Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Již dlouhý čas se věnuji třídění odpadu, ale stále mi chybí možnost jednoduše třídit i ostatní plastové obaly a ne jen PET lahve a Tetra packy.
Je tu sice možnost odvozu ostatních platů do sběrného dvora ASA, ale toto řešeni se mi nezdá zrovna ekologické a logické.
Jezdit s jedním dvěma pytly až do sběrného dvora? Cesta tam a nazpět autem škodí přírodě snad více, než když vše vyhodím do směsného odpadu do popelnice ( i když nerad).
Opravdu je svoz a recyklace těchto odpadů natolik neekonomická, že opravdu nikdo nechce tyto suroviny zpracovávat?
Opravdu je jediným řešením vyhýbat se těmto obalům?
Mnohdy ale žádná náhrada není.
Najít v obchodě papírový pytlík místo igelitového nebo jogurt ve skle místo v plastu je hodněkrát nadlický a někdy nemožný výkon.
Celé mi to připadá jako vtip. Ze všech stran se na nás valí tuny moderních obalů, ale nikde není možnost jak se jich aspoň trochu ekologicky zbavit...
Nedávno jsme koupili novou lednici, ale polystyrenový obal stále leží ve sklepě.
Komu by se chtělo se dvěma kusy lehkého polystyrenu jet až do sběrného dvora? Je to logické?
Co je tak těžkého na tom zřídit sběrné nádoby v dosahu všech, kdo chtějí přispět ku zdraví přírody? Vyhlásit výběrové řízení na zpracování tohoto odpadu?
Peníze se vyhazují v Liberci na jiné o hodně zbytečnější projekty, tak proč jednou nevymyslet něco rozumného...užitečného, jako je zpracování směsných plastů...
Funkční projekt, který opět neskončí neuspěchem dříve než se pořádně rozběhne, jako už tomu jednou bylo.
Budu moc rád za vaše náměty, názory, postřehy a rady.
S pozdravem
Hans S.
doplněno 23.01.13 14:11:Nedávno jsem byl na návštěvě v lázeňském městě Poděbrady a ejhle, tam to jde!
Proč to může fungovat v tak malém městě a u nás ne?
Myslím že by se někdo ve vedení města měl vážně zamyslet, jestli je na správné pozici.
Nevím, jak u vás v Liberci, ale u nás na severní Moravě to v mnoha obcích funguje tak, že se tam dává veškerý plastový odpad, který se poté vysype na třídící linku, kde se jednotlivé plastové materiály dále dotřizují podle složení. Stejně, kdybys tam dával jen PET lahve, tak ty se taky musí dále třídit podle barvy (zvlášť třeba zelené od průhledných...). Z tvého příspěvku jsem pochopil, že asi bydlíš v RD a odpad je vám odvážen v pytlích? Když se projdeš někde po sídlišti, kde jsou velkoobjemové kontejnery na plast, tak zjistíš, že v nich je taky i jiný plastový odpad než jen PET lahve. Já bydlím v RD a řeším to tak, jak jsem napsal výše. A když jedu kolem sběrného dvora, tak tam odvezu sklo, nebezpečný odpad atd.
Dobrý den.
Tříděný odpad pravidelně odnáším do nedalekých kontejnerů (papír, sklo barevné/bílé,kartony Tetra pack a PET lahve)
V kontejneru na plasty je možné zanechat pouze PET, nic jiného.
Jak jsem již uvedl výše, tak v malém městě jako jsou Poděbrady, je třídění všech plastů funkčním jevem.
Sice není zvlášt kontejner na PET a zvlášť na ostatní plasty a vše se roztříďuje až na třídící lince, ale vše funguje ku všeobecné spokojenosti.
Tak proč to samé nejde i v Liberci?
Zvláštní nádoby na směsné plasty (bez PET) by byly rozumným východiskem pro problém s velmým množstvím komunálního odpadu, který mnohdy nemá využití.
Jak říkám, u nás plasty sváží z pytlů (taky je psáno jen na PET lahve), ale já tam dávám i ostatní plastový odpad a nikdo mi neříkal, že to tak nemám dělat, odvezli mi i velké prasklé plastové kbelíky. Co to taky tak zkusit? NEbo se v Liberci domluvte mezi sebou se sousedy a podejte nějaký návrh na příslušný odbor. Jo, kdyby to tak mohlo fungovat jako v Německu.
V kontejneru na plasty je možné zanechat pouze PET, nic jiného
Na to jste prisel jak? Na oficialnich strankach kraje:
na to maji jiny nazor-klik na odkaz "trideni odpadu".
Je to uvedeno přímo nastránkách společnosti ASA a na jejich kontejnerech na plasty všude v Liberci.
S pozdravem
Hans S.
doplněno 24.01.13 21:14:Cituji Kraj:
"Variantou odděleného sběru je i pytlový sběr plastů nebo kontejnery pouze na PET
obaly (v závislosti na aktuálním stavu trhu těchto komodit)"
také hledám,kam se směsnými plasty,žlutý kontajner ano,ale všude je uvedeno Plastové lahve,takže odkaz je k ničemu,nápis Plast není k nalezení
Do popelnice. Ne veškerý plast se dá recyklovat a nakonec končí ve spalovně. Proto se neháže do kontejnery na "plast".
Zdravím. Když jsem byla teď ve Wroclawi dlouhou dobu, tak jsem si všimla, že tam odpad moc neřeší. Netřídí moc odpad, nemají kontejnery na třídění a bordel ve městě taky nechají. Uklízecí četu jsem tam neviděla a dlažbu nekropí, nemyjí jako u nás. Poházené sklenice a flašky rozbité nechají na ulici několik dní. Kontejnery jsem neviděla na třídění. Ale jinak to tam tak špatné není. Například pokladní v supermarketu tam nejsou jen otrokyně podceňované jako u nás. Zákazník pro ně není jen milostpán, kvůli kterému se ani najíst nemůžou. Ale to už je na jinou diskuzi.
Na otázku nelze jednoznačně odpovědět, je potřeba znát další věci. Nicméně, řešení:
- podejte podnět na místní odbor životního prostředí či se dojděte optat osobně.
- do sběrného dvora jistě nemusíte jezdit se dvěma pytli, ale vezměte tam toho více - teď to tedy nechte ve sklepě, a až se k tomu něco třeba za čtvrt roku nakupí, tak to tam vemte jedním, nebo když jedete ještě někam jinam(na nákup), když se vám zdá cesta jen do sd neekonomická
- je možné, že firma, která u vás odpady sváží, směsné plasty nezpracovává. U nás například máme také jen kontejner na směsné sklo, jenom na bílé ne, jelikož se to u nás nezpracovává.
- plasty hážeme do jednoho kontejneru všechny, podnět k tomu dal právě náš zpracovatel, ze začátku se u nás třídily také jen petky, pak na jejich žádost byl sběr rozšířen. Případně se tedy optejte přímo u té vaší ASy, uvidíte
- je to paradox, ale ona ta ekologie je pěkně drahá. Město musí za pronájem kontejnerů platit nemalé sumy, proto je to možná u vás neekonomické a cena kontejnerů by byla vyšší než cena sesbíraného odpadu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.