Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, synovec přinesl ze školy domácí úkol: Poznej a popiš mapové znaky.
Po drahném čase na internetu jsme však ani jeden ze znaků nenašli Poradí miu někdo co je co?
Jde mi o těch pět značek v červeném rámu. Děkuji, spěchá
Vzhledem k tomu, že se jedná o "nestandardní" znaky, bych paní učitelce k těm znaků napsal poznámku:
"Viz. legenda konkrétní mapy"
Nenašel jsem žádný závazný předpis, podle kterého ze kartograf musí řídit, ale je logické, že znaky v legendě musí odpovídat znakům na mapě.
A protože legenda je na každé trochu slušné mapě, pak není potřeba se znaky učit, a ani to v podstatě nelze..
Když zadám např. mapové značky, značky na mapách, turistické značky, topografické značky, či jít na mapy Seznamu a legenda...?
V sešitě nikde žádný další popis není ani na straně před ani nikde na konci. Pan učitel si asi dělá prd*l z žáků. To jsou ty dnešní moderní učebnice. V jednom sešitě, pracovním co mají žáci jsou úlohy, ale ze zadání jsou i vysokoškoláci mimo mísu. A druhý sešit kde jsou výsledky má pan učitel, a ten nikomu nahlídnout nedá.
Hledala, nenašla až to budete vědět napište to sem.L
doplněno 30.11.12 17:48:Jsem z toho jelen a nedá mi to, už jsem prošla i vojenské značky, značky pro rientační běh a nic.
doplněno 30.11.12 18:27:Jeden z pracovních listů, konstatuji, že jdu vrátit diplom. Stále hledám ty značky ale mám podezření, že si je pan učitel vymyslel.
Docela by mě zajímalo, do kterého předmětu a pro kterou třídu je to úkol.
Určitě se nejedná o běžné turistické značky. Možná je to chyták a žák má projevit jistou míru představivosti a fantazie. A domýšlet vhodné možnosti.
Pak bych u prvního znaku klidně napsala šibenice, protože tam se vykonávalo právo.
Jeden znak mi připomíná kružítko, tak pak je to něco vytvořené člověkem, tedy zajímavá stavba...?
To divné je možná střílna, možná houba...
Kdyby mělo tohle řešit moje dítě, tak tam společně napíšeme podobné momentální nápady. Pokud by to bylo špatně, tak bych se moc a moc zlobila. U ředitele.
je to úkol pro 5.třídu ZŠ a předmět zeměpis.
Asi napíšu panu učiteli že jsem taky moc zvědavej, co je to za značky a odkud je autor úlohy čerpal.
mám doma chytrou knihu všech značek, tak jsem v ní zalovil. A zdá se mi, že pan učitel si asi skutečně dělá srandu nebo je to nějaký fantasmagorik.
Některé značky mají více významů, popisuji shora dolů:
*
Váhy -
Symbol spravedlnosti a pravdy anebo někdy soudu
*
Přeškrtnutý křížek -
Na mapách někdy značka pro vrchol.
Na technických výkresech značka pro soustružnický důlek.
Stará alchymistická značka pro vosk.
Hudební značka pro opakování, po které obvykle následuje poznámka Da capo al fine.
*
Kružítko -
Symbol přesnosti a racionální mysli.
Jeden ze symbolů svobodného zednářství.
*
Maják -
Freudův falický symbol.
Symbol bezpečí a ochrany.
Symbol nebeského přístavu ponebezpečné cestě životem.
(námořní mapová značka majáku vypadá úplně jinak)
*
osmicípá hvězda -
Starý symbol pro Venuši.
Včera se mi ukázala v autě na displeji, protože začínalo mrznout a hrozilo náledí.
*
Pozdravujte pana učitele.
tak tady jsou odpovědi pana učitele:
1- soud, budova soudu
2- střelnice, prodejna zbraní
3- trigonometrický bod
4- hydrant, vodní zdroj
5- naleziště diamantů
Tak teda nevím jediný co by asi tak povědomě odpovídalo je ten soud (1.) a naleziště diamantů (5.)
Bohužel pan učitel neprozradil zdroj značek a žákům řekl že "sám neví všechno ..."
Pan učitel je idiot.
doplněno 29.12.12 19:22:hm, otázka pro pátou třídu ZŠ, myslím, že to přesně vystihuje co si o takovém učiteli myslím. Asi si chtěl sám sobě něco dokázat.
Liduš, souhlasím, asi si "soudruh učitel" z nějakého důvodu potřeboval dokázat, že je "lepší" než žáci...
To vypadá, že se třída připravuje na nějaký dobrodružný školní výlet. Snad do jižní Afriky? Hledání diamantů, trochu střelby mezi prospektory (kde koupit zbraň, napoví mapa), pak soud (zase napoví mapa).
Konec legrace. Opravdu zajímavý zájem českého školství, aby české děti znaly, jak se značí naleziště diamantů. Dala bych přednost značkám nemocnic, nádraží, kapliček ...
Ta dvojka by mohl být záměrný kříž.
Nalezišťe diamantůje,prvda, intuitivně pochopitelné, ale nechápu, jak jsem mohl bez znalosti této značky chodit po českých luzích a hájích.
Škoda, že pan učitel nechce prozradit zdroj značek.
Fakt by mě ten zdroj zajímal, protože na internetu nikde takové značky uvedeny nejsou. Prolezl jsem, co se dalo, historické mapy z celého světa uložené v amerických archivech, všechny možné normy ( i na mapové značky je ISO norma), specializované servery zaměřené na mapy a nikde ani náznak. A to jsem si vybral pro porovnávvání značku hydrantu (vodního zdroje) a značku trigonometrického bodu, aby byla aspoň nějaká šance. Hydrant jsem si dokonce upravil tak, aby to byl čistý nerozřepený obrys a byla větší šance to najít třeba jako piktogram - nic.
Pro zajímavost - značky topografické a značky pro katastrální mapy nejsou stejné.
Pokud by to někoho zajímalo, system zpracovávání map je velmi zajímavě vysvětlen v tomto vojenském dokumentu
unob.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.