Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušíme VYKÁNÍ?

Od: geryw odpovědí: 78 změna:

Nějaký ten den už čtu ty diskuze kolem všeho možného a zaráží mě jedna věc. Proč si tu proboha všichni netykáme? Já osobně bych zrušil vykání úplně, vždy a všude, je mi sice už 36 let, ale ani v nejmenším mi nevadí, když mi tykají třeba teenageři, přijde mi prostě, že lidé tak k sobě mají nějak blíž, přijde i to prostě tak nějak milejší. Určitě milejší, než nějaké pokrytecké předstírání úcty. A lidé jsou pak podle mě upřímnější i jeden k druhému...

Takže - odpovězte mi prosím, jak to vidíte vy a hlavně mi nevykejte. Ať je vám 5 nebo 100 let.

78 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Několikrát se o tom tady debatovalo, asi bych do toho už zbytečně nedloubal...

doplněno 05.12.12 17:47:

... stačí pohledat třeba "tykání na poradně" ...

doplněno 07.12.12 02:21:

No debata se nám pěkně rozrostla :)

Většině lidiček zde vykám, ze slušnosti a často i upřímné úcty, myslím, že tím nikoho neurazím (většinou). A možná také z lenosti a pohodlnosti si pamatovat, s kým jsem si jentak mezi řečí potykal - spíše přemýšlím nad dotazem a odpovědí než nad osobou tazatele... Pokud si ale s někým tykat začnu vědomě a záměrně (často to s dotyčným řešíme ve vnitřní poště), začíná to pro mne být více kamarád(ka) než kolega(-yně). A to cítím jako částečně zavazující záležitost, proto se do tykání nijak bezhlavě nehrnu. Toto se týká především déle registrovaných kolegáčků a kolegyněk. Neregistrovaným a méně známým tykám nebo vykám nějak intuitivně, asi hlavně podle předmětu a formy dotazu, podle odhadu věku...

Pokud někdo tyká mně, beru to někdy jako poctu a důvěru (od mladých, známých a kamarádů), někdy neutrálně (od většiny) a někdy jako urážku (od "pseudokolegů", kteří mají evidentně IQ pokojové teploty a kteří se zde občas také vyskytnou). V posledním případě reaguji většinou velmi podrážděně.

S dalšími pár jedinci si tykám ve vnitřní poště, případně při osobním setkání, ale tady na veřejné poradně si nějak stále vykáme...

Takže, vážený "skorokolego" GERYW (to "skoro" píšu jen proto, že jste zatím nepocítil potřebu se registrovat, není v tom nic osobního): vykání má občas určitý smysl, nejde ani tak o věk, a především to vůbec nemusí být pokrytecké předstírání úcty! Může to být opravdová úcta před určitým člověkem, před jeho znalostmi a zkušenostmi, možná jste o tom někdy slyšel... Vykání také může naopak znamenat určitý zdravý odstup, prostě si toho druhého "nepustit" tolik do své blízkosti, do svého soukromí, do svého života. A tykání samo o sobě nepřináší upřímnost, jsou to dvě rozdílné disciplíny lidského chování a jednání...

Na závěr: Nebude mi vadit tykání od Vás stejně jako mi nevadí od převážné většiny lidí zde i jinde, pokud tedy Vy přežijete, že Vám budu vykat. Pokud byste mne náhodou chtěl k tykání nějak nutit, pravděpodobně si Vás přeřadím do jiné kategorie a budu reagovat velmi podrážděně...

Hezký den...

jankliment

Jasně vykání musí být zrušeno! A já navrhuju, aby každý, kdo bude chtít vykání zachovat a bude říkat, že to znamená úctu dostal od nás pořádně přes držku!

jankliment

Ano já to vykání chci zrušit za každou cenu, je mi sice už 28 let, ale je to absurdní a zbytečně to lidi mate a taky mi nevadí když mi kdokoliv tyká a naboj se nebudu ti vykat a ty mi prosím taky nevykej i když je ti už 36 let. Jinak ano já bych úplně to vykání zrušil.

priznivec

12 důvodů proč musí být vykání zrušeno:

1.plete to lidem hlavy

2.úcta se dá vyjádřit i bez vykání

3.je to prokletí

4.lidé se bojí těm co musí vykat komunikovat s nima

5.ti co jim ti druzí vykají jsou k nim zlí a neurvalí

6.nemůžou spolu kamarádit

7.nedává to smysl

8.nevyskytuje se to v osobách jednotného a množného čísla

9.Američané to nerozlišují, ti mají jenom you

10.kdysi bylo ještě onikání, ale už není, měly to zrušit s tím společně

11.vztahy mezi žákem a učitelem jsou špatné

12.dokud existuje vykání, není tento svět v bezpečí

A na závěr chci ještě podotknouti, aby každý, kdo bude chtít vykání zachovat a bude říkat, že se tím osobě prokazuje úcta, dostal do nás pořádně přes držku!

hop®

*haha* *haha* *haha* *haha* *haha* *haha* *haha* *haha* *haha*
... nějak mi došly kecy...

priznivec

P.S.

Vy mi prosím taky nevykejte ať je vám 5 nebo 100 let, jinak já vám taky nebudu vykat, nebojte se!

ladaadal*
hodnocení

0x

Geryw, jdeš s křížkem po funuse. Tohle už se tu řešilo před rokem, když jsem tady začínal, Každý mi nadával, že všem tykám. Až se s tím nakonec smířili. Solidním to nevadí a jsem rád, když mi tykaj taky a ty, co si na to jako nabubřenci potrpí mi žíly netrhaj. Prostě jim tykám a jestli mi chtěj říkat pane, ať si říkaj. Jejich věc.

lidus*
hodnocení

0x

Osobně je mi to jedno, pokud je ten co mi tyká slušný. Sama si musím dost dávat pozor abych některým netykala, zvláště když je patrné, že je to dítě.

johhny16*
hodnocení

0x

mam stejný nazor ja jsem i trochu zvykly z práce.takže jsem pro tykaní...

hodnocení

0x

Někdy tykám jindy zase vykám. Jestli někdo píše s hrubkama a naprosto děsně, tak tykám a je mi jedno, jestli je to člověk o třicet let starší. Pokud je to někdo, kdo se vyjadřuje slušně a česky, tak vykám a nepátrám po věku (pokud tam samozřejmě není napsané: "Ahoj, jsem Janča a je mi 12 let..." (v takovém případě tykám automaticky).

martinaa*
hodnocení

0x

Tykání je fajn nápad, sama stále častěji tykám, nicméně jsem párkrát zahlédla, že někdo někomu zatykal a dostalo se mu studené sprchy ve smyslu "Vy mi netykejte, Vás nemám rád/a"... což to tykání jaksi shazuje a komplikuje. Nicméně se snažím jednat vždy slušně a jen jednou jsem s tykáním narazila...

Co mám počítač tak jsem aktivní na warez fórech a tam jsme si v životě nevykali protože to jsou uzavřené skupiny lidí se stejnými zájmy ale tady na fóru kam sí může přijít pro radu babička z internetového klubu důchodců se snažím lidem vykat. Jak píšeš . . . žíly mi to netrhá.

hodnocení

0x

Heh. Vy mate teda starosti.

hodnocení

0x

Tykání je zcela v souladu s internetovou netiketou.

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Já osobně člověku "zvenku" vykám a "domácím" tykám... Je to pro mě nejpřijatelnější alternativa.

eulalie*
hodnocení

0x

Já se za tykání vůči mé osobě neurážím, ale už od pohledu jsem taková nepřístupná osoba, že mně tykat si moc lidí netroufne a pochybuji, že by ses o to pokoušel ty, milý Geryw. Ale klidně si tykat můžeme. Ale já sama spíš raději vykám, aspoň do té doby, než toho člověka lépe poznám.

krkovicka*
hodnocení

0x
Já nevím.Ale u některých bych zůstala u vykání.Mezi sebou třeba ano,ale jinak se mi kroutí jazyk-teda psací slovo.Tykam si s Laďou,Michalkou,Martinou,Tomášem,Pavlou.Všimněte si-jsou to jména.Dokud neznam jméno nemám zelenou.Používám výraz(příklad) Babkazov Vy jste...takže oslovím nickem a zbytek vykám.

hodnocení

0x

podělím se o jednu příhodu z roboty, dělal jsem s kolegou který byl cca o 20 let starší a vykal jsem mu a on mi říkal, že je lepší je si tykat, že když si budeme nadávat tak se lépe říká ty pi.. než vy pi..*smich*asi tak tak od té doby mu tykám

hodnocení

0x

Já bych v tomto případdě vykání nerušila.

I když jsem v běžném životě známa tím, že okamžitě navrhuji tykání mladším lidem, protože mi vadí v přímém pokecu poslouchat, jak oni si mezi sebou tykají a na mne se obracejí s oficielním vykáním. A jelikož mám kolem sebe lidi mladší i o dvacet let, bylo normální, že jsem tento rozdíl věkový smázla tím, že jsem okamžitě nabídla tykání. Ale jsou to lidé, se kterými se vidím ráda a mám k nim vztah. A i když jsem je samozřejmě zpočátku neznala, přivedl je ke mně někdo, koho jsem znala. A ten zase dobře věděl jaká jsem. Takže je to něco jiného, než zde, na poradně.

Vlastně se neznáme. Neviděli jsme se a neuvidíme, až na několik vzácných vyjímek. Tím pádem je dobré mít rezervu, abychom mohli třeba někomu dát slušně najevo, že nechceme reagovat a nechceme s některou osobou polemizovat. Prostě nám nějakým způsobem vadí. Je divné, že tohle píši zrovna já, protože jsem v normálním životě úplně jiná, ale tam si mohu své přátele vybrat, zde ne. Zde má každý možnost vstoupit do debaty, to je princip internetových stránek. Zatímco doma si mohu rozhodnout, koho ráda vidím a s kým si pokecám, tady to nejde. Takže já bych byla pro to, aby se vykání ponechalo. A nakonec, když si budu chtít s někým tykat, tak mu to mohu navrhnout. A podle svých zkušeností vím, že pokud jsem měla pocit, že bych si s někým tykat chtěla, tak jsem se zeptala, jestli by to dotyčnému nevadilo. A to s tím, že je samozřejmě jasné, že každý tykání rád nemá a vůbec by mne neurazilo odmítnutí.

A pak jsou také případy, jak to zde bylo už shora popsáno jinými rádci, že tykám impulsivně. Ale jsou to většinou lidé, kteří se objeví, položí nějakou otázku a pak zmizí. Nejsou to pro mne známé nicky-lidi, se kterými se "setkávám" každým dnem. To jsem toho zase nakecala, jak tak na to koukám...*smich*

tomasgulas
hodnocení

0x

V netových diskuzích se vždy tykalo, patří to ke koloritu. S rozvojem a dostupností připojení k Internetu se na net dostali lidé, kterým je ono tykání proti srsti. A teď babo raď - komu se podřídit. Já osobně jsem pro tykání, protože před 18 lety, co jsem na netu začínal, nezažil vykání, ale jinak je mi to vcelku fuk. Ono se říká: Zásadně něvěř lidem, kteří lpí na vykání *frajer*

ladaadal*
hodnocení

0x

Teda Suzy, ty ses rozjela. Ale jinak souhlasím s Majo a Gulášem.Jednak když se s někým hádám, tak se mi blbě píše "vy vole" a za druhý. Od vzniku internetu se na takovýchto sešlostech automaticky tykalo, takže se toho držím.

Ahoj Ladale, já ale bohužel vím, o čem mluvím. Kdyby byla tato otázka položena před rokem, tak všemi deseti souhlasím s tykáním. Také jsem s tím sama ihned začala, když jsem na poradnu přišla. Byla jsem přesvědčena, že jsem tady mezi "svými", že se hladce domluvím, že a že a že... Prostě jsem do toho šla s vervou téměř mladickou, ničím neposkvrněnou. Jenomže!

Pak došlo k nějakým nesrovnalostem a nakonec mi bylo proti srsti tykat lidem, kteří mi byli nepříjemní. Když si s někým tykám, pouštím ho k sobě hodně blízko. Já Ti ani nevím, jak bych Ti to vysvětlila. Prostě existují jedinci, se kterými se prostě nebudu ani bavit, natož si s nimi tykat, prostě se otočím zády a jdu od nich co nejdál. Jenomže tady to nejde, tak mohu dát najevo odstup vykáním. Si tedy myslím. Ale asi se hodně pletu.

Ale jen tak na okraj, stejně bys tady nemohl napsat někomu "Ty vole", to je proti pravidlům. ;) A pak, když někomu já řeknu "ty vole", znamená to, že je můj přítel...*smich*

Vy vole, vy vole, vyvolná moje

(Tohle byl oblíbený žert cirkusových klaunů, samozřejmě vůči osobě ženského pohleví. S touto diskuzí to má jen velmi málo společného.ú)

Jinak co byste říkali kompromisu a zavedli onikání?

doplněno 05.12.12 21:17:

vyvolená, samozřejmě

hodnocení

0x

Vím, že se na poradnách a všelijakých fórech tyká. Jenže - když jsem sem kdysi dávala první otázku, nezajímalo mě tykání a vykání, ale odpověď. Až časem jsem se začala vracet a rozkoukávat a zjistila jsem, že by se mi tu mohlo líbit, že bych možná mohla občas sama poradit a hlavně se hodně dozvědět. Viděla jsem, že se vyká, tak jsem se přizůsobila.

Teď se vracet k tykání možná pro mě bude obtížné, zkusím to. Tykání ráda a bez problémů přijmu ode všech.

Když se na netu utvořila komunita lidí, jezdících na dovolenou do Řecka, přišlo všem docela normální si tykat. Veselé pak bylo, když se uskutečnilo setkání a sešli se tam lidé od sedmnácti do skoro osmdesáti. To pak bylo trochu nezvyklé, ale šlo to za chvíli bez problémů. Btw, i tady jsem pro tykání, ale opravdu záleží na každém jedinci.

To tak bývá, v jedné politické diskuzi na netu jsem jednou živě diskutoval a dost bezohledně stíral jednoho diskutujícího - pak se z něho vyklubal první náměstek ministra. Tykáme si dodnes - člověk získá kontakty ani neví jak :)

(dnes už ale na ministerstvu není)

Tak tykat si s ministrovým náměstkem, to by mohlo znamenat i nějaký karierní postup...*smich* Jenže na takových místech se to fakt hodně střídá...*smich* Nicméně jsi asi nevyužil příležitosti.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Souhlasím s Hopem, že diskuze na tohle téma je zbytečná a nic nepřinese. Ale když už jsem se sem vetřel, tak napíši svůj názor. Já tykám všem a samozřejmě očekávám, že mi budou tykat také. Za celou dobu, co jsem tady se tuším ohradil jeden jediný člověk a ten sem v podstatě jenom nakoukl a chtěl radu. Někteří rádci přistoupili na tykání hned, někteří později, někteří se drží tvrdošíjně vykání. Já tohle neřeším, když se to někomu nelíbí, tak má možnost se ohradit a já se podle způsobu toho ohrazení budu snažit zařídit. Takže mě berte takového jaký jsem nebo mi dejte najevo, že něco dělám špatně. Se slušnými lidmi já se vždycky dohodnu. A takoví jsou tu skoro všichni. Takže hezký mikulášský večer všem.

Tykání mi vadit nebude. Jsem sice zvyklá vykat neznámým lidem, ale přizpůsobím se.

06.12.12 00:14
hodnocení

0x

axus +1

:)

tomasgulas
hodnocení

0x

No, takže bychom to mohli nechat tak, jak je *placni*

Eventuálně bychom tu mohli zavést i onikání...*smich*

ladaadal*

Jerry, myslíš jako stylem: Oni jsou hlava, pane vachmajstr.*smich*

No onikání je onikání; já to taky navrhoval, ale už jsem se setkal (v literatuře) i s onkáním.

Jasně, nebo jako- Poslouchají, Kohn, ta jejich Sára, to je ale kus...*smich*

nicozjb*
hodnocení

0x
jednak jsem tu krátce jednak jsem tak nějak zvyklá vykat nicméně když mi tu lidé tykají beru to jako samozřejmost nelze zde určit vztahy které jsou při osobním setkání a ze kterých vycházíme při rozhodování já tobě ty mě .a taky beru vztah nová příchozí a stáří pardálové:)

buss
hodnocení

0x

Ano, soudruzi si také tykali... Nech to na každém...

hodnocení

0x

Myslím,že vykačku bych rušil tady na poradně,proč ne?...;)

Nedokážu si představit,že bych si tykal např.ze svym sousedem,ktery je č...rák maximální zrna.Vykáním si ho držím pěkně od těla.To je taky jedna z věci,ktere na lidí platí,jak si je držet pěkně od sebe...:)

Bohužel takovy je svět...*nevi*

maverick001*
hodnocení

0x

Děkuji ti ať jsi kdo jsi. Já mám stejný názor, taky chci zrušit vykání. Protože to dělá chaos, ale taky já jsem na SŠ, kde si můžeme potom až tam nebudeme studenti tykat s učitelama a já už to chci mít, takže ti děkuji, že máš stejný názor jako já :)

tesyk*
hodnocení

0x

A já bych to vykání zase podporoval. Byla by to úžasná, nejspíš jediná na světě, poradna, kde by si diskutující vykali. To zamerikanizované tykání internetových cucáků je všude, ale vykat, nebo onikat...jo to by byla frajeřina.

Bylo by to hezké. " Poslouchají, tesyk, jak se jim to líbilo..." *smich*

tesyk*

Kouknou, mladý pane, dovolej mi popřát jim klidných Vánoc. A nepřežírají se. Jest z toho ukrutný břichabol.

Prosimich, tesyk, už mi pěkných pár let nikdo neřekl -mladý pane.*smich* Jinak děkuju a užijou si to taky.*placni*

zwiki*
hodnocení

0x

Máš pravdu.

2kedar*
hodnocení

0x

Např. Tykání si s nadřízeným může být cestou do pekel.

Nebrat.

karel3
hodnocení

0x

Ahoj vsichni, ja se vratil z dlouhodobe zahranicni pracovni cesty a hups ... problem.. Vsem jsem tykal, jak je ve svete celkem bezne.. Moc se na mne lidi netvarili .. a trvalo mne nejakou chvilku, nez jsem zas zacal vykat, jak je u nas zvykem.. V osobnim kontaktu uz vykam, na webu bych take preferoval tykani .. Vzdyt se tady vesmes setkava stejna sorta lidi a mam za to, ze ten, kdo potrebuje poradit (proto navstivil poradnu) je mu jedno, zda vykani nebo tykani .. Ale tyky myslim, ze vykani je pitomost. Je to ale spise veci uhlu pohledu.. Kd ma chut, at vyka, mne neva, kdyz mne nekdo tyka.. ( az na ty navonene a namistrovane snobaky ... ti mne tykat nebudou! ) heh

hop®

A jak zde poznáte namistrovaného snobáka? ;)

lk
hodnocení

0x

pobavilo mě, že tykání je lepší, protože se můžeme snáz hádat a psát " ty vole " .-))

hop®

Je pravda, že "Vy vole" se říká hůř. Ale i při vykání si lze s protivníkem ve slovním konfliktu slušnou formout vytřít zadel. Pokud na to tedy někdo má "kvíkvé" a "koule"... :)

lk

mě jen rozesmála představa že si budeme tykat, abychom se mohli líp a barvitěji hádat... no , v práci tak radši argumentovat nebudu :))

hop®

Mě spíš pobavilo, jak nějaký neregistrovaný dement chce POROUČET, jestli si tady budeme tykat či vykat :-D

jankliment
hodnocení

0x

Jasně, nebudu ti vykat, i když tě neznám a ty mi prosím taky nevykej, a vakání snad jednou zanikne a prosím nevšímej si těch, co ho chtějí zachovat, to jsou blázni!

jankliment
hodnocení

0x

A chtěl bych ještě podotknouti, že mě je nyní 26 let a taky bych chtěl aby bylo vykání zrušeno a aby se jen tykalo! A jinak se neboj nebudu ti vykat a ty mi prosím taky nevykej! A vykání chci zrušit za každou cenu a kdo ho chce zachovat, je blázen!

dfdfdddd
hodnocení

0x

OK, tak já ti budu tykat...ale Ty mi vykej:)

eivlis*
hodnocení

0x

Hele, chlape, naprosto s tebou souhlasím..-)Me to tady kolikrat ujede a lidem tykam,ale pak si hned reknu, ze to treba neni to prave,ale pak si zase hned reknu, ze pokud to vadí, tak ma smulu..-)Je to vazne blbej zvyk to vykani,bohuzel...

culdabulda1*
hodnocení

0x

- no tato otázka tu už byla - nejsem si už jista, jestli jsem ji tenkrát nevyprovokovala zrovna já (ne že bych ji založila). Tenkrát jsem v zápalu, dle mého názoru, přátelské diskuse někomu tykla, protože mi diskuse připadla taková tykací. Pán se dotčeně ohradil, což se zase dotklo mne, takže jsem mu rozhořčeně odpověděla - a diskuse o vykání na poradně byla na světě.

Pak mi ještě kdosi napsal, že jestli si myslím, že budu mladší, když si s každým potykám, tak se mýlím a definitivně mne tak zařadil mezi hloupé tetky, které si myslí, že jsou z titulu svého věku oprávněny tykat mladším, považujíc je tak za "cucáky".

A přitom zrovna já jsem striktně dodržovala společenské vykání a dodržuji i v současnosti, jenom občas si tyknu, když se mi dotaz nebo přispěvatel jeví přátelsky "tykací". Všeobecné tykání bych si nedovolila a po tom "sprdunku"už vůbec ne, pokud bychom se ovšem všichni zde nedohodli jinak. Já jsem pro.

doplněno 04.02.15 13:29:

Teď koukám, že jsem otázku založila - ne že ne ! -

poradte.cz/...

asi se mne tenkrát "sprdunk"opravdu dotknul, neboť jsem povahy přátelské - snažím se např. při svých procházkách družit se všemi psy, které potkám a skoro vždy si s jejich pejskaři hezky popovídáme a to nejen o zvířatech. Nicméně, teď už se opravdu na poradně tykat neodvážím, pokud tazatel není dítě, provokatér, nebo sprosťák. Asi tak.

dejavu*
hodnocení

0x

Na internet jsem se připojila v r. 1998. Mohu říci, že se mi po těch pionýrských dobách moc stýská. Lidé si v diskuzích zásadně tykali a byli daleko ochotnější a obětavější poradit a pomoci. Bylo to jako milé a trochu tajné společenství určité elity. Pamatuji, jak jsem vezla obalovanou rybu pro nějakého opuštěnce do Modřan, i jak mi někdo poslal učebnici japonštiny, protože jsem se zmínila, že ji potřebuji. Nebyl problém sehnat i slušného operatéra, ale i jiné profesionály. Byl to takový ten pocit, že někam patříte, do nějaké větší party. Neexistovalo, aby si někdo v těch dobách vykal v diskuzích a bylo to velice příjemné. Taky mělo připojení jen hrstka lidí a nebyli to většinou žádní primitivové. Už proto, že se o svůj PC museli starat zpravidla sami a pro diskuzi zvládnout i základy html jazyka, pokud tam chtěli vložit obrázek, hypertext ap.

Vykání začalo až o mnoho let později, kdy se zlevnily tarify a na net se dostalo mnoho lidí, kteří začali aplikovat to, co znali z osobního života a z dopisové korespondence. Napřed to bylo promíchané, pak se začaly tvořit různé skupiny, hodně do toho zasáhl raketově stoupající prodej přes internet a neosobní styk při obchodní korespondenci.

Ale stále je obvyklé si v diskuzních skupinách spíše tykat, ale vždy to závisí na zakladateli diskuze, jaké nastolí podmínky a jaké má komunikační schopnosti. Pokud některé diskuzi velí sociálně odtažitý introvert, který má starost hlavně, aby si nikoho nepustil k tělu, hlavně, aby o něm někdo něco nevěděl, o lidi nestojí ap., tykání bere jako ohrožení své autority, tak ta diskuze podle toho pak vypadá. Proto doporučuji napřed spíš sledovat, číst, vnímat, než začnu přispívat, případně tam nevlítnout jako liška do kurníku a snažit se vnutit ostatním své normy a pravidla. Doslova tragickou devalvací komunikace byl pak nástup facebooku, ale to už je jiná kapitola, navíc začaly zanikat diskuzní servery a lidi se přesunuli spíš na ten facebook.

Co se týče poraďte, je to tu drobet komisnější než jinde. Bohužel, ta srdečnost i tady opadá, mohu porovnat se stavem v r. 2005, kdy jsem přispívala jako neregistrovaná pod nickem dejavu, ale i později. Za zlatý věk této poradny považuji rok 2008-9, kdy tu byl již dostatečný počet lidí, ale ještě je to bavilo a nebyli omrzelí. :)

Respektuji to, že je tu hodně starších lidí, pro které je tykání problém, proto tu neznámým lidem převážně vykám (pokud se nezapomenu), ale dětem a dospívajícím tykám, přijde mi opravdu hodně zvláštní, když tu někdo vyká dítěti, které o sobě napsalo, že je mu 11 ap. :-D

Každopádně já jako srdečný a otevřený člověk vítám kohokoliv milého, s kým si potykám a je mi jedno, kolik mu je let. Takže za sebe mohu říci, že pro mne tykání není problémem a vítám ho a nevnímám jako znevažující.

hodnocení

0x

jan kliment
Jsem v rozpacích... zřejmě bych jim měl onikat.
K debatě o tykání - vykání tu přispělo více lidí s opačnými názory. Jejich právo, respektuji je. Také někomu vykám, někomu tykám. Většinou podle kritérií, které tu popsali kolegové.

Ovšem jsem proti tomu, aby někdo cizí, kdo mne nepozná, věkově někde úplně jinde, s pro mne neznámými osobními hodnotami, a pod. hodnotil můj psychický stav! Nebo psychiku jiných. Nejsem blázen, a vykání podporuji a chci v životě zachovat. I na webe. Některým uživatelům (nejen) v tomto vlákně vykám a vykat budu. Jako výraz mého postoje k jejich hodnotám. Tím ovšem nesnižuji hodnoty těch, kterým tykám. Z důvodů jiných, či už věkových, nebo dalších. Za ta léta, co tu působíme, máme mnozí k sobě určité sympatie. Ovšem k někomu i nesympatie. Ale vždy v rámci slušnosti.

Jasně, nebudu ti vykat, i když tě neznám a ty mi prosím taky nevykej, a vakání snad jednou zanikne a prosím nevšímej si těch, co ho chtějí zachovat, to jsou blázni!
A chtěl bych ještě podotknouti, že mě je nyní 26 let A vykání chci zrušit za každou cenu a kdo ho chce zachovat, je blázen!

jokeer*
hodnocení

0x
Já to dělám takhle, pokud někdo položí svůj dotaz ve smyslu tykání, jako třeba (Ahoj), nemám důvod mu vykat. Pokud ve smyslu vykání, jako (Dobrý den), tak není vhodné mu tykat!

hodnocení

0x

Tykání či vykání se zdá každému jinak důležité. Kritizovat druhého, že ty(vy)ká a ještě mu sdělit že je asi blázen, když nechce to druhé, není dobré.

Po revoluci se více objevovali radiovysílačky CB, známé z kamionu. Tam si všichni tykali, páč se znali jen jmény, nebo volacími znaky. Něco jako dnešní nick. ( z té doby mám milan.cukrar). Jaké bylo překvapení, když jsme se setkávali a zjistili, že ten mladý hlas je 70 kmet, který se potkal s chlapcem, těsně nad 12 let, zkrátka různé věkové hranice.

Pak internet a růzdé diskuze a opět dilema vy(ty)kání. Pracuji v obchodě a tam se zákazníkům vyká. Pak přijde, začne hledat zboží, informace a řekne mi, Vás znám, vy radíte na internetu, jeto tak?

A vykám dál, nedělá mi problém sdělit 15-16 letému chlapci, "mladý muži, co pro Vás můžu udělat"?

Proto se omlouvám všem, kterým Vadí, že většině lidí vykám. Tak jsem naučen.

Hezký den.

podnikatel64624
hodnocení

0x

Dobrý den, většinou na internetu,na forech tykám. Občas i vykám. V práci - mám raději když mi tykají. Nepotrpím si na vykání a oslovování šéfe. Sám navrhuji tykání i mnladším.

vlazy*
hodnocení

0x

Rozhodně jsem pro tykání zde na poradně a v internetových diskuzích. Většinou se lidi v diskuzích ani vůbec neznají a neví kdo se pod nějakým většinou nicneříkajícím nickem skrývá a jestli je mladý, starší, muž, žena atp. a i když o sobě občas někdo něco napíše tak nikdy nemůže být jistota, že je to skutečně pravda a nebo pouze klamání jiných. Takto často někteří vykají i těm kterým by možná nikdy nevykali kdyby věděli kdo to skutečně je. Nemám nic proti vykání, ale jako lepší mi rozhodně připadá tykání. Kdo chce tak ať si klidně vyká komu chce, ale také i tyká komu chce. Rozhodně se mi ale nelíbí když se někdo tváří uraženě proto, že mu někdo tyká nebo si přímo žádá aby mu někdo vykal. Připadá mi to tak jako by se takoví lidí chtěli povýšovat nad jinými tak jako by byli důležitější nebo něco víc než ostatní. Takové jednání mi připadá i jako neslušné a proto bych byl i proto aby se něco takového přímo v pravidlech poradny nebo jakékoliv diskuze zakázovalo. Tykání v internetových diskuzích nemůže být chápáne jako urážka a pokud to někoho uráží tak by se měl nad sebou vážně zamyslet.

S kým jsem si nepotykal, tak tomu vikám, považuji to za slušnost a po pravdě od některých by mi tykání vadilo.

doplněno 03.02.15 22:17:

vykám

vlazy*

Ono je něco jiného v přímém rozhovoru s někým kde člověk vidí s kým mluví nebo pokud ho zná tak také vi co je to za člověk a v internetové diskuzi kde většinou se neví s kým konkrétně se diskutuje. Já v přímým rozhovorů s někým starším nebo koho neznám také vykám pokud jsem se s ním nepotykal, ale dětem samozřejmě tykám. V internetových diskuzích je to ale něco jiného a je v naprosté většině běžné tykání a rozhodně to není nic co by se dalo považovat za neslušné. Pokud někomu tykání v internetu vadí a to ještě od některých tak by bylo doré aby se nad sebou vážně zamyslel jestli je takové jeho povýšování se nad ostatními v souladu se slušnosti.

sanyo*

Jo, půjdu s dobou, stejně se mi to plete..., chci t y k a t , ale nechci pykat. Doma jsme si s rodiči odjakživa vykali, dnes si všichni děti, vnoučata a pod. tykáme. Včera mi vnouček, kterému jsou 2 roky a skoro 3 měsíce řekl : šmejdíku.. dědo nepíí kafíčko nebo tě klepne pepka..., . ( mimochodem toho šmejdíka sám často používám...)

martinaa*
hodnocení

0x

Já bych tykala ráda, ale mám strach z toho, že se oslovený urazí. Nebylo by to tu poprvé, co člověk čte "a laskavě mi netykejte, husy jsme spolu nepásli" a podobně.

Pak přejde chuť někomu tykat.

doplněno 04.02.15 14:21:

V tom případě vidíš, Jethro ;), já mám zkušenost právě se staršími, pro které je tykání od mladých jaksi neuctivé, nebo jak to napsat.

V takovém případě bych si zapamatoval, že mám dotyčnému vykat a jede se dál. Kdyby si měl člověk zabírat osobně všechno, co se dozví na internetu, dávno by se už houpal na větvi.

Mám zkušenost, že na tykání jsou nejvíc nedůtkliví lidé kolem 18-20, co mají rádi pocit, že už jsou dospělí. Já mám naopak tykání rád.

jethro, *palec*

hledal jsem potlesk, ale nenašel

culdabulda1*

- martino, mne ale sprdnul pán, jemuž rozhodně nebylo 20, byla to starší "netýkavka" - tipuju nějakého "důležitého" šéfíka.

Ani mně už (bohužel) není 20, ale přesto by mi tykání od mladých nevadilo - asi by pak zase ale měl pravdu onen jiný pán, který mne poučil, že mladší nebudu, když si s každým potykám, takže teď už se "stydím" a zůstanu raději při starém zvyku.

martinaa*

Culdo, to vůbec nebylo na Vás*pivo*, ale obecně, už jsem se tu s tím párkrát - i osobně - setkala.

vlazy*

martinaa: Proč se bát, že se někdo může urazít když tím tykáním v internetových diskuzích přece nikdo nikoho nemá v úmyslu urážet? Urazit někoho se přece dá mnoha jinými způsoby a ne zrovna tykáním. Pokud se někdo uráží kvůli tykání tak to o něm něco ne zrovna dobrého svědčí a proto bych právě takovým lidém v diskuzi nezačínal vykat pouze proto, že se tváří uraženě. Mám občas dojem, že někteří by rádi umravňovali ostatních a přitom ta jejích mravnost není zrovna zcela v pořádku.

hodnocení

0x

Jsem také naučen vykat - je to takové projevení úcty k člověku- živé bytosti. Pokud je konkrétně tady na webu tazatel evidentně dítě nebo je dotaz "jednoduššího člověka", který dotazem spíše chce navodit hádací téma, rád si zatykám.

Pracuji ve firmě, kde si hodně lidí tyká. Na oddělení už jsem si zvykl - ale když mi z baráku (800 lidí) někdo tykne, cítím se zle - jako bych byl otrok "hej ty tam, udělej..." Dokonce i se svým ředitelem jsem si několikrát potykal - ale to bývaly akce o Vánocích, kdy jsem si nebyl jist, jestli si to pamatuje, takže mu v práci normálně vykám. Zvláště před ostatními a bez ohledu na fakt, že mi tyká a oslovuje jménem - on na to má pozici, on může.

kvetuse*
hodnocení

0x

Já v zásadě nemám problém s tykáním, ale záleží od koho a jakým stylem. Např. manžel mé kolegyně mě začal automaticky tykat, přitom jsme se skoro vůbec neznali a ani se mě nezptal, jestli souhlasím. Od něj zní tykání arogatně, povýšeně jakoby byl člověk "hej počkej".

nawru*
hodnocení

0x

Taky bych zavedla tykání vždy a všude. Závidím anglicky mluvícím lidem, že toto řešit nemusí.

Jen upřesním, že v angličtině se všude a všem vyká. Tykání je naprosto výjimečné (O Canada, we stand on guard for thee. O God, Thou art the source of life.)

hodnocení

0x

Mě by tykání od nějakých fracků, které ani neznám, přišlo nevychované a drzé. Jsem rozhodně pro vykání i tykání.

Ono také záleží na věku člověka. Když mi bude tykat sám od sebe člověk, kterého neznám a bude evidentně starší než já, tak to beru. Prostě starší tyká mladšímu, ale pokud by mi tykal někdo stejně starý nebo mladší, tak ho na to upozorním.

culdabulda1*
hodnocení

0x

S tykáním je to tak : myslím, že tykání předpokládá přinejmenším duševní souznění diskutujících, když ne přímo přátelský vztah. A to v internetových diskuzích nebývá - tam se lidi snaží navzájem trumfnout, když ne přímo urazit ! A furt je poněkud zdvořilejší výraz : "Vy vole" - nežli " Ty vole " ...

elinor
hodnocení

0x
Plně souhlasím. Respektovat a být respektován je dobrá premisa, kterou spousta lidí nemá zažitou, naše společnost do toho musí dozrát. Stojí každopádně na něčem úplně jiném, než že by někdo měl mít automaticky navrch, třeba proto, že se musí vykat... pojďme si tykat- pojďme k sobě přistupovat jako rovný s rovným, s respektem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]