Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Perník po dlouhé době - jde jíst?

Od: axlik* odpovědí: 13 změna:

Ahojte, mám tu starší perníkovou chaloupku, zajímá mě, je perník po roce, dvou, pořád poživatelný, nebo je u něj něco špatně? Vždy jsem měl za to, že s dobou perník zraje :) díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Poživatelný bude (pokud nepáchne), ale s chutí bych to moc valně neviděl...

doplněno 26.05.13 19:31:

Hlavně si pochutnej... ;)

axlik*
hodnocení

Nepáchne, dokonce pořád voní jako perník. Všude se píše, že je to trvanlivý produkt, ale ne jestli napořád :D

ladinpraha*
hodnocení

2x

Už jsem ochutnal vánoční relikvie - perníkové a čokoládové - staré přes 50 let. Ovšem ty byly vyrobeny někdy na počátku minulého století. Později jsme běžně jedli pouťový perník po mnoha letech.Jak se od té doby změnily suroviny a technologie nevím, ale u perníku bych problém neviděl.

axlik*
hodnocení

Je domácí od přítelkyně, takže suroviny byly klasické, koření, med, mouka... :) žádné přídavky emulgátorů.

hop®
hodnocení

0x

Asi bych se bál především o chrup... *smich*

... kvalitní perník by měl být poživatelný velmi dlouho, jak bylo psáno, možná ztratil chuť, ale jedovatý téměř jistě nebude...

axlik*
hodnocení

Tak už jsem provedl demolici, chutná trochu jinak, ale jinak je měkký a zdá se mi poživatelný :D díky za rady :)

laybor*
Asi záleží dost na složení - není perník jako perník Je obecně známým faktem, že perník jako trvanlivé pečivo při správném způsobu skladování nepodléhá zkáze a ani jeho konzumace i dlouho po datu výroby nepředstavuje významnější zdravotní riziko. Co však dělá perník perníkem je použité koření a další aromatické suroviny. Jejich chuť a vůni však nelze v perníků zachovat donekonečna a časem z každého perníku vyprchá. Fyzikální zákony nelze obejít a nabízet kvalitu s trvanlivostí daleko přesahující obecně uznávané hodnoty standardním způsobem nelze zajistit a jen na zamyšlení, jak pro prodávajícího tak pro kupujícího, co vlastně svému zákazníkovi nabízí resp. co si zákazníci v takovém případě kupují.doplněno 26.05.13 19:53: sebod - no já bych to nejedl, ale každému chutná něco jiného .doplněno 26.05.13 19:54: Po roce ,dvou? To je dost rozdíl.*blee*
sebod*

laybor. A co tím chtěl básník říci? *sok*

doplněno 26.05.13 19:51:

a když něco opíšu, tak dám odkaz...

doplněno 26.05.13 19:54:

tomu perníku opravdu nic není

doplněno 26.05.13 19:59:

no, ten Axlíkův perník pekla doma jeho přítelkyně. Takže věřím tomu, že i po dvou letech je ten perník chuťově na tom mnohem lépe, než čerstvý perníček z nějakého hypermarketu.

sebod*

Hope. Kvalitní perník - teda ten, ve kterém je opravdu med, neztvrdne. Takže není proč se bát o chrup. Ale stejně je to zajimavé, že je pořád vláčný :)

hop®

Axliku, "demolici"? *sok*

Jsi demoloval - vyhnal jsi z toho perníku moly? *smich*

sebod*

Hope. Demoloval přeci CHALOUPKU (perníkovou) . No, bůhví kde je pravda. Třeba Axlík narazil na tu Pravou perníkovou chaloupku v tmavém lese...

doplněno 26.05.13 20:03:

Hopíku tohle mě napadlo hned v úvodu :"Perník po delší době". Říkala jsem si, že je to dotaz ňákýho feťáka *smich*. A Axlík na nás vyrukuje s perníkovou chaloupkou *frajer*

doplněno 26.05.13 20:23:

no, pravda je, že dokud se Axlík do perníku nepustil, tak si s námi psal... A teď ,co si dal perníček, není po něm ani vidu ani slechu... A ani se s námi nerozdělil, hamoun jeden *cert*

hop®

Sebodko, vlastně ani přesně nevíme, o jakém "perníku" se baví... *smich*

doplněno 26.05.13 20:07:

Noooo, Sebodko, Axlík by měl možná upřesnit, jestli mu ho přítelkyně upekla nebo uvařila... *smich*

doplněno 26.05.13 20:17:

Mowlo, vítej do klubu pervitinářů - teoretiků... *placni**smich*

mowla*

Sebod, Hope - na co vy hnedle nemyslíte... *smich*

No - i když - pokud byl perník vařený, mohl Axlík demolovat i reálnou chaloupku... *haha*

doplněno 26.05.13 20:21:

Ano Hope, v tomto oboru jsem naprostý teoretik... Moje nejoblíbenější drogy adrenalin, nikotin, alkohol...

*pivo**smich*

doplněno 26.05.13 20:22:

Oprava - ...drogy jsou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]