Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych Vás touto cestou poprosit o radu, dne 7.8.2015 cca v 11.10 jsem cestou v polední pauze na oběd odjel ze zaměstnání na motocyklu, který patří mému zaměstnavateli a jezdil jsem na něm prakticky denně na oběd domů, z firmy to mám cca 3 km, na oběd jsem však už nedojel, nedostal jsem přednost v jízdě od menšího nákladního automobilu a došlo k dopravní nehodě kdy jsem narazil v rychlosti cca 40 km/h do boku náklaďáku, nehoda byla velmi ošklivá, dokonce jsem při nárazu přišel o helmu, kterou jsem měl řádně přidělanou, nechávám, ale na řemínku trošku vůli. Po nehodě jsem byl převezen záchrankou do nemocnice, podstoupil jsem řadu vyšetření vč. CT a většího množství rentgenů, kromě odřenin od asfaltu na obou rukách loktech a zádech, mám 5x zlomenou pravou ruku,pohmožděnou celou pravou polovinu trupu, kterou mám ještě teď modro-zeleno-fialovou, mám stále po 4 týdnech bolesti zad a "zlobí" mě pravé ucho,... ještě nemám v ruce papír se závěrem vyšetřování, ale viník je jasný. Jsem tedy na kontrolce doma a šéf mi to nedal jako pracovní úraz? Pracuji jako automechanik, chtěl bych podotknout že moje nemocnost byla vždy nulová jsem workoholik auta mám moc rád a po práci jsem také neustále melouchařil, je pro mne velmi důležité jak se to shojí, běžně jsem sám zvedal převodovky a další těžká břemena do auta na heveru, na to teď asi budu muset zapomenout, hybnost a funkčnost mojí pravé ruky je pro mne velmi důležitá, nedokáži si představit co bych dělal, kdyby se to špatně zhojilo. Měl jsem před nehodou velkou sílu v zápěstí a v rameni o které budu už asi jen snít, nevím jak mám dále postupovat, mrzí mě taky že nemůžu k vodě na festival a různé automobilové srazy,... nemůžu ani řídit a že jsem omezován nějakými vycházkami, byl jsem zvyklí na maximální nasazení a časové vytížení, teď sedím doma a trápím se, cizí vinou, jak mám pokračovat dál s odškodněním, nemám s tím žádné zkušenosti mám to řešit sám, nebo je lepší věc předat společnosti zabývající se odškodněním? Budu nyní i ve velmi vážné finanční tísni a kvůli vysokému nájmu si budu muset vzít půjčku, abych něco zaplatil z nemocenských dávek je to nemyslitelné. Jak se "zahojit" na viníkově zelené kartě, vím že podobné společnosti chtějí nějaké procenta z odškodné částky i přes to bych to raději nechal na nich - poraďte třeba i společnost se kterou jste byli spokojeni. Zkrátka nevím jak teď postupovat moc moc děkuji za každou radu.
Určitě budete mít nároka jak na náhradu ušlé mzdy, tak na bolestné, případně na náhradu za snížené společenské uplatnění. K tomu samozřejmě náhradu škody za zničené oblečení, další materiální škody...atd.
Pokud viník má slušnou pojišťovnu, mohl byste to vyřídt jen tam...Pokud se ovšem budou šprajcovat, potom se budete muset asi i Vy nějak "pojistit".
Osobní zkušenost mám (na kole mne srazilo auto), a žádný problém s pojišťovnou druhé strany jsem neměl. Ale už je to pár let a může to být dnes jinak.
Ne každý úraz,
k němuž došlo na pracovišti, a/nebo v pracovní době,
je pracovním úrazem.
Zaměstnavatel může jako pracovní úraz uznat pouze úraz, k němuž došlo
při plnění pracovních povinností nebo v přímé souvislosti s pracovními povinnostmi.
Kdyby Vás nadřízený poslal, abyste mu přivezl oběd, šlo by o pracovní úraz.
Pokud jste ale jel Vy sám na oběd v přestávce na jídlo a oddech, o pracovní úraz nejde.
Odškodnění budete muset vymáhat od viníka nehody
(zaměstnavatel s tím nemá nic společného).
Se společnostmi vymáhajícími odškodné zkušenosti nemám, ale podle toho,
co jsem o nich slyšela, bych radila spíše opatrnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.