Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Váš názor na diskriminaci

Od: jakubd* odpovědí: 25 změna:

Zdravím,

mame v práci vcelku hodně slovensky mluvících lidí... Bohužel mi pripada, ze drží při sobě, dělají, ze všechno umí a znají. Lehce mi tohle jejich chování začíná lézt na nervy. Co si o tom myslíte? Mate podobnou zkušenost?

Vsem SLUŠNÝM slovenským lidem, žijící v ČR, se omlouvám!

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

2x

Miron, tak to toho moc neznáš, jinak bys takovou blbost nenapsal.

Ale k dotazu. Tohle není tím, že by to byli slováci, ale tím, že jsou v cizím prostředí. Těžko říct, jak se cítí oni mezi čechy, ale vžij se do situace, že jedeš s 10ti kamarády makat do německa. Budete se držet u sebe, bavit se jen mezi sebou, odpoledne zajdete na pivko, ráno vám bude stejně zle a tak dál, prostě mezi sebe jen tak někoho nepustíte. Oni na tom jsou stejně. U nás dělá jeden slovák. Je to dříč, je vcelku rozumnej a nikdo si na něj nemůže stěžovat, naopak, mistři si ho chválej. To samé polák. Je jediný, maká jak šroub, je šikovnej. V minulé firmě jsme měli 3 poláky a jediné co uměli bylo chlastat do němoty, dělat v noci na ubytovně vyrvál a pak týden přemýšlet, kolik škod mají zaplatit. V práci se flákali, až je nakonec vyhodili ve zkušební době. Takže jak říkám, není to o národu, ale o lidech.

hodnocení

1x

Že drží při sobě, to se mi zdá normální. Kdybyste dělal třeba v Německu, také byste se přátelil s ostatními spolupracovníky - Čechy, než si hledal přátele mezi Němci. To by třeba přišlo až později.

Zažila jsem v práci hodně Slováků a mohu říct, že až na pár vyjímek to byli všechno prima lidé. Velice jsme si rozumněli s už starším Ukrajincem Viktorem, který doma nechal rodinu a jel za výdělkem. Hezky hrál na kytaru, učila jsem ho naše písničky.

Je to spíš v lidech, někdy sedne člověku víc Čech než cizinec, jindy je tomu naopak.

Mě spíš zaráží, proč u nás pracuje tolik cizinců z různých zemí, když Češi tady často marně hledají práci. Jaga.*bzum*

ladaadal*

Babčo, než jsem to nasmolil, tak jsi to už napsala, ale k tvojí poslední větě: protože slováci a poláci tady dělají práci za menší peníze ve stejné kvalitě (ta se samozřejmě hlídá). Navíc hodně z nich bydlí na ubytovně, takže pro ně není problém dělat fůru přesčasů, sobot a nedělí, aby pak sice mohli být třeba týden doma, ale jsou k dispozici, když je potřeba. Znám fůru lidí, kteří než by šli na přesčas, když je potřeba, tak si vymyslej výmluvu, proč nemůžou nebo řeknou na rovinu, že se jim nechce. Tohle je jedno k druhýmu a máme tady problém. Pak češi jezděj do německa, aby uživili rodinu. A tam si to jednak nedovolej, protože by už nemuseli chodit do práce, a jednak tam jsou kvůli penězům, takže proč se odpoledne poflakovat po Berlíně, když můžu vydělat pár Euro navíc.

petr123*

Ano, práci možná hledají. Ale často bohužel mají zcela nesmyslné požadavky a spoustu věcí považují "pod svoji úroveň". Systém kdy je zde asi milion nejrůznějších vysokých škol jejichž absolventi prostě nemají reálnou šanci sehnat uplatnění ale přitom vymírá učňovské školství tomu jen napomáhá.

A proto zde pracuje tolik slováků, ukrajinců nebo mongolů (to nemyslím jako urážku, fakt jich tu hodně - především žen - v průmyslu pracuje).

michaltopic*
hodnocení

1x

Tak to máme podobné. Pracuji ve velké, dnes už nadnárodní firmě a pozoruji něco podobného. Nabralo se dost nových lidí a s nimi přišli i Slováci. Já sám mám 1/4 krve slovenskou, takže nemám problém se Slováky jako takovými. Co mi ale trochu vadí je, že se tady opravdu chovají jak kdyby tu pracovali celá léta. Nepříklad ta jejich mluva (a opět se distancuji od "nesnáším slováky"!) ... proč musí tolik křičet? Jak jedu ve výtahu a přistoupí dva slováci, tak to je konce. Nasadí ten svůj bručák a začnou se bavit tak, že na sebe pomalu křičí. Asi si to ani neuvědomují, ale jsem prostě zvyklej, že se člověk s člověkem baví normální mírou hlasu, na co hlučet! A taky bych rád, kdyby začali mluvit aspoň trochu česky, protože jim kolikrát v té rychlosti není vůbec rozumět (to jsem jednou musel jednoho Slováka vyškolik, když mi volal a spustil rychle a slovensky ... když to vyblil, tak jsem ho požádal, aby mi to řekl znovu a pomalu, že jsem nerozuměl jedinýmu slovu). Jestli se urazil? No a?! Cítím přirozeně, že když se někam na trvalo přestěhuji, tak se přizpůsobím.

doplněno 12.02.13 12:37:

Už tu jeden Slovák pracoval, skvělej kluk, ale měl smůlu. Odmítal mluvit česky (a to tu žil už 5 let) ... a pořád nadával, že český holky jsou divný. Ale když řekl, že třeba sedí na baru a chce pokecat a začně mluvit slovensky, tak se hned ta holka otočí a nezajímá ho. Ale ať se do háje nediví, když používá výrazy ortodoxní Slovenštiny! Moje babi do teď mluví Československy a je to v klidu. Ale když používájí slova jako dakým, dačo, nakrůcat a já nevim co ještě, tak ať se nediví sakra! No a že se drží jen u sebe mezi svými, to je asi prostě přirozené, taky bych se držel Čechů, kdybych šel pracovat a žít do ciziny. Ale ne na stálo! Jen ze začátku. Přece chci zapadnout, proto jsem se tam stěhoval .. tak se přizpůsobím. Já si myslím, že nám tímhle dávají na jevo dvě věci:

že si o nás myslí, že jsme chudáci a pak, že to mají prostě v krvi, být nahlas, mluvit jak cikáni (intonace) a pod.

petr123*

Proč by měl slovák začít mluvit česky nebo čech slovensky jen proto že tam delší dobu žije? Když bude mluvit rodným jazykem tak mu budou lidi rozumět, když se bude snažit mluvit druhým jazykem (což není těžké) tak se mu budou lidi jen smát...

zdena*

Proč by se mu měl někdo smát? Snad leda totální magor s IQ 30. Naopak, když se snažím mluvit jazykem země kde žiji, každý to spíše ocení. Co třeba v Anglii? Tam by se slovensky moc nedomluvil.

koukolik

Anglie ... to je opravdu srovnání jako nebe a kozy. Jestli jste si nevšimla, jsou čeština a slovenština velmi blízké jazyky a navzájem si dobře rozumí. Mně nevadí, když někdo mluví rodilou slovenštinou. Ale rve mi uši, když se Slovák snaží mluvit česky. Českoslovenštinu fakt nemusím.

andrea1*

Já bych naopak ocenila, že se snaží mluvit česky a byl by mi proto o to víc sympatický.

zdena*

Pravda, pokud se někam přistěhuji, koukám se naučit řeč a zapadnout. Ne si vytvářet komunity. Slováci to tu mají ze všech národů nejjednodušší, protože mají podobnou řeč a dorozumí se tu i tak. Také domů mohou jezdit celkem normálně na svátky apod.

miron*
hodnocení

0x
Myslím si, že jste rasista a xenofob. Slováci jsou ten nejlepší národ co znám.
12.02.13 14:58

:d :d

jakubd*
hodnocení

Nejste náhodou SK? To by tak sedělo... Pry nejlepší národ, tohle byste si měl možna spíše myslet o nás. Tím chci ukázat na nejakou českou hrdost a ne lézt SK do zadku.

koukolik
hodnocení

0x

A nechovají se tak třeba z důvodu přezíravého postoje k nim ze strany vás Čechů? Jinak na debily a brouky pytlíky narazíte v každém národě.

zdena*

Autor píše, že slováků je tam většina, takže to asi bude obráceně...

koukolik

Nepíše, že je jich většina. Píše, že je jich "hodně"

jakubd*
hodnocení

Vás Čechů? Nejste náhodou SK? :D

koukolik

Jsem Moravák. A jestli se chováte podobně, jak reagujete v příspěvcích, nedivím se, že vás ti Slováci straní

petr123*
hodnocení

0x

Nechápu kdo koho diskriminuje. Ani to co je na bavení se s člověkem co mluví stejným jazykem neslušného.

hodnocení

0x

Člověk vždycky drží raději při lidech, které zná, se kterými má nějakou vazbu - ve městě jste raději mezi spolužáky/kolegy (i těmi, které neznáte) než mezi cizími. Na dovolené v Evropě jste raději mezi Čechy než Němci. Na dovolené v USA jste raději mezi Evropany než mezi Američany. Až budou lidi osídlovat jiné planety, budete raději mezi Pozemšťany než mezi Marťany. A tak to je vždy. V tom má kořeny i právě ta diskriminace (proti jinému národu stejné rasy)/rasismus (proti jiné rase) - lidé se začnou bát toho, co neznají - nerozumí jejich jazyku, zvykům a kultuře, považuje je za hrozbu atd.

zdena*
hodnocení

0x

Ano, z vlastní zkušenosti mohu také potvrdit. Pro příklad, v minulém zaměstnání jsem pracovala se slovenkou, která hned od začátku dělala jak všemu rozumí, ale bohužel to nebyla pravda. Tvrdě si šla po kariéře bez ohledu na ostatní, protože měla dluhy kam se podívala, potřebovala peníze.. A tento názor na slováky nemám jen já, ale i spousta mých známých z vlastní zkušenosti. Daleko raději mám ukrajince, ty jsou milí a sympatičtí, v práci se snaží poradit, pomoci.

A nepište mi sem nic o rasizmu apod., můj otec je také slovák, žije tu už 40 let a takové chování nemá jako dnešní mladí slováci...

Zdeno, když vyměním v tvém příspěvku slovenskou národnost za českou, jen ty ukrajince nechám původní, tak můžu ten příspěvek klidně okopírovat.
A to žiji na Slovensku také 40 let a nemám chování jako (někteří) dnešní mladí lidé z Čech...
Je to choré, takto generalizovat!
jakubd*

Jo jo, jenže takových slováků, kteří hned všemu rozumí je tu snad většina... bohužel umí leštit kliky na správném místě (což já zásadně, asi i bohužel, nedělám) a pak si samozřejmě šéf váží více jich... nejvíce mě dostávají ty kecy typu, já to znám, já to umím, já to udělám a ve finále neví nic a člověk to za ně musí udělat.:-/ nejen že mi vadí i to, co tu už bylo zmíněno - nesnaží se mluvit česky, nechápu proč.. kdybych žil na slovensku, tak se snažim, abych zapadl, ale oni? Nééé, hrdi na svou slovenštinu... ale vadí mi ta jejich šílená hrdost (možná, že mají euro). :) No nic, nebudu už rýpat, jen jsem chtěl slyšet názory ostatních, jak na tom jsou a jsem rád, že v tom nejsem sám. :)

Když někdo řekne "většina", měl by to mít podpořeno statistickými údaji. Jinak je to plácání. To je, jako když někdo řekne "neznám ve svém okolí nikoho, kdo volil Schwarzenberga" a druhý mu odpoví "kecáš, já neznám ve svém okolí nikoho, kdo volil Zemana". Mohou mít oba pravdu, ale vypovídá to maximélně o tom kdo to říká a ne o procentu preferencí.

tomasgulas
hodnocení

0x

Já si Slováků užil ažaž, v Praze a hlavně v Anglii. Řekl bych celkem v pohodě, jediné, co mě na nich štvalo, byly ty jejich pitky, kydy o chlastu a o politice. Také mě (hlavně v Praze) dojímalo, jak všichni bez výjimky tvrdili, že je na tom Slovensko ekonomicky mnohem lépe než my. Ok, proč jsou teda tady?

Ale jinak si nemyslím, že bychom byli navzájem nějak moc odlišní...

Jo a k tomu, že mluví u nás slovensky - to bych řekl, že je ok. Někteří jo, někteří ne, některým to bylo jedno a zvládali obé. Třeba kolega z práce nechtěl mluvit česky, že bysme se mu smáli, přitom mluvil ok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]