Nejste přihlášen/a.
Když jsem ráno pustila rádio, hlas zrovna říkal: Je 21.srpna. Najednou mě zalila panika a strach. Vůbec jsem se chviličku nemohla pohnout a nadechnout. Šíleně živě se mi vrátilo to ráno před 47mi lety! Vůbec nemohu uvěřit, že toto trauma přežívá tak dlouho a tak živě. Po mnoho let jsem to sice přežívala a vzpomínala, ale dnes nějak mimořádně hluboce. Zase jsem z dáli uslyšela hluk tanků a sirény a zvony. A znovu jsem ucítila strach Co teď bude? Válka? Pamětníci, jak to máe vy? Mladí, rozumíte svým rodičům a prarodičům o čem to vlastně mluví, když vzpomínají tento den?
- já bych to zase tak nedramatizovala - nás se to tak hluboce dotklo proto, že nám "típli" to Pražské jaro 1968, které v národu vyvolalo euforii.
Kdyby 21. srpen přišel někdy dříve - třeba v době rozvinuté studené války v 50 letech, tak bychom se zase tak moc nedivili. A v současné době se takových "srpnů" děje po celém světě tolik, a horších, že se nám při zpětném pohledu zase nic tak hrůzného nestalo - ovečky si mohly žít spokojeně dál, nikdo je nezabíjel a prchat nikam nemusely. Bůhví, co nás čeká teď !
No tak je pravda, že podobných svinstev je mnoho a různě vygradovaných – v Gruzii, na Ukrajině, na Krymu, někdo by přidal i Vietnam, i když to není současná záležitost (a někdo by vůbec nesouhlasil, já nebudu hodnotit) a další a další. Ale o to to nebylo menší svinstvo.
při zpětném pohledu zase nic tak hrůzného nestalo - ovečky si mohly žít spokojeně dál, nikdo je nezabíjel a prchat nikam nemusely.
Větší kravinu jsem nečetla. Možná ve vaší rodině se žilo spokojeně dál, ale nás se to dotklo velmi a o prchání ani nemluvím.
uska -
- pokud lidé prchali - tak si alespoň polepšili, tak jaká tragedie? - dnes můžou dělat "machry"- my, co jsme tady zůstali - tak nějak pořád "rejeme držkou v zemi", že?
doplněno 21.08.15 18:07:kartaginec -
pravidlo Z2? FAKT? (- Z2 - psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick. Zdroj: poradte.cz/...)
- řekla bych, že ani dnes (nebo zvláště dnes? ) - není záhodno mít nedejbože poněkud, řekněme realističtější pohled na některé události, který se zrovna nehodí do současného politického klišé.
Fakt. Ale ne a neporuším ho, stále opakuji "bez komentáře". A už nebudu opakovat ani to. doplňte si ho pro příště sama.
kartaginec a uska -
tak dobře, omlouvám se - až do r. 89 jsme žili v utrpení ! ...
doplněno 21.08.15 19:26:a oči mi otevřela hladovka pana Schwarzenberga !
doplněno 21.08.15 19:48:Aby nedošlo k nedorozumění – ten palec patří k příspěvku od @uska. K @culdabulda mohu je opakovat "bez komentáře" (pravidlo Z1)
doplněno 21.08.15 16:48:Oprava: pravidlo Z2.
Co nás čeká teď? Dne 27. srpna 2015 bude planeta MARS nejblíže ZEMI za posledních 5000 let ! Bude se jevit velká jako MĚSÍC v úplňku. Dívejte se po 22. hodině na východní obzor. Tato planeta vždy v minulosti věštila válku - tak uvidíme :o))
Jaký je orzdíl mezi událostmi r. 1968 a událostmi arabského jara a dalších válečných a okupačních tažení? Myslím, že ten osmašedesátý je k smíchu ve srovnání s dnešní americkou hegemonií.
Máte sice pravdu že američani mají základny od japonska po itálii , ale ti na to jdou jemněji . Rusáci na to šli silou a to se vtiskne lidem do paměti . V iráku a afganistánu jsou cizí vojáci taky považovány za okupanty a proto mají domácí partizáni takovou podporu mezi místními. Propaganda je mocná věc.
Paní kolegyně, babkozov,
Pamětníci, jak to máte vy?
Cítím to tejně jako vy, navíc se snažím synům vždy připomínat to utrpení a zlobu..
milancukrar -
- nemohu nereagovat - bylo to blbé - to ano - ale utrpení si přece jenom představuju trošku jinak ... (leda by Vám osobně někoho tenkrát zabili )
- ale dnes přece je ! demokracie a svoboda, Mašínové jsou vyznamenáváni, disidenti, pravdoláskaři, osvícenci, umělci, podnikatelé atd.. přece už 25 let vládnou - a to už je celá generace - tak proč je tolik lidí stále nespokojených? - a proč jsme stále ještě nedohnali ten "západ", jak nám v r. 90 sliboval pan Klaus !
A neříkejte prosím, že za to ještě dnes (v době takových kauz, jako je např. tunel Blanka ) můžou komunisti, nebo okupace r. 1968 ! - tomu snad nemůžete věřit ani Vy !
doplněno 21.08.15 15:02:kartaginec -
nezlobte se, ale popudilo mne slovo "utrpení" - které použil pan "cukrar" - ve světle současného dění a ostatně i s přihlédnutím k událostem obou světových válek se mi zdálo jeho použití jako výsměch !
Napsala jsem tuhle otázku proto, protože mně překvapila moje reakce. Jak najednou se mi to vrátilo. Úplně strašně. Měla jsem tříměsíční miminko, muže na exkursi s VŠB v Coventry. Maminka šílela, že ví, jak vypadá hlad a válka, taťka byl strašně bezradný. Mi v podstatě v téhle otázce nešlo o to, co následovalo. Mi šlo jen o ten deden den. O ten den, který se mi v hlavě, v paměti, takto živě vrátil.
- babkazov -
- rozumím, co chcete říct - já jsem v té době byla s naším ročníkem na výměnném zájezdu v Rusku (Oděsa, Krym) - a tam jsme to prožívali poněkud jinak. A v následujících letech jsem dokončovala školu, hledala si zaměstnání - a protože jsem nebyla politicky zaměřená, tak jsem měla jiné starosti (navíc mi nikdo neubližoval).
Ale doteď si živě pamatuju, jak na mne zapůsobily zprávy o propuknutí války v Perském zálivu někdy v r.1980 ! - to jsem si říkala - tak 3.světová už je tady !
Byl jsem v tu dobu na vojně. Rusové přijeli před brány, zablokovali výjezdy, rozkazem znemožnili se jakkoliv ozbrojit a bylo po ptákách. Nadšení bylo se bránit, ale zaplať bůh, že k tomu nedošlo. Zametli by s námi jedna dva. Mám schované dopisy, které jsem psal rodičům a v mnohém zmiňoval i to nejhorší, že se domů k Vám již nemusím vrátit. Jinak si vždy, jako dnes na tyto okamžiky vzpomenu, ale nijak se vzrušením neprožívám.
doplněno 21.08.15 15:28:Ještě si vzpomenu, jak se naši papaláši ožrali jak prasata a den co den. No to by bylo velení.
Byla jsem v té době v tehdejší NDR. Ještě s jednou kamarádkou, dopisovaly jsme si se dvěma sestrami a jely jsme si tam procvičovat němčinu. O dění u nás jsme se dozvěděly od otce rodiny. Byl to poměrně vysoce postavený policista a jeho sdělení bylo, že je to ohromné, že konečně bude v naší zemi pořádek. Byla jsem teprve hloupé děcko, ale bezpečně jsem věděla, že ohromné to tedy rozhodně není. Vzpomínám, že jsem reagovala velmi rozčileně a v tu chvíli mluvila německy velmi dobře a hlavně rychle. Druhý nebo třetí den nás vybavili jídlem a posadili do vlaku. Při přestupování a obřas i ve vlaku nás v Německu kontrolovali policisté. Aby se dvě holky 15 a 16 let neztratily a nic se jim nestalo. S německou důsledností nás předali i českým kolegům. Přes západní a jižní Čechy pak další téměř celý den ve vlaku. Teprve v českých vlacích jsem si začala uvědomovat plnou hrůzu.
Po mnoha letech se mi mělo v druhé polovině srpna narodit první dítě. Vzpomínám, že jsem si moc přála, aby den porodu nevyšel právě na 21. srpna. Nechtěla jsm mít toto datum spojené s bolestí a radostí zároveň. To se povedlo. Má dobré datum narození .
Bimbam, moc děkuji za povídání. Ani se věřit nechce, že je to tak dávno.
Tifany, nemyslím si, že to bylo gumováním. A když, pak to nemělo potřebný účinek. Příjde mi to, jako když se moje generace dívá na třeba na Napoleona. Je to jen a pouze kousek dějin. Kdo nezažil, neví, co to bylo, zvláště pak, když může srovnávat nesrovnatelné, s nějakým bolestivě vyhubeným a rozmláceným státem. To nás taky nijak zvlášť nečílí. Bojují, ale někde daleko. Jen se bojíme, aby to nepřišlo k nám. Neříkám, že je to dobré nebo špatné, jen konstatuji.
Ten den je vlastně nesdělitelný. A pro dnešní generaci, kdyby nebyl, tak by se stejně nestalo nic. I tak by přišel 21srpen 2015. Zase jen konstatuji, nehodnotím.
Dobře si to ráno pamatuji, kolem půl páté jsme už věděli, že jsou tady, stáli jsme v koupelně u okna otevřeného k městu a slyšeli jsme něco, co znělo jako výstřely. Rodiče byli stísnění a bezradní, stejně jako my a jako nikdy předtím. Nikdy na to nezapomenu, ani na následující dny, ale celé roky potom jsem vždy vnímala zážitek jara 68 jako důkaz toho, že jednou zde demokratické poměry budou. Zadupávání vzpomínky na 68 ihned od počátku nové doby se nejdříve zdálo absurdní, ale později se vlastně jen potvrdilo, že to bylo vše v logice vývoje, se kterým zápasíme stále znova. Jinak si myslím, že naprosté většině mladých r. 68 neříká nic, jak taky, když veškeré vzpomínky byly desetiletí systematicky gumovány v hlavách všech generací.
Jen se nepoto, v noci jsme to sledovali na radaru jak přílétali z Polska. Prostě se to tak stalo, žádné emoce, co s tím?
Od prezidenta.po ...dělali coo pro obranu republiky? Kulové.
Nechápu nějaké trauma běžného občana. ...
Pak jsem naladil na pokyn velitele útvaru R 118 na ...a on nabádal občany aby neposkytovali okupantům pomoc. Nikdy jsem se s tím nechválil a on skončil jako vedoucí samoobsluhy.
Prarodiče už snad nežijí. Že by někdo na to vzpomínal furt v rodinách? Mají dnes přece jiné starosti, než Rusy, tedy 1 . A A co ti, co s Rusmi kšeftovali, TV, benzín ...? Ach tento národ...
Popište, kde jste žila, jak to probíhalo u vás...
Mimochodem, co se vám stalo, jak se vás to dotklo osobně?
Spousta lidí se přizpůsobilo a využilo situace.
Kdo se proti vstupu spojeneckých armád postavil?
Můj děda má názor, Dubček a spol. slibotechny, šílenci bez řádné odpovědnosti k národu. Československo bylo součást Varšavské Smlouvy, tudíž pokud jsme v této smlouvě není šance na změny. Vemte příklad, jsme součástí mírumilovného NATA a nýní by několik dobrodruhů chtělo v Česku / jaký to krásný název / založit komunismus, neb něco podobného, jakpak by to asi dopadlo, strejdové v Bruselu a mírumilovné NATO by těžko jenom přihlíželo.
No řekl bych slibotechna, to je když někdo sliby neplní. Jak ale soudit, když mu to někdo překazí. Ovšem to slovo mírumilovného, to mne fakt rozesmálo.
Já to slovo v uvedené souvislosti chápu jako nadsázku. Diskutér, viz výše, by tam zřejmě rád četl "takzvaně mírumilovný". Bylo by to chápáno jednoznačněji tak, jak asi má pisatel na mysli. Já jsem se nerozesmál. Pravdě byť vyřknutou i nadsázkou se nesměji. -miro
Vzpomínám si, jak mi o tom jednou vyprávěla babička, mamce byl zrovna přesně měsíc, takže byla miminko, když babička zjistila, že na naše území vjely ozbrojené síly Varšavské smlouvy, tak sedla na motorku (nebo na kolo, ale motorka je akčnější :D) a rychle jela do Potravin koupit, co nejvíc jídla, jenže bydleli na malý vesnici (bydlíme tady doteď) a v obchodě skoro nic nebylo, takže si dovedu, jak člověku asi mohlo být, když věděl, že ho obsadil někdo, kdo se tvářil jako přítel a zároveň měl strach, že neuživí tři děti z nedostatku jídla...
Od roku 1967 to byla bitva mezi křídlem komoušů Bilakovců a Dubčekovců, Dubček zvítězil poněvadž měl politické vzdělání pod Kremlem. Je pravda, že národ byl povětšině semknutý a ekonomika byla na slušné úrovni. To naopak po vycinkaném sametu došlo ke ztrátě kontroly nad ekonomikou a suverenitou, obrovský státní dluh, půl mil. nezaměstnaných, bourání všeho co solidně fungovalo po komouších. Ale nezoufejme jsme přesto In, v chlastu 4 na světě, drogy 6 místo, kouřeníčko deváté, hazard 12. Máme rovněž vynikající úspěchy při budování huma-kapitalismu, rumová aférka, orličtí mordýři, Sobolovi škrtiči, Havl-Brodský Zelenka, lihový míchači, milosrdná Maryška z Rumburku. Rovněž pýchá na vyrobených Krejčířů, Kožených, Bakalovců, vynikajících učedníků v politice, padákový nákupčí Koloušek, Paňďurová Vlastička, Sášinek a jeho Pro promo, Kocourek a kočička co odkláněl milionky a.t.d. Proti tomu je jakási Kajinkáda a Kramniáda slaboučký odvárek. Hlavně že máme nejvíce supermarketů a tam kvalitní míchaný šnaps, nakoupit plné vozíky, doma hodovat a u idiot-boxů nadávat.
bambula -
- kéž bych uměla tak věcně a bez emocí argumentovat jako Vy ! - pak by se na mne "kartaginec" a spol. asi neodvážili vytáhnout pravidlo č. Z2 - leda by přece jenom tato generace neměla ve věci "sametu" tak čisté svědomí, že by se musela při jeho obhajobě uchylovat k urážkám ... !?
Nedá se nic dělat, musím zareagovat. Za prvé, nejsem "a spol", jsem, kdo jsem. Za druhé, kdy jsem na Výs vytáhl pravidlo Z2? Velmi jsem si dával pozor, abych ho nepoužil, a ani ho použít nehodlám, a už vůbec bych ho nepoužil vůči vám; přeberte si to, jak chcete. A má reakce se netýkala "sametu", to je složitá záležitos, ale diskutovat o ní tady nehodlám z toho jednoduchého důvodu, že to nemá cenu. Diskutující více méně mají svůj hotový názor a pokud se s ním shodnu, nemusém jae přesvědčovat, zatím co neshodnu-li se, nemohu je přesvědčovat, nicméně souhlasím s vámi, že to není černobílé, zdaleka ne. Proč jsem se ozvel" Vstupní příspěvěk se týkal osmaěedesádého a tahat sem současnost je prostě mimo mísu. (A chcete-l to vědět,i, to Z2 se mi dere na jazyk právě ve vztahu k těm událostem,)
Klera, přéééésně! Včera jsme si se známými povídali a padla věta: Nedospěli, nedozráli, jsme k demokracii, ke svobodě. Jsme v podstatě jako Rusové, kteří potřebují stále pevnou ruku a pěst. Když nad námi není, ihned jtoho využijí ti, kdo jen trošku mohou a ve jménu demokracie dělají to, co se nám tak strašně nelíbí. Pletou si demokracii s povolením krást atd. atd. adt.
klera
- mě nevyhovuje černobílé a jednostranné a zfanatizované hodnocení jakékoliv skutečnosti, nejen politické situace !
Myslím, že se tento svůj postoj snažím zastávat ve všech svých příspěvcích - jakoby někde na světě vůbec existovala nějaká absolutní pravda - a zvláště v politice není větší blbost, nežli věřit čemukoli, co tvrdí média, potažmo vládnoucí třída, která je právě momentálně u moci. Zajímalo by mne, jestli by se chudák Palach upálil i dnes !
- kartaginec -
omlouvám se za použití .. a spol .. - tak trochu jsem si Vás spojila s "uskou" a "milancukrar" ale nemohu si pomoct - i současné hodnocení okupace 1968 mi přijde černobílé, protože jak vidíte - názor, že se obyčejným občanům zase nic tak strašného nestalo se nesetkává ze strany odpůrců zrovna s pochopením, ačkoliv je to v zásadě pravda. O černobílém vidění skutečnosti svědčí i neadekvátní použití slova "utrpení" pro roky 1968-89 !
Zcela v souladu se zákonem akce-reakce se pak nabízí kritika i současné "posametové" společnosti, protože si v mnohém ohledu nemá s roky po r.68 co vyčítat.
prostě mne popouzí nevěcné a tendenční hodnocení jakékoliv skutečnosti a zvláště politiky, protože právě ta je nejvíce zneužitelná při oblbování davu tak, aby si (jakákoliv) vládnoucí třída prosadila zájmy jenom své a nikoliv lidí. Já např. nevím - jaké bylo v r. 68 - skutečné pozadí událostí, ačkoliv jsem té době žila, vím jenom to, co říkají politici a média dnes a tenkrát - ale s naprostou jistotou mohu říct, že mně a lidem v mém okolí se nic zlého nestalo a žili jsme normálně ! Normálně jsme se bavili, radovali, chodili do divadla, kina, ke kadeřníkovi, do knihoven, měli jsme i kvalitní potraviny, třeba i maso každý den, vychovávali děti, atd.. ..
A pokud někteří, jako třeba "mašínové", "havlové" , disidenti, umělci, atd . žili v utrpení - tak je mi jich líto, ale neměli by mluvit za ostatní ! Mohli se přizpůsobit, jako Karel Gott, nebo mohli prchnout jako Matuška, Kryl, atd. Zajímavé, že právě Kryl byl z posametového vývoje společnosti zklamán, ačkoliv byl chápán jako jakýsi "trubadúr" touhy po svobodě - není v tom "něco shnilého?" .
Snad jsem svůj postoj trochu vysvětlila - a myslím, že nemluvím zase tak nesmyslně, nebo urážlivě, že by bylo třeba používat odpovědi ve smyslu pravidla č. Z2. Tak se mějte hezky.
Ne, ne, mluvíte srozumitelně, ale SVOU pravdu a úplně mimo mísu. Všimla jste si vůbec jaký je název této otázky. Tazatelce jde o jeden, jedinný den 21. srpna a vy tu pořád plácáte o něčem jiném. Založte si své vlákno. Culdo, nic ve zlém, ale číst se po vás pořád to samé u jakékoliv otázky nedá. Však mě také nikdo nenutí, polepším se.
Ten jeden jediný den bylo vyvrcholení mnoha jiných souvislostí. To ovšem tupá hlava nepochopí. Zvláště, když odpovědi nejsou k jejímu obrazu vidění světa.
uska -
nezlobte se, ale myslím, že jsem ve svém prvním příspěvku odpověděla správně a k věci, tak jak to cítím. To Vy jste mne napadla poněkud "mimo mísu" svou útočnou odpovědí. Jak si tedy myslíte, že by měla znít správná odpověď na vloženou otázku? - co jste tedy dělala Vy? Ale máte - pravdu, nemá to žádný smysl.
---------------------------------------
- já bych to zase tak nedramatizovala - nás se to tak hluboce dotklo proto, že nám "típli" to Pražské jaro 1968, které v národu vyvolalo euforii.
Kdyby 21. srpen přišel někdy dříve - třeba v době rozvinuté studené války v 50 letech, tak bychom se zase tak moc nedivili. A v současné době se takových "srpnů" děje po celém světě tolik, a horších, že se nám při zpětném pohledu zase nic tak hrůzného nestalo - ovečky si mohly žít spokojeně dál, nikdo je nezabíjel a prchat nikam nemusely. Bůhví, co nás čeká teď !
----------------------------------------
doplněno 23.08.15 16:23:hlava -
- a tupá hlava jsi ty !
ještě pro uska, kartaginec, ...
- já strašně lituju jen toho, že se nedozvím, jak to všechno tady dopadne tak za 20, 50 - nebo 100 let (pokud je možné, aby se toho lidstvo dožilo). To jediné by mne opravdu zajímalo !
Rok 1968 byl od rusáků svinstvo a k jejich střelbě na našem území a desítkami mrtvých spoluobčanů nelze jinak, že sjou to prasata. Byli a vždy budou. Teď to ukazují na Ukrajině a jinde.
Jejich absolutní bezohlednost ke všem a všemu je pro ně typická. Docela bez výčitek vypouštěli cisterny s benzínem do jezírek ve vojenských oblastech. Následovalo období, kdy odpůrce politická elita několika lidí ( pod zástěrnou strany a vlády) bez milosti vyhazovala z práce, ze škol. Rok 1989 je pro nás oáza svobody a je jedno, co se dělo. Jiné státy prodělaly obdobu dávno před náma a není důvod si myslet, že u nás by to mělo být jinak. Nikdo neuměl v obrovské zahraniční konkurenci pořádně sepisovat smlouvy, obchodovat a to si vážně musí každý prodělat.
Co se týká zlodějen, tak prim mají ve většině případů právě bývalí komunisti, kteří měli ty správné kontakty a za babku získávali fabriky. Ne že by v nich bylo něco extra. Tak to ani omylem. Ani ta slavná strojírenská tradice nám v obrovské korejské konkurenci nebyla k ničemu. Taková teslo polovodiče vyráběla krokovací kamery pro výrobu mikročipů. Než se rozkývala a začala s produkcí čipů, asiaté začali s dvojnásobnou hustotou polovodičů na čipu a to už nám neodjel vlak ale celé nádraží.
Samotná druhá světová válka byla také pod taktovkou rusáků a skopčáků. Každý si vzal kus území někoho jiného a tak je lépe, když národ alkoholiků je co nejdál od nás.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.