Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená tohle úsloví nebo přísloví?

Od: netusim* odpovědí: 6 změna:

Hezké odpoledne,

co znamená tohle úsloví ( nebo přísloví, slovní spojení... ): "vítězství ducha nad hmotou"? :) Prosím, můžete mi to někdo vysvětlit jinými slovy nebo na nějakém příkladu? Děkuji moc!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Deset lidí vám řekne, že není možné rozbít ten panel, co vám u domku zavazí... pak přijdu já a budu pevně věřit, že to umlátím - po 1 hodině bouchání 10kg kladivem to rozmlátím na kousky... Nikdo nevěřil, ale mé přesvědčení, že to dokážu, porazilo i takovou hmotu...

Jiný popis přidají kolegové :)

Celkem pravda. Já občas používám opačného rčení: Vítězství síly nad rozumem. Je to v okamžicích, když si s něčím nevím rady (např. rozebráním staré skříně) a tak použiji kladivo...

nikdo*
hodnocení

0x

Abych se přiznal nevím, co je na tom nepochopitelné. Vítězství ducha nad hmotou se uděje tehdy, když dokážete vlastním umem, vlastním myšlením, vyřešit obtížný, podle všech neřešitelný problém s nějakou neživou věcí. Najdete řešení jiné než silou. Uplatníte sílu svého ducha-myšlení. Něco někde nefunguje, a vy to dokážete opravit - použijete na ten předmět sílu svého ducha, a váš duch v tom případě zvítězil.

Ovšem v dnešní češtině se toto rčení používá už téměř výhradně ironicky.

Když někdo něco totálně podělá.

Tedy "vítězství" ...

nikdo*

To máte pravdu, taky jsem se s tím setkal.

netusim*
hodnocení

Díky všem za odpovědi. Netušil jsem, opravdu, co se za tím skrývá. Takže teď už to vím... Ještě jednou děkuju! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]