Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Věk dožití pejska

Od: ben® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, nechci být morbidní ani vyhlašovat nějakou soutěž. Měl jsem pejska, který se dožil 16 a půl roku. Občas, když se o tom někomu zmíním, tak se diví, protože průměr je asi 15 let.

Záleží na rase a asi i zacházení. Ten můj byl kříženec jezevčíka, s vysokou inteligencí a snad i dobrým "servisem". Tak bych se chtěl zeptat zdejších pejskařů, jakou mají s věkem svých, bohužel, již nežijících pejsků zkušenost. Děkuji za případné odpovědi. Zdravím!

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Moje malá kníračka měla 15 let a nebýt rakoviny. . . . ;) V sousedství máme pepřáka středního knírače Arta, má 16 let. Je to fešák! Sice s problémy, ale stále fešák!

paw*
hodnocení

0x

Da se rict, ze cim vetsi a vyslechtenejsi plemeno, tim mensi zivotnost. Nejlepe s zivotnosti jsou na tom jezevcici a ruzni "podvraťáci"

Ja musel nechat briarda utratir po 8 letech. Ale meli sme podvrataka a ten to vydrzel az do 14. Ale jsou psi, kteri vydrzi do 20let.

Celkem se na zivote podepisuje i ubytovani psa a zradlo. A samozrejme geneticke choroby, ktere u vyslechtenych plemen prevysuji.

ladaadal*
hodnocení

0x

Jak říkají rádci nade mnou, je to opravdu různé a ve většině případů lze přihlížet k tomu, že čím víc šlechtěné plemeno, tím menší "životnost". Právě smetáci, podvraťáci, mixéři nebo jak je chceš nazývat se dožívají vysokého věku a 18 let není žádnou výjimkou. Takže nevím, proč se tomu někdo diví. Těch 15 let se udává právě průměr. To znamená, že když z 20ti psů odejdou dva v pěti letech, 6 v 10, dva ve 12ti a zbytek ve 20ti , tak je průměr 15, takže to je opravdu jen orientační číslo, na které se nemusí moc hledět.

Želva taky obecně může žít 70 let, protože všechny se dožijou 50ti, jen jeden druh 200. Tyhle hromadný průměry jsou v podstatě k ničemu.

nicozjb*
hodnocení

0x
Náš čistokrevný jezevčík 13let bez problémů se zády , a moji bytné knírači jeden 16 a druhý 18let dneska máme 3mladý psy a křížence 13let kterému to nikdo nevěří :)
doplněno 10.01.13 11:11: dodám jen že záleží na rase psa všeobecně větší plemena trpí větší zátěží podotýkám že oba nejstarší psy co znám byly s pp jde hlavně o chovatele a kontrolu jedinců v chovu .U pp můžete kouknout zpětně na krev a nemoci na které byly psy testováni člověk kupující psa bez pp po rodičích s pp nemůže čekat nic dobrého psy nebyly z nějakého většinou zdravotního důvodu uchovněni . a ruku na srdce kdo chodíte s křížencem na pravidelné odběry? já ne jen očkování a při případných problémech.

buss
hodnocení

0x

Ale my přece víme, že průměr nic neříká. Jako u lidí. Včera jsem rozprávěl venku s čilým 92 letým. Jiný 91 si vesele jezdí na kole. Podle průměru už nemají žít.

majika
hodnocení

0x

Moje jorkšírka se dožila 16 let a měsíc,věk jí nikdo nehádal,vypadala pořád jako štěně,i když byla nadváhová,čili přes 4 kg.Asi od 15 let už měla potíže,hluchla,přestala vidět,i jiné ,ale pořád vypadala dobře,kdo to nevěděl,nic na ní nepoznal.Bylo to moje "všechno",kamarád,zpovědnice,v posteli,všude .Selhaly jí ledviny a nedalo se pomoci,šlo to rychle,měla nárok jít do psího nebíčka,ale pořád to bolí a chybí mi.Byla na normální stravě jako my,jen nekořeněné i dostávala granulky.Milovala nás a my ji.Taky zdravím všechny co píší i čtou.M.

lidus*
hodnocení

0x

ŤAPKA-matka jezevčík, otec neznámý, dožila se na chalupě ve zdraví 17ti let, nikdy neměla štěňata, nikdy nebyla nemocná, očkování pouze vzteklina a 2x za rok tableta na odčervení. Odpoledne snědla svoje jídlo a usnula. NIK-šeltie ten jediný žil s námi v bytě, 12 let ale měl vrozenou vadu srdce a poslední půl rok nádor na hrtanu co nešel operovat, jelikož se začal dusit nechali jsme ho uspat. Žeryk-matka kříženec kdoví čeho, otec neznámý toho jsme dostali od sousedů na vesnici za zabíjačku, žil 14 let a byl to vyhlášený útěkář ještě, že nemusíme platit alimenty. Neumřel by ale nějaký idiot ho zastřelil a buď nám ho položil před vrata nebo se chudák z posledních sil ke vratům dohrabal. Psi na chalupě byli dědovi mazlíci a po Žerykovi si vzal Beníka-opět neznámá rasa, byl černý a vypadal jak hodně vousatá krysa, nesnášel pošťáky a kolaře, měl 8 let když se někde serval a měl šílené hnisající rány, dostal otravu krve a musel se nechat uspat.

Bene, dík za téma, ráda jsem si na naše kamarády zavzpomínala.

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Štaflík - kříženec, měl 17 let, když jsme jej museli nechat utratit. Už byl moc nemocný. Poslední 2 roky života měl smrt na jazyku několikrát, ale tihle kříženci mají tuhý kořínek, vždycky se z toho "vyhrabal".

guest*
hodnocení

0x

Hele já jezdil za příbuznýma na chalupu kde měli psa (vesnická směs něco jako vlčák) ten pes byl 365 dní v roce u boudy venku i když bylo -30°C (je to téměř v horách). když jsem tam začal jezdit trvdili mi, že mu je 18 let (vypadal na víc:)) fakt ve špatném stavu. Po 7 letech co jsem tam jezdil jsem si uvědomil kolik mu asi musí být... Netrvdím, že mu bylo 25, ale kolem 20 určitě. Psi se na vesnici krmili zásadně zbytkama z kuchyně (guláš, těstoviny, kosti, prošlé salámy, chleba, sádlo apod.).Nebyl to sice výstavní kousek a ni nic na pomazlení, ten pes ale nebyl nikdy nemocný, jen jednou za rok jezdil na náves veterinář a opíchal povinné očkování...

Netrdím, že to je návod jak se starat o psa :) ale jen trvdím, že ty "šílenci" co kupují granule za 1000 Kč/10 Kilo, vitamíkové bonbonky a všelijaký hnusy co vám vnucují výrobci aby měli zisky ze "zmagořených" chovatelů a nedají mu ani kousek masa apod. se nesmí divit, že jejich pejsek má v 10 letech artrózu že nemůže chodit, je po třech mrtvicích apod...

guest, jak vy víte, že pes nebyl nemocný? Kolikrát jste se u něho zastavil, kolikrát ho pohladil, kolik blech jste mu vybral z kožichu, o kolik jste mu prodloužil řetěz? Kolikrát jste mu dolil vodu, kolikrát jste se pozastavil nad rím, že bez pohnutí leží? *cert*Velký pane chovateli, patřím k těm majitelům, kteří kupují granule a vám je do toho kulové. S přehazovačkou! Našel se teoretik!

guest*

Takhle, nikdy nebyl u veterináře resp. nikdy mu nebylo tak špatně aby k němu musel... Jinak co se týká vašich dotazů, rád odpovím... Pejsek bohužel nebyl příliš přítulný asi by nekous, ale jako 8 leté dítě (když jsem tam začínal jezdit) bych k němu prostě nešel.. řetěz jsem mu samozřejmě neprodloužil, protože to nebyl můj pozemek a ani jsem jiný řetěz neměl, psa jsem v pozdějším věku ale pokud to jen trochu šlo vždy z řetězu pustil, když jsem přijel na návštěvu, idkyž 20 letý pes o lítání a blbnutí už moc nestál, samozřejmě jsem psa krmil i dolýval vodu...

Nepovažuji se za velkého chovatele, jen říkám že lidi si dělají ze psů víc než jsou a rádoby chovatelé co kupují drahé granule a vítamínky, odčervují jak zběsilý apod, pouze podléhají tlakům reklamy a výrobců těchto chemických dobrot a v neposlední řadě taky veterinářům a ruzným cvičitelům kde většina z nich mají jako sponzory a spolupracují právě s těmito výrobci a jejich výrobky i sami prodávají.

Abych taky chvilku "moralizoval", já svému psovi taky samozřejmě granule nebo konzervu dám (když není čas). Ale většinou psovi nejsem líný uvařit kuřecí maso, mrkev, rýži apod, (ideální je samozřejmě maso syrové) a věřim že pes i jeho zdraví to ocení daleko více než nějaké granule, které obsahují různé alergeny, sóju, zobáky, pařáty, střeba vč. obsahu, barviva, konzervanty apod. pro které neplatí žádná norma, která by ručovala maximální množství té či oné látky. Po těchto chuťovkách mají psy co na to nejsou zvyklý většinou zažívací potíže (nadýmání, průjem apod.) pokud si na ně zvykne tak časem ustanou, ale o to je to poté horší.

Ano krmte si psa čím chcete a je mi do toho kulové, jen nesnáším lidi co nadávají že někdo dá psovy kolečko salámu, housku nebo zbytek oběda (nekořeněného samozřejemě) a samy svému pak nasypou granule a za odměnu dají "hovětí tyčinku" :)

eulalie*
hodnocení

0x

První pes se dožil 15 let, byl uspán na veterině kvůli sešlosti stářím (slabé srdíčko). Další pes se dožil minimálně 16-17 let, byl nalezenec, takže přesný jeho věk jsme neznali. Byl uspán na veterině opět kvůli naprosté sešlosti věkem a ochrnutí na nohy.Oba psi byli kříženci krmeni domácí vařenou stravou. Granule měli jen tak na zobnutí a na chuť. Myslím si, že hodně záleží na stravě psa. Nejsem zastánce toho mít psa jen granulích. Chudáci zvířata. Jeden poznatek z útulku psího - prý psi jsou jeden den krmeni granulemi, druhý den rýží s masem. A hádejte, co jim v misce zbývalo a na co se víc těšívali? Samozřejmě že na to maso s rýží. Granule je jen dobrý obchod pro obchodníky.

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji všem za informace a dojemné příspěvky. Nechtěl jsem však nikoho rozlítostnit.

A vidím, že můj pejsek nebyl sice rekordman, ale i tak jsme se užili dost dlouho. Zdravím!

krkovicka*
hodnocení

0x
Bojar-kříženec,něco mezi jezevčíkem a pudlem u boudy na řetězu celý život,19let.Druhého co si pořídili koupili za 50kč Bertik.Taktéž venku mráz ne mráz...umřel v loni 14let.Pouliční směska.Měl hlavu jako Bernsky Salaš.Krmení-babičina kuchyň-když se zabijeli slepice nebo králíci-paraty,hlavy...hltal je s chutí.Umyval se pouze pod hadici a očkování.Žádné granule.
iz*

To se mi moc líbí: babiččina kuchyň (mně je zvířat krmených granulemi líto).

hodnocení

0x

Známý pán měl dlouhosrstého mahagonového jezevčíka Ferdu, dožil se 19 let. Pak ho musel pán nechat uspat. Byl na jezevčíka neobyčejně velký a silný. Jeho pán to vysvětloval tím, že je rybář a že mu jako štěněti, když rostl, dával hodně ryby. Pes byl opravdu výstavní a tak dlouhý, že by ho bez problému mohla hladit i početná cikánská rodina.:D

Ty granule - nevím, zdá se mi to takové dost umělé. Manžel má v práci služebního belgického ovčáka. Spolupracovníci ho krmí granulemi, případně mu uvaří kolínka VE VODĚ!

Já mu vyvářím: kolínka ve vývaru z vepřových kůží, či pacek, pak to obrat. Nebo vývar z vepřových slezin, jazyků, srdíček. Ten ořez, co nesníme, k tomu přidat. Manžel vždycky říká, že pes se vrhne na "naše" žrádlo daleko rychleji, než na ty granule kolegů.

I když nám to nikdo nehradí, koupím to psovi ráda. Už tak je postižen tím, že nemá stálého pána, střídá se několik vrátných a každý se k němu chová jinak. Někdo líp, jiný hůř. Zaměstnavatel kupuje jen levné granule a pytle s krmnými kolínky. A je na každém ze zaměstnanců, jak to tomu pejskovi udělá dobré. A tak mu dopřávám. Pokud si někdo pořídí pejska, měl by se o něj taky dobře starat. Jaga.

A tohle je hlídací Alex:

Věk dožití pejska

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma uspání psa

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]