Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se správně jí?

Od: babkazov® odpovědí: 21 změna:

Když si někde dáte palačinky a dostanete k nim lžíci a vidličku, jak se správně jí? Vidličkou napíchnout, lžící ukrojit, přeložit na lžíci a dát do pusy? A to okolo, šlehačka, zmrzlina, ovoce, také lžící? *nevi* Totéž se špagetami. Vidličkou na lžíci namotat a vidličkou do pusy nebo přeložit na lžíci a pak do pusy? ;) A když je příloha na servírovacím talíři, přendávám si ji na svůj talíř. Každý kousek zvlášť nebo větší část? ;) A jak se správně jí větrník? :-D Jak to je? Víte to naprosto jistě?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruno*
hodnocení

0x

Teda, vy máte starosti! To jste něčí první dáma? Co se týká špaget, namotat je na lžíci a s vidličkou do pusy. Světáci lžíci nepotřebují.

hodnocení

0x
Nevím, jak to má být dle etikety, já jím všude dle svého. K palačinkám jsem lžíci ještě nikdy nedostala. Krájím je a jím vidličkou. Stejně tak špagety. Já lžíci odkládám a jím je jen vidličkou. Přílohu ze servírovacího talíře přendám na talíř jen tu část, kterou si myslím, že sním. Větrník zásadně rozložím a sním nejprve vnitřek a občas kousnu do těsta a sladký vršek si nechávám nakonec :D

hodnocení

0x

palačinky sníst celé vidličkou, pokud po nich zbyde nějaká šťáva je k tomu dobrá ta lžička. :) Špagety se motají na vidličku pomocí lžíce a jí se vidličkou. Pokud na talíří zbyde něco zajímavého drobného použil bych k tomu tu lžíci.

Takhle to dělám já. :) Jde špagety namotat na vidličku a vyvléknout je na lžíci a následně je sníst z lžíce... ale proč? :)

hodnocení

Bruno, nejsem první dáma, ale zajímá mě to. Jasně že to také sním všelijak (aniž bych vzbudila rozruch), ale jak je to správně? :-D Nemusíme řešit jen vážné a důležité věci. Utečence, důchody, vládu, poslance, zdraví. Můžeme i lehce, s úsměvem a s představou dobroty na vidličce nebo na lžíci. Proč ne?! Že jo!

bruno*

Ale ano, máte pravdu. Sám jsem zjistil že exituje nůž na steaky až v restauraci. Opravdu nemusíme vždy řešit zásadní věci. Zadejte další otázky. Máte na to talent (není to výsměch);)

majsterjoe*
hodnocení

0x

Lžící určitě nic nekrájet. Na krájení je nůž.

mcmerkurion*
hodnocení

0x

já jím vše a všude lžící...(a někdy i se obejdu i bez ní)

hodnocení

0x

Palačinka se jí dezertovou vidličkou.Lžíce se k ní dává pro případnou náplň -tvaroh,šlehačka,sorbety,zmrzlina...

Špagety se namotají na vidličku pomocí lžíce a jí se vidličkou.

Přílohy se přidávají na talíř po troškách - v menším množství.

Větrník se jí také dezertovou vidličkou.A odděluje se vršek od spodku.

Tak je to správně ;)

hodnocení

0x

Co se týče špaget, tak ty se opravdu pouze namotají na vidličku a strčí do pusy. Ale Češi to skutečně začali namotávat napřed v té lžíci a pak strčili do pusy, nepřendávat zpět na lžíci, není proč. Asi to začalo v době, když se k nám začaly dovážet dlouhé špagety z Itálie a my jsme na to nebyli zvyklí. Není to naše národní jídlo a mnozí to njinak na vidličku namotat neumí. Také to bude i proto, že v Itálii nejsou na špagety ty samé omáčky, jako u nás. U nás jedí lidé špagety i s rajskou a ta na špagetách nedrží, proto asi ta lžíce. Ale to se jen dohaduji. Co se týče palačinek, tak pokud jsou se šlehačkou a nějakým tekutým přelivem, je ta lžička nutná. Ale nemá to být polévková, ani kávová lžička, ale dezertní. Ta je střední velikosti. Pokud to jsou palačinky, kde není žádný krém, nebo tetuké přelivy, tak stačí vidlička, která by měla být také specielně na dezerty. Tedy střední velikosti. V lepší restauraci dobře vědí, jaký příbor mají ke každému pokrmu dát. Teda měli by to vědět. Já třeba ve své sadě příborů mám i dezertní a mají i nože. Takže když mám návštěvu, dávám jim k dezertu tento příbor. Na větrník bych použila nůž a vidličku, pokud bych ho nejedla někde ve stoje a cestou.

majsterjoe*

Spageti se pochopitelne i ve svete jedi pomoci lzice. Neni to vynalez ceske gastronomie.

Nebudu se dohadovat, já vím své, Ty víš své. Toť vše.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Nějak by mě ani nenapadlo si v restauraci poroučet palačinky nebo nějaké nudle. A pak se s tím ještě takhle trápit. Když je dost jiných dobrot. Palačinky, nebo lívance od sousedky si potřu, sroluji a baštím ručně. Špagetti taky vidličkou ve lžíci, nebo jen vidličkou, když není lžíce. Jen mě to nešikovné jídlo poněkud znečišťuje.

hodnocení

Celé tohle vlákno začalo tím, že jsem přemýšlela, co uvařím vnoučkovi, který více méně, každý pátek nocuje u mě. Miluje špagety a palačinky. Já i moji mladí, velice dbáme na to, aby oba kluci se správně chovali u stolu, správně používali příbor, měli na talíři "uklizeno". Já sama jsem byla velmi důsledná u svých dětí. *sok* Pokoušely se mě mdloby, když jsem několikrát viděla dospělého, jak dlabe hlavní jídlo lžící, rozmačká si brambory vidličkou a smíchá se šťávou nebo omáčkou. Dokonce i tohle udělaly učitelky dětem na talíři. Šílené! Nevím proč, ale mám to tak. Mí rodiče byli obyčejní lidé, ale u nás se jedlo vždycky příborem a u pěkně prostřeného stolu, ikdyž na vixlajvantu. Dodnes ho nenávidím. U stolu jsme byli vždycky všichni. Ikdyž jsem sama, neexistuje, abych jedla nějak divně, nechutnalo by mi.:) No a u toho přemýšlení, co uvařím, jsem si vzpomněla, jak jsem jednou v nějaké nóbl restauraci dostala k palačinkám velkou lžíci a menší vidličku. Nebylo to součástí prostírání. Objednávali jsme si palačinky na svačinku. Palačinky tam byly vyhlášené. Jak se správně jedí, nevím dodnes.*nevi* O špagetách jsme nedávno měly s kamarádkami debatu. Asi bude všechno správné. I namotat vidličkou na lžíci a do úst. Všimli jste si, jak ve filmech šlagety jedí taliáni? Neštvou se s tím. Namotají na vidličku, dají do pusy a co přečnívá, ukousnou a spadne to do talíře. ;) Chvíli jsem klikala a hledala, k čemu ta lžíce u palačinek je, ale nenašla jsem. Proto ta otázka.

Babko, pokud je ta lžíce velká, tak asi k ukrojení velkého kusu. *smich* Já bych to tak nehrotila, pokud Ti jde jenom o tohle. Pokud tví vnukové znají to, o čem tady píšeš, tak to stačí. Další se naučí cestou životem. Pokud se budou pohybovat ve vyšší společnosti, rychle to odkoukají.

isteron
hodnocení

0x

K palacinkám dostanete vidličku a príborový nôž. Okrem iného

hodnocení

Isteron, jak kde. ;) A pak je to jasné. Ale co když dostanete vidličku a lžíci?

jiri007
hodnocení

0x
Takové starosti bych tedy chtěl mít a níže napíši jak stravování řeším já.Palačinky beru do ruky a žádný příbor nepotřebuji a špagety jím tak, že levou rukou vezmu talíř až k puse a ty potom pomocí lžíce nasoukávám za hlasitého vcucávání do sebe. Já jsem příbor používal naposledy na ZŠ ve školní jídelně a doma se u nás vždy jedlo lžící a jen z hlubokého-polévkového talíře a dělám to tak dodnes a naučil jsem to i své děti. Pokud jdu do restaurace na večeři anebo na oběd, tak jím také pouze lžící klasická jídla (omáčky, špagety, atd.). Hranolky se smažákem jím jen vidličkou drženou v pravé ruce (jak jinak když jsem pravák že?) a sýr držím v levé ruce a přikusuji si ho. Jiné je to u kroket, ty jsou neposedné a špatně se napichují a tak je beru do ruky a dávám je do své tlamy. Líbí se mi jak na mě okolí čumí s nepochopením, ale nic si z toho nedělám a chuť si překazit nenechám, jsem tak zvyklý a nehodlám to měnit. V jedné restauraci kam chodím pravidelně se ženou na večeři, mi už obsluha automaticky dává jídlo do hlubokého talíře a k tomu lžíci a nikdy s tím nebyl problém. A dezert (zákusky, koláče) držím normálně v ruce. Pokud bych omáčky jedl příborem tak se nenajím a lžící krásně naberu omáčku. Ano, jsem buran vesnický a netajím se tím. Přeji hezký den.

hodnocení

Jiří, tak krásné jméno a taková reakce na člověka, který vám nic neudělal, neublížil vám. Kdo vám může být naprosto lhostejný, ukradený, vytáhnete nechutnosti. *sok* Ale je to váš život. Chcete to tak, máte to tak. Až to nebudete chtít, změníte to.

doplněno 20.03.17 17:10:

Wamp, máte pravdu.

Jak se správně jí?
Babčo,nerozčilujte se.
Játra mají na jaře regenerovat.
---
Jiří sám píše,že je buran,který se tím netají.
Nechejme mu tu radost *smich*
doplněno 20.03.17 17:47:

Babčo,svatá pravda *placni* *smich*

jiri007 - Doporučuji restauraci "Doba kamenná" (kdysi "Pravěk") v Praze, v Legerově ulici (teda pokud jim to už hygienici nezavřeli). Tam nutili hosty jíst i polévku rukama *blee*. A že jdete přímo z ulice, či jste se před chvílí drželi tyče v metru? To nikoho nezajímalo. Lžíci, natož nějaký příbor Vám ani nenabízeli. Tam by se Vám určitě líbilo ;).

doplněno 20.03.17 17:16:

Opravička: není to v Legerově ulici, ale v Sokolské (což je hned vedle).

hodnocení

0x

"Větrník" se ve společnosti podle mě nedá jíst vůbec nijak. Vždycky se u toho člověk zapatlá. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]