Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dnes jsem se dočetl o projektu, kdy byl do speciální duté 50Kč mince vložen GPS lokátor a byla vpuštěna do oběhu.
Teď stranou, že placení takovou "mincí"je pravděpodobně trestné, ale zajímalo by mě, jestli je tento projekt vůbec reálný.
Předpokládám totiž, že takový GPS Lokátor, který umí online hlásit svoji polohu musí mít také nějaký GSM vysílač a hlavně napájení, přece nemůže fungovat pasivně. Dle stránek je mince v oběhu už 5 dní. A představa, že tohle vše je uloženo v duté minci mi nějak nesedí. Co si o tom myslíte vy?
Stránka projektu - http://padejede.cz
Jistě se tam vejde hodně. Ale klasický problém je baterka, která musí jednak napájet obvod pro příjem GPS a navíc jednou za čas ty informace i aktivně vyslat ven. Příjmu GPS bych věřil, vysílání už ne.
Navíc problém je i to, že mince musí vážit zcela stejně jako originál a nemohla by být ani širší. I malý rozdíl by se poznal a lidem by se zdála ta mince "nějaká divná" a začali by jí zkoumat. Přitom musí být i hodně odolná aby snesla běžné zacházení s mincemi, takže by jí zevnitř nemohli nějak moc vyfrézovat.
První problém je legislativní - nejedná se o zákonné peníze ale defacto padělek. Trestní sazba poměrně vysoká. Ale možná mají požehnání ČNB.
Druhý problém je technologický. Jako pasivní systém možná, ale pokud to má i vysílat a být plně autonomní, tak asi bude problém s velikostí/kapacitou baterií. Kromě toho kovový (nebo pokovený) plášť bude stínit příchozí i odchozí signál. Taky když ta pajcka bude v autě (autobuse, budově, pokladničce...) tak toho moc nepřijme ani neodvysílá: signál GPS je obecně slaboučký a vysílací výkon toho drobka taky nebude bůhvíco. A pokud to má být rozměry, váhou, na omak a vůbec téměř nerozeznatelné od padesátikoruny, vidím to dost nereálně (i když asi ne nemožné, ale taky je tu otázka nákladů na celou akci).
Příjem satelitů anténou velikosti mince, je téměř nemožné, v budovách úplně nemožné. Energii by to mohlo mít na dost dlouho, může se to klidně jednou za čas probudit, načíst a uložit polohu a zase usnout. Co je podle nesmysl, je hlavně to sledování. Ta mince si může vyslílat jak chce a kam chce, ale musel by mít někde nablízku přijímač, odhaduji tak max. ve 100m vzdálenosti. Na větší vzdálenost to vzhledem k rozměrům nebude mít energii. Jak by zajistili asi trvalý dosah k přijímači? Prostě podle mě se nejedná o sledování polohy radiovým signálem.
No, údajně je vidět pozice v reálném čase, tedy musela by vysílat dejme tomu každých 10 sekund. Putovala z Prahy do Plzně, aktuálně by se měla nacházet v Úněšově, urazila už 168 km.
V budovách samozřejmě dochází ke ztrátě signálu. Já stále nevěřím tomu, že existuje GPS lokátor s GSM (pravděpodobně) vysílačem, který by vešel do mince a dokázala vysílat již 5 dní svoji polohu. To nedokáže na jedno nabití žádný mobilní telefon, natož aby bylo vše ukryté v minci. Prostě tomu nevěřím
Podle me nesmysl. GPS vcetne anteny, GSM vcetne SIM karty a anteny, baterie na 5 a vice dni, velmi jemne hlaseni aktualni pozice. Tohle vsechno se do pade jeste dlouho nevejde.
A k tomu jeste padelani cenin...
Termočlánkem, ale kombinovaným s malým aku, jsou řešeny některé náramkový hodinky, ale ty pokud se nosí, tak je na nich potřebný rozdíl teplot.
Tak a celý projekt je v háji, páč já padesátky sbírám a tu, o které píšete, jsem právě vhodila do prasátka...
doplněno 22.01.14 23:01:bmbx. Mě to nevadí. Přijeďte všichńi klidně na kafe. A vzhledem k tomu, že mě doma všichni nějak zlobí, tak jsem si právě načla něco dobrého k pití. Takže ti, co přijedou mezi prvními, dostanou taky skleničku
no, vidíš to, Tak vypadni...jéje, to nám ráno dají syslíci za uši, jak odbočujeme od tematu... Tak se k němu vrátíme. když přijedeš, tak ti tu padesátku ukžu. rovna teď jí je z prasátka slyšet, Vydává takový zvláštní zvuky. Asi se lokalizuje
Tak a teď víme kde bydlíte...
Tak to jsme na tom stejně, mě taky všichni zlobí a mám chuť vypadnout...
Jistě že je to fake,stačí,když se podíváte na ten záznam trasy na mapě.Perfektně rovná trasa,která přesně kopíruje silnice.Takhle u GPS nefunguje
no vidíte, toho jsem si ani nevšiml, máte pravdu. Navíc by to znamenalo, že mince celou dobu "jezdí" v autě. a nevím jak vaše mince, ale já mám třeba padesátikorunu v peněžence i 14 dní, než ji "pustím" dál, tahle je pořád někde a cestuje po celých Čechách
Juknete se na stranky na FB #Padejede.je.podvod Je, zvlastni jak nad tim spousta inteligentnich lidi premysli a hleda variantu jak by to asi mohlo byt udelano. Verte, je to fejk.
To je stare... V rychlych sipech byl napad dat korunu do pruhledneho pouzdra s denickem kde se zapisoval trace/log a az byl plny denicek se mel poslat rychlym sipum zpet. slo o to zjistit kolik lidi melo korunu v ruce zda skutecne miliony jak rikal myslim Jindra Cervenackovi aby ji nedrzel v puse.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.