Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oko-periferní vidění a tento jev

Od: quido23 odpovědí: 6 změna:
Ahoj,
proč když je např. v roletě na okně maličká dírka a prosvítá jí světlo, a já se na ni zpříma kouknu, tak "zhasne". Ale pokud se kouknu na tu dirku periferně, tak jasně "svítí".
Čím to je? Kdysi jsem o tom četl, ale nemohu to nikde najít.
Díky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Tento problém ti mohu vysvětlit přímo z vlastní zkušenosti.Ostré vidění umožňuje v oku tak zvaná žlutá skvrna,ta je lokalizována přímo v centru sítnice,okolní čípky -světlocitlivé buňky-zajišťují vidění periferie.Pokud tedyje poškozen střed žluté skvrny,člověk nemůže vidět centrum vidění.Já mám na jednom místě středu sítnice výron,způsobený boreliozou,takže při pozorování jedním okem mám ve středu vidění tmavou skvrnu.Totéž asi bude i u tebe.

JABRAKA

bruno*

Jabrako nestraš, každé oko má kromě žluté skvrny i slepou skvrnu - vyústění očního nervu. Pokud paprsek dopadne tam, oko zdroj nevidí.

hodnocení

0x

Pokud je to víceméně za tmy, je to tím, že v centru ostrého vidění - žluté skvrně je velmi málo tyčinek pro černobílé vidění za šera. Je to normální. Astronomové to znají.

hodnocení

0x

Tak jabrakovo vysvětlení asi nebude univerzální. Věčím mu, že má popsaný problém, já ho mám ostatně taky, na levém oku, i když ne kvůli borelioze, ale jako důsledek vlhké formy stařecké makulární degenerace. Ale kařdá to nemá, takže to nemůže být obecné vysvětlení. Abych zjistil, zda platí pro mne, mělo by stačit podívat se druhým okem. A zda mám podobný problém mohu si otestovat pomocí Amslerovy mřížky (najde vám ji google.

To s tou slepou skvrnou je pravda obecná, ale slepá skvrna nebývá ve středu zorného pole takře obraz by neměl být skryt při přímém pohledu, naopak při určité změně pohledu stranou Marriotův pokus")- Takže soudím, že za c je správně. Řlutá skvrna je plná čípků, které slouži k rozlišení barev, ale jsou určeny pro denní vidění, takže jejich větří dokonalost ve vnímání je zaplacena nižší citlivostí proti tyřinkím, jde tedy vlastně o jakousi lokální šeroslepost.

bruno*

Bravo! Takhle si představuju kvalifikovanou odpověď! *palec* I když se spoustou překlepů...

Za ty překlepy se omlouvám. Měljsem to pročíst, ale tentokrát jsem to nějak nezvládl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]