Nejste přihlášen/a.
Jak jsem slíbila u Ovomaltiny, přidávám fotku krabiček, které jsme ve sklepě také našli. Ta od pastilek má ještě funkční pantíky. Budeme rádi, když zkusíte tipnout stáří
Zdravím pu! Těžko se bude tipovat stáří krabiček. Jako děcko jsem se s psacím strojem nesetkala, naši nebyli úředníci - taťka byl kožešník. Takže od psacích pásek jsou asi ty 3 čtvercové. Pastilky jsem asi nemlsala, protože na ně nevzpomínám, ale asi je vyráběli dosti dlouho. Řekla bych tak těsně před válkou, nebo po válce asi do roku 1950. Ale přidám jedno vzpomínání z jiných stránek:
Já nejen souhlasím ale ještě bych něco přidala.Třeba mýdýlka, Energit, cucavý fialky a Lesněnky. Lipo vyrábělo Dorette pastilky proti chrapotu a nachlazení. Plechová krabička za 2.50 Toho by byl dlouhý seznam a nakonec chleba namazaný sádlem a potřený hořčicí. Kalorická bomba, dnes zcela nepřijatelná. Dietolog by se střepal.
Jinak pamatuji ne "mýdýlka" - ale klasické mejdlíčko (růžové, žluté, možná bílé?), fialky a lesněnky - to už je ale vzpomínání mladších ročníků. Není to tak dlouho, v samce jsem uviděla krásně tvarované "fialové fialky" - polský výrobek. Ale tak hnusné chuti, že to šlo do koše. :D
A pamatuje někdo na ty výborné bramboráky na nádraží střed? Jak jsem jela do Prahy, tak jsem si je koupila. Jeden nebo raději dva - mastné do papíru - tuším za dvě kačky. Skutečně byly vynikající chutě a na to pivčo... To nemělo chybu!
Dorettky si pamatuju. A Lesněnky byly nejlepší. A taky OPRAVDOVÉ Hořické trubičky, ne to, co se pod tím názvem prodává teď...
Lesněnky mi něco říkají, ale krabičky vidím poprvé v životě. A to jsem myslel, že jsem už taky pamětník. Takže to musí být starší více než 30let
Myslím, že ty Dorettky byly takové pendrekové malé placaté čtverečky, tlusté tak 2 mm a rozměrů asi 8x8 mm, nepletu si to?
No bezva, tak tyhle už jsou z doby asi po 1950 - LIPO N.P. A pu má starší předválečné a nebo do roku 1950, kdy se likvidovali soukromníci. Tak bych to tipovala.
Na pirožky nevzpomínám, ale já jsem nikdy nefandila "buchtě s masem".:D Také asi proto mi nic ani dneska neříká pizza. Já jsem do Prahy jezdila nejvíce tak v roce 1962 až 1966. A to tedy vždycky vyhrály "bramboráky do papíru". :P
Ono bylo totiž té buchty minimálně, o to tam bylo víc masa. Dnes na tyto pirohy marně sháním recept ...
Teda Lidko, co vy všechno nevyšťouráte ...
Jen mám pocit, že tamty pirohy byly plněné uzeným masem / to miluji / a byl to takový dozlatova upečený váleček dlouhý cca 15 cm, zrovna ho vidím... a krásně mastný, voňavý, jejda to byla bašta ...
Nicméně za recept moc díky!
Jo binko, to je tím, že mě nic a nikdo nehoní, takže mám na to čas.:D Ale určitě není problém si náplň udělat tak, jak máte vzpomínky a byla to bašta. Jak jsem koukala na ty pirožky, tak je plní i nasladko, dokonce i s tvarohem. Ale podle mne, jak mám v paměti z ruských filmů, kterými nás krmili ostošest (to je také vzpomínka na mládí - povinné školní návštěvy kina), tak si myslím, že byly plněné masovou směsí. Ale je vidět, že to byla oblíbená nádražní specialitka.
pamatuju, že tak loni jsem viděl prodávat pirožky u holešovické tržnice u tramvaje, takže pokud pojedete kolem, můžete je vyzkoušet aktuálně. Ale pozor, možná vám to zkazí vzpomínky, které si často idealizujeme
Svatá pravda. Jasně, že idealizujeme. Jednak většina z nás ráda na dětství a mládí vzpomíná a samozřejmě, že na to krásné. Každá doba má své dobré i špatné. Když někdo vehementně nadává na dnešek a chválí, jak to bylo lepší za komančů, vždycky jim říkám: "houby lepší, jen my jsme byli mladí". V té době byli jenom lidi na sebe určitě hodnější. Protože většina z nás se ničím moc nelišila, moc jsme toho neměli, všechno bylo všech a tak si lidi neměli co závidět. A závist - to je pěkná bestie!
Tak koukám, jak se to tu zase zvrhává od krabiček k jídlu.. Zajímavé - ta cesta k jídlu se prostě najde od každého tématu! :D Asi že jsme fakt požitkáři, jak už tady kdosi říkal.. :P
Jo, to jsem celá já. Ty bramboráky - to je skutečně silná vzpomínka. A přitom není problém si ho udělat. Je fakt, že skladba jídla byla hodně jiná, než je dneska, to je bez debat. I když člověk si hodně věcí idealizuje a určitě by to už nebyla taková bomba jako v mládí. Tak a dost jídla a já jdu zadělat na kynutý borůvkový koláč. A kde zase jsme?
Mňááám, borůvkový koláááč... achjo, paní Lidko, Vy nás tu trápíte :D Ale když jsme u těch borůvek, napadá mě - určitě budete znát recept na borůvkovou pěnu. Tu si pamatuju zase z dětství já, ale nějak si nemůžu vybavit, jak ji ta moje babička dělala. A protože nemám moc možností se jí zeptat, zkusím to tady. Vím, že se ušlehala pěna z bílků a přidala se tam trocha citrónu a pak se tam všlehaly borůvky. Jenže to vždycky "zgecne" :D víte, co myslím... Hledala jsem na netu, tam radí přidávat tvaroh, ale ten se tam určitě nedával...neznáte to?
Ale to je to poslední, abych chtěla někoho trápit. No jasně, že vzpomínám. Jenom s tím rozdílem, že nám babička - později sami - jsme si šlehali pěnu s lesními jahodami. To byla vůně! :P Bílky jsme šlehali samozřejmě ručně - takovým tím kolovrátkem. Vejce bývala kvalitní od sousedek, takže v pohodě. Cukr pískový a ani jsme nemuseli dávat citronovou šťávu. Hezky pomalu šlehat, žádný zbytečný fofr a když byl sníh tuhý vmíchali jsme lesní jahůdky a ještě trochu rozšlehali. Asi bych řekla jednu věc, pořádně vyšlehat sníh, zvlášť bych rozmačkala borůvky a jemně je do sněhu zamíchala. No a tady jsou základní pravidla:
6x sníh z bílkůPokud na šlehání sněhu použijete docela čerstvá vejce, bílky budou hrudkovatět. Pomůže pokud do zhoustnuté pěny přidáme trošku cukru a budeme šlehat dál.
Teplota vajec na šlehání sněhu by měla být pokojová.
Starší vaječné bílky nebo z naložených vajec snáze ušleháme, když do nich přidáme trochu citronové šťávy.
Sníh z bílků řídne, pokud do něj přidáváme práškový cukr. Proto tam kde potřebujeme aby sníh držel tvar (např. na pusinky), přidáváme cukr pískový.
Pokud budeme bílky šlehat v hliníkové nádobě, sníh získá mírně našedlou barvu, v železné nádobě zas narůžovělou. Proto je nejlepší šlehat ve skleněné nebo porcelánové nádobě.
Sníh z bílků do těsta opatrně převracíme, takříkajíc zabalujeme. Tímto způsobem se nám nerozmíchá a dobře drží těsto.
Ale na síťovky jste všichni zapoměli.Ale na původní Krčínův vynález nezapoměl pan Zdeněk Červinka,který zjistil,že taška není chráněna patentem a zaregistroval si patent.Nyní se může stát,že u prodejních řetězců Ahold se s ní opět setkáme.Pan Červinka sjednal se světovým obchodním gigantem dodávku 9 milionů tašek.Vyrábějí mu je Číňani.
JABRAKA
Ale určitě nezapomněli Jaroušku. Ono by toho ale bylo tolik, o čem dnešní mladí kolegové a kolegyně nemohou mít ani páru. I když v poslední době časopisy i televize s úsměvem vzpomínají. Vrchol blaha bylo sehnat pár bonů alespoň na kloudnou zimní bundu nebo rifle a jít s blaženou tváří do Túzu. Dobré to bylo zde v pohraničí, kde bylo více příležitostí bony sehnat. Ale to už jsem spíš kupovala něco pro dceru. A co odpolední čaje? To byla zábava.
Mléko do bandasky, žužu na váhu a o jižním ovoci se nám mohlo zdát. Ovšem naše ovoce bylo kvalitní - mirabelky, blumy, švestky, spousta druhů vynikajících hrušek, také jsme se postarali, aby okolo silnice nezůstala žádná třešnička. Sice jsme občas museli utíkat, ale i to bylo kouzlo doby. Na polích okurky, hrášek a v lese jahody, maliny a ostružiny. A musím se přiznat, že jednou jsem dělala pro kadeřnici model a jeli jsme s jejím tatínkem autem na soutěž. Strašně jsem se ale styděla, protože i když to mohlo být někdy v roce 1960 až 1962, tak to auto bylo na plyn a jestli se dobře pamatuji, tak tam ten její tatínek topil dřevem. :D Nejraději bych se neviděla.
Našel jsem také nějaké krabičky, jednu z nich přikládám na obrázku. Je přibližně z třicátých let minulého století a už jen nápis vyluzuje při prvním pohledu úsměv na tváři diváka... Vaše krabičky bych viděl ze stejné doby.
No paráda! To je fakt super, co člověk všechno nenajde, když na věc přijde Včera jsme ještě vyhrabali staré lahve od octa a "ovocného vína s příchutí" :D , ale ty byly tak špinavé, že letěly hned do koše. No a nádherné lahve se zátkou s kovovým mechanismem, jenže plné terpentýnu a jiných podobných chemikálií, tak si je bohužel nemůžeme nechat, škoda. Ale třeba se tu podělí ještě někdo o další poklady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.