Nejste přihlášen/a.
Již delší dobu mi leží v hlavě otázka, zda si vybudovat nějakou tu železnou zásobu (konzervy, rýži, deky atd.) pro případ nějaké situace, kdy by byly obchody zavřené, nešla elektrika atd. Může se stát cokoliv a pak už bude pozdě myslet na to coby kdyby.
Ptám se Vás, jak na to pohlížíte vy. Máte vymyšlené např. nějaké únikové prostory - sklep, bunkr? Myslíte na to z dlouhodobého hlediska? Máte třeba doma záložní generátor?
No to jsou starosti, ale kdyby k něčemu došlo, tak myslím, že klekne venkov. Kdysi se vozilo jídlo do města, dnes opačně. Opečovávané trávníky by jim nepomohli. Ale ono by si lidi nějak pomohli. Podívejte se, jak to dělali za války. Ale proč ne...Jen se prodluoží to trápení a nedovedu si to představit v dnešní společnosti ten boj o přežití kde se rve,co se dá.
Pokud se nebudeme bavit o nove se stehujicich milionarich na venkov, pak starousedlici si rozhodne poradi vice na venkove nez na meste. Uz jen z toho duvodu ze k tem sousedum maji blize a vice si muzou pomoct. A snad kazdy na venkove ma nejake zvire a male policko na pestovani.
Jo a tech psu co behaji po venkove je vice nez ve mestech...
Mate pravdu, venkov uz neni co byval.spousta lidi zlenivela, chlevy prazdne, ale ne vsichni. Moje tchyne chova hromady slepic, kachen, kraliku, krut, sice co krok to h...o, ale hlady bychom rozhodne neumreli.
Jinak na to opravdu nemyslim, myslim, jako ze bych mela mit zasoby, clovek spoleha na supermarkety.ikdyz pred vanoci to vzdy vypada, jako by mel prijit konec sveta, co ty lidi v kramech nedelaji...
Jelikož do obchodu jsem ochotná jet 1x za dva měsíce, nakupuji např. těstoviny, mouku, olej, rýži... ve velkém, maso zavařujeme každý rok-něco vepřové ve vl. šťávě a něco uzené, paštiku si děláme vlastní. Problém by byla pitná voda (na chalupě ne, tam je studna) ale slivovice máme dost. Kryt v paneláku nemáme, ten co tu byl v ulici nám po 89 zrušili a plynové masky vyházeli. Na chalupě je kvalitní sklep mimo chalupu, přečkali v něm prarodiče celou válku i se slepicema, tak snad kdyby bylo nejhůř ukryjeme se zde. Staré piliňáky a Petry jsme nevyhodili a tak by bylo i kde topit, na střeše je fotowoltejka tak snad by se dalo i občas svítit. Upřimně vám řeknu, že život v tomto světě mě příliš nebaví a že nemám chuť se někde ukrýt a čekat na spasení. Pokud by došlo k nějaké katastrofické události, nechtěla bych být účastníkem toho, co se tu začne dít-rabování, vraždění... a že by pak nastal zlom a svět a hlavně my lidé jsme přišli k rozumu a nechovali se jako dobytek (dobytku se omlouvám)tomu nevěřím.
Tak jestli máš takové starosti, tak jsou dvě možnosti. Buď sleduješ na National Geofrafic Channel pořad Příprava na soudný den (nebo jak se to jmenuje) a potom vidíš v každém nepřítele, musíš dělat vlastní zásoby a necháváš se zmanipulovat do pozice, kde jsou v tom seriálu zobrazeni američané.
Jedni si staví podzemní bunkr, druzí mají doma skladiště zbraní a jezdí každý víkend trénovat střelbu, třetí mají nakoupené zásoby jídla na dva roky s tím, že toto jídlo postupně spotřebovávají a zásoby doplňují.
Nevím jestli dříve nastane ten den, na který se tito lidé připravují, a nebo se zblázní z té neustálé honby za nějakou katastrofou, na kterou musí být připraveni.
Ale možná, že když takto zblbnou dost velký počet lidí, tak se ekonomika na chvilku vzpamatuje.
Pokud ten uvedený dokument nesleduješ a přitom máš dost rozumu na to, abys vyhodnotil co už je přehnaný strach, tak se na pár dílů podívej. Já se u toho docela pobavím.
A když shlédneš takové dokumenty, tak si zamkni dům a jdi se projít do přírody, protože příroda rozhoduje o tom, jakým směrem se bude budoucnost ubírat.
No, nejsi daleko od pravdy. Právě čtu knihu Pod kupolí od Stephena Kinga . Nicméně tuto otázku si vždy znovu a znovu pokládám při situacích, jako jsou povodně.
Studena valka je davno minulosti, kryty CO a vlastne cela CO uz zanikla. Krizovy stav? V dobe evropske unie?
Nemam strach, nemam zadnou zasobu. Leda par tablet na cisteni vody na pitnou vodu, svicky a takove drobnosti. I bez te elektriny se da nejakou dobu prezit, ne?
A pokud by mela byt valka, pak je to v dnesni dobe uz stejne jedno. To chce prave vyndat veskere maso z mrazaku a udelat si velkolepou grilovaci party.
Jo a kdyz bude nejhur, pujdu do obchodu i pres zaviraci dobu. Ale to uz je opravdu krizovy stav.
jeste bych zapomel jak pise olaf, nemam basu piva ale docela dost lahvi alkoholu se kterym b se taky dalo prezit.
Pokud nastane skutečná krize, jíst bude chtít každý. A nejvíc ti, kteří si neudělali žádné zásoby, ale už dnes celé dny "pilují" schopnosti, které jim umožní se dostat velmi rychle k zásobám těch druhých. Takže se doporučuji spíš zamyslet nad problémem, jak (čím) svoje, třeba i malé zásoby ubránit. S tím souvisí otázka kam se v případě krize přesunout. Vyrabovaná města plná loupeživých ozbrojených band, bez topení, jídla, elektřiny a pitné vody budou o ničem. Ideálním řešením se jeví uzavřené komunity schopné vytvořit mimo hlavní sídelní útvary ostrovní soběstačný systém. Ale popravdě, nedokážu si představit ve střední Evropě scénář, který by k takové krizi vedl, takže jsou to asi zcela zbytečné starosti.
Ahááá, tak knížka Kinga vás přivedla na tuto absurdní myšlenku! Po jeho knížce jsem vůbec nešla k doktorovi ikdyž jsem byla objednaná. A uškodila jsem si. Kingovy knihy jsou nesmírně sugestivní a vlezou hodně pod kůži. Čtenář mu věří všechno. A když nevěří, tak takový maličký osten "Co když má pravdu. Nemá! Ale může mít!", je stále někde zapíchlý.
My nakupujeme ve velkém v akcích a tak je pravda, že máme docela i dost zásob. Třeba těstovin máme docela dost. Mouky všech druhů, pytlíkové polévky, ve sklepě brambory, jablka a v kůlně elektrocentrálu. V mrazáku obvykle máme chleba a rohlíky min. na 3 měsíce.
Ale vždyť já neříkám, že musí přijít nějaká živelní katastrofa, i když v loni jsme měli docela velké povodně, které i nám udělaly škodu na 2 nemovitostech. Ale může se stát třeba něco i na finančních trzích najednou třeba Spojené Arabské emiráty ohlásí skutečné množství vytěžitelné ropy, vyvolá to krach na všech burzách jako v roce 1929, vypukne panika a zdraží se skokově veškeré potraviny.
Zdravím. Musím se vám pochlubit , že jsem si letos na vánoce koupil svoji první televizi.( bude mi 50) Parkrát jsem se na ni podíval a pak jsem ji zase vypnul. A jsem tomu rád. Když si uvědomím , jaké vy máte starosti. Bunkr , generátor , zásoby. A co když se to stane vy nebudete zrovna doma?
Moje rada . Nekoukejte na katastrofické filmy a raději užívejte života a netrapte se tím co stejně neovlivníte. Jako zásoba úpně stačí kastl piv a pár litrů slivovice. Nezapomeňte pivečka obnovovat , aby byla vždy čerstvá. Přeji krásný sluníčkový den a hodně smíchu a legrace v životě.
Já mám plynový gril a k němu dvě 30kg a jednu 10kg propanbutanovou bombu. Pokud nastane totální výpadek elektřiny a bude vám hrozit, že se vám zkazí maso v mrazáku, můžete mi jej přinášet. Nejlépe krkovičku nebo bifteky.
Takova situace v CR nastat nemuze, pokud nebude vyhlasen valecny stav. Ceske rozvodne zavody jsou mnohem lepe zabezpeceny proti nejakemu blackoutu nez napriklad v americe.
Hmmm, rád bych tomu věřil, ale podle kamaráda, co pracuje v rozvodných závodech přímo u logistiky elektřiny ta možnost je reálná, a jak jsem psal blíže už na minulý rok to předvídali a unikli jsme tomu asi o 40 vteřin. Samozřejmě další věc je, jak rozsáhlý výpadek to bude. Jestli to bude den (a zřejmě to déle trvat nebude), tak se snad nic moc nestane, ale když to budou 4 dny, už to bude blbý - a tayk záleží na období, kdy se to stane - v létě to možná bude i fajn ...Ale může se stát i něco jiného. A ještě jeden tip: kdyby se to opravdu stalo, zkuste se kouknout v noci na nebe, tohle už asi nikdy v městech a místech se světelným znečištěním neuvdíte
Jak lidi pisi, ze je nepravdepodobne, ze nebude elektrina na delsi dobu, tak se podivejte, co se stalo pred par tydny v Kanade a USA. Uhodili mrazy, namrzlo venkovni vedeni a stromy, pretrhaly se kabely nebo se ulomily vetve a ty pretrhaly vedeni, zamrzl vodovodni rad, popraskala puda a s ni i plynove trubky, proste nekteri lide skoncili treba i na 10 dni bez elektriky, vody a plynu.
Takze chce to mit doma vlastni generator, zasobu benzinu nebo propan-butanu na pohon toho generatoru, LPG na vareni, nejake to drivi na zatopeni v kamnech (a dobre zatepleny dum) a mit pristup ke stupni (bud nejaka obecni studanka, vyverajici pramen, mestske automobilove cisterny, vlastni zasoba na alespon 3 dny atd.)
Dalsi moznost je fotovoltaicky panel, radio (stredni a kratke vlny) na klicku (zabudovany generator) nebo na dobijitelne baterie z toho elektrogeneratoru, amaterska radiostanice ("telefon" + internet).
Dnesni TV maji spotrebu 40W v provozu, to je obdoba velice slabe zarovky. Neni tedy duvod zustat neinformovany. Podminkou je samozrejme vlastni antena a ne se spolehat na kabelovou TV. Jak by to bylo s prijmem pozemnich vysilacu nevim, ale clovek muze mit i satelitni prijem (staci napajet jednu satelitni vysilaci stanici misto mnoha desitek mistnich pozemnich vysilacu).
Že blackout jednou přijde, je jisté. Jde o to kdy. Platí pravidlo čtyř dnů. Ve městě tedy. Po čtyřech dnech vyjde obyčejný obyvatel ven, bude mít hlad. Voda nepoteče. Prodejny nebudou prodávat. Auta nebudou jezdit. Nebude nic fungovat. Do měsíce dojde k zabíjení, rabování. Literatury je dost...
Zeleznou zasobu nepotrebuji.
Staci mi znat pouze jednu vec. Ktery fyzicky slabsi a neozbrojeny soused ji ma.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.