Nejste přihlášen/a.
- jak tak jezdím občas přírodou, mezi poli a loukami - jsou balíky "slámy" poseté po lukách sláma, nebo i seno? - a jak se to dá rozeznat? - pokud se ptám jako "blb" - tak pardon - ale jsem beznadějný měšťák a v mládí mělo i to "seno" jinou podobu ! Děkuju za odpovědi a pochopení. Marcela.
- děkuju za odpovědi (to bylo doma radosti, když jsem je tlumočila ... ) - teď ještě, abych poznala, co je pole a co louka. ! Ale - to už samozřejmě "blbnu" - a pokud se týká barvy, připadá mi právě všechno stejně žluté ! - asi bych musela vytáhnout "zadek" z auta a jít se kouknout blíž.
Ale - já jsem vždy "vyvezena" pod nějaký kopec a přinucena šplhat nahoru, takže na nějakou prohlídku polí mi pak už nezbývají síly. Ještě jednou děkuju a zdravím. Hezký den.
doplněno 22.08.15 15:31:seno -
no ale zase - dokud se nepřesvědčím, neuvidím ...
Dnes se balíkuje sláma,buď do kulatých balíků,nebo hranolů,je určena k podestýlce zvířat.Skončí v hromadách hnoje,není příliš závislá z namoknutí,proto se nechává na poli po sklizni.Seno se někdy také nechává na louce,ale púrotože se nesmí nechat moc namoknout,balíkuje se s obalem.Pak je vidíme v bílé PE folii zabalené na okraji lesa.
JB
To je sice pravda, o tom nikdo nepochybuje, ale tazatelce jde spíš o to, jak to rozeznáte v balíku z jedoucího auta? (Teda netuším, na co to potřebuje vědět
)
Jak to rozezna? Prece podle toho, jestli je ten balik na posekane louce (seno) nebo na zoranem poli (slama) ![]()
isteron -
takže tyto slisované balíky, které zdálky vypadají jako stádo oveček - jsou jenom sláma?

Není sice otázka na mne, ale máte pravdu, jde o slámu. Na poli vidíte žluté strniště od obilí. Pokud by to bylo seno, tak travička po seči na louce začne znovu růst a zem by byla alespoň částečně zelená.
doplněno 23.08.15 12:02:Ano, seno se balí do stejných kulatých balíků. Dříve bylo možno vidět ještě velké i malé hranaté balíky. Pak na louce můžete vidět i kulaté balíky sena zabalené do igelitu. To je pak senáž (siláž). Do těchto balíků sena se při lisování vstřikuje nějaká chemikálie, která podporuje kvašení a je to výborné krmivo pro dobytek, koně.
doplněno 23.08.15 12:06:* Není zač, člověk se učí celý život !
uska -
děkuju za odpověď - ale ještě bych se zeptala - balí se dnes stejným způsobem i seno? Asi jsem otázku měla hned položit takto (no ale ten Alzheimer ! ... )
doplněno 23.08.15 12:05:uska - moc děkuju !
0x
Ahoj. Docela zajímavý vydea. Když jsme se o tomhle balíkování kdysi (rok 1975-78) učili, byla řeč i o těch velkých. Tenkrát se psalo v učebnicích o váze těch velkých balíků. Měly vážit 600-800 Kg. Jen jsem v praxi tyhle stroje nikdy neviděl a z Agrokomplexu, výstavy v Nitře si je vůbec nepamatuju. A ze Země živitelky v Budějicíćh moc taky ne. Těch malých lisů bylo hafo a měl jsem tu čest s asi třemi typy. Jeden byl i z NDR. Ty svitky dělá například svinovač Heston. Někdo tu psal, že se tím připravuje i krmení. Je to pravda. Při svinování se do toho balíku přistříkává nějaká tekutina a výsledek je potom na bázi senáže. Ta má víc sušiny. Zemědělci je nechávají na krajích pozemků a pak si pro ně dojíždí a po pár kusech je vozí ke zkrmení. Siláž ty sušiny má méně, je dělaná z řezané kukuřice. A skladuje se to v silážních žlabech. Velké betonové díry v zemi. Koncem let 60tých, do asi roku 1972 jsem na prázdninách u babičky v Českým ráji a pomáhal ženským s nakládáním balíků na platoňák a pak skládat v soukromých statkářských stodolách. Někdy se ty malé balíky dopravovaly rovnou na, za lisem připojený platoňák, na kterém je rovnal jeden chlap.Tenkrát se stohy z balíků moc nedělaly. Ty se spíš foukaly fukary na plochy nedaleko od kravínů. Občas i hořely. Jako například ten v Libuni u rybníka. Sklady se slámou, se samy většinou nevznítily. Sláma se ukládala zralá a vyschlá. Problém vznikal, když se do toho balíku zalisovala i poselaná zelená tráva. Na to vznícení bylo nejvíce háklivé málo usušené seno. To, co v sobě mělo ještě moc biologické vody. Meteorologická voda tolik nevadila. Tak asi.
doplněno 24.08.15 23:24:Dusgere, když je senáž dobře udělaná, je zakrytá, aby se neokysličovala, tak se dá i jíst. Je to trochu podobné nakyslému zelí. Když to smrdí, je to špatně skladované, rozhrabané a pak to i smrdí. Když se to dělá dobře, tak se to ze žlabu vybírá Vybíračem. Je to taková traktorová fréza. Vepředu se to nakládá na pás a za traktorem to padá na krmný přívěs. Dnes se to dělá do těch balíků. Ty když se dneska převáží, tak už asi nesmrdí.
0x
No teda Marcelko, zrovna ty takový ochranář přírody a nepoznáš seno od slámy? Pětiletá vnučka ví, že sláma je ze pšenice, ječmene, žita, ovsa a seno je suchá tráva. Vidím to tak, že příští rok jedeš k nám na chalupu a vše se doučíš![]()
¨Jednou jsem se ptala tchána agronoma, jak poznám mladou pšenici od jiné obilniny, fakt mladou, bez klasů a dozvěděla jsem se, jaký byl v jednom roce v Praze Slet Sokolů ale o tom obilí zhola nic. Tak stále nevím jak poznám co to mladé obilí je pokud ho nevytáhnu ze země i s tím osivem. Pozná to někdo a jak?
- Liduško - víte, kolik já toho o přírodě nevím? ! - ale možná proto ji mám ráda ...
doplněno 25.08.15 21:31:buss -
seno a slámu in natura samozřejmě poznám, ale nerozeznávám od sebe ty kulaté balíky a nota bene ještě z dálky, resp. z jedoucího auta. Jestli jsou na poli, či na louce, jsem si namouduši nevšimla.
doplněno 25.08.15 23:58:buss-
- to mě nenapadlo !
0x
Teda culdobuldo, nepoznat slámu a seno... Ale je fakt že dnes lidi a hlavně děcka nevííí, neznají co je co. Kolik umí jich z vesnice si udělat píšťalku? I já dnes už tápu, co jsem jako děcko znal, co čichám a nevím.
Zrovna tak rostliny, tak jsem si půjčil knihu o rostlinách, stromech, a čumím co v mém okolí roste.
Můj pohled, slámu balíkují většinou do folie (aspoň tady), když trávu, tak do síťoviny. Ale, na co jsou dnes louky?JVidím, že tady udělali z trávy horu á je kolem louky nevidím. Asi to není rentabilní. Vidím jak sklízí, tak se ptám co je, prvý na pivo, nic k jídlu a s kombajnem Slováci. Kolem pole pás pro myslivce, není nad dotace! A bude hůř se znalostmi. Děcka znají kulové, kde je doba, kdy se učili co je v přírodě, morzeovku, přežívání, táíboření, chodili v ní a j.?
Chraň bůh jednou přijít kolaps elektřiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.