Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opevnění ČSR- ochrana před zářením?

Od: jack* odpovědí: 10 změna:

Zdravím. Sledujete někdo pořad na National Geographic Příprava na soudný den? Lidi zde ukazují svoje kryty před rad. výbucehm atd. Myslíte si že naše hraniční pevnosti postavené v pohraničí ale ty skutečně velké s vlastní studnou, filtry na vodu a vzduch dokáží např. na měsíc odolávat záření po jaderném útoku? Je to Metr tlustý beton a po pár úpravách by to jako kryt fungovat mohlo. Je tojen pro zajímavost.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

0x

Ne, dneska uz takove kryty a bunkry sou bezvyznamne. A ano. V te dobe bylo nase opevneni nejlepsi ve svete.

buss

Jo, jen se nepočítalo s pokročilou technikou, letadly, co kdyby přišel Wh přes Slovensko? Naši počítali tam ustupovat a bylo jim to k čemu vznikem SR 14.3.1939? Rusové s těmi bunkry v 1945 neměli problémy.

kratast*
hodnocení

0x

urcite, pokud by se odstinilo zareni resp posilil beton např olovem nebo tak nejaka uprava bylo by to jiste mozne. nevim ale na jak dlouhou dobu.

kdyz dokaze jaderna el. odstinit zareni proc by to neslo i u starych bunkru. ale musel by se provest velky technologicky zakrok

repkin*
hodnocení

0x

V dnešní době existují konvenčnější zbraně, než jsou jaderné. Budovy zůstanou a z lidí zbude jen prach, stačí zamést popř. vysát a může se dál fungovat. *smich*

eulalie*
hodnocení

0x

Nemyslím si. V jednom takovém řopíku jsem byla v Jizerských horách. Tyto měly úplně jinou funkce než vydržet radiaci. I kdyby se tam někdo schoval před zářením při útoku, tak stejně by té radiace bylo v okolí všude moc, až by vylezl ven. A kolik by tam musel mít zásob jídla, vody,... ten řopík byl takový jako dost malý, tam se už moc nic nevešlo.

jabraka*
hodnocení

0x

Nějaký jaderný útok je nebezpečím pro život jednorázovým,především tvrdým radiačním zářením.To by skutečně mohl zastavit metr silný beton.Horší je druhotné zamoření povrchu,který díky zplodinám rozpadu a druhotně zamořeným vyvrženým horninám způsobí zamoření rostlin,půdy a vody na desetiletí.Takže si myslím,že je nutno tomuto útoku preventivně zabránit.

JABRAKA

jack*
hodnocení

Nemyslím řopíky. Mám na mysli "výběžek" hraniční pevnost se studní, radiostanicí, sklady potravin, proviantu, filtry na vodu a vzduch... NA první úder vlnou a přečkání toho nejhoršího si myslím že by to nebyl problém. Pokuď by tam byla hermetická brána a zaizolovaná okna tak si myslím že by to neměl být problém. Navíc v mé oblasti je nejbližší velké město vzdálené 30 km a to znojmo pak brno (+-100) a vídeň nějakých 150 km takže si myslím že by to neměl být problém.

tesyk*

Tak hlavně tu radiostanici si pořiďte elektronkovou a ne polovodičovou. A mějte po dobu výbuchu odpojenou anténu k vůli EMP.

ronyx*
hodnocení

0x

Pokud se pamatuju dobře, tak např. s pevností Haničkou v Orlických horách bylo počítáno i jako s protiatomovým krytem pro vysoké velení a tyto úpravy byly dokončovány ještě těsně na začátku 90.let minulého století.
Jestli vás daná problematika zajímá více, doporučuji se zeptat přímo odborníků třeba tady - určitě budou mít hodně zasvěcené informace.

doplněno 26.01.13 22:56:

Jinak např tvrz Hanička (ale nejen tu) opravdu doporučuji k návštěvě - viděl jsem už docela dost (zjednodušeně se dá říct, že mezi "bunkry"jsme jako kluci vyrostli - jsou tady v regionu náchodska skoro za "každým"barákem), ale Hanička mne hodně překvapila svojí velikostí, promyšleností...
Když už dělám našemu regionu propagaci, tak nějaké zajímavé tipy:
tvrz Hanička

Běloveský pevnost/... - Náchod

pevnost Dobrošov - u Náchoda

a mnoho dalších, nemuzejních - od malých "řopíků"až po větší (i patrové) bunkrů - stačí se projít po místních kopcích.

jack*
hodnocení

Ale no tááááááák :D bunkr opravdu neplánuji koupit snad do budoucna :D :D jen mě to tak prostě zajímalo když jsem tam jel dnešní enduro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]