Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rasismus, jak je to?

Od: trumpeta* odpovědí: 30 změna:

Už jste někdy zapřemýšleli nad tím,jestli rasismus není přirozený a daný od přírody geny?Nejde mi o tupé nadávání a urážení určitých národností,ale o to,jestli to prostě není přirozená vlastnost.Multikulturní soužití je,byl a vždy bude problémem,ačkoliv nás vlády a média drtí tím,že je to naprosto in a kdo nesouhlasí je rasista.Co Vy na to?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

4x

Rasismus není daný geny, ale výchovou - co/kdo je ´cizí´, je zlé/ý, špatné/ý... Patří ke xenofobiím.

Čím je člověk méně vzdělaný, tím více xenofobii podléhá.

doplněno 26.05.13 22:59:

Trumpeto, pokud onen "ten" nedokáže pochopit či přiznat, že nejde o rasový, ale společenský (možná etnický) problém, nemusí být nutně xenofobní, ale určitě je málo vzdělaný. ;)

Jinou věcí je nastavení ´sociálních jistot´ v našem státě (a jemu podobných).

trumpeta*
hodnocení

Je podle vás xenofobní i ten,kdo odmítá živit a koukat se na zvýhodnování jistého etnika?

Proti Cikánům/Romům není rasismus - jsou to běloši (stejně jako Arabové nebo Židé). Asi máte na mysli diskriminace. Rasismus i diskriminace jsou špatné, ale pozitivní rasismus a pozitivní diskriminace jsou také špatné!

doplněno 26.05.13 23:04:

*diskriminaci

askmenow*

Zní to, že si zde chcete jen ospravedlnit své názory. Přecijen ne vždy je mezi vedle sebe žijícími etnikami a skupinami sociální propad, ne vždy je majoritní společnost na vyšší úrovni a především ne všichni členové jednoho etnika/skupiny mohou být brání stejně. Právě to zobecňování je projevem malého rozhledu, nezdravého pohledu na věc...

hodnocení

1x

Jesli je rasismem rozlišování lidských ras, tak jsem rasista, protože umím rozlišit černocha, Asiata, bělocha například. To jen pravdoláskomilní multikulturofilové to mají jinak. Až tak, že je celý antirasismus nakonec kontraproduktivní.

sebastian
hodnocení

0x

Já to jako vlastnost nemám. Nejsem rasista, jen mi vadí cikáni, kteří dělají ho*no, nepracují, jen si dělají děti a požadují dávky. Naopak romy mám rád-znám 2 kluky, jejich rodiče pracují, nekradou, žijí normálně a nemají rádi cikány protože jim dělají ostudu. Ale takhle je to u všech ras a etnických skupin. Vždycky se někdo takový najde. Vláda a média mi můžou políbit :*

takjan*
26.05.13 22:46

Z toho videa se mi chce blejt, pánové... *blee*

Poznámka pod čarou - nejvíc geneticky vyspělá rasa je ta "žlutá", takže pokud mají být skutečně nějací "nadlidé" a "nadrasa" nebo jak tomu "ynteligenti", kteří vytváří toto a podobná videa, říkají, tak by to měli být Asiati (hlavně Japonci).

askmenow*

To je demagogie, které inteligentní člověk snad ani nemůže věřit. Jejich argumenty mě upřímně rozesmály. Až pak mi došlo, že je spíš k pláči to, že tomu ledaskdo věří. Ani nemám sílu dokoukat.

sebastian

Tak tohle mi připadá už hodně ořehnaný. I já mám mezi vietnamcema pár kamarádů, znám i jednoho černocha, 2 romy. Jsou to normální lidi jako mi, začlenili se do společnosti a kdyby ste si s něma třeba jen psal nebo volal, tak byste nepoznal že jsou jiné rasy.

zabu
hodnocení

0x

Já si myslím, že naše společnost není primárně, nebo chcete-li vrozeně rasistická, resp. je rasistů stejně jako jinde na světě. Všichni ostatní se "rasisty" stali JEN na základě vlastních špatných zkušeností. Proto jsem napsal slovo rasisty do uvozovek. Nevím totiž, jestli zrovna tohle odmítání nepřizpůsobivých(přizpůsobivých až moc), je ten pravý rasismus. Slovo cikán-rom se stalo synonymem pro nepřizpůsobivé, a společnost ho začala používat. A cikáni mají jen smůlu, že je jich většina. Tak se to svezlo po všech a vypadá to jako rasismus. Jsem ale přesvědčený, že většina společnosti ten výraz jen používá ze setrvačnosti, ale nikdy nebyli a nejsou rasisty, v tom pravém slova smyslu.

S tím výrazem je to stejné jako se slovem komunismus pro označení let 1948-1989. Přestože to nikdy nebyl komunismus, menší část na tom má zájem ho používat, zbytek ho používá jen ze strvačnosti.

askmenow*
hodnocení

0x

Myslím, že je to čiště věc socializace (to především) a strachu z neznámého. Žádná genetika. Koneckonců jsou místa na světě, kde mezikulturní soužití problém nečiní.

zabu

Nikoliv z neznámého. Bohužel z poznání, ze zkušeností, tedy ze známého.

Stejně jako jsou místa, kde vám v rámci multikulturního obohacení zapálí auto. Třeba nyní ve Švédsku.

kangaroo*
hodnocení

0x

Sama jste si odpověděla. Zkuste např. jen v ČR razantně romům šáhnout na veškeré přídavky, které pro ně kolikrát znamenají vše a hlavně tvoří jejich nadprůměrné "platy" a celá republika by zažila takové nepokoje, že demonstrace na Václaváku jsou uspávačky. Je to skutečný vosí hnízdo a nikdo nechce do něj píchnout. Vznikají skutečná mladá ghetta bez okolků a pravidel, kde nemají co ztratit a až se hromadně vydají ozbrojený do ulic začne maso jak z těch katastrofickým filmů z USA. Normální lidi zůstanou těmto gangům a elita pracháčů bude vytvářet uzavřené komunity zabezpečené policajti a vojáky ... Já jsem ani tomu moc nedivím, ono uprchnout ilegálně z Afriky někam do Evropy bez kořenů, kde se cítí jak loser co nemá co ztratit, pak v člověku vystupují jen ty nejzákladnější pudy přežití. Svět se dostal do situace, kdy se to bude už jen stupňovat než dojde k fatálnímu ukončení :(

sargo*
hodnocení

0x

Dle mého rasismus částečně biologicky podmíněný je - člověk v sobě má zabudovaný strach z neznámého a když se setká s něčím tak moc jiným, jako je chlapík černý od hlavy k patě, zabliká mu kontrolka: pozor, možné nebezpečí! Stejně tak ale zabliká kontrolka: pozor, čerstvé geny! A asi záleží na okolnostech, jestli se na sebe vrhnou tím či oním způsobem :-D Protože "od přírody" jsme stejně povzbuzováni k tomu, abychom chránili svoji komunitu, stejně jako abychom se pořádně míchali, protože se tím vytváří odolnější kombinace.

Rasismus v podobě, v jaké ho známe, je kulturní záležitost. Nejsme ještě dost promíchaní na to, abychom se nepozastavili nad skutečností "ha, je černý, v čem je jiný, v čem je stejný?". Tam kde promíchaní jsou opravdu fest, problémy nejsou (těžko mohou být). Navíc současná snaha o nápravu je poněkud křečovitá. Ve Francii - nevím, jestli je to pravda - prý chtějí úplně zrušit pojem "rasa". Dost hloupé - lidé prostě jsou různobarevní a jsou věci, které jsou v rámci ras rozdílné, třeba sklon k některým nemocem nebo postižením. Ale ono se to časem usadí... :)

sebod*

A podle mě je to všechno úplně jinak. Je to dáno tím, že jako lidé se neustále zažazujeme do nějakých návzájem napadajících se skupin. Někdy se rozdělíme podle toho, kdo jezdí autem a kdo chodí pěšky (věčný boj chodci - řidiči), pak tu máme ženy - muže, podnikatelé - nepodnikatelé, bílí - "barevní" (ti se dělí dále černí - žlutí atd...) , Češi - Němci, Němci - Francouzi, Evropané - Američané... Ale třeba i obyvatelé z jedné vesnice se rozdělují na "horní" konec a "dolní" konec. mladí lidé - důchodci...

Prostě to tak je a hotovo *smich* No a až sem jednou přiletí zelené bytosti s tykadélky na hlavách, tak se všichni semkneme v jeden pluk a vyhlásíme proti nim jednotné tažení *cert*

doplněno 27.05.13 11:45:

Lidus. *haha* Přesně tak to je *smich*. Vesnička, kde žije 5 dospělých a jsou rozdělený na dva tábory. *cert* Prostě v nás lidech to je...

lidus*

Sebod přesně tak to je, ve městě to pozoruji méně ale co trávím na vesnici víc času už mě někteří starousedlíci upozornili, že s tím nebo oním se nemluví, tito lidé chodí do této hospody a tito zase do té druhé, jedna skupina nakupuje v tomto obchodě a druhá v jiném a děti chodí jedny na dolní pískoviště a druhé na horní. Perlička je když se mě jedna stará babka zeptala proč mluvím s jedním chlapem a nechám vnučku s jeho vnukem jezdit na kole, proč ne?, a ona mi řekla, že když chodil s mým mužem do ZŠ zlomil mu ruku a od té doby spolu rodiče nemluví.(můj muž dávno zapomněl proč se tehdy porvali).

sargo*

No jo, je to tak :-D A barva, to je tak krásná jednoznačná identifikace, bezpracná a zadarmo, že se jí mozek člověčí - zvláště jednodušší - tak rád chytí... :)

culdabulda1*
hodnocení

0x

Nenávist vůči cikánům bych možná i "pochopila" - ale nijak mi s těmito názory "neštimuje" nenávist např. vůči Pražákům! - která se teď naplno projevuje v době povodní! - jak to tedy je? - a co s cikány - myslíte - do plynu?

lidus*

Nějak nechápu tu nenávist vůči pražákům, hned jak jsem zjistila, že má rodina kamarádky doma 40cm vody odjel manžel pro jejich dvě děti a jsou u nás na chalupě, budou tu tak dlouho dokud to bude potřeba.

doplněno 02.06.13 21:38:

Co je hanlivého když řeknu PRAŽÁCI? Běžně to používám, manžel se ptá kdo ti volal a odpovím Pražáci a hnedle ví, zrovna tak oni říkají Brňáci a nijak mě to neuráží.Dcera řekne pozdravuje tě pražská teta chytla jsem ji na facebooku. Kdyby mi řekla jméno tak se snad zeptám kdo to je.

.

Skrytá nenavist vuci Pražanům se projevuje už jen v jejich hanlivém pohrdlivém pojmenování Pražáci (kym nepohrdam, tomu nehanim pojmenování). Přitom jde většinou o pouhou závist.

Nějak mi nedochází, co bych jako měl Pražanům závidět? Dělám pro pražskou firmu, takže tam jsem vcelku často, ale dávám za pravdu kolegovi, který tvrdí, že Praha je nejkrásnější ve zpětném zrcátku. Každopádně vím o mnohem hezčích koutech republiky, Evropu ani nezmiňujíc...

To ja taky nevim, co by si mel zavidet. Ale prave proto je ta vseobecna nenavist vuci nim tak zarazejici. A nenavist je casto pouze skryta zavist. Kazdej na ne nadava, na Morave obvzlast, ale proc vlastne. Predsudky a zavist.

Co je na tom zarážejícího? Obzvlášť češi závidí co vidí "vedle" i když není co a to se týká i ve vztahu k pražákům.

pt®
hodnocení

0x

Romové ve švýcarsku: vrátil jsem se z 6 denní studijní cesty ve švýcarsku. Je tam také hodně cikánů / romů, ale vidíte na rozdíl u nás, jak tvrdě pracují, jak mi renáta, majitelka 2 hotelů, členka městské rady, u které jsem byl, sdělila.

Mají tuto motivaci:

A) podporu v nezaměstnanosti jen po odpracování souvisle 5 let bez delšího přerušení. Odmítnutí práce - žádná podpora.

B) ztráta zaměstnání vlastní vinou - absence, požití alkoholu na pracovišti - žádná podpora.

C) zničení obecního bytu a státního majetku musí zaplatit anebo do vězení a tvrdě tam pracovat na uhrazení škody.

Je s podivem, že pseudohumanisté a michal kocáb nekřičí a veřejně nekritizují švýcarskou konfederaci, že nechce zadarmo bez odevzdané práce živit parazity a že nikdo v rámci evropy nemluví o rasismu ve švýcarsku.

Proto chci, aby ty neoprávněné různé podpory a sociální dávky platily parlamentní strany, když dopustily takovýto stav rasismu naruby!
Vrátil jsem se z 6 denní studijní cesty ve švýcarsku. Je tam také hodně cikánů / romů, ale vidíte na rozdíl u nás, jak tvrdě pracují, jak mi renáta, majitelka 2 hotelů, členka městské rady, u které jsem byl, sdělila.

culdabulda1*

Dobrá a reálná odpověď - jenom by mne zajímalo, proč to takhle nejde řešit u nás - namísto aby se pořádaly demonstrace a podporovala rasová nenávist!

I když - je zajímavé, že Vietnamci jsou pracovití, inteligentní, slušní a zdvořilí lidé - a přesto je většina Čechů taky "nemusí" - to mi hlava nebere.

Protože většina čechů nemusí skoro nikoho, naopak připodělaný jsou možná z němců a zcela určitě z amíků

doplněno 08.06.13 14:33:

Ano ,vietnamci jsou pracovití, inteligentní a slušní, přesto se k nim mnoho čechů chová povýšeně a tyká jim...

klera*
hodnocení

0x

Podle mě jde pouze o strach z neznámého, určitá majetnickost (tohle je MŮJ domov, domov MÝCH předků) a to je zkombinované s manipulací...Vždycky v tom byla manipulace. Ať už šlo o nenávist vůči černochům, Židům nebo teď cikánům. Lidé jsou snadno ovlivnitelní a toho se bude vždycky někdo snažit využít. Takže čistě rasismus lidem zřejmě přirozený není, ale vznikne v důsledku více faktorů...

takže tím chceš říct že například naší spisovatelé byli manipulátoři když se zmínili ve svých dílech negativně o židech nebo cikánech? :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]