Nejste přihlášen/a.
Ahoj přátelé,
Rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s ročním provozem Škoda forman na Bioethanol.
Když jsem začal tankovat bio,nejprve jsem seřídil dobu vstřikování u řídící jednotky dle parametrů přídavné jednotky pro bio.Ono to jezdí i neupravené docela dobře.S přídavnou jednotkou možná lépe.Já volil tu nejsnadnější cestu pro mne.
Pak jsem začal jezdit pouze na toto palivo.Jezdilo to krásně.Auto bylo živější a spotřebu mělo o malinko větší,než s benzínem.
Asi po 3,měsících začalo auto zlobit-přestalo jet.První závada byl ucpaný filtr paliva-totálně špinavý benzín jako s rozpuštěnýma sazema.To byla 1,oprava.Po výměně jsem jezdil opět pěkně až do Nového roku.A pak to přestalo jet úplně.Ucpané sítka na palivovém čerpadle,zadřené čerpadlo,další ucpaný filtr a ucpaná směsná komora asi nějakým sedimentem z bioethanolu.Taky vstřikovací jednotka byla po roku totálně ,,vyčerpaná" neustálým hledáním optimální funkce.
Co dodat?Určitě se to nevyplatilo předělat na toto levné svinstvo.Jezdil jsem za levno,ale oprava se moc nevyplatila, sic nebyla drahá.Většinu dílů jsem opravil a zbytek z vrakáču.Kdybych měl sehnat nové díly a vyměnit je za poškozené,asi bych ,,bečel" ještě o Velikonocích.Teď jsem všechno dal do původního stavu a zase jsem se vrátil k benzínu.Tak a teď mi můžete napsat názor,jak se mi to rentovalo.
Rád bych reagoval na pár nepřesností. Sám provozuji feldu (1.6) na líh víc jak rok a to bez jakékoli úpravy. Rozsah předstihu už původního řízení se ukázal jako dostatečný a celkově to pracuje velice uspokojivě, takže jsem žádnou přestavbu neřešil. Motor se dokonce díky většímu oktanovému číslu nechá víc podtočit aniž by se rozklepal, což je u lehké feldy s trochu větším obsahem příjemné.
Jako první popisujete ucpané filtry. To je běžný jev, nicméně ho nezpůsobují sedimenty v lihu, ale rozpuštěný kal z nádrže po provozu na benzín. V nádrži se usazují bordely, které nejsou rozpustné v benzínu, ale v lihu ano. Proto se ze začátku rozpustí a filtr je pochytá. Je to tudíž jednorázové a je třeba s tim počítat že se to stane. Nevim o přesně jaké bordely se jedná, ale mám to vypozorované že se to chová právě takhle. U mě konkrétně se to ale nestalo, filtry mám stále původní. Asi jsem měl v nádrži méně nachytáno, nebo čistší filtry. Nevim.
Zadřené čerpadlo by se stát mohlo, on líh bude méně mazat, ale nesetkal jsem se s tim.
"Taky vstřikovací jednotka byla po roku totálně ,,vyčerpaná" neustálým hledáním optimální funkce." To nechápu co tím myslíte. Vstřikovací jednotka je jen kus elektroniky, nemůže se unavit v žádném druhu provozu. Vstřikovací ventil, který do styku s lihem přichází, má jen o trosku prodlouženou dobu otevreni, lihu se vstrikuje trochu vic, je to videt na spotrebe. Ze by mu to ale melo nejak vadit... Nenapada me proc.
O nutnosti zkracování intervalu výměny oleje nevim. Nevylučuji, ale neudělal jsem to. Ostatně ta 1.6 žrala olej předtim, žere stále...
Vidíte to černěji než je nutné řekl bych.
Ne že bych z toho paliva byl nějak poprděnej, v energetické bilanci nevychází nijak dobře, takže řeči o ekologii jsou stejně pitomost. Celé je to jen dotační kšeftík jak solární elektrárny a levné na pumpě je to jen díky daňovému zvýhodnění a dotacím. Nicméně jako koncového uživatele mě zajimá bohužel jen cena na km a to vychází pro benzín špatně.
Vstřikovací jednotku jsem dohromady už nedal.Rozhodila se tak,že volnoběh přestala znát".Jednou 2000 ot.jindy chcípala.Musel jsem sehnat jinou.Teď na tu druhou jezdí výborně.
Je to dobrovolné ničení auta, naši zákonoblbové to podělali všem již povinným přidáváním této složky do paliva, pro sváteční jezdce problém protože tento ekologický benzín degraduje po 60 dnech vlivem přitomnosti nablblého etanolu / postupně se z něj stává voda/ nemluvě o tom kdo si natankuje do starého plechového kanistru který byl ošetřen zevnitř suříkovou barvou hezky si zanese sítko v nádrži a je vymalováno...doplnování jakýchkoliv kouzelných krabiček pro používání E85 je blbost, odejde čerpadlo,veškeré těsnění určené pro benzín rozleptá, řídící jednotka se rozhodí...atd...
pokud E 85 tak vozidlo kteréje výrobcem určeno pro provoz na etanol...jinak v NIKDY! Úspora se nevyplácí...
Proto při použití benzínu v sekačkách a jiných stroječcích se spalovacím motorem s prodlevou přes léto nebo zimu je při následném použití po prodlevě a nevyprázdnění nádrže dosti komplikované...
doplněno 30.09.14 16:34:Vyčerpávající članek i pro naprosté laiky:
Tak jsem díkyVám teprve zjistil,že si ničím auto už pět let.Hmm! Silně zajímavé:jezdím bez úprav na různé poměry E85 : N95 až po samotný E85! Rok po koupi auta jsem měnil pal.ftr. a letos po 4 letech a mnou najetých cca60 000?km svíce. Jinak na benál tak na etanol je kolem 9 litrů na sto (90%město sse spotřebou 12 a něco na sto dle výrobce! nacož se nedostanu ani v zimě!)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.