Nejste přihlášen/a.
Věřící se mne ptají: "Proč nevěřím v Boha?" Již ve "Starém zákoně" jsou nepravdy. Dle nově přeložených písemností, nebyla první ženou "Eva". Nikde ve "Starém zákoně" ani v "Bibli", se nehovoří o "lovcích mamutů". O těch jsou hmatatelné důkazy. V době, kdy vznikaly prvé písemnosti, se o nich ale nevědělo! Proto se o tom nepsalo. Již tento fakt, jasně potrvrzuje, nepravdu o stvoření světa. Takových důkazů je více. Proto se ptám: "proč mám věřit v něco nadpřirozeného?". Vždyť tato víra, od samého počátku, žene lidi do krvavých válek, a škatulkování lidí do krabiček. Když jsem si prvně četl "Starý zákon", tak mi bylo špatně. z té zbytečně prolité krve, a z toho vyvoleného "Božího" národa (Židovského). Potomci tohoto národa, do dnes "Bibli" ani "Krista" neuznávají. Jejich víra vychází jen ze "Starého" zákona. Konec konců, "Korán" má své zaklady právě ze "Starého zákona". Za pomoci židovského rabína, byl "Starý zakon" s určitými změnami, přeložen tak, aby mu Arabové rozuměli. Mohamed měl za ženu židovku, a ta měla nad ním moc. Proto věřil všemu, co mu rabín povídal, a sám to uváděl jako vidění od boha. Sám neuměl číst ani psát. Změny byly vedeny hlavně proti křesťansví. Tak vznikl "Islám". Díky židům, kteří neměli odvahu ani sílu, bojovat proti křesťanům. Arabské národy byli mnohem početnější a výbojnější. Tak čemu se dá věřit? Jak vidno, od začátku se víra zneužívá k odůvodnění válek a získávání majetků těch slabších.
Žel ale "lovci mamutů a další jiné ověřené stvoření z vykopávek a kostreních nálezů ale nenyvrací pravdivost Bible.Židé ne že neměli sílu a odvahu bojovat proti křestanům,ale to hlavní jim chybělo.Díky usmrcení Božího syna Ježíše Krista přišli o Boží pomoc,proto se rozšířilo křesťanství-mělo Boží podporu!
Ba naopak. Jasně to dokazuje naprvdivost stvoření světa a tim i nepravdivost "Starého zákon". Nutno podotknut: "Bible" vychází z tvrzení "Starého zákona". Tudíž z nepravdy. Zastánci jakékoliv víry, jsou zastánci zla, jež bylo a je konáno na jinak smýšlejících lidech. Ne jen na ateistech, ale i na vyznavačích jiné víry. Islám,křesťansví i židé, vyznávají stejného boha, který má základ ve "Starém zákoně". A tato imaginární postava, vede své věřící k vzájemné nenávisti. Je to až úsměvné, jak všicní věří, že ten jejich bůh nad nimi drží ochranou ruku, a že oni jsu ti vyvolení. Já osobně se snažím žít. dle 4-10 přikázání, a docela se mi to daří. Při tom k tomu žádného boha nepotřebuji a nikdy nepotřeboval. Většina křesťanů deně "hřeší", a v neděli se vyvzpovídají, odříkají pár modlideb. Tím pádem si myslí, že jsou čistí a mohou hřešit dál. To je obyčejné pokrytectví, ke kterému je vede bůh. Přeji hezký večer.
Ano, lidé hřeší, protože hřích podědili po Adamovi. On se pokřivil a pokřivená formička dělá pokřivené bábovičky. Proto bylo třeba jiného Adama, který by lidstvo narovnal a tím byl Ježíš. Vy tomu jenom nerozumíte, protože jste si to ani nečetl. Hodně nevěřích krituzuje, odsuzuje, ale to proto, že neznají a nerozumí. To jako když někdo nerozumí matematice, bude tvrdit, že to není možné spočítat. jako, kdo je slepý, by tvrdil, že nejsou barvy.
Tak to je hodně silné tvrzení o pravdivosti Bible. Bible byla napsána za naprosto jiným účelem, než je považována dnes. Ty tisíce úprav a přehazování textů, na které se přišlo při porovnávání starých záznamů a nových, je toho důkazem. Víra v něco vyššího je opodstatněná. Víra ve spravedlivého Boha je tupost. Výroky silně věřících jedinců jsou na trvalé umístění na psychiatrii. Je to obdoba výroků muslimů a i u křesťanů je stejná touha změnit svět k obrazu svému, ať se to někomu líbí nebo ne. Proto je jediné východisko víru zakázat nebo přísně oddělit od světské moci a všem bude mnohem lépe.
Žádný Bůh nebyl, není a nebude. Nikdy asi nezjistíme vznik vesmíru ani zákonotosti, to ale neznamená, že se zbaví člověk svého myšlení a bude jak tupé hovádko poslouchat kázání nějakého pedofila o tom, co Bůh žádá atd. Je to směšná parodie. Kdyby šlo mávnutím proutku zmizet každého věřícího, který má za drápkem něco špatného, zmizela by tak 1/3 lidstva.
Už na počátku jsou nesmysly:
"jenda2", Vy totiž nerozumíte textu, jelikož si vše vysvětlujete doslovně, jenže Bible je psaná v symbolech a předobrazech. To jen abychom si z naší lidské stránky mohli udělat jakouž, takouž představu. Je absolutně nemožné srovnávat víru křesťanů a muslimů. Učení jsou odlišná, ale svoje tvrzení zakládáte na nevědomosti. To, že chcete věřící zavírat na psychiatrii, ukazuje, že sám jste fanatyckého myšlení. Chcete jednat podle svého subjektivního myšlení, bez znalostí.
To se velice mýlíte. Textu Bible nerozumíte vy. Takové desatero je soubor chování, pro nerušený občanský život, který církev natolik zdémonizovala, že se z něj stalo zaklínadlo.
Byl jsem několikrát přítomen na bohoslužbě a při porovnání chování katolíků nebo muslimů, tak tam je jejich chování naprosto obdobné a je jedno, jaké má jmého jejich Bůh. Rovněž nerozumíte jejich snahám vy, ne já. Jedni i druzí hodlají ty nevěřící obrátit na víru svou. Jestli toto není podobnost, tak pak už nic. Píše se fanatické...
Výsledky vidíme v Polsku a jiných katolických státech, co jsou schopni pro svou víru provádět s nevěřícími. A když se mi někdo chce snohou o uzákonění např. výuky náboženství vnutit svůj pohled na správný směr myšlení, tak je to opravdu na psychiatrii. Není to žádné mé subjektivní myšlení ale konstatování, kam až to vede. Nic více.
"jenda2", ale já Vás vůbec neobracím na nějakou katolickou nebo muslimskou víru. Jak bych mohla, já v žádném náboženství nejsem. Já si jen čtu Bibli a vím, že je psaná navíc v symbolech a v předobrazech. A desatero je od Boha a proto je dobré se jím řídit, protože je i v našich zákonech, zenazabiješ, nepokradeš...atd. Kdo z lidí vymyslel zákony, kterými se řídí lidstvo?, žádný. Vy stále mluvíte o nějakém celku, který trvdí, že je ten jediný. Já opravdu ne. Ale přesto si myslím, že i v tom velkém celku, jako jsou třeba katolíci, jsou jedinci upřímní, věřící a dobří lidé. Nelze posuzovat víru člověka a křesťanství podle toho, jak se prezentují různá náboženství, která třeba i tvrdí, že vycházejí z Bible a mnohdy učí své vlastní nauky. Křesťan je člověk, který přijímá učení Krista, ale každý zase jen tolik, kolik je mu dáno. Vaše tvrzení o psychiatrii je nehorázná hloupost a Vaše fanatické dogma. Takovým myšlením se vůbec nelišíte od těch, o kterých mluvíte, že je jejich chování fanatické. No nedá se nic dělat, máte na svůj pohled právo.
omlovám se za chybu. zjišťuji v poslední době, že začínám dělat chyby, možná se projevuje stáří a s tím spojená nějaká nemoc.
Vy ale vycházíte z učení ježíše, o kterém vůbec nikdo neví, jestli skutečně existoval. Co teprve že řekl, udělal aj. Prostě to je nesmysl nějaká jeho proroctví. Za vším stojí někdo se znalostí psychologie lidí, uměním ovládat masy.
Kdo zná minulost, má budoucnost. Minulost lidstva je postavena na brutálních vraždách každého, kdo pronesl jinou myšlenku než tu oficiálně povolenou. A osobně znám příklady věřících, kteří jsou zloději, pedifilové, buzeranti. A ten, kdo na tuto skutečnost poukázal byl z katolické církve exkomunikován (student teologie Novák, kterému buzerant kněz prokazoval anální dárek...). Kněz Graubner, který založil společně s jedním člověkem společnost na prodej mešního vína a po rozběhnutí obchodu použil svůj úřad jako obchodní doporučení a partnera okradl o zákazníky. Katolící jsou upřímní a dobří jako každý jiný. A tady je zase důkaz o vašem zmanipulování. Věřte si v co chcete, ale neprosazujte to dál než dveřím svého bytu. Jak jednoduché.
"jenda2", Ježíš je skutečná, historická postava. Jeho učení a skutky byly natolik mocné, že přestože kázal jen 3 půl roku, je to postava, která ovlivnila svým učením milióny lidí. Jeho učení je radostná zpráva pro lidstvo, spasení a záchrana. prostě postava Krista se popřít v historii nedá. A to opravdu najdete i v jiných textech té doby, nejen v Bibli. Jen neříkejte, že lidé v té době neuměli psát. Uměli a za doby Říma vyhořela Alexandrijská knihovna, a také v té době bylo hodně učených lidí. Taková Pythagorová věta platí do dnes. Kdybyste chtěl, čtěte si knihy, které píší o historii té doby prvního století našeho letopočtu. Jaký má život smysl? Narodit se na pár let a zmizet? Pokud existuje Bůh, tak život smysl má.
"jenda2", je to hrozný příklad chlapce, co jste popsal. Ale nespojujte mně s žádnou církví ani s žádným náboženstvím, já v žádném nejsem. Já si opravdu jen čtu Bibli a z toho, co čtu jsem začala věřit v Boží existenci.
já nic neprosazuju, jen Vám odpovídám na Váš příspěvek. zrovna, jako někdo opraví svým příspěvkem druhého, v jeho mylném názoru na stavbu základů.
také bych Vám mohla říct, nešiřte svůj názor za dveřmi svého bytu. Děláte to úplně přirozeně, že řeknete svůj názor. proč bych já nemohla také říct svůj názor? Jen proto, že je jiný? nejsem vulgární. To zavání něčím zvláštním, nemyslíte?
Ježíš je skutečná postava tak 50:50. Víc nic. První záznamy o Ježíši Nazaretském byly až nějakých 50 let po jeho údajné smrti. Nikdo z tehdejších lidí neuměl psát, žádný možný současník se o něm nikde nezmínil v nějakém možném zápisu té doby a co vzniklo po je jen dohad. Nechápu, jak můžeye tvrdit že někdo existoval, když není vůbev nic o Ježíši známo až do jeho objevení na scéně. Je docela možné a pravděpodobné, že jeho postava vznikla z nějaké potřeby někoho za nějakým účelem. Netvrďte něco, co tvrdí církev, které po tisíciletí lhala ku prospěchu svému. A státo poslušných oveček je přesně to, co potřebují. Já budu pro změnu tvrdit, že nejme stvořeni Bohem ale genetickou manipulací zčasti z lidoopů a z části buněk mimoizemské civilizace. Mé tvrzení potvrzují záznamy Sumerů, Egypťanů aj.. A kdo má pravdu?
A právě že se postava Ježíše v některých pramenech popírá. Než Bůh je skutečnější mimozemská rasa, což potvrzuje Starý zákon. Annunaki !
Jsem moc ráda, že to zaznělo z více úst: "Nikdo z tehdejších lidí neuměl psát," to prostě není pravda."
Ale já nevěřím. Ač nevěřící jsem si Bibli přečetl abych věděl, o čem je řeč. Tak jako M + B + VIL, filozofy a Mein Kampf. Nečetli ji ani mnozí věřící, jak jsem se jich ptal. To jako první lidé byli Adam a Eva? Podle Bible byli jiní mimo Ráj, ne? Jestli politika, moc, náboženství, ideologie ...
Brumbal, špatně se koukáš, špatně odvozuješ. Ne víra, ale touha po moci a majetku vehnala lidi do válek. Vlastně každá víra je základem k nadvládě, ovládnutí mas. Ne bůh, ale mamon, to je to, proč lidé bojují. Jeden zatouží po moci a strhne na svou stranu další lidi, kteří se hecnou a nabrousí kudly. Všechna vojska, ve jménu víry, ve jménu svého boha, zabíjela, plenila, znásilňovala. Proč si myslíš, že i v dnešní době znásilní několik mužů ženu? Jen aby dokázali svou nadvládu, svou sílu, svou moc. A toto chování je typické po staletí, po dobu všech válek, ať se za tím stál jakýkoliv bůh. Ať má jakékoliv jméno. Moc, bohatství. To je to, oč tu běží.
Je to prosté... jakžtakž víme, jak z ničeho vzniklo něco, ale už neumíme vysvětlit, proč z něčeho nevzniklo nic, ač by mělo. Člověk jako jediný živočich si to dokáže uvědomovat a jen naprostý sobec a primitiv to umí ignorovat a vidí se středem Vesmíru. Jen pokorný to umí přijmout a proto mi imponuje Ježíš, jako ten, který nemluvil o sobě (ačkoliv by byl pravděpodobně největší frajer na Zemi), ale jen o Bohu (otci stvořiteli) a obracel se k nebi, protože je logické že tvůrce je tam někde ve Vesmíru. A jestliže věřím tomu, že dokázal vstát z mrtvých (což dokazuje omezenou trvanlivost hmoty a nesmrtelnost energie života = duše v katolickém podání), pak je následování hodným zdrojem inspirace jak umrtvit sám sebe pro slávu nekonečného koloběhu života.
Trochu si odporujete, že? Středem vesmíru vidí člověka křesťanská víra.
doplněno 28.09.15 12:07:Výhradní postavení Země, výhradní postavení člověka ...
Bible není učebnice kosmologie, ani biologiem, ani historie. Ani kněží a theologové neberou bibli doslova, snad kromě kreacionistů, případně některých speciálních konfesí (a i ti si ji maličko upravují, například jeden den stvoření pro ně odpovídá sto letům lidským).
K původní otázce tazatele.
Doporučuji mrknout na knihy p.mgr. J.Kozáka, jako např, Křesťané před kristem za krista a po kristu, Evangelium neznámého boha, Příběh o povstání hada a další... (naklad. bibliotheka gnostika)
Z religionistického pohledu vychází p. Kozák , na základě studia pramenů náb. směrů z toho, že většina nám dnes známých duchovních směrů a náboženství ať již zaniklých či existujících lze rozdělit do dvou základních skupin dle axiomů z nichž jednotlivé směry vychází a to:
1. SKUPINA NÁBOŽENSTVÍ "kultu matky země"- symbolem jsou - krvavá oběť, tma, uctívání času (pána času) měsíc, noc, bůh je uctíván jako despotický vládce "měnlivý nevyzpytatelný vrtkavý a prchlivý" Pán, uctívání vegetativnosti (materialistické polomaterialistické kulty)
sem patří např.
-židovství- den začíná večerem, obrácené písmo, židovská moudrost "kohelet" sběratelka jež si ale přivlastňuje idee vyhlašuje za své jejich smysl však pervertuje, nástroj práce s textem je interpolace, krvavá oběť beránek, bůh je hospodin (pán času ale také losu viz. také podsvětí hádes) s nímž má vyvolený národ smlouvu (egoisace, partikulární nedokončený pohled na realitu viz. krize celé současné civilizace) zločin a podvod je ctěn jako "moudrost" viz, jákob a kožky kozličí lstí získané prvorozenství,atd...
- islám
-z indických kultů např. šivaismus
2.SKUPINA NÁBOŽENSTVÍ "kultu otce"-symbolem je slunce,den, uctívání pravdy.,odmítání krvavé zástupné oběti, cílem lidské oběti je duchovní práce úsilí na dosažení dokončenosti a úplnosti což jsou hodnoty z nichž se vše rodí a jež také udržují svět "lidský" , bůh je pojímán jako sebou samým zrozený čistý "člověk" "puruša"(při sestupu do hmoty se "pojí se vším zlem") jež je vlastně s námi jakoby soupodstatný jsme "jím" (v pravoslaví ač také židokřesťanství se dochovala tzv. theose čili zbožštění oboštění člověka , řekl jsem byv vám bohové jste a synové nejvyššího vy všickni atd.)a není uctíván jako "vrtkavý pán losu, despota"
¨čistým zástupcem této skupiny je např. původní buddhismus
Dnešní křesťanství jak ho známe dnes vzniklo sloučením dvou rozdílných směrů (židovský kult matky země materie bez stereovize "onoho světa") a židovskou přejímkousměru východní duchovní školy cesty poznání džňána márgy (kult otce)proto je mezi starým a novým zákonem propastný rozdíl ačkoliv nový zákon byl již židy dle Kozáka interpolován...
Indicie o východním původu novozákonního učení existují, některé pasáže jsou obdobné či shodné s některými buddhistickými písmy např. Lalitavistarou ale i dalšími , řada motivů je shodná viz. např. kniha od Vincence Lesného Buddhismus:
např.-1.Světec Asitó blahoslavil buddhu za stejných okolností jako simeon Krista v novém zákoně Lk2.25n
2.Buddha je pokoušen ďáblem jako Kristus v evangeliu Matoušově nebo Lukášově 4.1n
3.Učedník buddhův jde bezpečně po hladině řeky , dokud dlí myšlenkami u svého Mistra, ale klesá jakmile se ze svého ponoření vytrhne, jako Petr v evangeliu matoušově 14.25n
4. buddha sytí jedním chlebem 500 stoupenců jako kristus v evang. Mt. 14.15n,Mk 6.35n, i Lk9,13n
Dalšími příklady např. kázání na hoře, chudá vdova apod., je toho víc...
Tolik dle kozáka (v kostce volnými slovy) doporučuji k počtení
doplněno 28.09.15 15:54:Ještě doplněk, Kozák uvádí velmi zajímavou věc, a totiž že "základní příběhy a mýty bible" jsou "identické" s jejich originálními předlohami jež židé převzali ALE JSOU židy PERVERTOVÁNY jinými slovy je otočen jejich význam. Například příběh o jablku a hadu v původnějším gnostickém podání je jablko ze stromu poznání žádoucím plodem pro lidstvo tedy dobrem které lidstvo odvede od "kultu vegetativnosti zvířeckosti" (jehož následek je právě egoisace, lačnost buddhova "tanhá"= krize a slepá ulička dnešního "udržitelného rozvoje" )stejný příběh je ale v již nám známém "židovském pojetí" interpretován tak, že lidstvu je "bohem" odepřeno "poznání" aby mohlo zůstat ve "zvířeckém vegetování" a toto je pak židy prohlášeno za "pravý ráj pravé dobro a nebe", k tomu aby otočení smyslu dosáhli zamění role a z dobrého "boha" "světla poznání" se stává "zlý a zákeřný had", viz. Kozák,
Ještě poznámka, autor sleduje jistý histor. vývoj a proto a zvláště za sebe bych chtěl říct že se nechci dotknout nikoho kdo je jakkoliv svázán s židovstvím, nezastávám žádné idee německa třicátých let a jim podobných...
Každý si najde pro sebe vysvětlení, které lechtá jeho uši...
jde o to, zda právě to Vaše, je pravdivé...?
pro "otazka"
Každý hledá takovou cestu postoj víru atd... která je mu blízká "každému co jeho jest" subjektivně mohu věřit čemukoliv ať to je či není pravda, "jak to ve skutečnosti se vším je" těžko zjistit
OVŠEM to jak které náboženství vznikalo,z čeho vycházelo, jaké idee zastávalo a to jaký má poměr ke světu člověku a jiným náboženstvím z pohledu "studia" jednotlivých náb. směrů (religionistiky) zjistit lze a to docela přesně na základě podrobného studia a srovnávání pramenů a reálií viz. např. mnou zmíněný Kozák, druhá věc je, jak takovou "pravdu založenou na faktech " o "své víře" přijmou sami stoupenci toho daného směru
Vlastně jsem neodpověděla, proč lidi věří v boha a ne sami v sebe. Jsou období v životě lidském, že se prostě nedaří a nedaří a nedaří. Ten, kdo věří v boha, ten není na tu slotu sám. Ví, že bůh ho miluje a nenechá ho padnout. A když jo, tak jenom proto, protože s ním má jiný záměr. Ten zoufalec není sám. Kdo nevěří, ten sám, opuštěný, je.
Kdo veri sam v sebe, nemuze nikdy zustat opusteny. Nema totiz byt kym opusteny.
Naopak, kdo veri v boha, muze se mnohdy bohem citit opusteny, zapomenuty, muze pochybovat o jeho existenci. Nic z toho bezverci nehrozi. Neverim-li v boha, nemuze me opustit.
Člověk, který se ke svým bližním,přátelům ale i k ostatním lidem chová tak, jak by měl, nikdy není sám. Vždy se najde někdo, kdo ho podrží. Svěřená bolest, je poloviční bolest. Nezdary patří k životu. Jde o to, jak se s nimi vyrovnám. Jsem-li psychicky silná osobnost, tak zjistím příčiny nezdaru a ty pak jednu podruhé odstraním. Nemám-li tak velké sebevědomí, nechám si poradit od zkušenějších a zkusím to znovu. No a v nejhorším případě to vzdám, uzavřu se do sebe a začnu hledat oporu v imaginární postavě, "Bohu". To je to nejednoduší řešení. Takový člověk vlastně ztratil víru sám v sebe (přestal si věřit). Proto stále nevidím důvod, proč věřit v něco, co je od začátku postaveno na lži? Bůh udajně stvořil Adama, pak Evu, zemi...atd. Kdo ale stvořil "Boha"? Kde se vzal on? Jak to, že vůbec něco existuje? To jsou otázky, na které lidstvo nikdy nedostane odpověď.
Mužští, máte pravdu. Ale co když síly, víra v sebe ve slabé chvíli dojde. Co když se k tomuhle přidá i slabé nebo bolavé tělo? Nenastoupí pocit veliké bezmoci? Opuštěnosti, zoufalství? Zažili jste to někdy nebo jen teoretizujete? Nenastoupí, právě v takovéhle chvíli, myšlenka "co když fakt je"? Myšlenka s prosbou a modlitbou?
doplněno 29.09.15 10:59:Víte jak to je strašně únavné? Věřit sám sobě a vědět, že se musím spolehnout pouze na sebe? Jak to je ubíjející?
babko, to je řeč mladých lidí, kteří jsou ještě plní síly. Ono by to šlo, až na to stáří, až se síla začne měnit v bezmoc, pak začnou možná přemýšlet i jinak.
pro "brumbal"
těch "základních východisek, myšlenek tezí" (axiomů) ze kterých vychází jednotlivá náboženství je vícero dle úhlu pohledu
v minulosti existovalo (ostatně jako dnes) "mnoho" filozof. škol a nábožen. směrů (někdy se to prolíná) tedy od čistě "materialistických pojetí" (bez boha i s bohem ) až k teistickým systémům (kde figuruje bůh) až k neteistickým systémům (kde bůh přímo "nefiguruje" ovšem kde také často bývá jaksi ("bůh") vnitřně ale "nevyřčeně" přítomen a je vlastně "samým člověkem" /ovšem osvobozeným čistým a tedy vrcholně lidským/ a právě toto pojetí jež je západu ovlivněným antikou, židovstvím a posléze nejvíce židokřesťanstvím "cizí" je možná TÍM KLÍČEM K VAŠÍ OTÁZCE A TO "proč věřit BOHU A NE SAMI SOBĚ"? protože zde NENÍ ROZDÍLU mezi JÁ SÁM A BŮH v tomto pojetí je to JEDNO A TÉŽ čili věřím-li v sebe věřím zároveň i tím ČEMU VE SKUTEČNOSTI JSEM a to je právě tím BOHEM božskou jiskrou jež ne že je v nás ale přímo je námi ! Pochopitelně je třeba to ale dobře chápat, ne tak jak to teď jistě všichni pochopí JSEM ZKRÁTKA BŮH tak hurá za svým omezeným egoistickým působením, ne to je třeba právě odložit a o to se v minulosti snažilo mnoho "buddhistů" potažmo "gnostiků" (dodnes špatně chápáno a záměrně špatně vykládáno) a i stoupenců jiných směrů, základní radostí původního gnostického křesťanství nebyla "krvavá oběť beránka božího" ale NESKUTEČNÁ VNITŘNÍ SVOBODA plynoucí právě z POZNÁNÍ (gnose gnosis) že božství je v nás je námi jako PERLA, JAKO POKLAD V POLI jež je třeba nalézt "vykopat" "očistit", tím pádem mohl být člověk osvobozen nejen od "nadvlády tohoto světa" ale i od "nadvlády" jakékoliv "vnější a formální náboženské skupiny" , která právě "víru předkládá jako nutnost věřit něčemu co je MIMO NÁS" a tudíž tomu "bohu" musíme "otročit a sloužit" jinak nás "zatratí" ale tak tomu není.
Čili ta otázka zda věřit v sebe nebo boha vychází z úsudku (našeho západního) že bůh a já jsme něco vzájemně cizího rozděleného, zatímco ale jde ve své nejvnitřnější podstatě o jedno a to samé,z tohoto pohledu se tato otázka stává "bezpředmětnou", je to jako by se někdo zeptal je lepší věřit noze nebo ruce? a cožpak noha a ruka nejsou jedno tělo?
Nevím zda-li se mi to podařilo dobře vysvětlit není to lehké, zkrátka ta otázka věřit v sebe nebo bohu vyplývá z "našeho evropského" (židokřesťanského) pojetí, které je ale jen jedním z mnoha přístupů vezmeme-li to z jiného úhlu pak ta otázka vlastně ani vzniknout nemůže...
- záleží na tom - pokud je člověk extrémě "blbej" - tak je možná lepší věřit tomu Bohu ...
doplněno 29.09.15 20:25:pt -
dík za odkaz, časem se to pokusím prostudovat - ale mne by ten Bůh snad musel praštit palicí, nebo umlátit, abych v něj uvěřila. No, nezbyde mi, nežli počkat, až umřu, pak snad "uvidím" - jinak nevylučuji nic, ale bych dost "vyjevená" , kdyby fakt existoval.
Pokud mi něco hodně vadí u náboženství (a ostatně nejen u náboženství) - je to fanatismus, netolerance, dogmatismus a podobné "nedemokratické" nešvary. Samozřejmě možné je všechno, tak nemůžu vyloučit ani to, že se k něčemu upnu, až mi bude nejhůř - ale jak se znám, tak Bůh to asi nebude. Zdravím.
Culdo, své stránky má docent M. Král, který vystudoval několik vysokých škol, myslím, že je to chytrej chlap a představte si, že se stal věřím, co věřícím, napsal knihy, kde dokazuje existenci Boha.
Koukněte: vedaavira.cz/...
doplněno 29.09.15 20:37:Culdo, v tom se shodneme, nejhorší je fanatismus.
¨pro culda bulda1
"ale mne by ten Bůh snad musel praštit palicí, nebo umlátit, abych v něj uvěřila"
No právě my evropani jsme tak "zblblí" tím "semitským nebo židovským pojetím boha" že stále nad sebou vidíme přísného vousatého dědečka s palicí v ruce který jízlivě čeká a brouká si "tak uvěříš ve mně nebo ne" mám tě zatratit nebo půjdeš do nebe
A teď se na to podívejme z toho pohledu co jsem napsal pro "brumbal", z čehož plyne toto: Proč by jste se sama zatracovala nebo práskala palicí? Je nutné aby jste uvěřila v existenci své pravé nohy nebo ruky? A pokud neuvěříte zatratí vás ta noha nebo ruka? Ne že? A proč? Jak vás může zatratit část vašeho těla když je Vámi? A jak Vás může zatratit bůh když je Vámi? Indové také někdy užívají pojem nadduše paramátmá čili něco jako náš božský prvek v nás a s námi, zatratí vás za pochybení opravdový přítel? asi ne viďte? a proč?
Západ nás naučil "klekat před sochami" ale pravda je taková že to "svaté" je v nás i v židokřest. novém zákonu toto ještě je, sv. Pavel Cožpak nevíte že jste chrámem ducha svatého? Nikoliv však adoptivně že bůh nás adoptuje to ne, ale opravdu organicky tak jak se z matky narodíte každý
janm -
moc děkuju za odpověď - všechno je to hezké a možná i pravdivé, ale, jak mi to v životě pomůže? - a proč se mám vůbec vlastně namáhat o nějakém "bohovi" přemýšlet? a hledat, čemu bych věřila?
Umřít musím tak jako tak a život prožít musím, ať se mi to líbí nebo ne ! - a jak ten život prožiju, nezáleží ve větší míře ani tak na mně, jako na tom, co se kolem mne ve světě právě semele (jako se mele např. právě teď). A hlavně na štěstí, které mne potká, anebo se mi vyhne - nevím, jestli právě toto je ten Bůh, ale v případě že je, tak jsem doteď musela být vzorná věřící (zaklepávám na dřevo !) - doufám, že do mne teď neuhodí blesk božího hněvu, ale nakonec - svoje jsem si odžila - to mi nikdo nevezme - a co teď už ... třeba se mi podaří taky ještě dobře umřít
doplněno 29.09.15 22:02:janm-
ještě jednou děkuji - boha mi nikdo neznechutil, ale prostě ho nepotřebuju, ani jsem ho nikdy nepotřebovala a nikdy mne nenapadlo věřit, že nějaký je, i když rodiče věřící byli. Ale já spíše "ujíždím" na zvířatech a lidí si moc nevážím, takže možná proto. Tak ahoj.
pro "culdabulda"
Právě že se nemusíte namáhat o nějakém bohovi přemýšlet To je právě to v čem jsme byli vychováni "přemýšlej o bohu" tady jsem JÁ a tam za kopcem je nějaký BŮH, ne je to ve vás ve všem a ve všech tak jako srdce je ve vás a nemusíte nad ním přemýšlet a jak je důležité tak nějak je to s bohem, východ a celý z toho tehdy pramenící gnostický proud spíše říká "jdi dovnitř do sebe" a nalezneš "veliký poklad" perlu a budeš mít velikou radost, aneb i nám známé co oko nevidělo co ucho neslyšelo...
Říkáte si, k čemu to je, no třebas k tomu že budete spokojenější radostnější ale ne proto, že najdete boha=berličku a stanete se obchodníkem bože dej tohle dej támhle to ale ´proto že se vám třebas podaří dotknout se toho nejhlubšího bytí co je v nás všech, samotné "podstaty" zevnitř dotknout se mysteria celého světa a života tu možnost máme všichni...(poklad který máme a neumíme využít)
Nemusíte tomu říkat "bůh" když vám to slovo někdo "znechutil"
doplněno 29.09.15 22:58: Se zvířaty je to jako s lidmi, kolik lidí tolik cest...
Nevím co tím myslíš dle nově přeložených písemností? Judaismus vychází z tóry, ale o tom asi mluvt nechceš co?
Nechápu tvoje argumenty, že když se o něčem tóra nezmiňuje, tak že se o tom nevědělo. Proč by ksakru pro věřícího žijícího někde na blízkém východě měl být důležitý mamut, žijící někde úplně jinde?
Nikdo tě nenutí abys věřil v "nadpřirozeno". To že odmítáš věřit v neviditelné síly a energie, je tvoje věc. Nicméně mnoho lidí věří, a to od vědců až po pohany. Jen ateista a hlupák může věřit tomu, že svět se vytvořil jen tak sám od sebe, že je to dílem náhody, že svět vznikl z prázdnoty a že se sám od sebe poskládal do funkčního celku. Snad už sama existence vesmírných zákonů musí ukazovat na nějakého tvůrce. Když ve vesmíru nacházíš inteligentní pořádek a uspořádání věcí, když ve vesmíru nacházíš logiku, jak by asi tato logika mohla vzniknout z ničeho nebo z chaosu? Jedině díky zásahu neviditelné inteligentní síly, energie nebo řekněme kosmickému vědomí se mohla hmota uspořádat do logického uspořádání. Sama ale ne. Každý kdo má rozum to chápe.
Co se týče válek, které popisuje tóra, mám za to, že i židé bojovali o své přežití. Těžko soudit proč vyhnali/vybili původní obyvatele Kenanejce z Kenaanu. Byla to ale válka jako každá jiná. Buď oni nebo my. Ale mám za to, že židé tam byli jako první a to je bez debat. Abraham, tenkrát snad Abram, tam přišel jako první a byla to jeho země. Tóra se o tom zmiňuje. Až teprve po ní přišli jiné národy a začali si tuto zemi nárokovat. Z toho lze usuzovat, že vybití toho národa co se tam usoudil po nich bylo správné. Každý má právo hájit svou zemi. Ostatně, je to zákon evoluce, silnější vyhrává. Židé nebyly uprchlíci, byl to jejich domov, domov praotců Abrahama, Jákoba, Izáka.
No-nevzal jste to moc zkratkou?Dle mne-stalo se,že naši opopředci-nějak-získali větší rozum,než jejich současníci.Jak-proto,že jim nic jiného nezbylo,aby nevymřeli-proto,že jedli chytrá jablka,proto že měli kliku-kdo tam tehdy byl?No,stalo se.A svůj rozrum r ne-použili k lepší eliminaci konkurentů na potravu a páření.A-vycházelo jim to,dost se rozmnožili-až přemnožili.A-začali narážet na své druhy-co s nimi?Jsou jako my-ne.My jsme lepší,naše máma-náš táta-z počátku patri-matri-vsjo ravno.No-asi blbý začátek náboženství.Asi je lepší to,že jeden zneuznaný arab začal zapisovat to,co mu nadiktoval Gabriel.A-proto,že ten -to se nesmí-nedoslýchal-tak jsme nyní v prdeli?
Ahoj-Brumbál-z Potera?No-trochu-kydy pidy?Souhlas-mohamed převzal vše z židovského a křesťanského náboženství.Ale-udělal jednu výjjimku.Jen tohle je to pravé,ostatní můžeme tolerovat,dokud je neovládneme.A-těch arabů bylo pár-okolo dvou set tisíc-rozesetých po pouštích,s různými náboženstvímí.Jak se povedlo šířit islám-jako dnes.Dokud nemáš moc-můžeš se lychotit,můžeš lhát,podvádět.když ji získáš-zabij je.No,nechám toho.Já jen šílím z toho,jak jim jdou na ruku zelení-nebo neomarxisté.Jo ti zelení-mic není mohamedánům více u prdele než ekologie-copak se o ní píše v koránu?I když-pokud se islám zmocní země-jako planety-do sta let se lidi přemnoží a vyhynou.A zem to zkusí jinak.Ta Allah akbar.
Pokládáte otázku hodně ze široka, a má mnoho podotázek? Těžko na ni nějak rozumně odpovědět. V první řadě by jste měl striktně od sebe oddělit víru v boha a církve.
Bible a církve. Bible nikdy nebyla kniha o historii. Ale pro všechny církve byla bible dobrá jen pro upevňování jejich vlivu na věřící. Taková kniha sjednotitelka. Když chci ovládat lidi(a to církev chtěla vždycky), musím jim lhát, a musím to dělat všude stejně. Uvědomte si, že v době, kdy bible vznikala, neuměl žádný obyčejný člověk číst. Pro církev znamenala moc peníze a peníze zase moc. Nic nadpřirozeného. Jen přízemní hamty hamty.
Ptáte se proč věřit v něco nadpřirozeného? Nadpřirozenost z víry udělaly církve. Oprostíte-li se od vlivu tohoto "nadpřirozeného" nesmyslu, budete moci o víře přemýšlet jinak.
Už to tu někdo výše psal. Bůh není nic kolem nás. Bůh je ve nás. V tom co děláme, v tom jak se chováme k okolí. V tom je pravá podstata víry. Nestačí uvěřit v boha, je třeba s ním žít. To znamená žít podle jeho učení. Takové ty řeči, že bůh pomůže, ano, ale zase jen prostřednictvím nás. My musíme vědět co je správné. A k tomu je dobré kristovo učení, on nám ukazuje cestu. To je to následování boha. A proto to není nic nadpřirozeného.
Je to všechno mnohem složitější, já jsem to trochu zjednodušil, ale zatím takhle.
"nikdo", ale vždyť to není pravda. Bibli začal psát Mojžíš, až vyšli s izraelity z Egypta. Přece Egypt byla mocná říše, měli písmo, nebyli to pitomci, mají pyramidy, znali matematiku, jak můžete napsat takový nesmysl, že lidé neuměli psát. To jsou základní vědomosti o Egyptu. Tolik k historii a k dějinám. Dále, kdyby lidé neměli příklad, neměli vedení, jak by jednali? Tak, jak nám to ukazují dějiny, sice mnohdy ve jménu Boha, ale ve skutečnusti bez Boha.
Tady se našly archeologické nálezy o přechodu Izraelitů pod vedením Mojžíše přes Rudé moře z Egypta:
pt a ostatní, prosím, aby jste nereagovala na mně, ale na tazatele. Já jsem mu odpověděl, a když bude chtít, položí doplňující otázku. Jakmile tu začnou jednotliví odpovídajícíci reagovat na sebe vzájemně, vznikne z toho jako vždy, totální chaos. A toho se nezůčastním.
Chcete-li diskutovat se mnou, rád. Ale založte si vlastní otázku.
"nikdo", já Vám jen odpověděla. A jedná se o volnou diskuzi, není to jen odpověď na otázku, tak se vždy diskuze a téma rozšíří. Myslela jsem, že budete za odborný odkaz rád. Nebudu zakládat Biblickou otázku, stejně by to k ničemu nevedlo. Lidé o takové téma, i kdyby bylo odborné, nestojí. Mějte se. - pt
ať věříme v koho a v co chceme - umřít musíme stejně všichni, takže k čemu nějaké dohady.
pt -
Pavlínko - nevím, jestli bych Ti věřila ráda, či spíš nerada. Ale za sebe bych byla raději, kdyby - pokud už budu mít to umírání za sebou - byl skutečně všemu konec. No uvidíme - škoda, že už si nebudeme o tom moct popovídat. Ahoj.
- ještě bych dodala - já v Boha nevěřím, ale je mi to stejně prd platné, protože svět kolem mne je ve jménu boha řízen, ovládán a ničen. Tak k čemu jsou tyto úvahy, když člověk stejně musí žít tak, jak musí.
To je právě ono, lidé nepotřebují v životě Boha, ale vyměnili jej za peníze, jenže tím se velice oslabili a jsou na omylu. Možná by se mělo naslouchat moudrým lidem, s životními zkušenostmi, kteří mají moudrost a znalosti.
Zajímavý rozhovor, profesor Piťha a paní Drtinová:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.