Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neovladatelný kamion - ledovka - nehoda!

Od: rapid® odpovědí: 15 změna:

dobrý den píši sem z jednoho duvodu včera sme byly u nehody dvou kamionu byl to kopec dolu respektive kopec najednom nejmenovanem náměstí kamioni byly oba v sobě a nadrcený se zaparkovanými osobáky do budovy (obchody) a nemužeme se doma dohodnout jestli za todle ty kluci kamionový dostanou nějkaý pokuty bo dokonce body! byli to "kostičková" silnice a kopec bylo tam silné náledi a zkrátka ze své zkušenosti vím že ani 10 tunový vozidlo nelze v kopci ovládat a mužete mit cokoli a pneu prostě nelze, a tydle kluci s těma 40 t prostě i při sebe menší rychlosti se to sesunulo až k té budově - v tomdle případě si mslím že by to měly posuzovat zhlediska řidiče ano škodu zpusobil kamion ale ty chlapy s tim zkrátka nic udělat nemužou pač i když zastavěj pořád se to sune s toho kopce práve a podle mého názoru by za to nemely dostat žádný trest! co vy na to?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

pokuta samozrejme bude.zakon hovori jasne.

hodnocení

0x

Nevidím důvod, proč by neměla pokuta být. Prostě nepřizpůsobili jízdu stavu vozovky. Když nebyla sjízdná, neměli tam prostě jezdit a radši to měli vzít jinudy.

hodnocení

0x

Nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky. Pokud byla vozovka ve stavu, kdy vozidlo nelze ovládat, měli zůstat stát, respektive neměli tam vůbec vjíždět. Já vím, že od PC se to hodnotí lehce, ale tak to je.

hodnocení

dobře já rozumím ale byl jsem svědkem jak ten kamion opravdu už skoro stál až se mu zastavily kola a najednou se začal rozjiždet ovšem ze zabržděnýma kolama směrem s toho kopce až do baráku a je mě líto že lidi kteří za takovým kolosem nikdy nesedli tady nadavaji nebo nenadavají ale dělaj ze sebe jak nejsou chytří přitom třeba řidili auto kolem 1,5 tuny což je hračka proti kamionu.. ano ono je jednoduchý řici že tam neměly jezdit ale jak oni to mohli vedet? je tam asfalt kterej vede k těm dlažbám a po tý dlažbě to jelo jak po pr-deli. sám jezdim z 10 tunovým strojem a už na pár křižovatkách v kopci jsem but začal couvat aniž bych chtěl a nebo šel směr do přikopa kde mě naštěstí podržela tráva a to nepomohlo ani 4 poháněné ze 6 náprav celkem, natož tada kde jedna hnaná naprava na kamionu nepřenese silu 40 tun na ledu. no samozřejmě děkuji všem za odpoved, jen jsem se usvědčil jakej je u nás reublice bordel ohledne tohodle ;)

Jak píšou přede mnou - když je velké náledí, tak jezdit jinudy.

doctor

Proč nenapíšeš, že jsi sám řidič kamionu? A jako takový, by jsi měl vědět co a jak, ne?

buss
hodnocení

0x

Ale v TV bylo, že viníkem je ledovka...

asdf*
hodnocení

0x

Tady neni co řešit - řidič nezvládl auto na ledu a naboural = 100% vina řidiče. Pokud to auto neni na ledu ovladatelný tak na ledu nemá co dělat = vůbec nevyjíždět nebo zastavit a počkat až led nebude a ne vjet do kopce s namrzlýma kostkama. Za tyhle nehody nikdy nemůže led (sníh,námraza...), ale vždycky řidič který nezvládl auto na povrchu po kterým jel.

Mmch. pokud ti bouchne guma a kvůli tomu nabouráš, tak jsi taky viník přestože za to nemůžeš (na rozdíl od nezvládnutí auta na ledu - tam za to řidič může) = pokud se dá mluvit o nespravedlnosti tak to jsou spíš tyhle případy

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,

nejsem právník, ale pokud nebyla komunikace označená jako nesjízdná, uzavřená např. vozidlem správce komunikace či policií, tak není důvod, aby tam řidič nemohl vjet. Za sjízdnost zodpovídá správce komunikace a za případné škody také (např. jedina díra v silnici, o kterou prorazíte pneu). Správce komunikace je na to i pojištěný.

Pokud řidič auta dokázal na tom ledě i zastavit a přesto se vůz vlastní vahou dal opět do pohybu i se zabržděnými koly, myslím, si že to není vina řidiče, ale buď je to na odpovědnosti správce komunikace nebo vliv událostí, které nemohl správce kominukace ovlivnit.

Vzhledem ke škodám, které nespíš vznikly (a ty asi nebou malé) to vidím na rozhodování soudu (kdo by si taky nechal dobrovolně vzít bonusy na pojistku, platil zbytečně pokutu za něco, za co nemohl atd).

To, co tady popisují diskutující přede mnou, by podle mne platilo pouze v případě, že by řidič dotyčného kamionu věděl, že je to nesjízdné a přesto to "risknul". Podle toho, co je v otázce popsáno, ale řidič nemohl ani tušit, že vjíždí na úsek, kde je takový led, že se na něm ani zastavené vozidlo neudrží.

buss

Je zbytečné spekulovat, nevíme, jak to tam vypadalo. Varování na led je už delší dobu v médiích, mají rádia, CB. Dále jsou povinnosti účastníka.. Předpokládám však, že do úseku nenajeli náhle, ale jel už delší dobu, tak o tom věděli a přesto jeli! Takže platí věděli, ale spoléhali se, že se nic nestane. Bohužel média zajímajíj katastrofy a ne fakta. Stačí si poslechout jak bylo auto rozšrotované na součástky a ejhle, jen přišlo o motor. Přece koho zajímá, že všichni dojeli jak chtěli...

hodnocení

nevedeli jako já to nevedel je to dlažební náměstí který je z kopce k němuž ze všech stran vede asfaltová silnice která namrzlá nebyla neumim si to vysvetlit protože jestli se dá říci že nějakou dobu po tom jel tak si představuji v řádech sta metrů a ne že poslední dvě kola návěsu byla ještě na asfaltu a předek tahače na kostkách když začal brzdit! tak nevim je vidět že vy nejspíše máte jen osobní auto respektive užíváte osbní auto pač b jste todlecto nenapsal.. ale chytrost nekterých učastníku tady je opravdu na mizivéurovni i když oni sami to vidi naopak.
mimochodem pro ostatní nejsem řidič kamionu ale pracovního stroje o hmotnosti cca 10 - 11 tun což je uplně něco jiného než kamion...

hodnocení

ano to opravdu tušit nešlo přijezdové silnici k námestí nebyly namrzlé jen ta dlažba taky sem to nechápal.. takže on na to najel opravdu náhle.

mcarlos*
hodnocení

0x

Ve vyhlášce je to daný...a bylo to zde už řečeno...nepřizpůsobení jízdy povaze vozovky,a nějaký výmluvy neplatí anebo je do vyhlášky nedali a tomu pánovi bych doporučil,aby potrestal ledovku,docela komické.

ronyx*

Teoreticky vzato, ano, pokud bude policajt chtít, to nepřizpůsobení dotyčnému bude mít snahu dát a pokutovat (je otázka, jestli to není proti zdravému rozumu). Ale protože sem podobnou situaci zažil už 2x, v obou případech jsem možný problém předvídal, jednou zastavil, ale auto se pak smeklo já se opřel o vůz před sebou (bez následků) a podruhé jsem to stáhnul do příkopu, který mi pomohl zastavit a já pak vzpříčená auta objel (opět bez následků), tak jsem si zjišťoval, co a jak.
V obou případech to označené nebylo, podmínky se změnily během cca 20m, takže i když jsem jel krokem, šanci zabránit problému jsem neměl. Známým dopravákem mi bylo řečeno, že rozumný policajt by mi pokutu nedal a za komunikaci odpovídá správce komunikace, takže případná škoda by se hradila z jeho pojištění. Proto jsem předtím psal, že být tím řidičem, bránil bych se třeba i soudní cestou.

Je to stejná situace jako byla nedávno s tou zvednutou silnici a poškozenými vozy, než ten schod označili (bylo to na nějaké dálnici u nás).

hodnocení

ne potrestat ledovku ta za to opravdu nemuže ale zkrátka to náměstí nebylo sjizdne, mě ujižděla felda v kompbiku taky do strany ale ta má 1000 kg oproti těm klukum kteří měly 30 000 - 40 000 kg.. ale to asi tady nepochopí nikdo kdo s tim nikdy nejel..

doplněno 17.12.12 17:33:

potrestat spávce nebo majitele toho náměstí to by bylo správně měl ho but uzavřít a nebo udělat sjizdné!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]