Nejste přihlášen/a.
Prosím, pamatujete si lehoučké "plující labutě (myslím, že bývaly i rybky), které se zavěsily na strop a klidně "pluly", díky drátkové konstrukci, na které byly zavěšeny? Dělaly se v 70.-tých letech, moje máma je dovezla odněkud z Čech, snad z Františkových Lázní, nevím přesně.. Nikde na netu jsem nenašla ani fotku, nic.. Dají se někde sehnat, nevíte někdo?
Děkuji, jsou tam dokonce i labutě a za nižší cenu, než rybky.. Ty tenkrát byly z drátků a takového chmýří. Chtěla bych právě ty "retro", jestli se dají ještě někde koupit, třeba na aukro apod. nebo jestli nebyla obnovena výroba..?
Ahoj. Já to pamatuju. Dokonce to vyráběla celá rodina manželky, někdy v 70tých letech na Jablonecku. Bylo to na silonech a materiál byl takový průhledný transparentní plast. Něco jako tvrdší desky. Stříhali to podle nějaké šablony a pak se každá ta rybka sesadila. Mělo to i takové drátky jako vahadla a věšelo se to ke stropu. Pak se to tam vznášelo v teplým vzduchu.
Jejky, jejky...Labutě... Nějak to kolem mě zavonělo dětstvím . Měla jsem je zavěšené v pokojíčku. Jojo, kousek ohnutého drátku, jako ocas bylo barevné hebounké peříčko. Když se na ně fouklo, tak se krásně vznášely.
Děkuji, neví Vaše žena, jak to s výrobou dopadlo, jak se jmenoval tehdy ten podnik, který je vyráběl.., jestli ji někdo převzal, jak se oficiálně tehdy nazývaly? Možná by se dle názvu daly najít třeba obrázky na netu nebo něco.. Děkuji.
Zdravím,
labutě jsem nikdy neviděl, ale plastové létající rybičky na vahadlech zavěsené u stropu byly svého času (70. léta) obrovským hitem a visely skoro v každém bytě. Vzhledem k tomu, že se jednalo jako u mnohých jiných podobných věcí (chemlonové závěsy, lampičky vyřezávané z překližky, svícny ze samorostů - pařezů atd.) o módní hit určité doby, budete to dnes už hodně těžko shánět, protože v průběhu let byly tyto věci následující generací prohlášeny za kýč a nemilosrdně vyhazovány. Pokud si dobře vzpomínám, rybičky vyšly jako model - vystřihovánka i v časopise ABC někdy mezi cca 17. a 22. ročníkem časopisu, protože jsme si je jako kluk taky slepil. Rybičky byly vytištěné na papíru, slepily se k sobě (aby byly oboustranně potištěné), vahadla byla ze špejlí a viselo to na niti nebo na silonu (to už si přesně nepamatuju).
Jinak vyrobit by to neměl být problém - vahadla ze svářecího drátu průměr 1mm, závěsy ze silonového vlasce, rybičky nakreslit a vyřezat z barevných folií na kancelářské dokumenty (jak rybičky vypadaly je vidět na obrázku vloženém v odpovědi jednoho z předešlých rádců).
Barevné závěsné rybičky (vypadaly jako ty na foto ukázce nademnou) pamatuju jako dítě. Měly jsme minimálně 2 sady na zavěšení ke stropu někdy 70-tých letech (měly jsme je ještě i během 80-tých let), potom se ztratily neznámo kam. Nevím jestli je rodiče vyhodily, přestože byly velmi hezké a jak se vlnil vzduch, tak neustále jakoby u stropu pluly. Moje matka říkala, že je dostala kdysi darem od příbuzných ze Slovenska, údajně je tam někdo ve větším počtu vyráběl, takže byly hodně rozšířené na Východním Slovensku. Originál rybičky půjdou dnes sehnat velmi těžko, ani na Aukru jsem je neviděl.
Dobrý den, našla jsem náhodou váš vzkaz, že se sháníte po těch lítajících labutích. Měli jsme je doma než jsem je rozebrala a už se někde ztratili, ale vím přesně jak vypadali jsem je i vyráběla. Jsou z toho chlupatýho drátku prodává se v květinářství. Je to stočené do tvaru labutě. Na konci je smyčka a dá se tam taková bužírka to je kousek plastové dutinky a provleče se tam peří jako ocásek. Na zobáček se dá červená bužírka tenká. Zavěsí se za krk na silon na takové drátky ty najdete v těch retro rybičkách. Není to složité na udělání. Chápu vás měla jsem je taky moc ráda dlouho jsem se na ně dívala jako dítě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.