Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ekonomická otázka-předplatné

Od: zeptatse odpovědí: 6 změna:
Ahoj, řeším jednu ekonomickou otázku: Proč dopravní podniky a další služby nabízejí např. měsíční předplatné, které vyjde levněji, než kdyby člověk jezdil bez předplatného na samostatné jízdenky?
Co z toho ten dopravní podnik má?
Děkuji. Nejde o úkol do školy. Je to má soukromá otázka.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zzzlatokopka*
hodnocení

0x

Uvedu příklad, jízdenka stojí cca 30 korun, město za každou prodanou jízdenku doplatí DP třeba 50kč, to znamená že mají 80kč. Na předplatné také města doplácejí.

Pokud by předplatné nebylo, nikdo by si jízdenky nekupoval, protože za ty prachy by se mu oplatilo jezdit autem, to znamená, že by jízdenky neprodali a nedostali by ani doplatky od města.

doplněno 28.09.15 21:46:

Jde o to, aby lidé použili hromadnou dopravu, pokud si koupí předplatné na měsíc, tak nejen jeden den, ale i další dny nechá auto doma. Je spousta lidí co pojedou MHd jen proto, že je to levnější. Některé města jezdí i zadarmo, proč asi?

hodnocení

0x

Tuším, ale radit nebudu, možná se pletu.

Ale zkuste si představit, že dopravní podnik nabízí levnější jízdenky vlastníkům nějaké karty. V Liberci jen o 2 Kč (18,- místo 20,-), ale třeba ve Španělsku stojí jednotlivá jízda 1,10,- a na kartu 65c. Mazec, to mě také udivuje, proč to dělají. Jako jediné mě napadá rychlost odbavení (nastupuje se u řidiče a když všichni kupují jízdenku u něj, stojí to dost času), ale že by zrovna kvůli tomu mělo být o třetinu levnější jízdné?

hodnocení

0x

Klasická množstevní sleva.

iz*
hodnocení

0x

Podle mne jde spíše o ekologii než o ekonomickou stránku.

Lidé, kteří zakoupí předplatné,

častěji používají MHD, což je v důsledku – v podobě

životního prostředí – výhodnější pro všechny...

zeptatse
hodnocení

0x

Díky všem za odpovědi. Jen mě to tak napadlo, když jsem si zase dobíjel předplatné

hodnocení

0x

Kromě již uvedených výhod jsou to příjmy, které má podnik dřív. Peníze může zase investovat do modernizace, obnovy, rozšíření služeb a nemusí si od nikoho s úrokem půjčovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]