Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tajemství Kunratického lesa

Od: eda* odpovědí: 7 změna:

Neznáte někdo pramen, ze kterého by bylo možné zjistit historii výstavby v Kunratickém lese v Praze (ideálně fotografie)? Do dnešních dob jsou různě v lese patrné pozůstatky nějakých tajemných staveb, o nichž vůbec nic bližšího nevím, ani nejsou nikde blíže zachyceny. Například v oblasti u rybníka Labuť jsou patrné staré obrubníky, rozpadající se zídky i zbytky nějakých hodně starých elektrických stožárů. V kopcích nad Kunratickým potokem jsou zase základy nějaké šestiboké stavby s dvěma zemnícími vodiči (na altán příliš malé) a nedaleko zbytky poměrně velkolepého betonového schodiště. Zajímalo by mě především, kdy jednotlivé stavby vznikly, kdo je stavěl a proč asi zanikly?

Tajemství Kunratického lesa

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, na Váš dotaz jsem našel zajímavou stránku viz odkaz. Je tam i 42 fotek a popis historie lesa i některých staveb. Je tam i zmínka o podzemní nemocnici a jiné zajímavosti od středověku, přes druhou světovou válku, až po dnešek. Je to opravdu zajímavá historie. Zdravím!

www.beetaggpraha.cz/index.php?pid=2&id=4&lang=1

doplněno 14.12.17 18:55:

pavelkucera - tato otázka je z roku 2013, ten web už asi neexistuje (což se na internetu stává) a nic jiného nevím.

pavelkucera

@ben Nemáte náhodou nějaký aktuálnější článek o historii lesa? Přiložený odkaz již nefunguje. Děkuji

ferda60*
hodnocení

0x

Ačkoliv se to zdá tajemné, skutečnost nepřinese žádná velká překvapení.

Základem poznatků je fakt, že Kunratický les sloužil jako oblíbené výletní místo pražanů za první republiky. Bylo to tak daleko, že se tam jezdilo jedině vlakem. A protože větší koncentrace lidí láká k podnikání, fungovalo v lese i několik hospod. Nejznámější "U labutě"se dochovala dodnes, ještě funkční na přelomu 80 a 90tých let byla (tuším) "Na tý louce zelený"která snad ještě stojí (za IKEMem), jedno funkční občerstvení je kousek cesty od "M"Roztyly. Ostatní postupně zanikaly, možná za války nebo po ní jak se měnil život. A právě základy těchto staveb, možná i dřevěných, jsou dnes v lese k nalezení (schodiště, plocha - první levá fotka).

Zeď, která je pod strání za "Labutí"v sobě mívala studánku Labutinka, lidé ale odstraňovali varování že voda není pitná a vodu dál stáčeli do lahví a tak možná proto byla zlikvidována.

Šestiboký betonový základ už pamatuji v plné kráse. V osmdesátých letech na něm vyrostly nejen v tomto lese (malé) dřevěné altány, v blízkosti civilizace vzaly však tak do deseti let za své, a trosky byly potom odstraněny.

Sloupy elektrického vedení jsou jasné. Za první republiky vyrostl v sousedství areál dnešní Thomayerovy nemocnice, tenkrát ještě jako domov pro seniory, a protože k civilizaci bylo daleko, vedl tam tehdy přívod elektřiny po stožárech přes les.

Tolik asi všechno k otázce ode mne.

Leckterý zapomenutý kout Prahy ale skrývá podobná tajemství. Nedaleko odtud, v sousedství sídliště Novodvorská (U Pennymarketu) jsou v lese zbytky lesního divadla, dnes už jen ve stráni stupně hlediště zarostlé stromy a betonový zbytek jeviště s budkou nápovědy i to samozřejmě hodně zarostlé vegetací, kousek cesty odtud (dolu do Krče) už jen betonový základ - pravděpodobná pokladna. Divadlo bývalo v provozu zřejmě v době předválečné.

- - -

Historický stav (1953 - 1954) zachycuje letecká mapa republiky, i zde už ale většina zmíněných staveb není k nalezení:

kontaminace.cenia.cz/...

eda*
hodnocení

0x

Chlapi díky za odpovědi, nicméně stále bych měl zájem o ty fotografie či obrázky těch budov z oněch let a hlavně toho schodiště. Na uvedených stránkách týkajících se Kunratického lesa je navíc i ten "patník" a další stavbičky, které jsem pro začátek vynechal. Pokud byly Kunratice opravdu takovým turistickým trhákem, tak tam přece musel někdy někdo dělat fotografii, nebo malovat obrázek? Zejména u toho rybníka Labuť. Pak by mě zajímala ta datace výstavby a jejího zániku. U toho schodiště na fotografii vlevo-vpravo úplně dole jsou totiž zbytky betonových laviček s železnou armatutou, která ovšem není prorezlá (nýbrž pouze lehce orezlá) stejně jako ty vývody hromosvodu u toho "možná altánu" nad nemocnicí. Do kdy se to tam asi běžně používalo? Pokud je tu pamětník, napište alespoň od kdy do kdy víte, že schodiště fungovalo, nebo co přesně kde bylo. Už jenom pro to, aby po nás přicházející nad tím nebádali a nemysleli si třeba, že je to přistávací dráha pro ufony :)

ferda60*

Pamětníci, pokud žijí, budou už ve věku kdy mají jiné starosti než používání internetu. Takže nějaké přímé svědectví se tu sotva objeví. Může se jen usoudit, že v době kdy už sousedila s lesem velká sídliště (sedmdesátá léta - Krč, osmdesátá zbytek), byly instalovány lavičky i altány jejichž zbytky ještě nejsou tak zchátralé.

Málokdo ví, že v osmdesátých letech občas v noci jezdily po cestách lesa, tehdy už leckde asfaltových, hlídky VB a objížděly altány, které někdy byly v tu dobu útočištěm tehdy ještě nepočetné skupiny narkomanů. Kamarád hlídku potkal, když si zkracoval přes les cestu domů v noci od posledního metra z Kačerova. Svezli ho až k domu.

Jinak se dá hledat, hledat a občas se něco zajímavého najde. Třeba zde:

krc-historie.cz/...

Restaurace Hájovna - kousek nad názvem Michelský les na mapě.

anonym*
hodnocení

0x

Ty schody mě též odjakživa fascinovaly, a shodou okolností o jejich historii něco vím.

Bydlím od narození na Jižním městě a samozřejmě, že pro tamější sídlištní honoraci byl a je Kunratický les oblíbeným a samozřejmým cílem vycházek. A již tenkrát mě zaujaly, že vedly jaksi odnikud, protože pod nimi tekl jen potok, žádný "nástup" vzhledem k jejich vyloženě předimenzovaným rozměrům, jako kdyby měly pojmout nějaké davy. A ta jejich prudkost byla také zarážející. Nic pro pohodovou nedělní procházku! Navíc i postrádaly smysl, když by stačilo pokračovat po cestě ještě kousek vzhůru, odkud by se již na "hřeben" šlo docela snadno a lépe. Navíc, na tom hřebenu se snad nachází jen nějaký altán, co si pamatuju.

Je to již spousta let, takže se mohu plést, ale přísahal bych, že na jejich pravé straně - při pohledu zespodu - vedl... eskalátor (!). V 80. letech byly ještě velmi zřetelné jeho pozůstatky, jako hluboký "zářez" a snad dokonce i nějaké viditelné mechanické části. To by též podporovalo teorii o tom, že jejich nevídaná prudkost nebyla vzhledem k pohybu vzhůru po eskalátoru problém.

Bohužel jsem tam od té doby nebyl, přestože jsem si neustále říkal, že tam musím zajít a zkonfrontovat vzpomínky s realitou. Takže připouštím, že mě může paměť klamat... ale na jednu stranu tomu opravdu věřím.

Na webu však žádný pramen o historii a smyslu těch schodů není. Podivné. Tak asi jedný pramen bude prozatím moje svědectví, jakkoliv zní neuvěřitelně...

eda*
Ahoj,
no, předpokládám, že již v těch 80tých letech bylo schodiště "v rozkladu", nebo se mýlím? Na schodišti jsou totiž torza laviček, takových těch betonových, s oblázky, takové znám z filmů z 50tých let. To co uvádíš mě právě také zajímá - proč někdo postaví takové obrovské schodiště, v podstatě uprostřed lesa, odnikud nikam? Myslel jsem, jestli třeba tam dole u říčky nebyly kdysi koleje (třeba místo současné cesty), nebo něco. Prostě přeci musel být nějaký důvod očekávat, že zrovna v těchto místech se budou chtít dostat davy zespodu nahoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]