Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztratilo se kouzlo Vánoc?

Od: sandin* odpovědí: 18 změna:

Nevím proč, ale letos vůbec nemám pocit, že by byly Vánoce. Nedýchla na mě ta atmosféra ani na trzích, ani při pečení cukroví, ani při zdobení stromečku. Pro mě je dnešek den jako každý jiný a hrozně mě to mrzí. Vánoce jsem vždy milovala, ale letost to stojí za nic. A není to ničí vina, v rodině se nehádáme ani nic jiného. Ještě chodím do školy, tak možná už nemám takovou tu děckou radost z Ježíška, ale přece jenom ještě nemám tu radost dospělácou. Zažil to někdo z vás?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami95
hodnocení

0x

Ano, je to opravdu tím, že jsi starší, až budeš mít své vlastní děti budeš to prožívat s nimi..

dericcaster*

No já nevím. Já už do školy pěknou řádku let nechodím, ale mám z vánoc podobné pocity. Příjde mi že se z nich stává už jen svátek konzumu a ztrácí se takové to duchovno... A nemyslím tím teď nějakou víru, ale takové to, že jsou na sebe lidé hodní, štědří apod... Možná někde doma, ale stačilo zajít poslední dobou někam do obchodu. Takový masakr jsem ještě nezažil. A té podrážděnosti a nevraživoti...

gareth*

A pak z toho shonu a stresu lidé v obchodech kolabují a ostatní jsou natolik lhostejní, že ho jen překračují a nikdo není schopný pomoct.. (Aneb co se mi přihodilo včera a překvapilo mě, že když jsem prosil ostatní, aby mi s tím pánem pomohli, tak jsem dostal pomoc pouze od romského obyvatele a ostatní si dál vesele nakupují brambory na salát..) Je to smutné, Vánoce jsem míval rád, ale rok od roku na nich vidím větší a větší negativa.

hodnocení

0x

Vidím že dnešek vidím stejně jako ostatní. U nás doma to taky nevadá jako by měly být vánoce. Mamka dokonce navrhla že nebudeme stavět a zdobit stromeček. Já jsem se projížděl na skůtru, a snídani jsme měli s mamkou v McDonaldu. Nějak ten důch vánoc vymizel.

claire*
hodnocení

0x

Lidi zlatý... kouzlo se ztratilo, duch Vánoc je pryč, už to není ono a ...? A co děláte Vy sami pro to, aby se kouzlo vrátilo? Chybí-li Vám štědrost a duchovno, tak jděte, nakupte piškoty a granule a odneste to do psího útulku, kupte stavebnice pro menší a třeba kosmetické balíčky pro starší děti a zaneste to do dětského domova. Pošlete pár peněz (desítky korun? Stovky? Jak kdo může) na charitu - pro seniory, postižené, lidi v rozvojových zemích... adoptujte školní dítě v rozvojové zemi! Snažte se sami! Zajděte do kostela a usmívejte se na lidi na ulici! Začněte u sebe ;) Veselé Vánoce všem lidem dobré vůle! Věřte, že ten dobrý pocit (nejen vánoční) z toho opravdu získáte :) A máte-li doma hudební nástroj, zabrnkejte si koledy. Nemáte-li, zkuste tohle buttonbass.com/... Nebo si zazpívejte :)

pt®

Pejskové čekají v každém útulku:

Ztratilo se kouzlo Vánoc?

Ale jistě, kouzlo štědrého večera v rodinném kruhu budu mít takové, jaké si ho udělám. Dobrý pocit z dobrého skutku (a není důležité, jestli udělám radost osamělým lidem v domově důchodců, nebo kočkám v útulku) rozhodně stojí za to, ale tady jde o všeobecné kouzlo vánoc, které bývalo tak nějak přirozeně všudypřítomné (nikdo ho uměle nevytvářel, ono prostě bylo) a které v dnešní komerční společnosti zmizelo a při nejlepší vůli nemám šanci ho vrátit zpátky.

mil®
hodnocení

0x

Čtu samé negativní názory na vánoce. Stres, shon, nevraživost v obchodech. Neprožívám to tak, dělám nebo tedy děláme si vánoce hezký. Sic už máme doma velký dospěláky, ale vánoce jsou svátky i když je den jako den. Nálada tradice, prostě to co si doma nebo jinde uděláte, je to v nás, ve vás, ne v obchodech a reklamách. Mějte se rádi a přeju vánoční náladu a pohodovou klidnou atmosféru. :)

daniell*
hodnocení

0x

jelikož jsem celý rok v neustálem časovém presu a mám jen kolotoč práce a dnes jsem zůstal doma tak vánoce vnímám jako svátek. Ty jsi v té mezifázy - už nejsi dítě to kouzlo už tam pro tebe není - ale zároveň nejsi dospěla takže by jsi byla doma tak nebo tak ...

vis*
hodnocení

0x

Ideální vánoce si představuji asi takto: 23. 12. sbalit dva pytle uhlí, pytel potravin, kufr knížek a lopatu a uklidit se někam na Vysočinu na chatu...6. ledna se prohrabat ven a vrátit se do stověžaté macechy, kde se mezitím všichni probrali z těžké kocoviny.

Ja bych to jeste vylepsila: sbalit kufr letniho obleceni, plavky, ty knizky souhlas a uklidit se nekam do Karibiku nebo aspon na Kanary. Tak si predstavuju idealni Vanoce ja. Predstava je ale pochopitelne uplne jina od skutecnosti.

hodnocení

0x

Tak tenhle pocit mám už pár let a je to čím dál tím horší. Zrovna včera jsem si tak říkal, že za mého mládí byly tak 14 dní před vánocemi vyzdobeny snad všechny výlohy obchodů. Skutečně vyzdobené - vánočními ozdobami, řetězi, třpytkami a klidným osvětlením. Později se objevila i třpitivá světelná výzdoba na sloupech veřejného osvětlení. V obchodech se objevilo vánoční zboží. Ze všeho dýchala poezie vánoc. Vše ale tak maximálně v polovině prosince, zato o to intenzivněji.

V poslední době se vánoční zboží začíná prodávat už v září, ve výlohách (těch pár malých obchodů, které ještě zbyly) sem tam vidíte pár nevýrazných plastových koulí. Pokud je nějaká výzdoba, tak místo přirozeného třpitu všude jen oči trhající světelné efekty. Světelná výzdoba ulic se (aspoň u nás) smrskla na několik svítících útvarů těžko identifikovatelných tvarů na největší křižovatce a pak na každém pátém sloupu na hlavní ulici (kdyby tam nebyla, vypadalo by to líp). Vánoce už dávno stratily své kouzlo.

hanzs

hlavně vánoce na blátě tomu také nepřidaj je pěkný když vám v pokoji bliká stromeček venku běhaj děti a stavěj sněhuláka vy hřejete svařák na kamnech a sedíte u krbu a posloucháte koledy... bohužel u krbu nesedíme protože zima neni venku děti nebehaj neni snih a svařák taky neni potřeba ... to mě vadí nejvíc ten snih

martinaa*
hodnocení

0x

Záleží na člověku, zda chce brát Vánoce jako odpočinkový svátek, ne jako vyvrcholení celoroční soutěže o nejlíp umyté okno a vygrantovaný obývák, anebo Vánoce nemá rád z principu, že rodině musí dát nějaké ty dárky, večer se musí sedět u pohádek apod.

Já si Vánoce užívám - letos mi vadí jen ta absence sněhu, která je opravdu znát:( Jinak jsme s bráchou nazdobili stromeček, od rána zíráme na pohádky, už jsme se stihli pohádat a momentálně rodiče připravují stědrovečerní večeři. Jelikož jsme všichni celý den doma, tak je pohoda, žádný stres, nikam se nespěchá a doufám, že mé dárky všem ostatním udělají radost:).

Kouzlo Vánoc si holt nenechám pokazit ani coby dospělá.

hodnocení

0x

me nici to "vanocni pocasi" ktere mi nepridava na atmosfere , preplnene a haldujici lidi v kaufu a tescu , bo je kola za dvacku , neni kde zaparkovat , u pokladny se ceka a kazdy ma nastvany ksicht ...

ale hlavne to pocasi , 13stupnu , slunko a nebe bez mracku ...

culdabulda1*
hodnocení

0x

Ahoj -

my Vánoce už dlouho neslavíme a máme klid. Nevím, proč by ausgerechnet měly být zrovna tyto svátky něčím vyjímečné. A jsme už ve věku, kdy se nemůžeme "přežírat", abychom se vešli do dveří - a kdy už žádné dárky ani nepotřebujeme. Děti nemáme a tzv. atmosféru Vánoc necítíme. Je to možná smutné - ale nic s tím nenaděláme - navíc Vánoce vnímám jako moc kruté svátky, plné zabíjení zvířat a stromů, a přitom posvěcené nějakým "sadistickým Bohem"

S partnerem se navíc vždy hádáme kvůli jídlu - on jíst nechce (jenom nějaké kořínky) - a já se snažím udělat alespoň nějaké řízky a zeleninový salát. Nakonec to sní celkem s chutí - ale ty nervy předtím ! Příští rok se asi na to fakt vykašlu - já také řízky, kapra, nebo salát nepotřebuju - tlustá jsem dost.

- Přesto všem přeju hezký štědrý den a lepší náladu, nežli mám teď já. Marcela.

honzajs122
hodnocení

0x

jaký si to uděláš, takový to máš ! poradte.cz/...

hodnocení

0x

pevně věřím, že jaké si člověk vánoce udělá, takové je má... vidím sice lidi, jak se odstrkují v obchodech a jsou na sebe nerudní, ale nenechám si tím kazit náladu... v práci se celý poslední týden těšíme na pár dní volna - poslední den se sejdeme s pár kolegy na chvíli u kafe, povykládat si, co koho čeká, i pár dárků se najde... teď jsem na chalupě, sice není sníh, ale zas je (občas) sluníčko - zdobíme domeček, připravujeme dobroty, chodíme na procházky, koukáme na filmy, v neposlední řadě se těšíme z dárků... užíváme si klídku a pohody a za sebe můžu říct, že se mi letošní vánoce líbí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]