Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezaměstnanost a váš názor

Od: kristyn3* odpovědí: 135 změna:

Jaký je váš názor na nezaměstnanost

díky

zámek
administrátor uzavřel tuto otázku
tudy cesta nevede

135 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já si myslím, že se u nás nic nevyrábí. Fungují jen služby a úřady. Všecko převálcovala Čína se svými levnými a ještě levnějšími výrobky, po kterých prodejci rádi sáhnou. Lidi z fabrik, o jejichž výrobky pro větší cenu není zájem, přišli o zaměstnání, musí šetřit, nenakupují a tím se kruh uzavírá. Výrobna nemá odbyt, padne a přibude nezaměstnaných, kteří nebudou nakupovat.*plac*

ivik*

Potvrzuji váš názor a vůbec nechápu, proč jsou dovozy braku z Číny povolené a proč se tady zaměřujeme pouze na naše výrobce nekvalitního zboží a potravin a to zahraniční sem proudí ze všech stran a nikdo to nezastaví...Setkala jsem se i s názorem mé spolupracovnice, která, podotýkám, má velmi primitivní názory na cokoliv, a ta mi řekla, že ona by si naše sice kvalitnější, ale dražší oblečení nekoupila ani sobě, ani svým dětem, že na to nemá peníze.Ale že prokouří s manželem 3 000 Kč měsíčně za cigára, to jí vůbec nevadí.Prostě chci říct, že nechápu vůbec nic a co je horší, nevidím, že by to někdo dal do kupy...

Jako že se u nás nic nevyrábí?

Vy nežijete v ČR?

buss
hodnocení

1x

A co jsme z toho měli, když byla v minulosti "plná" zaměstnanost, tedy přezaměstnanost, povinnost pracovat? Člověk má mít možnost si vybrat.
Je technika, není prostě třeba tolika lidí. Vyženeme lidi do polí s motykami, rýči, kosami? Budou ve fabrikách vše kovat u ponku, kdeco dělat ručně? Trh je nasycen, názor na zboží je dnes jiný (je spotřební). Jiná otázka je, jak je živit. Co s pijavicemi.

doplněno 28.01.13 11:48:

Chápejte, že na tom je založen kapitalismus, za bránou kupa lidí, levná pracovní síla, stlačené mzdy tak aby mohli přežít, strach z propuštění...

pt®
hodnocení

0x

Ona by nemusela být nezaměstnanost tak velká. Přece škarpy jsou zarostlé, plné bordelu. Ve městě je naklizeno, ale když člověk vyjede za město, tak je mu hanba, co se kde válí. Myslím, že ti opravdu dlouhodobě nezaměstnaní a nevzdělaní, ale fyzicky zdatní by mohli tyto práce vykonávat a ne jen ve městě, či obci. Potom by bylo dobré, ženy, matky od dětí zaměstnávat i na kratší úvazek nebo na pár dní v týdnu pro úklid v rodinách, pro žehlení, pro nákupy starším lidem. Podle mně se toto všechno dělá ve velkém, buď generální úklid domácností, ale žádné nákupy ani sociální, či zdravotní služby v menším rozsahu a to je škoda. Já holt stále porovnávám s Belgií. - pt

doplněno 27.01.13 17:22:

Příčiny nezaměstnanosti např.:

nedokonalý trh práce,

nedokonalé informace o pracovních místech

pt®

Tendence ke zvyšování nezaměstnanosti
Přirozená míra nezaměstnanosti má tendenci při plné zaměstnanosti k neustálému růstu (trend posledních let).

Uvádějí se tři příčiny
1) Demografické změny - souvisí s demografickou strukturou ekonomicky aktivního obyvatelstva a s rostoucí ekonomickou aktivitou dospívající mládeže, příslušníků menšin a žen (tyto skupiny mají větší tendenci k nezaměstnanosti)
2) Vládní politika - vyšší nezaměstnanost je výsledkem větších sociálních jistot vytvořených vládou - menší snaha získat zaměstnání a nižší zájem o hůře placenou práci
3) Strukturální změny - dochází k vzestupné tendenci strukturální nezaměstnanosti. Ekonomika se rychle mění, zatímco pracovníci reagují na tyto změny mnohem pomaleji.

Politika snižování nezaměstnanosti

Jsou používány vládní zásahy dvojího typu - aktivní a pasivní politika zaměstnanosti
Pasivní politika - zmírňuje dopad nezaměstnanosti vyplácením dávek v nezaměstnanosti
Aktivní politika - snaha snížit nezaměstnanost politikou vysoké zaměstnanosti.

1) Snižování nezaměstnanosti probíhá v rámci proticyklické politiky stimulací růstu zaměstnanosti a produktu. Jde tedy o snižování cyklické nezaměstnanosti. Opatřeními zde jsou expanzivní kroky fiskální a měnové politiky přispívající k tvorbě nových pracovních míst. Dále přímá opatření (spol. účelná pracovní místa, veřejně prospěšné práce).

2. Dále jde o udržování vysoké zaměstnanosti cestou snižování přirozené míry nezaměstnanosti. Jde např. o zlepšování informací o volných pracovních místech, financovaná rekvalifikace, či migrace za prací.

miras.cz/...

tesyk*
hodnocení

0x

Nezaměstnanost není jen náš problém, to je problém celé Evropy. Peníze jsou tam, kde se vyrábí a protože se výroba převádí do Asie, tak tady zůstává jen kupní síla, která logicky klesá. jediné smysluplné pracovní místa jsou ve výrobě. Úklid ulic, stejně jako administrativní místa, placená z rozpočtu nic neřeší. On se ten problém v podstatě táhne již od dob průmyslové revoluce, kdy dělníci rozbíjeli stroje také proto, že jim berou práci.

ivik*
hodnocení

0x

Popíšu případ rovnou z mého okolí: dcera pracuje jako učitelka a v práci je tak nějak navíc jedna paní, která má být již 5 let ve starobním důchodu , ale protože jí nikdo nedokáže říct do očí, aby byla doma, tak situace je následující: tato učitelka bere starobní důchod cca 11 000 Kč a dalších 13 000 Kč si vydělá tím, že zabírá místo holčině, která právě ukončila školu a ne a ne najít práci ve svém oboru.Proč si tedy důchodkyně nehledá brigádu nebo jak to nazvat, třeba ve fabrice, kam tu dotyčnou holku poslala na praxi? V žádném případě nemám nic proti důchodcům, kteří mají málo a musí mít 28 000 Kč měsíčně, ale až já půjdu do penze, prý bude důchod tak sotva 5 000 Kč a já si už teď musím šetřit, abych nepošla hlady, neboť ještě navíc žiju sama.Proč zabírají důchodci místo maldým lidem HLAVNĚ na teploučkých místech, proč tedy neberou i horší práci a křičí, jak se mají špatně. Co potom my, až přijde řada na nás a na důchody nebude?Nechci zde opět rozpoutávat vášně, ale ať mi tohle někdo prostě normálně vysvětlí...

iz*

Iviku, tohle bohužel rozdmýchává mezigenerační nepřátelství.

Proč by měla paní učitelka s léty praxe jít hledat brigádu do fabriky? Proč by měla opustit zaměstnání, které umí, a které má ráda? Jenom proto, že dosáhla důchodového věku?

Za celý život ve školství si nemohla nijak vyskakovat. Přejte jí těch pár let...

doplněno 31.01.13 01:44:

Škoda slov...

ivik*

Proč? Ty důvody jsem uvedla,tak si je , prosím , znovu přečtěte.To se můžu zeptat i obráceně, proč by tam měla jít holčina, která má taky vzdělání a potřebuje asi peníze víc než důchodce.Navíc ta paní učitelka je nervozní, na děti křičí a tak nějak už nemá ten postřeh...

koukolik

Proč osočujete tu důchodkyni? Ta se chová maximálně pragmaticky a ekonomicky. Proč by si nepřivydělala k důchodu, když je jí to umožněno. Ptejte se ředitele školy.

ivik*

Nikoho zde neosočuji, jen poukazuji na to, že někteří lidé nikdy nebudou mít dost a chovají se tak trochu sobecky.Nic víc a nic míń.

k2

No za ta leta ve skolstvi jiste vydelala tolik, ze to ted doma po vecerech prehazuje vidlema, aby ji petitisicovky nechytaly plisen od podlahy. A porad nema dost...

koukolik

Vaše dcera by v té nesobeckosti mohla jít příkladem: co kdyby navrhla řediteli, ať tu mladou učitelku přijme a vzdá se v její prospěch půlky svého platu.

ivik*

S některými lidmi se tady diskutovat nedá, hlavně, když se jim šlápne na kuří oko a někdo poukáže na to, že je něco špatně.Nepatříte Vy také k těm, o kterých jsem tady psala?

koukolik

Vy ale diskutovat nechcete, hledáte jen podobně naladěné lidi, kteří váš názor odkývou.

Mluvíte o sobeckosti a hamižnosti, přitom kulové víte, co se za tím všechno skrývá. Vidíte rovnici důchod + přivýdělek = nenažraná důchodkyně. Chtěl bych vidět vás nebo vaši dceru v důchodovém věku, jak pokorně a dobrovolně opouští zavedené místo, aby ho uvolnila úplně cizímu člověku a jde krmit do parku holuby. Sama sobě si řekněte, jestli byste to udělala. Ředitel má pravděpodobně důvod, proč si ji tam drží a nemusí to být zrovna ten, který si šeptají závistivé drbny v kabinetech.

Pracující důchodci nejsou příčinou vysoké nezaměstnanosti. Tyto bludy šíří lidi, co nedohlédnou dál, než za okraj svého psacího stolu.

ivik*

Ono to v životě už tak chodí, že na vaše zavedené místo jednou nastoupí někdo jiný.Moje oráce je fyzicky vekmi namahavá, takže až přijde den odchodu do důchodu, docela velmi ráda půjdu krmit do parku ptáky.Tohle ale určitě nenapíše někdo, kdo má teplé místečko a myslí si, že bez něj se firma pos...

askmenow*

Ae taky budete sledovat své cíle - neříkáte nic o tom, že půjdete do důchodu, abyste uvolnila místo mladým. Půjdete, protože chcete a protože svou práci považujete za náročnou.

A co kdyby vás povýšili a měla byste pohodlné místečko v teplém kanclu a nadřízená by byla vaše kámoška, práce by vás bavila a zvládala byste jí, taky byste s tím třískla a běžela krmit holuby?

ivik*

No vidíte, jak jste vyložil/a/ karty na stůl, tak přesně to mně vadí .A můžete vzít jed na to, že bych šla, protože jsem trochu míň hamtavá než někdo jiný.Pracující důchodci stejně cpou jen dětem, aby si koupili jejich pozornost.

ladaadal*

Ivik, ty máš opravdu myšlení nevyzrálé 16ti leté puberťačky (u které podobný postoj docela chápu). Tohle nemůže napsat rozumný dospělý člověk, zvlášť když tvrdí, že už má dceru. Mám dojem, že nás tady pěkně balamutíš. A pokud ne, tak se nedivím, že máš "jen" náročnou práci, která tě nebaví a těšíš se na důchod.

ivik*

No rozhodně nemám v práci možnost sedět celou směnu u počítače a plácat a plácat jako někdo.A to že dělám práci jakou dělám, je moje věc, nikoliv vaše.Pracovala jsem na pozici, o které se Vám asi ani ve snu nezdálo, ale jelikož jsem svému nadřízenému nelezla někam, vzala jsem místo jaké mám a mám svatý pokoj od šikany.Takže si nechte svoje soudy o někom, o kom nic nevíte a opět mě přestańte napadat a urážet a zabývejte svými problémy, kterých nemáte asi taky málo...

Pracující důchodci stejně cpou jen dětem, aby si koupili jejich pozornost...Pracovala jsem na pozici, o které se Vám asi ani ve snu nezdálo...o kom nic nevíte a opět mě přestańte napadat a urážet a zabývejte svými problémy, kterých nemáte asi taky málo...

Taky bych to odhadoval na 16 let :D

ivik*

Nechte si svoje odhady...

ladaadal*

No, když sis to sama vybrala, tak proč tady pliveš takové závistivé věci. V tomto ohledu tě prohlédlo již více rádců, ne jenom já. Nevím, kde bereš jakoukoli jistotu o čem mě se snilo nebo nesnilo? Já jsem spokojen jak s momentální pozicí, tak s útrpnou cestou, kterou jsem se na ní dokopal a rozhodně nemůžu za to, že ty jsi někam klesla a už se nevyhrabala. Ovšem stále tvrdím, že jsem absolutně přestal věřit tomu, že by ti bylo víc ja ...náct. Dospělý člověk se chová jinak.

lada. marnodt, stěna hrách, marnost, marnost, všecko je marnost. *plac* Neházejte perly sviním, otočí se a pokoušou tě. *plac*

ladaadal*

Promiň babčo. Když já to vždycky dlouho sleduju a pak už to nevydržím. Prostě nemám tak silný nervy jako ty;).

koukolik

-> ivik: Mám životní zkušenost, že ti co nejvíc křičí a kážou o sobectví a morálce, bývají, když dojde k reálné situaci, největší svině. Styl vyjadřování také něco napovídá.

Teď si po sobě pozorně přečtěte poslední větu z příspěvku v 10:18 a zařiďte se podle ní. A věřte, že vám i vašemu okolí se hooodně uleví :)

ivik*

Poučujete tady o stylu vyjadřování.Obdivuji váš styl, používat slova "svině" to o něčem svědčí.To fakt vystihuje váš styl.Ve svých příspěvcích jsem nepoužila nikdy jediné sprosté slovo.

askmenow*

Moc nechápu, čím jsem vyložila karty na stůl - spíš jsme vám položila otázku.

Někdo nepracuje v důchodu ani tak pro peníze, jako proto, že ho jeho práce baví a naplňuje, to vás nenapadlo? Ale tak samozřejmě každý vyžaduje jiný stupeň intelektuální stimulace během dne, a naplňuje ho něco jiného...

ladaadal*

Taky to nenapíše někdo, koho práce baví a chodí do ní rád. Naštěstí je pořád hodně takových.

Pracující důchodci se rovná několik tísíc mladých na pracáku. Ti mladí nám mají vydělávat na důchody zakládat rodiny bydlení a z čeho?Důchodci již vše mají.Že mají malé důchody? Proč asi když se důchod vypočítává z průměrného výdělku.Tam se měli starat.

ivik*

Pro jirka 2: Mluvíte mi z duše.Jestli je důchod 11 tisíc málo, tak já teda nevím.U nás ve firmě je tohle normální mzda, a to děláme na 2 směny.Podívejte se důchodcům do košíků v marketech.A přesně jak píšete: mladý nezakládaj rodiny, nemají bydlení a jistotu , že když si vezmou půjčku, že ji budou mít z čeho splatit.Dnešní důchodci přišli k bydlení ještě za dob, kdy podniky dávali bydlení svým zaměstnancům.Prostě pro dnešní mladý lidi je hrozná doba.Až za 15 let půjdu do důchodu, má být prům. důchod na hranici minima cca5-6 000 Kč, tak ať si to dneska někdo zkusí za to žít. A že nemá někdo odpracovaný léta pro nárok na důchod? A proč, co dělal v té době?

mourinka

Máte pravdu v tomhle se vás musím zastat i já.Důchodci zabírají místo mladým s dětmi,kteří mají rodiny.Ať jsou doma a užívají si důchodu,dokud jsou na tomhle světě.Znám plno lidí,kteří dělali přes důchod a už jso dávno pryč z tohole světa,stojí jim to za to?

ivik*

S paní ředitelkou jsou jedna ruka, tak to chodí...

askmenow*

Jojo, tak to chodí, závist se tomu říká. Och, pardon. Vy jste mluvila o té dámě. Já mluvím o vás.

ivik*

Potrefená husa zahejkala,.

askmenow*

To by mě zajímalo jak. Já nikomu nezávidím. A pokud myslíte, že jsem snad pracující v důchodovém věku, tak to taky nejsem.

odpovedi*

To je trefný názor.Říká se tomu sobeckost.

pt®

"ivik", to co popisujete, vždy bylo, je a bude. Hodně je to známostech, o kamarádíčkování. Podívejte, já byla v děcáku a myslíte, že mi někdo někdy pomohl, že jsem měla někde zastání. Nikdy a nikde, musela jsem se snažit, co mi síly stačily, kolikrát jsem byla lepší, ale postup měl jiný, asi tak. - pt

ivik*

Svým vyjádřením v příspěvcích jsem právě kromě jiného chtěla poukázat na takové lidi, kteří si hledají anebo již s velkým štěstím našli místo bez známosti a protekce, kteří se vypracují tím , že něco umí a znají.Jestli mezi ně patříte stejně jako já, moje dcera a mnoho a mnoho dalších lidí, tak Vám držím palce, aby se dařilo dobře ...Nemůžu za to, že nesnáším ošklivé lidské vlastnosti, na které jsem zde poukízala a mnozí mě za to pranýřují.Asi mají důvod.Ta sobeckost, hamtavost, bezohlednost, nenasytnost, to je právě příčina stavu v naší zemi a vše vypadá tak, jak vypadá.

dajja

SOUHLASIM!*palec*i v nasem okoli je hned nekolik prikladu.Napr?Duchodkyne 70 roku sedi na vybore v Lounech ma velky duchod+plat a jeji manzel to same ...Oni zamestnaji duchodce,protoze za nej neplati VZP a socialni jako by museli platit mlademu je to spatna politika a lidi jsou sobecky *bum*nebudem se rozcilovat nepredelame to ach joooo

ivik*

Alespoň někdo má stejný názor jako já.Ale dejte pozor, ať Vás tady naPoraďte.cz někteří rádci neukamenují, mně se to málem stalo...Jaký výkon může podávat paní v 70 letech?Asi seděla v kanclu celý život, tak je zachovalá a to k funkci asi stačí...

eulalie*
hodnocení

0x

Celospolečenský problém, který dělá rozbroje mezi lidmi. Bohatým a těm, co mají práci, se zdá, že nezaměstnaným se nechce makat. Nezaměstnaní upadají do depresí, propadají se alkoholu, rozbíjejí se jim rodiny a ve skrytu duše nebo i viditelně závidí těm úspěšnějším, co práci mají. Tento problém nevyřeší naše společnost, protože jedním ze znaků kapitalismu je nezaměstnanost. A nemám ráda řeči typu - kdo chce pracovat, tak si práci vždycky najde. Nebo - kdo chce podnikat, tak může. Myslím si, že je člověk v tomto dosti často determinován už svým prostředím. Když nejsou peníze, tak pak nejde vůbec nic. A můžu být pracovitá, jak chci, ale když tu práci nenajdu, tak skončím pod mostem.

olaf71*
hodnocení

0x

já osobně nejsem zastánce "levných" pracovních sil z východu. myslím si, že by nezaměstnanost nebyla tak vysoká a platy by byly vyšší. nakonec zas tak levní nejsou, protože berou stejně jako ostatní. a co daně,soc. a zdrav.poj.

hodnocení

0x

No pokud se oddaluje doba odchodu do důchodu a je nezaměstnanost tak se nekde stala zásadní chyba *haha*

hm*

Dal bych ti bod. Taky si už dost dlouho myslím, že tu někdo vymýšlí věci naruby.

koukolik

nezaměstnanost je problém současnosti. Efekt pozdějšího odchodu do důchodu se projeví až po letech, takže momentálně tyto 2 věci spolu vůbec nesouvisejí.

ivik*

A jakým způsobem se projeví?

koukolik

jednoduše: bude více pracujících důchodců :)

ladaadal*

Koukoli, bude více pracujících v důchodovém věku, ale nebudou to důchodci, protože na důchod nebudou mít ještě nárok. Ale jinak máš pravdu.

koukolik

Děkuji náčelníku, že jsi mě opravil, ano, tak nějak jsem to myslel :)

pt®

"ladaal", pamatuji se, když jsem před více, jak 40 lety měla v práci kolegyni, které bylo 80 let a zbývalo jí odpracovat ještě 5 let, aby měla nárok na starobní důchod. Byla to dříve žena v domácnosti z dobře situované rodiny a tak musela v padesatých letech, když jí bylo 60 let a jiné ženy byly již ve star. důchodu, musela začít pracovat. A to jí ještě vedení na těch posledních pět let snížilo úvazek na poloviční, prý už nedává výkony. Takže šla do důchodu s pár korunama. Manžel měl v práci zase kolegu 72 roků, kterému zbývalo odpracovat 3 roky, aby měl nárok na důchod. Takže v každé době jsou lidé, kteří vytěží pro sebe,co se dá a jiní, kteří zase doplácí. - pt

ladaadal*

PT: teď mi nějak unikla souvislost s něčím, co jsem napsal?

pt®

"ladaal", reakce na tuto větu:

"bude více pracujících v důchodovém věku, ale nebudou to důchodci, protože na důchod nebudou mít ještě nárok"

ladaadal*

No? To byla reakce na to, že díky zvýšení důchodového věku přibude pracujících důchodců, tak jsem jen podotknul, že to nebudou (nebudeme) pracující důchodci, ale normální pracující. Stále nechápu tvůj příspěvek ve smyslu k mému? Přijde mi to, jako bych řekl, že venku prší a tas odpověděla "včera jsem nakoupila rohlíky a salám".

pt®

"ladaal", napsala jsem to proto, že to není jen budoucnost, ale byla to i minulost, že i v době před 40 lety byli lidé, ktří měli důchodový věk, ale neměli nárok na důchod a proto chodili do zaměstnání a ani tenkrát neměl nad nimi nikdo slitování a věř, že jich nebylo málo. Proto píši, že v každé době atd... - pt

ladaadal*

Aha, už chápu. No, problém bude v budoucnu v tom, že zatímco v minulosti starší či mladší jich třeba nebylo málo, ale nebyli to všichni. V budoucnu díky posunu hranice odchodu do důchodu to budou všichni. A ani kdyby se otočila situace a ekonomika začala růst se nezmění fakt, že v budoucnu přijde mnohem větší nezaměstnanost než známe z nejkrizovějších roků.

Milá pani dnes když nemáte potřebný počet roku odpracovaných,tak je musíte odpracovat třeba do 80 roku. Nic se nezměnilo

mourinka

Pěkná a pravdivá odpověď.Staří lidé budou chodit do práce dokud nepadnou,až nebudou moci,tak je propustí,nikdo je nezaměstná.Jak jsem slyšela od jednoho šéfa...Dělníka patří vycucat jako citron,až nebude moci,tak ho kopnout do z...u,slušněji řečeno do pozadí.A naopak mladí tvrdnou doma,nemají práci,nemají praxi,začne se jim to doma líbit,nebo se z toho zblázní.Jsou oblasti,kde ta práce opravdu není a říká se,že jsou lidi shnilí.zase naopak,kde ta práce je,tak jsou lidi vystresovaní,unavení z té honičky a buzerace v zaměstnání,odnáší to hlavně jejich rodiny,děti,kteří jsou samy doma,jelikož rodiče pracují od nevidim do nevidim a nemají na ne čas.Joooo,ta doba,kdy byly prarodiče s vnoučaty je pryč...Zlatí komunisti,ne že bych se jich zase tak zastávala,ale už i já bych šla pomalu do důchodu a mohla se věnovat vnoučatům jako moji rodiče.ale než půjdu do důchodu já,tak mě vnoučata už potřebovat nebudou,může se stát,že z nich vyrostou darebáci,kdo ví?Je to sviňská doba,která podporuje podrazáky,zloděje.

hodnocení

0x

Nezaměstnanost není jen náš problém, to je problém celé Evropy jak je uváděno v jednom příspěvku. Proč řešení nezaměstnanosti je tak obtížné, prakticky nevyřešitelné? Je to problém celého kapital.světa.

Pokusme se dopídit, proč asi nezaměstnanost vzniká, proč existuje a kdo s toho má prospěch a naopak?

Podle mě zavedením tržního principu hospodaření, do tržních pravidel hospodaření spadla i práce _ pracovní síla _ člověk ucházející se o práci. Práce se stala zbožím stejně jako jakékoliv jiné zboží. Je tedy předmětem nabídky a poptávky. V tom je tem pravý důvod nezaměstnanosti, neochota a neschopnost tento problém řešit. Pokud je nabídka a zájem o práci převažující (existují fronty nezaměstnaných) nad poptávkou _ potřebami zaměstnavatelů, je podle tržního principu logické, zaměstnat zejména toho zájemce o práci, kdo je ochoten svoji práci provádět nejlevněji. To logicky přináší větší zisky. To je zdroj levné pracovní síly. Vždyť nezaměstnané zaplatí daňoví poplatníci. Svádět prohlubující-se nezaměstnanost jen na neochotu pracovat a podobně, odvádí pozornost od skutečného a hlavního důvodu nezaměstnanosti. Řešení, případné vyřešení nezaměstnanosti by znamenalo nižší zisky do soukromých kapes.

Přeji hezký zbytek víkendu - miro

hodnocení

0x

Kdy, proč, za co a jak někdo dal postavit Hladovou zeď? ;)

hodnocení

0x

ono je velký problém že se k nám všechno dováží ... lifrujou sem ty levné šmejdy z číny a tuzmení firmy krachujou... tím pádem také roste nezaměstnanost... tady je prostě vše zničeho, rozkradeno... zemědělství na bodu mrazu.. za chvili i to mlíko budem vozit z číny.. další místa zabírají ukrajinci atd... dale duchodci jak bylo řečeno.. prostě vláda to tady vede od 10 k 5. když budem všechno importovat, české firmy nechame zkrachovat, jak pak asi najdeme ty pracovní místa? jak? to asi fakt nezbyde nic jineho než začít okopavat záhonky.. :D

Pracovní místa by se měla hledat, v levnějších žívotních nákladech a dobře zaplacené práci. To proto, aby jsme byli ochotni a schopni nakupovat - utrácet. Tím se zvýší prodej, který sám o sobě bude vyžadovat zvýšení výroby - zaměstnanosti. Čínské zboží a práce ukrajinců je levnější a proto má va trhu větší šanci. Překážkou tomuto jsou požadavky na zvyšující se zisky do soukromých kapes. A také, že v současnosti platí fakt, že práce je poslední zoufalý pokus jak přijít k penězům. Jiné činnosti než práce, přinášejí vetší a zaručenější bohatství. miro

majsterjoe*

Ale houby. Firmy nemuzou za to, ze se dovazi smejdy z ciny. Za to muzeme my, lidi, co si misto napriklad ceskeho toustovace, koupime o par set levnejsi cinsky... A tak je to se vsim.

ivik*

Přesně tak , lidi berou práci jiným lidem tímto chováním a ekonomika se netočí..

majsterjoe, máte pravdu, ale nemáte správný pohled. Díky všem těm korupcím a tunelování a podvodům, máme tak malé příjmy že, nemůžeme a ne že nechceme koupit dražší, ale český výrobek. Pochopte, nemůžeme, ne že nechceme.*jasne* navíc, co je dneska česká firma? Český výrobek? Schválně, napište mi, co je české. ;)

doplněno 28.01.13 08:33:

Ivik, když lidé berou lidem práci, v dobrém a zdravém hospodářství by toto vůbec nehrálo roli. Koukněte na některé vyspělé státy, kde jsou spousty ilegálních pracovníků a přesto to rozhodující roli nehraje. *sok*Nebuďte krátkozraká a neházejte tohle neštěstí, jakým náš stát je, na důchodce, kteří pracují, na cizince a já nevím na koho ještě. Kdyby bylo zdravé hospodářství, každá ruka by byla dobrá a zaplacená. *hej*Jdeme od pankejtu k pankejtu. Ještě nedávno, alespoň mi to tak příjde, že to bylo nedávno, jsem stále slyšela: Není, nemáme, nejde to, nejsou lidi. Proč to není slyšet dnes?

ivik*

Dobře.A proč se tedy západní státy brání přistěhovalcům a chtějí si chránit svůj pracovní trh?Všechno souvisí se vším, naše hospodářství se z toho asi nemá šanci vůbec dostat.Nic na důchodce neházím, ale v tonto ohledu se chovají někteří velmi sobecky k mladým lidem.Pak se všude křičí , že mladý nechtěj dělat.Chtějí, ale není moc těch míst volných...Vidím to všechno kolem sebe,nic si nevymýšlím.A proč tedy to hospodářství není zdravé, máte recept?Kdoví, kdyby tedy vyšel zákon, že se důchody od zítra úplně zruší a lidi budou makat do smrti.Já mám názzor takový: biď makej a žádný důchod nebo důchod a buď doma, protože na ten důchod musí někdo z aktivních lidí vydělat...

majsterjoe*

Dobre rano preji.

Koukejte naprikald zde: bravospotrebice.cz/...

Provadi zkusebni testy na svych vyrobcich a garantujou kvalitu. Chtelo by to vyzkouset. Pravda, kdyz se vratim k toustovaci, respektive sendvicovaci, tak sem uz vyhodil nekolik typu. Sice nemam na to koupit si za 900Kc(ne ze bych nemel, ale prece jenom se mi nechce davat ty penize), a tak sem nepoucitelny a kupuju smejdy co stejne nevydrzi *zed*

doplněno 28.01.13 09:07:

Mimochodem, ETA, jakoze ceksy vyrobek se vyrabi v Cine, ale preci jen to neni cinska kvalita.

ikdyz porad se to neda srovnat s ETou co se vyrabela pred 20 lety :(

ivik*

Přesně i můj názor.

ladaadal*
hodnocení

0x

Oni se západní státy moc nebráněj, podobná situace je momentálně všude. K nám jezděj Ukrajinci a Poláci a začínají Rumuni, do Německa jezdíme my, Poláci a je tam fůra Turků. Němci na nás a na ostatní nadávají úplně stejně jako my na ty, co nám berou práci. Je to tak trochu začarovanej kruh. Každej nadává - logicky, ale když si udělá firmu a má možnost zaměstnat Poláka za 15t místo Čecha, který chce aspoň 18, tak se nemá o čem rozmýšlet, vezme toho levnějšího. S důchodcema to je taky sporný. Chápu, že plno lidí z důchodu nemá nárok vyžít a přivydělávají si, sám počítám, jestli se toho dožiju, že to budu dělat úplně stejně. Na druhou stranu znám pár důchodců, co maj důchod možná větší než já výplatu a choděj si přivydělávat mnohem víc než běžný důchodce. Navíc u mladých je dost často problém v tom, že chtějí plat člověka s několikaletýma zkušenostma. Dost často vidím, že zatímco dřív nastoupil do firmy mladý člověk a postupem času stoupal s pozice na pozici (a to i platem), dnes nastoupí mladý na vyšší pozici, kterou samozřejmě zezačátku nezvládá, ale plat už bere jako by měl letité zkušenosti. Je to dost začarovanej kruh. Manažeři razej trend omlazovat kolektivy a zároveň chtějí hodně zkušeností, což si navzájem protiřečí.

A jinak co se celkově ekonomiky týče, tak to je klasický koloběh. Prostě to klesá, klesá, klesá, až se to zlomí a vyskočí to zase nahoru. Bohužel se nedá předvídat, když to skočí. A bohužel, můžeme o tom diskutovat, můžeme na to nadávat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat.:D

majsterjoe*

S tema mladyma to tak ale nemuze jit do nekonecna. Jednou prijde doba kdy praci tech duchodcu budou muset delat i vystudovani manageri. Co jim bude zbyvat. Dneska je po skole spousta ekonomu, spousta vzdelanych lidi, co ve skutecnosti nic neumi. No a tem co se nepostesti, stejne skonci u kasy v Tescu. Odbornici co neco umi, neboji se toho sou hledani. Pro ty se nezamestnanost vubec nemusi tykat.

ivik*

Jasně. protože dneska se manuální práce považuje za něco podřadného a každý hledá jen nějakou pozici, jak brát peníze a nemakat.A to, doufám, se časem vyčistí.Už teď je absolventů všeho možného i nemožného nadbytek a dokonce u nás ve firmě holka s VŠ škemrala o místo uklízečky, kde mimochodem pracuje důchodkyně, jejíž manžel u nás dělá ekonoma za nějakých 40 litrů a protože jim to dvěma chudákům nestačí, tak si chudinka musí chodit přivydělávat úklidem.

Ivik, neustále ukazujete jen na jednotlivce, vyčítáte jim, že pracují a přitom vám uniká celý tenhle průser, jakým celá naše krásná vlast je. Na jednu nebo dvě ženské budete dělat prstíkem tytyty a vedení tohoto státu bude z vás a vašich daní mít plezír a vy si toho ani nevšimnete. Nebudou vám vadit obrovské majetky, které si hajzlíci nakradli, ale bude vám vadit učitelka, uklízečka. Buď jste hodně mladá nebo máte špatné brýle. *nevi* "Jen blázen se dívá na prst ukazující ke hvězdám"

doplněno 30.01.13 11:39:

Ivik, reakce na vaší včerejší úvahu, že nemám zaměňovat rozkrádání s nezaměstnaností. V tom já vidím, možná blbě, ten největší důvod. Rozkradli, vytunelovali, přesunuli peníze s tichým přihlížením státu. Ty peníze, které zavinil a následně vynesl prodej a krach podniků, továren. Z těch továren, které zaměstnávali a dávali práci lidem. Těch bank, které spravovaly majetek továren, dávaly úvěry právě těmto podnikům, aby mohly fungovat. ;) Zaměstnávání cizinců je další průšvih, protože za ně zaměstnavatelé neplatí odvody a tito lidé neplatí daně. Stát se k tomu všemu staví, jakoby se ho to netýkalo. Navíc, tito lidé, když mají problém jsou ošetření, ale není nikdo, kdy by to za ně zaplatil. Proto se i ostatní státy brání imigrantům. Ne proto, že berou domorodcům práci. A také, aby si k sobě nenatáhaly póvl, který se doma neuživí a kdoví co má na triku.*jasne* Chyby jsou v systému. Zdravý systém, zdravý stát, zdravé hospodářství by i uklízečku i starou učitelku utáhl levou zadní!

ladaadal*
28.01.13 17:30

Babčo: *palec*

ivik*

Neukazuju jenom na jednotlivce , ale dávám příklad ze svého nejbližšího okolí a poukazuju na to, co se mi nelíbí a to se, doufám , v diskuzi ještě může a neí to zakázáno.A nemíchejte nezaměstnanost a její řešení a rozkrádáním našeho státu, to je jiné téme.Patřím do generace , která právě před 10 lety vychovala k dospělosti dceru, která po skončení střed. školy 10 let hledala práci a mnohokrát se stalo, že přišla domů a brečela, byla plná beznaděje , že něco kdy sežene, takže opět vím, o čem mluvím.Nemám nikde známé, protekci, kamárádíčky a práci jsem hledala i já i mnozí jiní jen poctivou cestou...Teprve před 2 lety, ve 30 letech věku sehnala práci, což je dost pozdě.Vůbec dneska mladým lidem nezávidím, pokud nemají rodiče a zázemí, jsou nahraní a bez naděje...Vůbec to není pravda, že se jim nechce dělat.To mnohým starším lidem taky ne.Za všechno může sobeckost a hamtavost, omezenost myšlení některých lidí.

ivik*

Ale bráněj.

ladaadal*

Bráněj se úplně stejně jako my. Dole remcaj, nadávaj, ale ti nahoře rozhodnou a hotovo. Zažil jsem to ve 3 vlnách, když jsme jim převáželi skoro celou fabriku sem k nám. Jediné, co mají lepší jsou odbory. Tam se opravdu uměj za lidi postavit a vyždímat ze zaměstnavatele, co se dá. Nečučej jen nečině jako tady u nás. Ale všeobecně jsou na tom jako my. Zůstává u nadávání, pomlouvání a nevraživosti vůči "gastarbeiterům". Nic víc, nic míň.

odpovedi*
hodnocení

0x

Ve zprávách říkali,že 75 % čechu dělá přesčasy v průměru 20 hodin i více měsíčně.Moje zlušenost je 35 hodin měsíčně a nic za to,pouze výhružka že venku čeká plno jiných. Co kdyby tyto přesčasy v případě možnosti převedli na nového zaměstnance z ÚP? Příklad: v jednom podniku bylo celkem zaměstnanci uděláno měsíčně 1680 hodin přesčasů,hned by bylo práce pro 10 lidí a odlehčilo by to i stávajícím zaměstnancům.

Ano. Ulehčilo by to stávajícím zaměstnancům, ale dodávám:Snížilo by to zisky zaměstnavatelům. To by musel zaměstnavatel těmto 10ti lidem z ÚP ty odpracované přesčasy stávajícimi zamestnanci, novým zaměstnancům zaplatit. To by znatelně snížilo jeho zisky. Čekatele na ÚP platíme my - daňoví poplatníci. Co tedy v současném způsobu hospodaření má přednost? miro

Nejen zaplatit zaměstnance, ale všecky odvody, které platit má. *plac*

pacourek*

Zisk zaměstnavatele by to v tomto případě zvýšilo (ušetrený fondy kuli nevyplacení zakonné příplatku)

hm*

Jedna otázka: Jak se podařilo udělat měsíčně 1680 přesčasu, když měsíc trvá celkem nejvýše 745 hodin (říjen)?

HM,

nevíte kolik lidí dělalo ty přesčasy? To je součet za firmu.

hm*

Aha. Nevím, proč jsem předpokládal, že se píše jen o jednom zaměstnanci.

hodnocení

0x

Kristýno,

můj názor je, že nezanměstnanost být musí. Nelze dát práci všem. To se pokouší...ale to je na jiná témata.

Vzpomenu si na kolegy z dřívějška, o kterých jsme říkali, kdyby zůstali doma a nic nedělali, firma by ušetřila.

Nelze vzít jeden příklad ze svého okolí a ten prezentovat jako (ne)správný.

Samozřejmě, že nezaměstnanost není nutná, ale to už by musel konečně padnout kapitalismus, který jak vidno dodýchává :D

Dokud bude vše fungovat jen na zisku za každou cenu, tak to jiné nebude.

zabu

Jak psal jeden bezvýznamný filosof 19.stol.. "Tak si společnost vychovává své hrobaře". Ono už to bude 160 let zpátky. Jak ten čas letí...

...ale to už by musel konečně padnout kapitalismus...

oponenti toto říkají desítky let po celém světě. ...Dokud NEbude vše fungovat jen na zisku kdo bude hradit ztráty?

milancukrar:

já psal o zisku za každou cenu, nebo přesněji maximální zisk za každou cenu - to neznamená ztráty *haha*

Jsem zvědav kam se bude všechno ubírat, až na zeměkouli nebude země kde by se přesunula výroba za levnější pracovní silou, to prostě nejde do nekonečna...

tesyk*

Maximální zisk vychází z poměru toho kolik jsem schopen vyrobit a kolik prodat. A je logické, že se snažím prodat co nejdráž. Můj prodej je limitován počtem dostatečně bohatých zákazníků. Když stejný výrobek dám na trh do Emirátů, tak tu cenu přiměřeně zvýším jejich kupní síle. Dokud bude dost bohatých lidí, tak se budou ceny řídit podle nich. Proč bych měl něco prodávat za nižší cenu, než za jakou to je prodejné teď? Cenu může ovlivnit hlavně konkurence. Teorie o tom, co je přiměřený, nebo nepřiměřený, či maximální zisk jsou nesmyslné. Já osobně jsem již dlouhé roky živnostník, ale vždy se snažím o maximální zisk. Vy byste to dělal jinak? Třeba byste si řek: " můžu to sice v pohodě prodat za 1000,- Kč, ale nebudu kapitalistická kurva, prodám to jenom za 100,-? No tomu by nešlo ani uvěřit.

30.01.13 17:20

tesyk,

*hej*

*palec*

V Emirátech jsem mnohokrát byl, výborně se tam cokoliv nakupuje, protože tam je nejlevněji na světě :D*haha* Hlavně se tam kupovalo zlato a nejnovější elektronika, co se k nám dostává až s půlročním zpožděním a minimálně o 200% dráž.

tesyk*

No vidíte a já tam prodám některé zboží za trojnásobnou cenu. To je ta relativita. Ale když jste tu tak pěkně rozvíjel ty teorie maximálních zisků. Tak hlavně doufejte, že tyhle příspěvky nečte váš zaměstnavatel. To by potom mohl za vámi přijít a říci: "Poslyš, bmbx, ve mě se hnulo svědomí, víš co? Já snížím cenu svých výrobků na polovinu a tobě zároveň snížím na polovinu i vejplatu. Oba budeme mít krásný pocit, že jsme něco udělali pro zákazníky." To by byl malér, co? Hnedka by se běželo na odbory, televize by to měla ve zprávách a na Poraďte.cz by se to probíralo nejmíň měsíc.

tesyk:

já jsem spokojen i když moje práce je od jakživa zaměstnavatelem relativně mizerně placená - jak jinak :D

i kdyby účtoval zákazníkům polovinu, pořád bude mít hoooodně tučný zisk ;)

Mě ta práce baví, nemuset občas něco zaplatit, tak jí dělám zadarmo *haha*

tesyk*

Vážený pane, dokud budou existovat lidé, kteří, podobně jako vy, budou ochotni za mizernou mzdu vydělávat zaměstnavateli hooodně tučný zisk, tak bude, alespoň někomu, na světě fajn. Přál bych vám, abyste v sobě našel dost schopností a odvahy a namísto planých teorií sám vybudoval firmu, pro kterou nyní otročíte. Jednak budete mít mooooc peněz, ale hlavně, ukážete těm kapitalistickým xindlům, že to jde i jinak. Tak hurá do toho! Osobně vám velmi fandím a s napětím budu sledovat vaše úspěchy.

wogoos*

A vy znáte lepší řád než kapitalismus? Já ne!

Nejsem přesvědčen,že práci nelze dát všem! Důvodem je, jak píšete dále, že kdyby někteří zůstali doma, firma (dnes soukromá) by ušetřila.

Já dodávám, že v tomto případě chudne stát, (viz výdaje z výběru daní ) poskytováním podpor v nezaměstnanosti. V tom je podle mně nejhlavnější důvod nezaměstnanosti v kapitalistickém režimu hospodaření v honbě za zisky do soukromých kapes, miro

jabraka*
hodnocení

0x

I když je diskuze zbytečná,přispěju svou troškou do mlýna.Kapitalizmus = nezaměstnanost.Masa nezaměstnaných neznamená řešení hospodářských potíží.Vláda se snaží ji řešit obrovskou byrokracií.V konečném důsledku to znamená,zajišťovat zásobu vojáků pro případnou válku.Mezinárodní vztahy politici vyhrotí natolik,že po čase zákonitě propukne.Z krize se vykroutili v historii už několikrát.Existují totiž určité síly,které dokonce tiše prohlašují,že lidstva je už mnoho a je nutno tvrdě likvidovat.Zatím konkrétní lidé se neukazují,ale kapacity na válku připraveny jsou.A bude po nezaměstnanosti.

JABRAKA

Jardo, zdravím, nepřeháněj a nestraš...

hodnocení

0x

Zde je o nezaměstnanosti zmínka a nejen o ní, rozhodně je to zajímavé čtení, které se určitě některým jedincům bude hrubě nelíbit:

euro.e15.cz/...

tesyk*

O nezaměstnanosti lze napsat a namluvit spoustu řečí. Můžeme to my i experti probírat z prava, z leva, ale tím to končí. Osobně si myslím, že největší překážkou v zaměstnávání lidí je sám stát. Pochybnými a zmatečnými rozhodnutími dělá víc škody, než užitku. Třeba omezením Švarcsystému. Když to budu brát podle mých zkušeností, tak co na tom získal? Měl jsem sedm roků dva zaměstnance jako OSVČ. Celou dobu nebyl žádný problém. Sháněl jsem zakázky, zajišťoval materiál, dílnu, vybavení, odbyt. Oni mi 1x měsíčně dali fakturu, tu jsem proplatil a všichni byli spokojení. Sociálku a zdravotní si platili sami, když chtěli dovolenou, tak si jí, stejně jako já, platili sami. Živil jsem jejich dvě rodiny, celkem 7 lidí. Vzhledem k tomu, že platba probíhala fakturačně, neměli nezdaněných příjmů. Pak ale stát vyhlásil, že takto to nejde a že na tomto systému přichází o peníze. Takže jsme kroužek rozpustili. A výsledek? Jeden odešel do předčasného důchodu a druhý na úřad práce. Nyní obě rodiny žijí z rozpočtu, který platí stát, stejně jako to zdrav asoc. pojištění. Platí to ovšem z daní, které odvádím já a protože i můj příjem se logicky zmenšil, tak i odvod mých daní je menší, čili stát to musí dotovat z jiných zdrojů.

Jistě, namítnete, že jsem je mohl vzít do řádného pracovního stavu. Ale to bych musel zařídit dílnu tak, aby vyhovovala všem bezpečnostním a hygienickým požadavkům, což jsou nemalé náklady. Dále bych si musel najmout mzdovou účetní, protože nemám čas se tohle učit a sledovat změny. Pak je nutno si udělat finanční rezervu, protože když vám zaměstnanec onemocní, tak mu těch 14 dní platíte vy, stejně jako dovolenou. Nehledě na to, že povinné mzdové odvody vám každého zaměstnance prodraží o dalších cca 50%. Těch problémů je ale víc. A nedej Bože, aby se začali shánět po nějakých benefitech, nebo zakládali odborářské buňky.

No a teď mi vysvětlete v čem došlo k přínosu, že se zakázal Švarcsystem?

zabu

Práci kterou odváděli Vaši dva zaměstnanci si na trhu práce rozdělili zaměstnavatelé s lepšími předpoklady zaměstnávat. Pro Vás špatně, pro ně dobře. Pro nás ostatní? -? - *plac*.

zabu, dočetl jste první odstavec od Tesyka do konce? *hej*

zabu

Myslím že ano. Něco na mém tvrzení nesedí?

tesyk*

Číst sice umíte, ale s tím chápáním to bude asi horší, že?

zabu

Tak to vysvětlete nechápajícímu hlupáčkovi. Nebo nemáte co? Mám se snad domýšlet, "co tím autor chtěl říci?"

tesyk*

Pokusím se. Píšete, že "...Práci kterou odváděli Vaši dva zaměstnanci si na trhu práce rozdělili zaměstnavatelé s lepšími předpoklady zaměstnávat..." Takže ty dva zaměstnavatelé, podle vás, jsou tedy pracovní úřad a důchod. Čili, podle vás, jsou to ti správní zaměstnavatelé. Poslyšte, zabu, vy byste měl vstoupit do ČSSD a jít dělat poradce Zemanovi. To by pak půlka národa byla v důchodu a půlka u zaměstavatele -Pracovního úřadu-. Tím byste vyřešil tu nezaměstnanost, že jo. Máte ještě nějakou podobnou moudrost? Pochlubte se, ať se mám čím pobavit u odpolední kávy.

zabu

Vaše odpověď je jen typický důkaz jak zaměňujete to co jsem řekl, za to co si myslíte, že jsem řekl. Myslel jsem si to. Tak znovu:

práce kterou odváděli vaši dva švarczaměstnanci zbyla. Protože ji přestali vykonávat. Jeden důchod, jeden na pracáku. Práce ale zůstala. Tedy zbyla na někoho jiného. Buď na jiné švarczaměstnance, nebo na zaměstnavatele s lepšími předpoklady zaměstnávat než jste byl Vy.

Někde se pletu?

tesyk*

Pletete, protože ty dva má stát na krku pořád a to chybějící zboží se doveze z ciziny. Však to musíte vidět všude kolem...

zabu

No to jste ovšem nenapsal, že jste cosi vyráběl. Já hovořil o službách. Ale i tak. Jestli jste něco vyráběl, co už nevyrábíte, a někdo to dováží odjinud? Tu práci dělají jinde. Levněji. Mě se také levné dovozy nelíbí, ale na rozdíl od Vás vím proč tomu tak je. A vím, že rozčilovat se tu, nemá cenu. Vím, že právě to jsou praktické dopady politiky současné pravicové Nečasovy vlády. A jestli Vás pravocová vláda poškozuje, tak buď nepatříte k pravicové skupině obyvatel, nebo pravicová vláda nedělá pravicovou politiku. Vyberte si.

tesyk*

Pane, tato vláda nemá s pravicovou nic společného...Beztak je to tam i v parlamentu, samej bejvalej komouš.

Když jste zaměstnával dva na živnosťák tak při odpočtu daně je výsledek 0 Živnostník se ziskem 600 000Kč nezaplatí takto ani 1 Kč daně a to u dvou už je 1200 000Kč bez odvodu Kolik pak ale zaplatí z tohoto zisku zeměstnanec?

tesyk*

Příjem každého z nich byl něco přes 200000 ročně, danili paušálem, již si nepamatuji jaké byly sazby, ale na daních něco zaplatili. Rozhodně stát s nimi neměl ty výdaje co nyní...

Ze 600 000 se daněním paušálem nezaplatí ani koruna na dani

tesyk*

Nepamatuji se již přesně jaké byly či nebyly podmínky danění, ono to je již nějaký pátek. Nicméně i kdyby na dani nezaplatili nic, tak soc a zdrav si platili určitě, kdežto jako nezaměstnaní to za ně platí stát + některé další podpory v nezaměstnanosti, na bydlení a bůhví co ještě. Opravdu si myslíte, že pracovat na Švarce je ekonomicky horší, než být na výplatní listině státu. Vždyť si jenom vemte kolik úředníků na těch pracovních úřadech musí být, aby tu armádu stačili obsloužit. A jejich mzdy jdou zase jen z rozpočtu...

doplněno 05.02.13 01:13:

Jirka2

Zdá se, že účetnictví a mzdové politice, na rozdíl ode mě, rozumíte. Mohl bych vás tedy požádat o výpočet, nebo alespoň odhad následujícího příkladu? Můžu si dovolit nabídnout práci zaměstnanci a jsem schopen na něj vyčlenit třeba Kč 20.000,- Kolik si tedy, podle dnešní legislativy a po odpočtu všech mzdových, sociálních, zdravotních a daňových odpočtů vlastně přinese domu?

Děkuji.

Tesyku možná by bylo dobrý tu ,,výhodnost" ŠvarcSystému vysvětlit soudruhovi Přesčasovi a jeho bratrům z rodný partaje!.!.!

doplněno 05.02.13 09:33:

Rodná partaj - která že to je?.?.?

Na tom už tak moc dneska nesejde protože ti, kterejch sme se v roce 89 chtěli zbavit se rozprchli (spíš se ale hlavně zbavili rudý knížečky) do ostatních stran dřív než se OF dokázalo shodnout na nějakým programu. *zed**zed**zed**zed*

tesyk*

Hi... a která je to vlastně ta "rodná" partaj? :D

Domu si zaměstnanec přinese asi 14 000KčMá vše zaplaceno včetně daní a tak ve státní kase peníze přibývají Kdežto z Švarcz systému nikoliv a kolik takových bylo na živnosťák. Jeden z důvodu proč ta kasa je prázdná A proč jeden platit daně musí a druhý ne?Tady je ta daňová politika špatná. Z těch 600 000Kč dělník zaplatí 65 160Kč daně Živnostník by v roce 2012 nezaplatil ani korunu daně . Zaplatí pouze OSSZ 22 032Kč a VZP 20 364 Kč V roce 2013 je to jž trochu změněné.

hodnocení

0x

RE a dotaz na p. "tesyka" ohledně jeho příspěvku ze včerejška v 22:55 h.

Cituji p. tesyka :Pane, tato vláda nemá s pravicovou nic společného...Beztak je to tam i v parlamentu, samej bejvalej komouš.

Dotaz zní, zda by p. "tesyk" byl tak laskav, objasnil a jak chápe : Jaký je rozdíl mezi pravicovou a levicovou vládou (politikou)?Jak tyto pojmy charakterizovat - chápat? miro

tesyk*

Za pravicovou vládu bych považoval tu, která co nejmíň zasahuje do konání občanů, ponechává volnost v jejich jednání, ale dovede tvrdě vyžadovat to minimum které je pro fungování společnosti nezbytné. Její politika by se měla řídit heslem "každému podle jeho zásluh". Levicová vláda si naproti tomu uzurpuje rozhodování a regulování občanů v co nejširším měřítku. To co tady máme teď je paskvil pravicové vlády vytvářený představiteli vychovaných na základech komunismu. Silně mi to připomíná dobu Perestrojky, kdy komunističtí vůdci ze dne na den začali budovat kapitalismus, aby se hospodářství nezhroutilo.

Tesyku, to je to nejlepší popis, jaký jsem kdy četla nebo slyšela. *palec*

Dobrý večer.
Podle nně, když někdo přejde z jednoho tábora (pravicového) do druhého (levicového) nelze podle mně hovořit o tom, že změnil levicovou stranu na pravicovou a naopak. Je to jen převlečení kabátu dotyčného jedince. Pravice vždy zůstane pravicí a levice levicí. Ústava postavená na pravicových hodnotách a vládnoucí vláda musí prosazovat a vládnout v duchu této Ústavy. Pravicová vláda (je to dáno Ústavou) je stále pravicovou i když ji budou uskutečňovat bývalí levičáci. miro
Já jsem se dočetl následující charakteristiky pravicové a levicové politiky. Doporučuji porovnat a pokusit se ztotožnit s myšlenkami (charakteristikou)i, které jsou vám sympatičtější.
Pravicová politika Různé pravicové směry vyznávají odlišné myšlenky, spektrum se pohybuje od principů jakými jsou svoboda, individualismus, tradice, až po principy jako autorita, řád, hierarchie, povinnost, reakce a nacionalismus.

Levicová politika. Vyznačuje se sympatiemi pro takové principy, jakými jsou svoboda, rovnost, bratrství, pokrok, reforma a internacionalismus.

Pravicová politika Pravice odmítá rovnostářství, nerovnost mezi lidmi vnímá jako neodstranitelnou či odstranitelnou za cenu omezení svobody, ale vnímá nerovnost někdy také jako užitečnou, jelikož má podporovat neutuchající boj za zlepšení společnosti. Pravice (na rozdíl od levice) klade důraz více na individualismus než na kolektivismus.

Levicová politika. Akcentuje rovnostářství, prosazuje politickou rovnost, sociální rovnost, v různé míře i ekonomickou rovnost a prosazuje také rovnost příležitostí prostřednictvím ochrany sociálně slabších vrstev. Dále upřednostňuje státní, družstevní nebo jinou společnou formu vlastnictví výrobních prostředků před vlastnictvím soukromým. Je pro náboženskou rovnost, případně se staví proti náboženství.

Pravicová politika Prosazuje zaručenou ochranu soukromého vlastnictví a svobodu podnikání, to považuje za podmínky nezbytné k životu a prosperitě společnosti. Její liberální odnože převážně odmítají výrazné zásahy státu do fungování ekonomiky, podle principů neviditelné ruky trhu. Pro neliberální to nehraje velkou roli. Za pravicové se považují konzervativní, ekonomicky liberální a monarchistické politické strany a uskupení.

Levicová politika. Hájí práva a zájmy nižších a středních vrstev společnosti, zvlášť zájmy zaměstnanců proti vlastníkům výrobních prostředků. Vyžaduje, aby se tyto vrstvy účastnily na uskutečňování politiky (prostřednictvím odborových organizací či samosprávy pracujících).Přiklání se spíše ke kolektivním formám podnikání, staví se za vyšší míru zásahů státu do ekonomiky. Snaží se zavést rozsáhlé sociální zabezpečení, které vede k vysokému zdanění příjmů. Prosazuje decentralizaci moci, klade spíše důraz na kolektivismus než na individualismus. Za levicové se považují sociálně-demokratické, socialistické, eurokomunistické, radikální a mnohé liberální politické strany, většinou i strany zelených

Pravicová politika Za krajní pravici se považují politické strany a uskupení (neo)fašistické a (neo)nacistické. Toto pojetí například kritizoval myslitel Rakouské školyFriedrich August von Hayek, který tvrdil, že nacismus a fašismus pro svůj kolektivismus, komunitarismus a intervencionismus nemohou být řazeny na pravici, která se projevuje opačnými idejemi, ale právě na levici, jako radikální vyústění socialismu.

Levicová politika. Za krajní levici se označují komunistické strany, především nereformované a anarchistické organizace. Výjimečně se k levici řadí i nacionalistické subjekty, většinou se separatistickým programem.

Pravicová politikaKapitalismus je ekonomický systém, v němž jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví a provozovány za účelem dosažení zisku. Ekonomické parametry (např. ceny) jsou určovány prostřednictvím volného trhu (nabídkou a poptávkou), a to i ceny práce, nikoli řízeny pouze zásahy státu (jako v Kapitalismus je ekonomický systém, v němž jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví a provozovány za účelem dosažení zisku. Ekonomické parametry (např. ceny) jsou určovány prostřednictvím volného trhu (nabídkou a poptávkou), a to i ceny práce, nikoli řízeny pouze zásahy státu (jako v řízených či plánovaných ekonomikách).

Levicová politika. Socialismus v širším smyslu jde zaprvé o ekonomický systém charakterizovaný společným vlastnictvím výrobních prostředků, kolektivismem a plánovaným hospodářstvím. V ekonomickém smyslu je protiváhou kapitalismu. Za druhé jde o politickou ideologii, kdy je tradičně spolu s liberalismem a konservatismem považován za jednu ze tří nejvýznamnějších ideologií

lidus*
hodnocení

0x

Původně jsem se nechtěla zapojit ale hledám práci manželovi 55 let, 2 Vš a dceři Vš, 31 let po rodičovské dovolené. Tisíc nabídek na realitního makléře, zástupce energetické společnosti a jinak nic Kde dřív bylo 6 A4 nabídek je z bídou jedna jediná strana. Ano něco by se našlo za 50kč na hodinu ale tolik ty peníze zase nepotřebujeme. Celé je to špatně nastavené jako téměř vše v tomto státě.

Prace (ktera tvori hodnoty) je dost

Otazka je, zda jsou lide, kteri tu praci zvladnou...

pacourek*

Opavdu si myslite že když 18.uchozečů na 1 volné místo je práce dost

Pokud je onim mistem nekvalifikovana profese, tak pak je samozrejme jiste, ze bude vice uchazecu nez volnych pozic.

S rostouci kvalifikaci se ale tento pomer vyrovnava a dokonce i prevraci na opacnou stranu.

-

Ja sem v mem prispevku reagoval na Marenku, ktera zminila, ze jak manzel tak dcera maji vystudovane VS. Z toho lze usuzovat zajem o kvalifikovanou cinnost. Nyni ale zalezi jaka je ona kvalifikace, kterou jsou schopni nabidnout.

To jsem opet zminil v mem prispevku, kdy sem psal, ze je otazka, zda jsou lide (dostatek lidi), kteri dokazou urcitou cinnost vykonavat. Viz napr. link, ktery jsem vlozil do slova DOST.

V tom linku je nahodny vyber profesi, kdy si odhadnu tvrdit, ze na danou pozici bude 1 opavdu vhodny kandidat z prumerne 5-10 uchazecu. To neni nedostatek prace, ale nedostatek lidi, kteri jsou schopni praci vykonavat.

doplněno 05.02.13 16:12:

Pardon. Ne Marenku, ale Lidus samozrejme.

lidus*

axus předpokládám, že manžel po 30 letech u jedné instituce kdy nebyl pouze řadovým zaměstnancem cosi umí, dcera po 5 letech praxe v sociální oblasti rovněž. Při svém pátrání jsem ovšem dospěla k názoru, že naopak řemeslník práci najde ale člověk co umí sice dobře ale umí jen to svoje nemá celkem šanci pokud zrovna nemá dobrou známost na patřičném místě. Víte můj muž je blázen co ještě nepřišel na to, že sice s poctivostí nejdál dojdeš ale není nutné dojít až tak daleko. Když on si pořád ještě myslí, že zákon platí pro všechny stejně, korupce je špatná, krást a podvádět se nesmí. Holt my nezbohatneme.

Nevim proc, ale nejde mi odpovidat. Ze by se nekomu nelibil muj nazor...?

Nastesti sem si to pred odeslanim zkopiroval. Tak jeste jeden pokus.

Druhej pokus taky nic, tak na posled a pak na to...

-

Tak urcite cosi umi, otazka je, zda umi to, o co je na trhu prace zajem.

A prominte, ale socialni oblast rozhodne neni misto, kde se tvori hodnoty, tudiz tam ani nejsou penize a tudiz tam ani neni dostatek prace a tedy i pracovnich pozic.

Sikovny remeslnik se samozrejme slusne uzivi, o tom nemuze byt sporu. Ten ale prave neni ten, kterych stoji ve fronte 18 na jednu pracovni pozici, jak bylo reagovano vyse, ale je to prave ten kvalifikovany, ktery ma trhu co nabidnout.

zabu

Axus: Ten odkaz výše je sice hezký, projel jsem sice jen dvě první stránky ale asi 80% jsou nabídky od personálních agentur. Takže žádné zaměstnání, jen zařazení do katalogu. To zaprvé. A za druhé, dělat konstruktéra, je zatraceně těžké a náročné povolání. To neumí každý. Na to musí být "buňky". Nestačí mít VŠ ani praxi.

A povídačky o nedostatku řemeslníků? Vidím to kolem sebe. Letos začínají mít velké problémy ti horší, a ti lepší musejí slevit na ceně. Jinak jim kšeft nikdo nedá. Doby kdy dělali za 250-300 na hodinu jsou pryč. Zrovna včera jsem tu mluvil s jedním kamarádem, tvrdil, že mu zákazník na rovinu řekl, že jestli nesežene někoho za levno, že si to radši udělá sám. Lidi nemají peníze, a tak šetří kde se dá.

axus, tu Mařenku máme v hlavě a pod kůží hodně všichni, že?*srdce*

lidus*

axus představte si, že dnes ráno jsem našla volné místo v sociální poradně pro Romy, dcera tam hned volala k jejímu údivu měla hned přijít, jelikož tam zatím žádná soc. pracovnice nevydržela, ta poslední ani zkušební dobu, nastupuje okamžitě na brigádu a jakmile jí zkončí rodičovská může nastoupit. Plat? No přece podle zákona o sociálních službách ovšem pozor zde je 5000 nezdaněný měsíční příplatek a ještě i peníze z fondu EU. No a jelikož jak řekl manžel, dcera střelecký průkaz a zbraň vlastní nemůže to být až tak velký problém. Nešla bych tam ani za zlatý prase ale chce to zkusit když nic jiného není.

ladaadal*

To jí sice přejeme, ale není co závidět. Není náhoda, že tam ještě žádná nevydržela, ale většinou je to o tom, že když si to nezkusí, tak by další rok zoufala, že to měla vzít.

Tak to samozrejme nezbyva, nez Vasi dceri poprat at vydrzi a at se ji prace v sociální poradně pro Romy (at uz to znamena cokoliv) libi.

pt®
hodnocení

0x

Opravdu mi to někdy přijde, že už mají někteří rádcové mozek v barvě spartakiádních trenýrek a nedokáží myslet jinak...:(

Co to znamená mozek v barvě spartkiadnich trenyrek? :) :) :)

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]