Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co si myslíte o 2. pilíří duchodové reformy

Od: pacourek* odpovědí: 8 změna:

Dobré rano .Co si myslíte o 2.piliři duchodové reformy.Vstoupit-nevstoupit .Děkuji za odpověd

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

Pro výdělky pod 20 tisíc to nemá cenu. Je to prostě lepší pro výšší příjmovou skupinu lidí. Takže podle tohoto uvažujte. Jinak tato důchodová reforma nic neřeší. Zase ti s malým příjmem ostrouhají. A mně se opravdu strašně moc líbí, jak odpovědní vládní činitelé napříč politickým spektrem (ať použiji oblíbenou frázi moderátorů) nabádají lidi k šetření. Jo, šetřit, to ano, ale Z ČEHO?

hodnocení

0x

Včera o tom mluvili ve Zprávách. 2. pilíř je prý vhodný pro:

1/ Mladé lidi, tak max. do 35 let, kteří budou ještě dlouho pracovat

2/ Pro lidi, kteří mají vyšší mzdy, prý tak od 26 tisíc výše.

Absolutně vůbec se to prý nevyplatí pro lidi, kteří jsou třeba 10 let před důchodem a kteří berou malé mzdy. Další nevýhodou je, že z 2. pilíře nemůžete nikdy vystoupit, když se k tomu jednou zavážete, je to už napořád. Zhodnocení bude prý takové, aby pokrylo inflaci, takže nelze předpokládat žádné velké zisky. V době případné ekonomické krize prý by to bylo dokonce naprosto nevýhodné.

A mně ještě leží v hlavě jedna věc, o které tam nemluvili: Když to je závazek na celý život, co by si s tím pak počal třeba člověk, který by přišel o práci? Na to jsem nepřišla.

Jinak zájem prý je velice mizivý, zatím se přihlásilo prý několik tisíc lidí. A to je vzhledem k počtu obyvatel ČR opravdu málo. I kdybych byly mladá a měla vysoký výdělek /nemám ani jedno/, stejně bych do toho nešla.*zed* Jaga.

Ale to se každý musí rozhodnout sám. Jaga.

iz*
hodnocení

0x

Já jsem z 2. pilíře trochu rozpačitá. Ti, kterým se vyplatí do něj vstoupit, mají prostředky, které mohou lépe zhodnotit jinou formou (např. investicemi), a těm, kteří mají nižší příjmy, se to nevyplatí.

Vadí mi nemožnost z 2. pilíře vystoupit - to je hodně omezující. Kromě toho není jisté, co se s 2. pilířem stane po změně/změnách vlád/y.

zabu
hodnocení

0x

Podle mě je to produkt vytvořený pro vyšší zisky důchodových fondů a jejich mateřských finančních ústavů. Nic jiného. Normální lobby. Co jiného si přeci přát, než spravovat cizí peníze bez rizika. Protože žádný z fondů není schopen zajistit zisk bez rizika. A opravdu dobrá je ta poznámka babušky o nemožnosti vystoupit. Nikde jsem dodnes neslyšel co bude, když někdo přijde o práci. Začne se díky neplacení propadat do dluhů? Stejně jako musí nezaměstnaný bez příjmů platit přes 1000kč/měs. zdravotní, stejně bude muset platit důchodové? A běda jestli nezaplatíš? Hned je to na exekutora.

lidus*
hodnocení

0x

Myslím si totéž jako o již proběhlé kuponové privatizaci, jako o zavádění S-karet, jako o dotování fotowoltejek, jako o "lepších" registrech vozidel...a jako téměř o všem co se v tomto státě vymyslelo.

Krátce. Ne, nevstupovat. Ještě k dotazu, co se stane, když přijdete o práci. Nestane se nic. Nezaměstnaný, žena na mateřské, atd. neplatí žádné daně, takže se neodvádí ty tři procenta z hrubé mzdy do 2. pilíře a neposílají se ani ty dvě ze svého. Výsledek je, že máte zase méně naspořeno na důchod.

karjala*

a poplatky z toho, co už tam je, se platí a platí a platí, ať se to zhodnocuje nebo ne...

karjala*
hodnocení

0x

Podporuji zodpovědnost jednotlivce za svoje stáří a souhlasím s nutností vytvoření 2. pilíře, nicméně to, co vzniklo, je ukrutnej hybrid z těchto důvodů

1) nedostupnost peněz - jakmile do něj vstoupíte, nemůžete vystoupit.

2) vysoká pravděpodobnost, že nevyberu to, co vložím - Musím se dožít důchodového věku, a pak mi budou peníze postupně vyplácet. Takže příklad. Budu 35 let někam ukládat peníze, dám tam milion, stát dá 1,5 milionu, budu tam mít 2,5 mil. Buď si zvolím, že je vyberu za 20 let (rozpočtou výplatu na dvacet let) nebo doživotně (výplata bude ještě nižší). Jestliže budu do 67 let pracovat, tak nevěřím tomu, že stihnu vybrat alespoň mnou naspořený milion

3) argumetnace dědictví - ano, peníze lze dědit. Ověem pokud bude dědic ve 2.pilíři (jako že se spekuluje o tom, že to bude v budoucnu povinné), pak se mu to jen přepíše na jeho účet a zase bude čekat do důchodového věku a pak postupně vybírat - z mého pohledu budou tak peníze nedostupné po několik generací

4) poplatky - poplatky se platí z objemu vložených prostředků, nikoliv z výnosu. takže pokud to budou správci znehodnocovat, tak přesto budou slušně placeni.

5) nejistota vlády - pokud vyhraje ČSSD volby, mluví otevřeně o tom, že 2.pilíř zruší - ale jakým způsobem? Případně změní? Jakým způsobem?

6) Dle propočtů vám klesne důchod z prvního pilíře více než o 3 %, která by byla odváděna do vašeho pilíře.

Dle mého je daleko bezpečnější pravidelně investovat do fondů. Vyjde to na stejno (princip investování i rizikovosti je stejný), existují i fondy, kde máte popltatky jen na vstupu, peníze jsou dostupné. 2. pilíř je výhodný pro ty, kterým zbývá do důchodu méně než 5 let, jsou nezaměstnaní, nemůžou sehnat práci a mají naspořeno půl milionu (kolik jich asi je?) Ti to tam pak dají jednorázově na konzervativní strategii, bude jim to okamžitě vypláceno zpátky jako předdůchod a stát za ně bude až do řádnéhodůchodového věku platit sociální a zdravotní.

Dle mého je to jinak nevýhodné pro všechny, ať je účastníkům 20 nebo 40 let, berou 15 tisíc nebo 50.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]