Jaká je zdravá míra cukru? Je cukr droga?

Od: Datum: 04.11.15 11:38 odpovědí: 65 změna: 17.11.15 12:42

Včera jsem viděl tento film/dokument o cukru: Cukr blog, http://www.ceskatelevize.cz/porady/10310075363-cukr-blog/ možná to najdete někde v archivu, 5. 11. 2015, 15:15 to maj vysílat na ČT 2. Mě zajímá váš názor na tento film. Paní která propagovala myšlenku že (rafinovaný) cukr je nebezpečný (jedovatý) tvrdila že rozumná míra cukru je 24g/24h (1čajová lžička 4g). Jaká je podle vás zdravá nebo rozumná míra (rafinovaného) cukru a myslíte že (rafinovaný) cukr může škodit? A kolik (rafinovaného) cukru denně sníte?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: pb®
Datum: 04.11.15 11:46

Myslíte, že nemá pravdu? Že cukr není nebezpečný? Já myslím, že pravdu má a moc by se ho používat nemělo. Raději ho nahradit třeba medem, tam kde to jde. Těch uváděných 6 lžiček je docela hodně, s tím by měl člověk vystačit. Já jsem dnes měla sladkou snídani i svačinu, přesto cukr jen jednu malou kostku v kávě. K snídani jáhly s kouskem banánu a rozinkami, zelený čaj bez cukru i medu a banán ke svačině. Do těch 24g denně se nejspíš vejdu, většinou.

Datum: 04.11.15 11:50
Nedávno jsem četl,že odborníci doporučili snížit maximální denní dávku cukru z 10g na 7,5 gramu.
doplněno 04.11.15 12:15:

Já nepočítám s ničím.Jen jsem uvedl citaci z článku,který vyšel asi před třemi týdny.

Datum: 04.11.15 12:08

Co pijete během dne vodu? Kávu, čaj? Bez cukru tedy... Ale cukr se dává i do pečiva, omáček (např. rajských a hodně cukru je v kečupu). S tím asi už počítáte?

Pokud jde o mě, tak si pití (vodu) přislazuju Sirupem Hello hustým - není tam uvedeno kolik má curku bohužel. U slazených minerálek co maj 5g cukru na 1,5 litru to ředím vodou v poměru 1:2 ale zjistil jsem že to stále nestačí. Ty minerálky vypiju tak 2, takže vlastně 5g cukru na den jen v minerálkách, +15g cukru v jogurtu, + každodenní dávka asi 50-95g ve sladkostech. Uvažoval jsem nad tím čím to je že mám furt na něco chuť, tak si říkám že by to mohlo být tím slazeným pitím. Pak má člověk pocit nedostatku cukru a chce to nějak doplnit. Ještě nějaký cukr je v obědu.


doplněno 04.11.15 12:21:

Jinak si doplňuji znalosti o cukru, tímhle článkem, jinak člověk neví čemu věřit ale tady ten zdí dost přesvědčivě.


doplněno 04.11.15 12:47:

oprava: minerálky jako Poděbradka, Pro Aqua maj 5g na 100ml tedy 50g na litr a vypiju za den dva litry zředěné minerálky takže to je vl. 50g cukru což je 16,6 kavových lžíček cukru moučky nebo 5 velkých kostek cukru.

Od: pb®
Datum: 04.11.15 15:14

No já piju během dne převážně vodu nebo bilinkové čaje, vše bez cukru. Ráno střídám zelený a černý čaj, do černého si dám med a citrón, do zeleného nic. Vyloženě sladké pití si dám občas na chuť, neberu to jako pití, ale jako pochutinu. Z pečiva jím převážně svůj kváskový chléb, tam není cukr žádný. Ne že bych nejedla rohlíky vůbec, ale týdně asi tak 3ks nebo méně. Od té doby, co jím několikrát týdně pohanku a jáhly, nehoní mě mlsná. Když už, pak si dám mléčnou čokoládu. Tam je sice taky cukr, ale nejsou tam další jedy v podobě palmového oleje a glukózo-fuktózového sirupu. Sladkou si dělám dost často snídani, ovšem místo cukru je tam sladké ovoce i sušené a kvalitní sacharidy jako ovesné vločky nebo jáhly. Dnes jsem snědla jednu kostku cukru v kafi, kousek kandovaného zázvoru dva šalvějové bonbony, které osahují každý 1,7g cukru.

Datum: 04.11.15 13:26

Ahoj, ten dokument jsem viděl též. Samá pravda. Já s manželkou se poslední dobou znažíme taky dodržovat sugar free, kdy celý týden dodržujeme jen jak se dá, někdy je to těžký, ale zvyknout se dá na vše. Nesladíme, nejíme přílohy apod. 1x v týdnu ( určili jsme sobotu) máme "prasácký den", kdy si trochu dopřejeme - sladší oběd, přílohu, zmrzlinku apod. a to na doporučení lidí, kteří se fakt vyznají - tělo, organismus prý dostane šok, ale pak se nebojí, že cukr nedostane a proto ho neukládá. My zároveň zaženeme choutky a pak celý týden vydržíme:).

Datum: 04.11.15 13:33

Co je špatného na přílohách?

Datum: 05.11.15 13:15

Obsahuijí cukr ( krátký), což je špatně,že.

Datum: 09.11.15 08:19
avatar

To já bych nevydržel. Nejvíce jím večer, to jsem schopen vybrakovat ledničku a špajz. A je jedno jestli brambůrky, rohlíky, pomazánky, pivo, mlíko...

Od: jmlc®
Datum: 04.11.15 13:47
avatar

Švagr býval celý život "docent" - před rokem se dostal přescent - 110kg. Přestal jíst sladké (měl rád kakao s oplatkem na snídani, svačinku...). Za 3 měsíce byl zase docent...

Já včera ten dokument sledoval. Bylo to velmi zajímavé - napínavě natočeno s určitým originálním stylem... Zamyslel jsem se nad tím a v podstatě dávám zapravdu všemu o školních jídelnách, sladkých vodách i cukrové mafii.

Rozhodl jsem se cukr výrazně omezit - kafe už piju s troškou cukru - není to špatný. Čaj už jsem nesladil vůbec a je to celkem chutný - ta chuť je úplně jiná *smich*... Vypadá to, že budu v omezování cukru a sladkostí pokračovat :)

Této paní patří dík za její osvětu a snahu o lepší svět. *palec*

Datum: 04.11.15 14:07
avatar

Cukr a tuk je zdrojem energie pro organismus - tak jako auto nepojede na březovou vodu, tak ani lidské tělo nepojede na otruby a lněné semínko. Samozřejmě že příjem a výdej energie musí být dlouhodobě v rovnováze, ale dělat z cukru strašáka a snažit se ho v potravě zbavit je stejný extrém, jako jeho nezřízený nadbytek.

Nevím kolik sním denně cukru a ani mě to nezajímá a už vůbec by mě nenapadlo to přepočítávat na gramy. Někdy asi nic, někdy spořádám dva litry coly a ještě buchtu :) Nechávám, ať si moje tělo samo řekne co potřebuje, a když můžu, tak mu vyhovím. Mám ho docela rád :)

Datum: 04.11.15 17:17

V dokumentu je řeč o civilizačních chorobách vzniklých z nadměrného používání cukru. O civilizačních chorobách nikdo nepochybuje, co ale způsobuje civilizační choroby? Když se zeptáte odborníků lékařů tak vám určitě většina z nich řekne, že nadměrná konzumace cukru není dobrá. Ale je tedy vědět co je ta zdravá míra cukru, případně jací odborníci to jsou kdo tu zdravou míru doporučují. Zcela určitě odborník z potravinářského průmyslu vám může tvrdit něco jiného než nezávislý lékař.

Datum: 09.11.15 08:21
avatar

Souhlasím s vámi.

Datum: 04.11.15 15:21

Ono už takových "bojovníků" proti cukru bylo..jenže byl teď chvíli klid a spíš se mi zdá, že toho chtěl někdo využít a zviditelnit se a udělat se zajímavou. Totiž kdyby ten cukr byl tak jedovatý, jak "všichni" tvrdí, tak už by ho dávno nikdo v obchodě neviděl a ani by se s ním dál takhle nemanipulovalo. Samozřejmě všeho moc škodí a není potřeba do sebe cukru valit větší množství. To už taky tělo pozná samo, jaká je pro něj snesitelná normální dávka. Taky jsem dřív sledoval každý článek o cukru..doslova jsem je hltal, protože jsem byl hodně na sladké. Ale každé tělo to snáší jinak a jeho denní dávka cukru apod je taky trošku jinde. A jak psal nademnou, cukr je též energie. A pokud je dostatečný i výdej, tak není co řešit. Nic se nemá přehánět a tak je to se vším. Chce to jen trochu nadhledu a selský rozum. Když vidím třeba kolegu v práci, který pije jen Cocacolu nebo kofolu místo vody, vždy si donese 2 litrovou flašku a tu za směnu vypije..je mi blivno a normální to určitě není. Já piju jen čistou vodu z kouhoutku a pak čaje..ty si normálně sladím kostkou cukru-tu menší 3g. Ty větší 5g už se mi zdá na 250ml zbytečně dost sladké.

Datum: 04.11.15 17:14

Já ale nesleduju každý článek o cukru, jen jsem si doplnil informace a to je rozdíl. Npo právě že tělo to pozná jestli je to snesitelná dávka a že přetěžujeme organismus až když onemocní a to už je pozdě. Viz zde zmíněná cukrovka. Ten film natočila žena, která byla zvyklá vydávat hodně energie a žila běžným konzumním životem a nakonec dostala nějaký druh cukrovky. Už samotný fakt, že cukrovka je pojmenovaná po slovu cukr ukazuje na to, že cukr může být nebezpečný a způsobit tenhle problém. Co ovšem je další zajimavá pravda, že lékaři léčí cukrovku podáváním inzulínu místo aby řekli že pacient by měl přestat cukr konzumovat v nezdravé míře, tak jim dají ten inzulín a může dále pokračovat v nezdravém způsobu života. To je paradox. Přece pokud je rafinovaný cukr tak nebezpečný jako tabák nebo drogy, že vytváří závislost a může poškodit organismus, tak by člověk měl přestat nebo omezit jeho konzumaci na minimální možnou úroveň. No ale vy si na nic stěžovat nemusíte když pijete víceméně neslazené nápoje. Nechápu jak někdo může říct o člověku který prošel cukrovkou a rozhodl se vydat o svých zkušenostech dokument že se chce jen zviditelnit, tak z toho je zas naopak blibno mě.

V dokumentu byla zmínka o EFSA - Evropský úřad pro kontrolu léčiv. 59% pracovníků EFSA má přímé nebo nepřímé vazby na potravinářský průmysl. Bylo řečeno, že schvalování potravinářských výrobků fuguje takto: když výrobce který chce na trh uvést nové sladidlo, prohlásí ho za bezpečné na základě vlastního testování. Zprávu pošle do EFSA. V EFSA ale pracují ti samí lidé co pracují v potravinářském průmyslu, jinými slovy, potr. prům. platí ty lidi, kteří schvalují jejich zprávu. Další věcí jsou ekonomické zájmy každého státu i celé EU. Proč nikdo nezakáže alkohol, když všichni vědí že je zdraví škodliví? Proč nikdo nezakáže cigarety, když víme že škodí zdraví a způsobují závislost? S cukrem je to to samé a nikdo ho nezakáže. Proč? Ekonomické zájmy. Můžete tvrdit, že je logické ho nezakazovat, když ho lidé chtějí dobrovolně konzumovat, jenže problém je v tom, že schází informovanost a že jsme si už na rafinovaném cukru vypěstovali závislost, takže nelze mluvit o dobrovolnosti. Firmy používají zcela zřejmou taktiku k vypěstování závislosti tím, že tam dají tolik cukru, aby si zákazník vypěstoval závislost a přišel znova.

Kdyby vláda chtěla něco udělat, tak by stačilo zavést limity pro množství cukru v potravinách, např. v pití by nemělo být obsaženo více rafinovaného cukru než 2g na 1,5l. Problémem je ale to, že by takový zákon neprošel, protože potravinářský průmysl by protestoval, má mnohem větší sílu než stát, dělá reklamní kampaňě za miliony než státy EU, může si to dovolit protože se tu točí stovky milionů (nebo miliard?) korun. Další věc, politici by se nedohodli jako vždy. Vidíme to jak se Babiš snaží prosadit elektronické pokladny a že mu jsou úmyslně házeny klacky pod nohy aby se to nikdy nemohlo projednat... Dále Babiš sám pochází z potravinářského průmyslu takže nevím zda by vůbec byl ochotný takovou věc podpořit

Druhým krokem by mohlo být povinné upozornění na výrobcích na to, že rafinovaný cukr škodí zdraví (ovšem zde by nejspíš kosa narazila na kámen protože nejspíš neexistují žádné věruhodné lékařské studie nebo objektivní studie neovlivněny potr. průmyslem které by si nechal stát vypracovat) protože prostě není zájem ze strany politiků a mocná ruka potr. pr. to nedovolí. Stejně tak jako máme dnes na cigaretách napsáno, že nikotin zabíjí, stejně to ale lidi kupují dál, ale přeci jen by měla být nějaká informační kampaň aby se třeba matky dívali na to kolik cukru obsahují bombóny a aby věděli, že maximální míra pro dítě je 12g cukru na den což je poloviční dávka dospělého.

Za další by mělo být povinné upozornění na všech potr. výrobcích kolik je maximální doporučená dávka na den což se běžně dělá např. u vitamínových produktů ale u potravin s cukrem se to nedělá. No jak říkám chybí zájem.


doplněno 04.11.15 18:35:

"Zeptal jsem se kolik z 35 milionů lidí, kteří ročně zemřou na neinfekční nemoci umírá na následky kouření? Je to jen 14% z 35 milionů. U zbytku je většinou příčinou úmrtí cukr."

"Prezident německého státního institutu pro výzkum v potravinářství (MRI) Prof. Dr. Gerhard Rechkemmer zároveň pracuje v tomto průmyslu pro lobbingovou skupinu ILSI Europe (International Life Sciences Institute). A tohle je vtipné: spolupracuje i s Coca Colou. Spolu s WHO diskutujou o výhodách a rizicích jejich průoduktů."

"ILSI představuje politický vliv jak v Bruselu tak ve Washingtonu"

Datum: 04.11.15 19:45

No, nevím koho se kdo ptal, ale ten počet s tím cukrem odpovídá počtu smrtí hladem. Tedy nedostatkem cukru ...

Datum: 04.11.15 20:06

O tom tam taky něco bylo. O tom hladu v Africe. Že jim tam prý posílaj nějakou "výživu", která obsahuje víceméně jen samý cukr... Jenže svaly potřebují něco víc než jen cukr. Jenom cukru se nenají. Proto umíraj hladem. To je taky možný

Datum: 04.11.15 20:22

Ale prdy. Posílají tam starou belu ...

Datum: 04.11.15 22:19

Nejlepší bude když se na ten film sám podíváte ať víte o čem je řeč.

Datum: 05.11.15 04:45
avatar

Kde jste vzal ten blábol, že cukrovku způsobuje nadměrná konzumace cukru?*sok* Ta nemoc má zcela jinou příčinu a po cukru se jmenuje proto, že lidé s cukrovkou kvůli nedostatečné tvorbě inzulínu nemohou využívat svou krevní glukózu (cukr). To, že si dáte do kafe o kostku víc Vám cukrovku nezpůsobí. Může Vám to ale škodit, pokud už cukrovku máte.

Datum: 05.11.15 10:59

Cukrovku způsobuje dysfunkce slinivky, ale co způsobilo její dysfunkci? Pravděpodobně nadměrná konzumace cukru.

Datum: 05.11.15 11:28
avatar

Dokument jsem neviděla, ale nejen zvýšená konzumace cukru způsobuje cukrovku. On ten cukr je skrytý totiž například i v rohlících... snězte na posezení pár rohlíků a co vám to udělá s glykemickým indexem? Vyletí vysoko nahoru a chudinka slinivka brišní pak nestíhá glykémii normalizovat. To je to, co je špatně a co slinivku mimo jiné ničí. Já třebas čaj sladím, ale už jím minimálně sladkosti, jsou totiž nepoživatelné, jelikož jsou tak přeslazené, až je to odporné. Rohlíky tedy jím, ale dost vyjímečně. Na žízeň piju vodu z vodovodu, sladké vody a džusy nepiju, ze stejného důvodu - přeslazení. Kupuji prakticky jen základní potraviny, žádné hotovky či polotovary. Škrob se dává dokonce i do zakysané smetany a jogurtů, pak jsou tak náááádnerně husté, že. A co je škrob, vážení kolegové? Zkuste si to vyhledat...a budete mít jasno, proč je tolik cukrovky všude vůkol nás.

Datum: 05.11.15 12:00
avatar

Někdy mi to připadá, že škodlivé je úplně všechno a nejlepší je se obejít úplně bez jídla.

Datum: 05.11.15 12:19
avatar

Asi tak nějak je to, Jethro. A proto lékaři radi, všeho s mírou.

Datum: 05.11.15 13:39

S těmi rohlíky mi to nebylo jasný jestli je to proto že pekaři do toho těsta dávají cukr nebo kvůli obilninám. Nějakou tabulku jsem viděl kde byly rozdělené pomalé a rychlé cukry a rychlé cukry byly ty v těch rohlíkách a v ovoci a pomalé byly ve chlebu a v zelenině. Taky jsem se díval na tabulku glykemického cukru a ta je nejzajimavější:

http://fitplan.cz/je-glykemicky-index/

Tam dole jsou věci s GI kolem 10-14 a věci které bych považoval za sladké jako rajčata, vařená mrkev, červená paprika - tu miluji protože je hodně šťavnatá a sladká, tak mají takto nízký GI. Naopak Med který si dávám každé ráno ke snídani má GI 90 ale říká se že med je zdravý! Naopak Pivo které je hořké má GI 110 a to mi nepřipadá sladké vůbec. Takže nechápu.

Zajímavý rozdíl je v tom jakým způsobem zpracováváme potraviny, např. brambory tak tam se to pohybuje od 95 až po 65 GI. Rýže od 90 až po 56 GI. Hrozinky, které miluji mají GI jen 65 přitom mi přijdou mnohem sladší než brambory.

http://www.kaloricketabulky.cz/rohlik-bily/

GI rohlíku jsem nenašel.

No tak já teda nevím. Měl jsem za to že škodlivý je jen ten rafinovaný cukr a nechápu jak by mohl být škodlivý třeba med.

A třeba jak se uvádí v minerálkách 1,5L curk 5g/100ml tak to je cukr rafinovaný nebo jaký?

Další otázka. pokud by mě to zajímalo, tak jak spočítat kolik cukru je v medu na gramy? Nebo v ovoci a zelenině? A to jakobyste sčítala všechen cukr co sníme v zelenině + ovoci + rafinovaný? Nebo je nesmysl sčítat cukr v ovoci a zelnině, ten přeci škodit nemůže...

Domácí úkol, který jste mi zadala jsem splnil. Takže škrob = glukóza = hroznový nebo krevní cukr. V čistém stavu je glukosa bílá krystalická látka sladké chuti. Škrob kromě glukózy obsahuje v malém množství lipidy, proteiny a zhruba 25–35 % vody.

Datum: 05.11.15 16:35
avatar

Asi tak, vzhledem k tomu, že mám doma glukometr, mám i jakys takys přehled o tom, jak která potravina zvyšuje krevní cukr nejen u diabetika, ale takto to funguje i u zatím zdravého člověka. Pak si stačí vyslechnout přednášku o funkci slinivky břišní a co ji všechno škodí a člověk si z toho může odvodit, proč je tolik cukrovkaru...Nejde tu jen o cukr jako takový, ale celkový životní styl. ,Češi jsou jednim z nejtlustsich v Evropě. Kdejaka mladá dívka má nadváhou a ještě se s těmi pneumatikami na břiše a buhvikde všude chlubí...A teď mě tu vsichni rozcupujte na kousicky, já to vydrzim.


doplněno 05.11.15 17:45:

Rohlík - laicky řečeno je to ten rychlý cukr - glykemický index vyletí prudce nahoru, slinivka břišní maká jak stachanovec a za chvíli má člověk stejně zase hlad. Třeba pro diabetiky je rohlík úplně špatným pečivem. Ani rajčat nemůže diabetik sníst, co hrdlo ráčí. Zato salátových okurek se může přejíst, protože tam moc cukru není. Kupodivu, to by člověk asi nevěřil, ale i po tučném jídle se u diabetika zvedne krevní cukr docela dost vysoko (proto je třeba v dietě s tímto počítat, lépe řečeno tučná jídla jsou pro diabetika nevhodná). Anebo - stačí, aby s tímto diabetik počítal a zvýšil svoji fyzickou aktivitu. No a když toto funguje u diabetika, proč by to takto nefungovalo o zdravého člověka? Jenže lidi snědí tučné jídlo, nadlábnou se všeho možného, zapijí sladkým džusem a sednou si, fyzická aktivita je menší než u našich předků. Pak tu kladou otázky, jak zhubnout. Diabetes mellitus nebolí... je ale o to zákeřnější.

Datum: 05.11.15 17:42

Proč by měl být škodlivý rafinovaný cukr? A proč by neměl být škodlivý med?

Datum: 05.11.15 19:18

V tom filmu to vysvětlovali odborníci, vědci, doktoři. Proč bych to měl vysvětlovat, já nejsem odborník.

Protože jste líný se na ten film podívat tak vám to opíšu.

Cituji:

" "Cukrová spirála" (suger roller coaster) začíná příjmem cukru. Glukóza v něm obsažená způsobí vysokou hladinu cukru v krvi (blood hyperglycemia). Inzulin hned glukózu přesune do svalů a tuků. To způsobí hypoglykénii, neboli nízkou hladinu cukru v krvi. Poté tedy potřebujete další cukr a znovu se najíte. Nejíte proto, že byste pociťovali hlad, ale je to psychologická potřeba s několika fyziologickými efekty, které člověka vedou do nekonečného cyklu. Co se po delší době stane? Cukrovka druhého typu. Profesor popisuje vznik jeho vlastní cukrovky."

Někde tam je ještě vysvětlení jak slinivka rozkládá sacharidy a že rafinovaný cukr ji vytěžuje mnohem více než přirozený cukr. Opět, dohledejte si to sám, nejsem tu od toho abych tu tyto informace dohledával za vás!


doplněno 05.11.15 20:04:

"Slinivka je velký orgán, který produkuje enzymy. Slinivka je z velké části odpovědná za trávení. Rozkládá sacharidy na jednoduché cukry, protejny na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny, které pak lze vstřebat." Michael D. Gershon , molekulární biolog Columbia University, New York

Datum: 05.11.15 20:18

Legrační blábol. Jednak ten nebezpečný "rafinovaný cukr" není glukóza, jednak je snad přirozený proces, že zpracováním glukózy dojde k poklesu její hladiny a organismus žádá další přísun. Co jiného by měl dělat?


doplněno 05.11.15 20:25:

Nebo je snad špatná ta glukóza? Nebo co je špatně?

Datum: 05.11.15 20:25
avatar

Ra252: V čem tkví ten legrační blábol? Nebo vy snad víte lépe, jak funguje slinivka břišní? Asi sliní, že, když má takový název.

Datum: 06.11.15 00:14

Zeptejte se Richarda Bodnara, profesora psychologie, Queens College, New York ať vám to vysvětlí: richard.bodnar@qc.cuny.edu

Není mou povinností tady obhajovat jeho teorie!

Datum: 06.11.15 06:02

Stejně tak by se on mohl poptat u desetitisíců jiných profesorů psychologie, že ...

Datum: 05.11.15 17:50

A co je špatného na glykemickém indexu?

Od: mot
Datum: 05.11.15 15:31
jak může člověk brát jediné vaše slovo vážně, když ani nevíte, základní fakt, že cukrovka nemá svoje jméno podle cukru. viz wiki:
Diabetes je řecké slovo znamenající uplynout, odtékat (stejně jako český výraz úplavice vyjadřuje příčinu smrti neléčeného diabetika - těžkou dehydrataci). Latinské slovo mellitus znamená sladký (med).
Datum: 05.11.15 16:49

Protiřečíte si. Píšete: "cukrovka nemá svoje jméno podle cukru" a pak: "Diabetes je řecké slovo ... "

Já ale nepsal Diabetes, ale "cukrovka". Tak asi neumíte číst nebo máte ženské myšlení kde jsou všechny spoje navzájem promíchány

Od: mot
Datum: 05.11.15 18:34
vy tady píšete nesmysly:
"Už samotný fakt, že cukrovka je pojmenovaná po slovu cukr ukazuje na to, že cukr může být nebezpečný a způsobit tenhle problém."
cukrovka neboli úplavice cukrová určitě nedostala jméno proto, že je cukr nebezpečný a může ji způsobit.
ještě pořád to nechápete?
Od: fakirka
Datum: 06.11.15 10:04

Cukrovka - protože je sladká/cukrová) moč.

Datum: 08.11.15 19:31

fakira---to myslíte vážně?

Datum: 09.11.15 07:30
avatar

Budete se divit, ale je to tak. V minulosti dááávno minulé dokonce felčaři diagnostikovali cukrovku ochutnáváním moči.

Od: mate59
Datum: 04.11.15 16:31

Myslím, že se hlavně jedná pro celou populaci o to,že vysokým příjmem cukru pravidelně a dlouhodobě /už od détství/ zatěžujeme slinivku, ta to pak nevydrží a proto je nejen u starších osob tolik diabetu.Cukru je potravě až-až a je ho třeba omezovat.Tak jak někdo nevypije kafe bez cukru, jiný pouze s cukrem,je vidét, že cukr je návykový a a dá se sladit odnaučit.

Datum: 04.11.15 19:14

Ta nebezpečnost rafinovaného cukru pochází ze Švejka? Paní Müllerová pravila cosi ve smyslu, že jste nebezpečnej, protože jste rafinovanej ...

Datum: 05.11.15 15:03

Cukr blog začíná za 13 minut na ČT 2. Kdo nestihá, můžete si to nahrát: http://tv.sms.cz/

Datum: 06.11.15 06:01

Včera jsem vydržel asi 15 minut toho blábolení. Zavazuji se, že nejdéle do konce víkendu to dokoukám. Včera jsem sledování musel ze zdravotních důvodů ukončit po sborové motlitbě "šugrfrý" ...

Datum: 05.11.15 19:57

Jsem diabetik,,,,,jenže nikdy jsem moc cukru nesnědla ani jsem se nepřejídala.Ono cukr je ve všem co jíte. Jak jsemse stala diabetikem ,tak jsem si myslela,že nemohu jen obyčejný cukr. Je v ovoci v mléce -ve všem.Můžete si více jídla jakéhokoliv dopřát.když vydáváte hodně energii.Nejlépe se dobré,se trochu najíst ráno ten cukr vyženete z těla běhen dne ven.


doplněno 08.11.15 19:33:

Diabetes vznikne ze stresů také...

Datum: 09.11.15 08:16
avatar

Nevím, jaká je zdravá míra cukru. Já si do hrnku čaje dávám tři plné čajové lžičky cukru. Jak to neni sladký, tak mě to nechutná. A takových čajů denně vypiju třeba tři. To máte 9 lžiček cukru denně a to nepočítám Horalky, Mila a jiné sladkosti, které si denně během dne dopřávám. Zatím se cítím OK nic mě nebolí Sladím odjakživa. Nejvíce klasickým cukrem. I když někdy si dám i ten třtinový.

Zkoušel jsem i sladit Stévií (tou sladkou trávou), ale z její pachutě jsem se málem poblil, takže jsem zase rychle přešel k cukru.

Ono kdyby měl člověk dodržovat všechno co je a není zdravé, tak by chodil v ruce s knížkou o zdravé výživě a prakticky byste nemohl jíst nic, páč všechno je čas od času nezdravé (jak se to zrovna výrobcům hodí)

Datum: 09.11.15 08:22
avatar

Samurraj, víte diabetes mellitus je nemoc, která neboli. Až pak ty urezane nohy s gangrenou, slepota taky není mo příjemná... Ale ne každý cukrovkou onemocní, není to jen záležitost nadměrné spotřeby cukru, ale celkově životního stylu. Nedostatek pohybu, stresy, přejídání a tak podobně


doplněno 09.11.15 12:30:

Samurraj, no a proč myslíte, že zrovna ve vašem rodě je hlavní příčina úmrtí infarkt? Něco je samozřejmě dědičná zátěž, takže genetika a něco i způsobem stravy. Tučná jídla (na druhou stranu chápu, že na tvrdou fyzickou práci nelze sníst lehký zeleninový salátek) . On ten infarkt nevznikne jen tak, že. Víte, ale to by bylo povídání na celé odpoledne, a to tu nikdo nemá čas a určitě ani zájem. Stravovací zvyklosti lidi většinou nemění. Jedině, až když už je pozdě.

Datum: 09.11.15 11:15
avatar

Eulálie já to mám vyzkoušené.

Datum: 09.11.15 11:17
avatar

Fajn, Liduš, máte doma glukometr? Měříte si cukr před jídlem, měříte si cukr po jídle, že máte přesný přehled o hladině své glykémie? Nebo jen občas zajdete na kontrolu k lékaři?

Datum: 09.11.15 12:03
avatar

Jo cukrovka je asi o životním stylu to máte pravdu. Víte, co je zajímavé? Naše rodina s otcovi strany nikdy cukrovkou netrpěla. A to všichni jedí co je napadne, tučné, sladké a v jakémkoliv počtu...

V našem rodě všichni byli zemědělci. Tzn. rodinná farma a šílené množství fyzické práce a nikdy žádná cukrovka. Takže je docela možné, že to s tím životním stylem nějak třeba souvisí. Kdo " TVRDĚ MAKÁ" Myslím opravdu fyzicky tvrdě, tak mu to, že si dá hodně cukru, uzenin apod. nijak zvlášť nevadí, prostě to spálí. Já makám taky docela tvrdě fyzicky, jím co chci, kdy chci a v jakémkoli množství a držím si 20 let stále stejnou váhu aniž bych někdy držel nějakou dietu. Nikdy jsem nebyl u doktora na nějaké to měření cukru nebo co to je, nikdy jsem nebyl na měření cholesterolu atd.

Samozřejmě, že trpí srdce je pravda, takže všichni moji předci většinou zemřeli na infarkt.

Datum: 09.11.15 12:21
avatar

"Nikdy jsem nebyl u doktora na nějaké to měření cukru nebo co to je, nikdy jsem nebyl na měření cholesterolu... ...všichni moji předci většinou zemřeli na infarkt."

A to je právě právě ta záludnost, cukrovka, ani choledsterol nebolí, nijak se neprojevuje. Že se něco děje bez prohlídky poznáte, až když to s Váma praští (pravděpodobně případ Vašich předků).

Já si taky nelámu hlavu s tím, co jím a určitě nebudu počítat gramy cukru v rohlíku. Ale nejsem už nejmladší, takže preventivní prohlídky absolvuju pravidelně. Mám tak slušný přehled o stavu svého organismu a slušnou naději, že bych případný hrozící problém zjistil včas, kdy se dá ještě řešit (a ne až se mi cévy nenávratně ucpou).

Datum: 09.11.15 10:33
avatar

Manžel sladí medem, já vůbec, doma spotřebujeme max. 2kg cukru za rok, na chalupě je to o hodně víc. Pořád budu sledovat co je "jedovaté" nebo po čem se tlousne, po čem se umírá,tůdle nic bych si neužila, včera jsem si do postele vzala 25 deka bonbonů (mozartovy koule) a všecny je snědla, mňam. Mám diabetes melitus II na dietě, tož dnes si dám kysané zelí a ono se to srovná.

Datum: 09.11.15 11:08
avatar

Lidiš, vy si vážně myslíte, že když si dáte kysané zelí, že se vám to srovná? *sok* Bohužel, toto jednání je mezi diabetiky velmi rozšířené. Škoda, že není více osvěty, co vám takové množství cukru udělá s hladinou cukru v krvi. A co pak teprve ta zvýšená hladina cukru v krvi udělá s vaším organismem? Jak jsem psala, cukrovka nebolí...

Datum: 09.11.15 12:15

Liduš,,,,,to nemyslíte vážně.Zelí vám nic nesrovná.To by diabetici nemuseli brát léky a fasovali zelí,,,měla byjste více číst,,


doplněno 09.11.15 12:18:

Nemusíte sledovat co jíte,ale jak vidím,chráníte se zelím.Proč?Když je vám to je jedno. Jezte si jak uznáte sobě za vhodné,,ale divím se vaší logice...

Datum: 09.11.15 12:39

Tak to jste do sebe naládovala takových 137,5g cukru (34 čajových lžiček cukru). Gratujuji. Já už snížil spotřebu sirupu kterým si oslazuju vodu. Dříve mi jedna láhev vydržela na týden teď to vypadá že vydrží minimálně měsíc Za den si tám tak 25g cukru jako sladké a cca 22g cukru je v jogurtu.

Ty jogurty to je taky velmi zdravé, co, když je to tak slazené? Dneska máme sladký oběd, ale nevím kolik je tam cukru. Doufám že nepřekročím celkový limit 100g Abych zítra nepociťoval potřebu jíst cukr.

Datum: 09.11.15 12:40
avatar

Dobrý den.

Když přijmete cukr, okamžitě Vám Vaše tělo pomocí tzv Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní začne tvořit inzulín, aby zredukoval hladinu cukru v krvi, tzv.glykémii. Bohužel je dokázáno, že každý člověk má od narození dané množství inzulínu pro život a ta je vyčerpatelná. To znamená, že pokud si dávku vyčerpáte, už se Vám nový inzulín netvoří a stává se z Vás diabetik. Toto je největší problém, který nám může cukr způsobit. Je to řečeno jednoduše, aby se to dalo pochopit ;)


doplněno 10.11.15 18:33:

Jethro: Nemluvím nic o atrofii orgánů. Pouze říkám, jak to je. Každý orgán se musí využívat, tudíž i slinivka, ale vše v přiměřeném množství, což nepopírá tvrzení, že "životní dávku" inzuínu má každý člověk vyměřenou.

Datum: 09.11.15 13:29
avatar

Je to přesně naopak - orgán. který se nevyužívá, atrofuje.

Stejně jako pro vyvinuté svaly je nutná přiměřená fyzická aktivita, ani malá ani přehnaná, tak i pro ostatní orgány je dobré, když se přiměřeným způsobem využívají.

Datum: 09.11.15 13:34
avatar

Jojo, Jethro. Zde je důležité to slovo "přiměřeně". Ovšem spousta lidí využívá svoji slinivku břišní "nepřiměřeně", tudíž si ji časem naprosto zničí...

Datum: 13.11.15 20:14

To znamená, že fyzicky pracující lidé nutně musí dostat cukrovku. A žesemsinefšim ...

Datum: 10.11.15 12:27

Jezte všichni málo a často a to je základ..

Datum: 14.11.15 09:21

Jak to tedy je? Pracuje slinivka stejně u lidí aktivních a těžce pracujících jako u těch co nepracují a jen se přežírají cukrem?

Datum: 15.11.15 12:54
avatar

Dám příklad...diabetik na inzulinu, ví, že bude mít po obědě nějakou větší fyzickou námahu, tudíž si aplikuje méně jednotek inzulinu. Naopak s menší fyzickou aktivitou zmenší počet jednotek inzulinu. Podobné je to u zdravého člověka. S fyzickou aktivitou se nemusí slinivka břišní po jídle tolik namáhat. Kdo lenosi a prezira se, tak jednak tloustne, jednak si zadelava na zdravotní problém. U cukrovky nejde o ten cukr, ale špatný životní styl, co ji může pomocí k jejímu vzniku.


doplněno 15.11.15 18:14:

Jejda, je tam překlep...diabetik na inzulinu má normálně od lékaře stanoveny jednotlivé dávky inzulinu. Ty by měl dodržovat, ale ... záleží hodně na tom, co ji, jak se hýbe... Takže někdy si ty dávky může upravit. U menší aktivity fyzické se holt někdy stane, že glykémie po jídle vyběhne hodně nahoru, pak je vhodné inzulin připichnout...jenže s citem, aby nenastala hypoglykemie. No je to věda, hlavně u mladistvých diabetiků 1.stupně. Na tomto případu můžete trošku vidět, jak to s tou slinivkou vůbec je.

Datum: 15.11.15 17:23

To má být překlep? Nemělo tam být toto?

"diabetik na inzulinu, ví, že bude mít po obědě nějakou větší fyzickou námahu, tudíž si aplikuje méně jednotek inzulinu. Naopak s menší fyzickou aktivitou zvětší počet jednotek inzulinu."

 

Datum: 15.11.15 17:28

Nemá tam být nic z toho ...

Datum: 16.11.15 23:11

O medu se říká že je zdravý. Glykemický index 90, stejně jako předvařená rýže. Má být teda nezdravý? Mám doma med od včelařů, který si každou snídani dávám na chleba. Ale není tam napsáno kolik je tam cukru. Ty cukry co se píšou u výrobků jsem vždycky bral tak že jsou to ty cukry co se tam přidávaj navíc jako rafinovaný, ale to nikdo neví jaký cukr tam dali. Klidně by mohli sladit medem a nepoznáme to.

Jo a co Číňani, ti taky jedli jenom rýži a spořádali ji jiné, dneska už se mohli změnit jejich stravovací náviky žejo, ti už baští i šváby a všechno co se hýbe. Ale přece taky neměli cukrovku a dožívali se vysokých věků...

Nejvíc mě štve že ty jogurty jsou tak slazené. Chtělo by aby na to byl zákon, který by snížil míru cukru v jogurtech povinně. 15g na 140g jogurtu to je teda dost.

Datum: 17.11.15 09:21

Blábolení kolem "bílých jedů" je jen blábolení. Dámské časopisy se holt věnují i "vědě".

Datum: 17.11.15 12:42

Když vám tak vadí moje otázky tak na ně nereagujte, stejně tím nic nezměníte.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.