Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stáří a stárnutí

Od: mecik* odpovědí: 25 změna:

Až zaklepe stáří ,budete na to připraveni?

Jsem v tom věku ,kdy by toho člověk chtěl ještě hodně ,ale ne všechno ještě jde.Myslíte si ,že váš život je takový ,že až přijde stáří, budete moci říct, mám hotovo ,mohu v klidu odpočívat?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruno*
hodnocení

0x

Na mně už stáří taky zaklepalo - nepatrně. Je mi lehce přes 60. Takže se připravuju už teď. Taky bych toho ještě chtěl hodně, ale nemůžu, smířil jsem se s tím co můžu. Aspoň předjedu na kole kohokoliv přes 50 (možná ;)) V našem věku máme právo odpočívat, ale úplně hotovo máme až po smrti. Můj soused má 86 let a přesto mě intelektuálně přečůral. A to jsme oba VŠ. Takže zas tak úplně neodpočívat!

hodnocení

0x

Já si myslím, že takto si otázku nikdy položit nemůžete. Nikdy nebudete mít hotovo, nikdy nesložíte ruce do klína. Když složíte ruce do klína, tak jen s povzdychem: Tělo mě zradilo. Nemůžu! *sok* Několikrát si to řeknete s překvapením. Později, se pokusíte opět, ale zjistíte, že to fakt nejde. Pak, před činností, o které víte, že by měla být vykonaná, se zamyslíte a budete hledat schůdnější variantu, cestu nejmenšího odporu, případně někoho, kdo to alespoň podrží. Když už budete muset volat někoho, aby to udělal, zjistíte, že to takhle stále nemůžete dělat a vzdáte to. Sice se ještě budete snažit po troškách, po částech, ale bude vás to rozčilovat, protože si uvědomíte, že to opravdu nejde a že jste starý a nemohoucí. :( Jsem z domku a táta si vždycky dělal všechno sám, nikdy v domě nebyl řemeslník. A pak, když nastalo to, co popisuji, jsme ho třeba nemohli dostat ze střechy, na kterou vylezl. Přecenil se. Sousedovi, se čtyřmi tytuly kolem jména, přestala hlava sloužit a byl to stejně smutný příběh, jako u táty. :-D Já už jsem ve věku, kdy hledám cestu nejmenšího odporu, abych nikoho nemusela žádat a když, tak někoho, komu to zaplatím. Jsem ráda nezávislá.

mecik*
hodnocení

Vaší odpovědi si velmi vážím ,nevím ale ,jak Vám přidělit body.

mecik*
hodnocení

Moc hezká úvaha.Lidé jsou opravdu různí Znal jsem dědu,ukazoval mi občanku-76.let,který bydlel ve vsi s mým kamarádem o 40.let mladším. Ten vždycky říkal,dědka budou muset zastřelit ,ten nám kazí mořálku ve vsi .Ženský nám nadávají ,že my když vstáváme, děda už jede z lesa s plnou károu dříví.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- čím jsem starší, tím víc si uvědomuju - jak to říct - samoúčelnost života. Proč mít tzv. "všechno hotovo" - k čemu mi bude ještě "něco" dokázat? - až umřu, tak přestane vlastně existovat život i svět !

Podle mne by si měl člověk ve stáří už jenom užívat, pokud to jde (a jak to jde) a pokud zdraví slouží - ani mne nenapadne ještě něco dělat, nebo dokazovat ! - Bruno - Vy předstihujete ty 50-níky nejen na kole, ale i svým myšlením - představovala jsem si Vás mnohem mladšího (asi jako toho pardála v avataru).

bruno*

Díky, prostě jsem takový moderní děda.

patronka*
hodnocení

0x

Mně se to v podstatě podařilo. Do pětašedesáti jsem stihla chalupu dotáhnout v rámci svých možností k dokonalosti a když mi došly síly, beze studu jsem ji mohla předat mladým. Ti sice v budování pokračují, ale už je to vyšší level. Byt mám přesně takový aby mi vyhovoval a až tu nebudu, stejně si všechno přebudují k obrazu svému. Konečně mám všechen čas jen pro sebe ( a kocourka ) a velice si to užívám. *slunce*

doplněno 03.11.15 13:11:

Počítám i s postupným zhoršováním, takže jsem přešla na internetbanking, e-nákupy a až nedojdu ani do knihovny, přijde na řadu čtečka e-knih. Kdybych se už o sebe postarat nedokázala, je v plánu příslušný ústav, ale našetřila jsem si na to dost, aby to nebyl zrovna chudobinec. Všechno sice předvídat nemůžu, ale štěstí přece přeje připraveným :)

pt®
hodnocení

0x

Na stáří není nikdo připraven, protože si to neumí představit, chybí mu zkušenost, prožitek. A za další na každého přijde stáří v jinou dobu, zrovna, jako každý zemře v jiném věku. Někdo se nedožije 70, druhý je tady i v 90. Takže žádná šablona není. Ale je to, jak píše "babkozov", pomalu odchází síly, člověk si déle pospí, sem tam zobe léky, u každého to začne jinak. Nejhorší je to u člověka, který už cítí, že je ne konci svých sil, tak jej nutit a tahat po doktorech, takový člověk potřebuje klid, aby se k smrti prospal. To není z mé hlavy, to je zkušenost z rodiny, která se mi potvrdila lékařkou z Hospicu. Marie Svatošová, byla myslím oceněna nyní i prezidentem.

eulalie*
hodnocení

0x

A prosím, kdy mi to stáří zaklepe na dveře? Věk se snažím si nepřipouštět. Pro osmnáctiletou mladou zabu jsem asi starou babou, ale do duchodu mam jeste daleko. No bože, taky jí ty roky utečou a nebude to tak dlouho trvat. Každému ten čas letí a čím je starší, tím čas letí rychleji. Už mi můj potomek, toho času na VŠ, tvrdí, že stárne a že čas utíká sprintem. Jestli budu na stáří připravena? Nevím, nemám čas na to myslet:).

doplněno 04.11.15 11:17:

Snad ještě doplním jedno. Jsem na rodičovské dovolené...

culdabulda1*

- stáří "zaklepe" - až se sama začnete stará cítit ...

doplněno 04.11.15 10:18:

- nemá tak úplně pravdu, pan Ringo - pokud se psychicky cítíte na 16 let - tak Vám může být nějaký tělo "ukradený" ! - mysl dokáže často i to tělo přesvědčit ! - a je úplně jedno, jak Vás vidí okolí !

doplněno 04.11.15 13:22:

sebod - dík - třeba už to u mne je to "poslední tažení" , labutí píseň, nebo jak se tomu říká.

doplněno 04.11.15 14:12:

sebod - opět děkuju - ale na druhou stranu - takové hodnocení člověka děsně zavazuje - takže doufám, že mne ten Alzheimer alespoň ještě chvíli nepostihne. Zdravím.

Culda, hepry hepry *ee*

Stáří a stárnutí
sebod*

Culdo. Zase Ti musít zatleskat *hej*. Ty jsi hodně moc zajímavá ženská *placni*

korina*

Co to je stáří? velmi diskutabilní, člověk je každý jinak založený, pokud je zdravý a není líný zvládne toho moc i v 70 , ba i v 80 letech . a někdo je po 50 tce vyřízený . Jo když někdo utrží od života těžkou nemoc nebo úraz tak je rád že se sám obslouží a hlavně že mu to myslí.Mám známou které už je po 80 tce a to by jste koukali co zvládne. Ráno se na zahradě ohne a pleje záhonky a večer se narovná. je to řečeno obrazně ale tak to s ní je.Ani já ji nestačím a jsem o hodně mladší.Já si jen přeji atˇmě to chodí , miluji pohyb , výlety. A hlavně ať mi slouží hlava jinak si myslím že už potom nestojí život za nic. Taky dokud je člověk druhému potřebný, může pomoci v rodině,přátelům .a proto žijme , radujme se a stáří si na nás počká...

mecik*
hodnocení

Lidé jste bezvadní.Jak tak pročítám vaše přízpěvky je mi s toho dobře na duši.Žijme ,dokud to život dovolí ,radujme se s toho všeho co nám pěkného dává a až přijde konec ,pokud to nebude příliš násilné ,smiřme se s tím ,že půjdeme tam ,kam odešli všichni před námi, spokojeni ,že náš život nebyl marný a prožili jsme ho se ctí . Děkuji . Mečík.

patronka*

To jediné mne zlobí, že si odchod na cestu poslední nemůžu zorganizovat sama, jako to dělám v životě. Sice jsem na to téma vydala pokyny, ale nikdo mne nechce poslouchat. Hrob sice nechci, ale nebylo by tohle krásné? :)

Stáří a stárnutí #2
culdabulda1*

patronka -

- no to mne teda taky pěkně "se*e" - kdyby byla povolena euthanazie, tak bych se vůbec nebála konce - takhle na to musím občas "furt" myslet, takže si toho "stáří" nemůžu jaksepatří užívat !

doplněno 08.11.15 00:38:

Liduško -

- samozřejmě, že ne - mne jenom dostihla ta "podzimní nálada" , za druhé jsem asi o 15 let starší a za třetí nemám děti, takže nemám celkem pro koho žít - a na život koukám zatím dost realisticky, a bez sentimentu, takže se mi tento způsob odchodu jeví jako praktický a hlavně svobodný.

lidus*

Marcelko souhlasím, také jsem pro euthanazii ale na smrt nemyslím, ještě toho mám hodně před sebou.

mecik*
hodnocení

Krásná odpověd ,ovšem body Vám nevím jak přidělit.

mečík
Zkuste si kliknout na FAQ - časté otázky. Dozvíte se tam poměrně dost o poradně.
Na ukázku:
Špatně se mi počítají dobré odpovědi, některé se nezapočítají a nemůžu jakoukoliv odpověď ohodnotit, proč?
Hodnotit odpovědi mohou jen registrovaní mimo Volnou diskuzi a Vzkazy. Autor otázky nemusí být registrovaný, aby mohl hodnotit. Aby se odpověď počítala jako dobrá musí být u ní zobrazeno 2x nebo více. 1x se ještě nepočítá. Aby se tedy odpověď započítala musí jí ohodnotit autor otázky (dává 2x) nebo 2 různí uživatelé (dávají 1x).
Poslední podmínkou je, aby odpověď nebyla starší 3 měsíců, po této době už ji hodnotit nelze.
...
Bohužel, tato rozprava o stáří a stárnutí je v rubrice Volná diskuze, ve které se hodnotit nedá.
Myslím, že Váš příspěvek o kráse jasně naznačil hodnotu... i to je způsob hodnocení, které autora potěší.
mecik*
hodnocení

Hejkale ,děkuji za informaci.Kdyby si člověk pozorněji přečetl pravidla , hodně by se dozvěděl ,ale to je odfláknuté a pak se ničemu nerozumí. Dobrou noc ,mečík.

sebod*

Čuldo, doufám že ne. Chyběla bys mi tady *plac*. Mám Tvoje příspěvky strašně moc ráda. Jsou takové...takové JINÉ. ;)

bejbicka
hodnocení

0x

Dobrou lekci v tomhle mají ti z nás, kteří o někoho nemohoucího / většinou starého rodiče/ pečovali. Do té doby jsem nebyla úplně v obraze. A mohu vám říct, že se hodně bojím doby, kdy budu na někom závislá. I když vím, že mne to přesto zaskočí. Proto si hlídám zdraví a snažím se být fit. Kolo je dobrá věc i po pětašedesátce.

hm*
hodnocení

0x

Určitě připraven nebudu.

pt®
hodnocení

0x

přišel mně mejlík: "STÁŘÍ"

Nikdy bych nevyměnil moje úžasné přátele, můj krásný život, moji milující
rodinu za míň šedých vlasů, nebo za plošší břicho.
Jak jsem zestárl, stal jsem se k sobě laskavější a méně kritický .
Stal jsem se svým vlastním přítelem.
Nechci peskovat sám sebe za to, že sním extra zákusek,
za to, že si neustelu postel, nebo za koupi toho hloupého plastového
trpaslíka, kterého jsem vůbec nepotřeboval, ale vypadá tak krásně na mé zahradě.

Viděl jsem příliš mnoho mých přátel opustit tento svět příliš brzy,
předtím, než pochopili velkou svobodu, která přichází s věkem.

Co je komu do toho, když se rozhodnu číst, nebo hrát na počítači do 4 hodin a spát až do poledne?
Budu tančit sám se sebou na ty nádherné melodie ze 60. a 70. let,
a když se mi zachce plakat nad dávno ztracenou láskou tak klidně plakat budu.

Klidně budu chodit na pláž v těsných plavkách, natažených na vypouklé břicho,
a nořit se do vln, pokud se tak rozhodnu, navzdory soucitným pohledům
mladých lidí atletických postav na motorových skůtrech. I oni budou jednou staří.

Vím, že jsem občas zapomnětlivý. Ale některé životy jsou úplně zapomenuty.
A já si konec konců pamatuji důležité věci.
Jistě, v průběhu let moje srdce bylo zlomené. Když ztratíte někoho blízkého,
nebo pokud dítě trpí, nebo dokonce, když vašeho milovaného psa přejede auto?

Ale zlomená srdce jsou to, co nám dá sílu a porozumění a soucit. Srdce nikdy
nezlomené je dokonalé a sterilní ale nebude nikdy vědět, jaká radost je z bytí nedokonalého.
Jsem tak rád, že jsem žil dost dlouho, aby mé vlasy zšedly a mé mladické úsměvy se věčně vryly do hlubokých rýh na mé tváři.
Mnozí se nikdy nezasmáli, a mnozí zemřeli dříve než jejich vlasy zbarvilo stříbro.
Jak člověk stárne, je snazší být pozitivní. Už mne nezajímá, co si myslí ostatní.
Nemám otázky, už se sám sebe neptám.
Dokonce jsem získal právo být špatný.
Takže na vaši otázku odpovídám, ano, jsem rád starý. Můj věk mne osvobodil.
Líbí se mi člověk, kterým jsem se stal. Nebudu žít navždy, ale dokud jsem ještě tady,
nebudu ztrácet čas hořekováním, co by mohlo být, nebo dělat si starosti, co bude.

A jíst dezert budu každý den (pokud budu mít chuť).

mecik*
hodnocení

Díky moc díky, nádherné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]