Zdravim.V mém bydlišti máme jednu základní školu 600žáků,dvě mateřské školky a jednu zvláštní kde je 50děti.Nikde jsem nezaznamenala že bych viděla romské dítě.Znám se s ucitelkami ze skolek a opravdu potvrzuji že ani jedno tam nedochazi.Ani v té zvláštní škole.Tak já nevím kde jsou.Bydlim v horní části a v dolní části je kolonie cikánů takže vidět jsou, ale ráno s aktovkami nikoliv.Do zakl.školy dochází hrstka vietnamských děti(my máme ve třídě dvě) ale romských nikoliv.Kde tedy jsou?Vždyť jich je jak much.
Krkovičko, proč ty rasistické otazky? Třeba bydlíte v oblasti, kde romských dětí tolik není. Třeba jste oblast se školami kde chodí jen vyvolení. Ví učitelky zda už při přijmu nových žáků romy hned neodmítají? Já bydlím v oblasti, kde romové žijí (Ostrava) a běžně do školy chodí. Co a jak tam dělají ted´ zde neřeším. Navíc pokud děti nechodí do školy mohou rodiče přijít o sociální dávky. Takže otazka není zda chodí, ale proč nechodí. Právě třeba proto, že jim to neumožňujete. Přitom otazka marginalizace romů, a její důvody jsou právě otázkou proč jsou takoví jací jsou. Neříkam, že jsou dobří nebo užasní, ale mohou za to opravdu jen oni? Kdo jim posledních 50 let dával dávky za nic, kdo je naučil, že do práce a školy není potřeba chodit? My bílí rasisti? Pokud rom nezná nikoho ve své rodině kdo chodil někdy do práce, proč se divit, že nemá cenu ani chodit do školy? Dáte jim práci? Když není práce, proč se na ní 9 let učit ve škole? Jinak mezi námi "zvláštní škola" dnes neexistuje. Je škola se zvláštními potřebami, což nemusí znamenat, že je pro romy, ale to že je i pro bílé, kteří trpí ruznymi poruchami, díky nimž nezvládají běžnou vyuku. Pokud nemáte romské děti ve třídě, tak to nejspíš znamená, že žádné nespadají do této třídy, protože pokud by tam chodit měli ( ze zákona) jistě by o tom učitelé věděli.
albatros498022*
Dávky pro nic a za nic dostávají posledních 24 let před tím to tak jednoduché nebylo. Jinak člověk, který se nehodlá přizpůsobit si za svoje problémy může sám a zase jenom sám. Koneckonců jak dlouhou dobu potřebují cikáni na to aby se naučili žít podle zákonů tohoto státu?
další takový expert.. myslím že hlavní důvod nebude to že my jim to neumožníme... další takový co se ohání rasismem..? jste cikán? nebo na cikánech vyděláváte? nebo nějaká jiná porucha? :D ono většina jich je dementních.. nevím jestli to mají v genech nebo protože mají tupé rodiče a ti je k tomu vedou... spíš bych řekl že to je výchovou.. stačí si vzít jednoduchý příklad z tarzana... jako já znám pár cikánů a co se týče mentality, projevu atd., nepozná člověk rozdíl... akora že jsou tmavší... ale na druhou stranu ten zbytek... to nestojí za řeč...
krkovicka*
Tak za prvé žádné rasistické pojmy-útoky jsem neuvedla.Jen mi nejde na mysl kde jsou.Když vidět jdou ale ráno s aktovkou nevidím ani jedno.Za druhé,bydlim v lokalitě která je na ně vyhlášena.Možná že opravdu dochází někde jinde ale jak jsem již uvedla,tak v zakl.škole ani jedno.Vidím to ráno,školní akce nebo odpoledne kdy si jdu pro své dítě.Cikáni ani jiná příslušnost mi nevadí.Jsou to spoluobčané.
pss789655566
Samozřejmě by se nikdo neměl házet do stejnýho pytle s ostatními...Když to však vemu jako celek...když by tu nebyli, žilo by se nám líp...
denna
Nevim, jestli chodi do skoly, ale u nas ve skolce jsem za 3 roky co tam mam dite, nikdy roma nevidela ani probehnout. Asi muzou vsechno a nemusi nic :/
krkovicka*
Pamatuji si když jsem takhle po obědě čekala na své dítě ve školce.Dorazila tam klasická Růžena a svojí řečí se dožadovala audience u paní ředitelky.Vyšla zástupkyně a rovnou na ní spustila kolik školka měsíčně stojí a že mají stejně plno.Tak tohle mi připadalo rasistické.On by asi nikdo neunesl aby do té školky docházelo cikánské dítě-rodiče by neměli na školné a mezi rodiči byly i vysoce postavení manažeři,právníci i čeští herci.
Nebojte se krkovicko, socialni odbor a skola si dochazku ohlida. Asi nechodi pravidelne, ale chodi. To ze je nepotkavate muze byt z ruznych duvodu a uprimne budte rada. Krom toho co kdyz navstevuji jinou skolu? Ale i tak se nebojte ze do skoly nechodi. I cikansti rodice si to ohlidaji hned po prvnim upozorneni ze skoly, mohli by prijit o davky.
no papírově (teoreticky) chodí aby měli cikánští rodiče peníze ovšem v reálu tam nechodí .. ale na druhou stranu co si budem povídat možná je dobře to že tam nechodí
"krkovičko", asi spěj, přece nechcete, aby vstávaly za tmy, že jo? - pt
krkovicka*
Ne to opravdu ne naštěstí žádné problémy s nimi nemám.Sice se mi kroutí prsty na nohou když v masně nakupují deset kilo kostí a hrabou se v roztrhanych teplakach kde loví drobné, ale to je jejich věc a kultura.Je smutné že znám pár dobře vychovanych a zajištěné děti cikánů a pak vidíte rodiče kteří mají kupu dětí jen na dávky-na chlast a cigarety.Ve škole je nevidíte vůbec.
kangaroo*
Jenže těch tzv. pár romů jsou většinou lichva gangy co žijou na půjčkách s vysokou % sazbou. Samozřejmě existují na prstech ruky romské vyjímky, ale zbytek jsou ty zlato řetězáci co mají jen IQ na směnu peněz a čorkování
Povídá si Čech, Vietnamec a Rom. - Čech: "Co děláte ve volném čase, když příjdete domu z práce?" - Vietnamec: "Co je to VOLNÝ ČAS?" - Cikán: "Co je to PRÁCE?"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.