Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psi štěkají, ale karavana jede dál

Od: askja* odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer,

již poněkolikáté jsem narazila na přísloví "Psi štěkají, ale karavana jede dál" a bohužel jsem se nikde nedohledala, význam přísloví. Mohl byste mi ho prosím někdo vysvětlit? Mnohkrát děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

1x

Osobně ho chápu tak, že i přes nesouhlas/vzporu (štěkání) nějaká činnost dál probíhá (karavana jede). Představuji si to třeba tak, že i když občané podepíšou petici proti nějaké stavbě, developeři dostanou od příslušných úřadů souhlasy a tak se stavba začne...

bublanina*
hodnocení

1x

Přísloví znám také v drobné obměně: "Psí hlas do nebe nedojde."

mowla*
hodnocení

0x

Původně to jsou snad šakali - ale to je jedno... :-D

V podstatě to znamená, že při dělání důležitých věcí se nemáš zabývat malichernostmi... Nebo, že přes malicherná protivenství se důležité věci dějí dál...

martinaa*
hodnocení

0x

Používá se, když někdo uráží, plive jedy, kecá hlouposti apod. - on sice "stěká", ale je to zbytečné, protože věci plynou dále nezávisle na něm.

hodnocení

0x

Já bych to interpretovala tak, že ať si naše "strana a vláda" kecá co chce, život (v "zámku a podzámčí") jde dál...

Anebo naopak,ať si prostý lid štěká,jak chce,strana a vláda jede dál*ua*

askja*
hodnocení

0x
Děkuji za všechny rady, dovedu si teď pod tím pojmem něco představit. :)
Taky se to dá interpretovat tak že když jsi přesvědčený o své pravdě tak ti může být fuk co psi kolem štěkaj. Tvoje karavana má před sebou vzdálené cíle a po psím štěkání se ani neohlídne.

totak, vaše vysvětlení se mi líbí nejvíce. ;) Občas tohle přísloví používám právě v téhle souvislosti.

No ono to vysvetleni od totaka, yaneka nebo limosky je vlastne stale stejne. Pouze se meni uhel pohledu. Jednou se na prislovi divame jako ti stekajici, podruhe jako ti v karavane.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]