Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Barvy na semaforu

Od: semafor odpovědí: 12 změna:

Tri barvy na semaforu jsou: cervena, zelena a ...? Kdo si mysli, ze oranzova? Kdo si mysli, ze jantarova? Kdo si mysli, ze zluta? Kdo si mysli, ze nejaka jina?

Piste svoje nazory a pak si prectete, co na to rika zakon :)

Snad vam tato zajimava otazka ulehci pondelni stres.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

zlutou

Já to beru podle železničních návěstidel a tam je horní a dolní žlutá.

fam
16.12.13 09:20
hodnocení

0x

oranž.

luke237
hodnocení

+1

Uz od detstvi jsem slychaval, ze je to oranzova.

foo*

i já to slyšel v dětství ze všech stran takže za mě též oranžová

hodnocení

0x

zlutou

Původně to byla (a je dodnes) žlutá. Akorát že s příchodem německých semaforů v 70 letech se ten odstín posunul do oranžova. Ona ani ta zelená už není co bývala. Leckde je to spíš azurová. Takže akorát červená zůstává i po letech skutečně červenou.

doplněno 16.12.13 10:25:

Připojuju důkaz - výřez z vyhlášky č.141/1960, § 49 která platila za mého dětství.

doplněno 16.12.13 10:43:

Na dalším obrázku je výřez z dnes platného zákona č.361/2000. Jak je vidět, na barvách semaforu se nic nezměnilo, tvrzení, že jde o barvu oranžovou je vlastně neznalost předpisů a mělo by se pokutovat *smich* .

Barvy na semaforu
Barvy na semaforu #2
lidus*

Tuto říkanku se učí vnučka při dopravní výchově v MŠ.

Co máš dělat na červenou, když se kolem auta ženou?
Na chodníku klidně stát, do ulice neběhat.

Co znamená tahle změna, když je žlutá rozsvícená?
Připrav se a pozor dej, čekej nikam nespěchej.

A když svítí zelená, co to děti znamená?
Malí jako velicí, všichni přejdou silnici.

doplněno 16.12.13 11:50:

Máte pravdu i mě to přišlo nesmyslné ale já nevím, jak tuto hru využívají na dopravním hřišti. Je ale jasné, že jde o žlutou barvu.

Má to jen ten nedostatek, že chodci žlutou nemají :)
doplněno 16.12.13 12:42:

tak to se omlouvám, tyto semafory a žlutou pro chodce nepamatuju, jsem holt ještě moc mladej :)

Byly doby kdy měli i chodci žlutou :)

V některých zemích začne semafor pro chodce blikat, náhrada žluté, upozorňuje že příjde červená, jinde zase semafory pro řidiče mají velký displej - odečítání vteřín.

dneska mají cyklisti taky žlutou (nebo oranžovou) tříbarevnou soustavu.

Proto se může vidět z chodníku na přechod a přejezd dva semafory, dvou a tří barevný vedle sebe..

zlutou

Za to, že jste mladej se neomlouvejte. Taky bych chtěl bejt ;) . Mimochodem, ten semafor na levém obrázku níže (asi Václavák) taky nepamatuju. Ale pamatuju ho na křižovatce u nádraží Praha střed (Masarikovo). A taky si vzpomínám, že tam byly pro chodce semafory zvlášť, takové menší, podobné dnešním, ale tříbarevné. A moc nesvítily, dalo se to snadno přehlédnout.

zlutou

Ještě v 60 letech visel uprostřed nad křižovatkou jeden řtyřsměrový semafor, který platil pro všechny, tedy i pro chodce. Takže měl logicky i tu žlutou. ;)

Barvy na semaforu #3

Vybavuji si křižovatku Anděl v Praze a tam ten semafor visel nad křižovatkou, ale přesto měli i chodci své semafory na přechodech a ty měly žlutou.

doplněno 16.12.13 13:02:

Jsou místa v Praze (možná i jinde) kde by se ta žlutá na přechodech šikla. Pokud vím tak pokud padne chodci červená měl by ještě bezpečně dojít, znám místa kde chodci padne červená a automibilům zároveň zelená, čeští automobilisté pak nemají problém na těchto křižovatkách do chodců najíždět :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]