protože jsme neudali své jméno a bydliště, nikdo nás nepopotahoval, že tam snad mohlo být víc. Ale to určitě ne. Když by to někdo vybral, vzal by jistě i tu pětistovku. Tak jsme to vrátili skutečně všechno.
Pak jsme na to s manželem mysleli, on tvrdil, že si ji asi pán položil na střechu auta, zapomněl na ni a při sjezdu z toho kruháku se mu se střechy smekla. Ale to se už nedovíme, i když víme, kdo to byl, kontaktovat ho nechceme,mohl by si myslet, že čekáme snad nějaký bakšiš. Aspoň měl radost.
K policajtům bych to nenesla, na co se zdržovat, ještě by mu dali pokutu, že si neohlídal doklady. Ale přiznávám, pokud by tam nebyl žádný kontakt, jen peníze, asi bych si to nechala. je Řeknete možná, že je to ošklivé, ale komu to vrátit, když nikdo není? Jaga.
Sama jsem podobné štěstí neměla. Zapomněla jsem před lety peněženku v nákupním vozíku u řetězce v Hradci Králové. Doklady tam naštěstí nebyly, ale 1.700 Kč, fotky blízkých a nalepená moje adresa. Už jsem ji nikdy neviděla.
Když byly někdy před měsícem ty velké mrazy, že silnice byla jako sklo, raději jsem jela busem, poprvé po roce. Samozřejmě mi tam někde vypadla peněženka se všemi doklady a přibližně dvěma tisíci, co jsem ten měla platit. Už jsem to obrečela, ovztekala - a peněženku přinesly řidiči děti za základky, kompletní i s penězi. Díkybohu, věřím totiž, že se mi dobrý skutek brátí. V životě jsem našla peněženek, dětských tašek s doklady nebo mobilů několik, a vždycky jsem to poctivě vrátila. Před asi 8 lety mi totiž peněženku ukradli, pár stanic od bankomatu, kde jsem si vybrala přes 9 tis. na vánoční dárky. Tehdy to byly hodně smutné Vánoce a nechci, aby se nějaký člověk kvůli mé chamtivosti cítil podobně.
Známý ovšem zažl, jak mladíkovi před ním vypadla peněženka. Zvedl ji a běžel za ním, načež ji mladík otevřel a zeptal se, kde jsou ty prachy, co tam byly. Od té doby, říká známý, vidím peněženku a kopu ji pod auto.
Jiná známá našla na odpočívadle benzinky kufřík se všemi doklady a klíči od aut z autobazaru, podle vizitky se spojila s majitelem, který už ztrátu řešil u policie, a kufřík mu dovezla. Na místě ji majitel obvinil, že kufřík ukradla ona, a jen díky náhodě to dopadlo dobře. Mnoho dobrých skutků holt musí být po zásluze potrestáno.
doplněno 20.02.14 09:53:A jen abych doplnila, nikdy jsem nenesla nalezenou věc na PČR. Vždy jsem si dohledala telefon na uvedenou adresu v dokladech nebo z mobilu zavolala na často volané číslo. Je teda fakt, že jsem jednou volala kontakt "manželka", a paní mi ledově sdělila, že žádného muže nemá...:D sice jsem to nepochopila, ale pán si pro mobil přijel do deset minut. :D
Před pár lety jsem našla peněženku, trocha peněz a nějaké doklady, ne nic důležitého, jen kartička zdravotní pojišťovny a nějaké potvrzení, že paní byla těhotná. Zrovna kolem projížděli policisté, tak jsem na ně mávla a peněženku jim dala, jestli by dotyčnou nevyhledali. Pak jsem to říkala kamarádce, taky policistce a ta říkala, že když nebyl sepsán protokol, což na ulici opravdu nebyl, těch pár peněz si nejspíš nechali a zbytek vyhodili, aby se s tím nemuseli papírovat. Tož tak.
Nalezenou peněženku bych nenosil na policii ale na městský úřad. Byl jsem tam už několikrát, nejen s peněženkou ale třeba i s mobilem, mp3 přehrávačem. A to proto, že na policii může člověk narazit na blba, který bude řešit, že v peněžence je podezřele málo peněz a podobné krávoviny. I kdyby byl v peněžence doklad s adresou, stejně bych to odevzdal na úřad. Právě kvůli zkušenostem viz. nahoře. Já někomu donesu ztracenou peněženku a on mě nařkne, že v ní bylo x tisíc.
Jednou jsem našel na dost rušné ulici roličku peněz převázanou gumičkou. Jen tak, bez ničeho. Blyo tam 2500korun. Chvíli jsem postával u místa nálezu (cca 30minut), nikdo nic nesháněl. Tak jsem si je nechal. Bylo mi asi dvacet a peníze se hodili.
Jednou jsem našla peněženku, v ní 300 a spoustu drobných v telefonní budce, byl tam lístek od čistírny s adresou a tak jsem ji odnesla přímo té ženě. Ještě ji ani nezačala hledat, byla moc ráda. Manžel u garáže našel pánskou kabelku a v ní víc jak 500 000, odevzdal ji přímo panu "podnikateli", dostal za to nějaký drahý alkohol a vystřelovací nůž. Abych řekla pravdu, tak já bych váhala, ten mladík je zde dobře známý, podniká spíš za hranou jak na hraně a vychází mu to, nemyslím si, že by mu ty peníze chyběly. Na druhou stranu ale nevím, jak bych ty peníze doma legalizovala, můj muž by byl patrně schopen, nechat mě předvézt za zatajení nálezu.
Můj syn našel před Penny v pojízdném vozíku peněženku. V peněžence 4300,-, platební karty, občanka, řidičák. Podle adresy zjistil majitele. Jel 10km, aby mohl peněženku předat osobně. Majitel se podíval do peněženky a říkal, že tam bylo 7000,- korun. Ale že je rád, že mu peněženku přivezl,jinak by si všechny doklady musel nechat dělá nové, že těch 2700,- korun, které si prý nechal, nebude hlásit na policii.Syn byl v šoku. Vysvětlil mu, jak peněženku našel a že by si nikdy z peněženky nic nevzal. Pán se jen usmál a zavřel dveře.
Syn doma prohlásil, že kdyby opět viděl někde peněženku nebo cokoliv jiného, už by se neangažoval a nechal to ležet.Dlouho ho to mrzelo.
Jen bych ještě dodala - jednou jsem našla na kraji silnice červenou peněženku. Byla velice nápadná, i slepý by si všiml. Když jsem se pro ni sehnula, peněženka dlouhým obloukem uskočila do křoví a ozvalo se dětské hihňání.
Nezlobila jsem se, připomnělo mi to mé dětství. Bylo mi asi 13 a s bezva kamarádem Vaškem, který byl asi o 2 roky mladší jsme prováděli lumpárny. Také mimo jiné - peneženku na vlasci. Schováni pod svahem ve strži vedle silnice jsme čekali na oběti. Nejhorší bylo, když jel na kole starší pán s kosou na rameni. Odhodil kosu, odhodil kolo a šup po ní. A peněženka - hop! Pán začal nadávat až řvát, hrozil pěstí a pustil se za námi. Hnal nás pěkný kus, ale na dvě děti neměl. Docela bych mu za to přála, kdyby mu někdo mezitím ukradl to kolo a kosu. Ale to se nestalo.
Dneska na to vzpomínám s nostalgií. Snad to zkusil každý. Manžel prožíval své dětství jinde, než já a prováděl to s kamarády taky. Ale lepší se proběhnout, než sedět u počítače. A je pak aspoň na co vzpomínat. Jaga.
Jééé na to jsem úplně zapomněla! Taky jsme to dělali a taky nás jeden pán pěkně hnal, ale většina se jen usmála a šla dál To je pěkná vzpomínka, díky!
Jinak jsem taky kdysi v prosinci nabila cizí mobil za 400,- a SMSkou jsem popřála pěkné Vánoce a kdyby dotyčný měl někdy peníze navíc mohl by mi to oplatit. Asi za 3 měsíce mi to opravdu vrátil. To potěší.
Peněženek jsem pár našla a vždy vrátila majiteli, nikdy mě nikdo neobvinil, že jsem něco vzala...jinak klíče, a jiné nosím na Měú
Ahoj. Tak já jsem nic, tak nějak nenašel. Ale jednou jsem za hodně mlada šlapal u stánku PNS po staré 50tce. Ten chlapík, co se mi vrhnul k nohám a po dotazu, jestli je moje a já překvapeně řekl, že ne, ji popadl a šťasten upaloval. Co ale dělám, že v krámě opravuji vracení peněz. Když vracejí prodavačky víc. Vždy za to poděkují. Ježiš, já jsem za poctivce. Vlastně i tvrdím, že si člověk přece nemůže, na malý vsi, zkazit jméno kůli prkotině.
kdysi můj bývalý šéf jednou za týden přijel pro tržbu, sbalil peníze do síťovky a odjel. jednou nechal síťovku na střeše auta, a odjel, o pár ulic dál síťovka s penězi spadla. Nalezla ji kolegyně, která stejnou ulicí chodila z práce. A druhý den šéfovi poctivě vrátila. pravda, věděla, čí ta síťovka je, ale šlo o částku několika desítek tisíc a dodnes ji obdivuju za ten charakter, nevím, jeslti bych to sama dokázala...
Ztratil jsem a taky našel, takže vím..
Když jsem asi před 8 roky ztratil peněženku s 400E a 16tis. Kč, říkal jsem si, kdyby mi alespoň někdo vrátil ty doklady. ŘP+OP a kdo ví co ještě. Nikdo nevrátil nic a ani doklady neposlal. Já osobně, kdybych našel jen doklady, tak ty vrátím, doklady a peníze bych asi vrátil taky a samotné peníze , tak tam bych váhal nejvíce, možná NE. Já už jsem taky "rozdal" a mnohokrát byl okraden těmi co chodí pro výplatu na sociálku. A když nad tím tak přemýšlím, možná bych doklady hodil do kanálu, záleželo by na tom, kdo tam je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.