Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik utratíte za dárky?

Od: bubble* odpovědí: 30 změna:

Ahoj, chci se jen tady ostatních pozeptat kolik tak utratíte za vánoční dárky? Kupuju 6 lidem, jen té nejbližší rodině a počítám, že to vyjde tak na těch 5 000 Kč. Přijde mi to taková akorát suma. Nemám na rozhazování, ale zas Vánoce a ty lidi mám ráda, tak to nechci odbejt jen nějakou blbostí. Co jsem se, ale bavila se známýma tak to taky nejsou žádný boháči, ale padaly tam mnohem větší částky. Tak mě tak napadá, abych nebyla škrt :-D Jak jste na tom vy?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím, Váš rozpočet mi připadá naprosto adekvátní. Připadá my nesmyslné, zvláště v dnešní době, utrácet horentní částky za dárky, jen proto, že jsou vánoce. Já mám jen 3 lidi, syna a dvě kamarádky, a hodlám utratit za dárky max 2OOO Kč.

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Mám přítele, rodiče, bráchu, dvě babičky a stařenku. Plánuju utratit tak 3 a půl tisíce maximálně.

martinaa*
hodnocení

0x

Naši, brácha, přítel, jeho rodiče a ségra, jeho prarodiče, nejlepší kamarád. Počítám 6000,- jen to hvízdne.

hodnocení

0x

Rodině počítám s dárky v ceně okolo 500 kč na osobu, kamarádce dárek o něco levnější. Nejvíce zaplatím za dárek pro manžela, kolik ještě nevím. Hodně dárků kupuji už od léta, aby jsem na poslední chvíli před vánocemi neměla tak velké výdaje. Kupuji pouze praktické dárky.

ron*
hodnocení

0x

Syn, manžel, moje rodiče a rodiče manžela - max. 4000 celkem.

Synovci, neteře, sourozenci... - dárky jsme přestali kupovat, je nás opravdu hodně (sejdeme se u cukroví ).

Kolegyně v práci, přítelkyně - dárky si nedáváme - zajdeme na punč a nějakou dobrotu na vánoční trhy.

hodnocení

0x

Vánoce jsem před pár lety zrušil, takže 0,00 Kč. A mám klid *frajer*

doplněno 20.11.12 19:23:

A už mi zase nejdou smailíky *bum*. Při tom v náhledu byl.

doplněno 20.11.12 19:24:

... mno... a už tam je. *nevi*

doplněno 21.11.12 09:22:

před časem jsem se dostal do situace, že jsem musel být na Štědrý večer na 3 místech zároveň (teda spíš postupně). Bylo to vyčerpávající fyzicky i psychycky. Částečně jsem to řešil tím, že jsem si bral dobrovolně noční směny (kupodivu jsem se o ně musel rvát s jedním kolegou). Pak jsem prohlásil, že vánoce měly cenu, když byly děti malé a že dokud nebudu mít vnoučata, vánoce prostě nebudou. Vloni se mi narodila první vnučka a tak mi to dcera připoměla. Naštěstí jsem si vzpoměl, že jsem neříkal vnouče, ale vnoučata, takže se mi to podařilo ještě o pár let odložit :-P.

tomasgulas

To je trest za to, že neutrácíš nic za dárky *smich*

Já dárky nekupuji, nemám ani moc komu, maximálně něco malého matce, ale nevím co. Takže tak do 1000,-

magdone,

taky jsem chtěl vánoce zrušit, mimo žranice. Neprošlo to. Za dárky neutrácím nic, páč je nekupuji, vše zařídí manželka..

majsterjoe*

A dostava manzelka nejake korunky, nebo plati vse ze sveho?

máme jeden rozpočet, jednu kasu. Řekne si, dej mi, prosím, tolik korun a já je vydám. Jsou to společné peníze..

ladaadal*

Milane, koukám, že to máme zařízené stejně.

a taky jsem to chtěl zrušit. Ani vstup na ty 3 dny k jehovistům mi neprošel*smich*

ladaadale,

já nechodím do žádných církví ani svazků či stran, stejně mě to neprošlo. Uzavřel jsem s rodinou dohodu, že MĚKONĚ, to jsou měkké dárky jako trenky ponožky trička, a PPS (předměty postupně spotřeby) nepotřebuji od ježíška, páč mám skvělou manželku a ta mi je průběžně kupuje.

Prot nikomu nic nekupuji, nestojím fronty před vánocemi. Jen sedím u pohádek a žeru a žeru, abych mohl pak hubnout a hubnout.

Milý kolego, jsem rád, že jsem našel spřízněnou duši, se stejným názorem na vánoce.

cocinkamichalka*

Milane - měkoně jsem neznala *smich* Ale já si o pár měkoňů (nemělo by být spíš měkkoňů?) napsala v dopise ježíškovi - jmenovitě alespoň dvoje tepláky a kalhotky se zvízátkama! :-D

Michalko, já nevím zdali se má psát měkkoně, to nevím. Ale včera jsem dostal již s předstihem flanelku, abych si jí odzkoušel. Již jsem jí nevrátil, hned jí nosím, takže pod stromečkem bude jiná.

Manželka je přesný opak, ta hrozně ráda kupuje a kupuje, pak ráda balí. Má největší radost z vánoc. (nesmím jí to pokazit)

martinaa*

Tak měkoni, zvlášť trička, svetry a ponožky, jsou pro mne nejlepším dárkem:) A když se tomu přidají pěkné boty, mám super Vánoce:D

doplněno 22.11.12 12:46:

Milancukrar - a pak nějaké dobré vínko nebo pivko na slehnutí:D

Martino, zdravím, jen dodám... pěkné pohádky v televizi a řízky, a řízkovou pochoutku a řízek...různě střídat.

iz*
hodnocení

0x

Nic.

doplněno 22.11.12 04:00:

Jj, vyrábět, ještě minimálně na 10 let mám z čeho...

tomasgulas

Ehm... jakto, jestli se mohu zeptat? Nekupovat - vyrábět?

majsterjoe*
20.11.12 20:45

Nedavat?

krkovicka*
hodnocení

0x
Čekám až vyhraji ve sportce.Pak to bude veselejší:-D
Už jsem to tu uváděla-dcera (1000kč
),máma(400kč),Táta(500kč),mátinka(400kč),jeden manželský pár(400kč),babička s dědou(400kč).Pak univerzální dárky-600kč(Radce Hangar ví;) ) Jsou to dárky-formou čajů,kafe a bonbonier/pro doktory,učitelky a kolegyně z práce.
doplněno 20.11.12 20:48: Rozpočet mám 5-6tis.suma sumárum i s jídlem.

bubble*
hodnocení

Ale tak buďte trochu pozitivní k těm Vánocům :) To fakt někdo nedáváte nikomu dárky? Že bych to taky zavedla :-D Nee, ráda dělám lidem radost, ale je fakt, že s těma penězma je to masakr a je mi jasný, jak mi zas budou v lednu chybět. A nechci zas vidět tu sumu za jídlo, protože my toho hrozně prožerem :-D

lidus*
hodnocení

0x

U nás v rodině se dárky dávají pouze nevydělečně činným dětem¨1dítě/500kč (týká se neteře a synovce), pro vnučku mám úžasnou kuchyňku, nádobí. kávovar cena 2 500Kč. Dcera a zeť každý 1000Kč a co si koupí najdou u nás pod stromkem, já letos místo tradičního parfému dva krémy co mi prý jistě uberou let cena za oba 500 )to víte, výhodná koupě), manžel si sám koupí něco ke zbraním a tím pro mně vánoční šílenství končí. Jo ještě maminka dostane 8kg prášku na praní a kafe, nedostala by nic je výdělečně činná má důchod ale peče mi cukroví zadarmo a tak něco každý rok koupím. Těch 5000 je tak akorát, Vánoce nejsou o darech ale o pohodě.

sebod*

Miluji vánoce, miluji Štědrý večer s jeho atmosferou a tajemstvím*ua*. Takže u nás dárky ANO. Jsou ZAKÁZÁNY dárky praktické *cert*. Takové věci, co se stejně musí koupit. Vyjímku tvoří mňamky . A pak se u nás nedávají peníze. Je to neúcta k tomu, koho chci obdarovat, páč nejsem schopna se ani zamyslet nad tím, co by toho dotyčného potěšilo. Nekupujeme většinou drahé dárky, ale takové, co potěší. Letos to vidím tak na 10.000,-Kč. Nutno ale podoknout, že je to pro cca 12 lidí z bližší rodiny.

majsterjoe*

Jak vidim, na jedne strane jsou lidi co darky vubec nedavaji (aspon to tvrdi), na dalsi strane lidi co davaji prakticke darky ( stim ja souhlasim taky) a na dalsi kde jsou prakticke darky zakazany. :(

martinaa*

No, neúcta... představte si, že obdarovaná osoba má nejraději boty a oblečení. Nebo jiná je blázen do cyklistiky. Jenže ne každé oblečení a boty jí padne, ne každý vzor se musí líbit. Ne každý doplněk na kolo je tím vysněným.

Tisíc lidí, tisíc názorů... a než kupovat něco, co bude mimo, to raději ať si člověk vybere sám, ne?:)

hodnocení

0x

Mám to poměrně jednoduché.

1/Moje mamka /silná diabetička/ - pěkný velký balík s diapotravinami. Oblečení a předměty do kuchyně a pod. už nechce. Prý by to ve svém věku neužila.

2/ Dceři a synovi s rodinami dám peníze. I když tady byly námitky, že se má člověk nad dárky zamyslet. Jenže ti mladí už dneska všechno mají. Navíc se nevyznám ve výrobcích typu: ipody, tablety...Oblečení - často se netrefím do vkusu či velikosti. 11 letá vnučka si v létě o dovolené na Sázavě koupila modré triko, rukávy jako netopýr křídla a kolem pasu tlustý řetěz jako na kozu. Po pravdě jsem uznala, že podobnou hrůzu by mě ani nenapadlo jí koupit, mezi naším vkusem je asi 45 let rozdílu a tak opravdu raději ty peníze. A kupovat nějaké zbytečnosti, na které by se prášilo, jenom proto, že jsou Vánoce, to také nemám ráda.

3/ S manželem uvažujeme o letní zahraniční dovolené. To bude dárek pro oba.

4/ babička-tchyně - Alzheimer, silně dementní. Té vybereme nějaké dobré jídlo. Ještě loni jsme jí kupovali krásný obrázkový kalendář, letos už neví, zda je pondělí nebo srpen. Navíc, uložit vyžaduje už okolo 17. hodiny, tak si myslím, že ani s námi letos nadílku nezvládne. Už loni ječela: Co po mě chcete, kam mám jít, já nikam nechci, já budu spát! Letos je to zase už horší. Je jí už všechno jedno.

Tak to mám poměrně jednoduché. Vzpomínám, když jsem měla své děti malé, jak jsem vybírala radostně knížky, velikého medvěda, kočárek pro panenku či vlak na klíček, který jezdil po kolejích. Děti to ocení. Jakmile však vyrostou a rodiče zůstanou sami, už to není o tom překvapení. Spíš bych radila o to víc se zaposlouchat do vánočních koled, rozjímat, vzpomínat na své blízké, kteří už nejsou mezi námi, zajít se podívat do kostela na jesličky. Ve vyšším věku už nejsou Vánoce o spoustě dárků, ale o tom, abychom se zase za rok ve zdraví shledali. Jaga.

doplněno 21.11.12 10:51:

Trošku tápu v těch příbuzenských vztazích.

1/ Michalko, co to je: 2 babičky a stařenka? /podle mě tedy 3 babičky/ Stařenka se říkalo babičkám na Moravě.

2/ Krkovičko, co je to máma a mátinka? /2 maminky? Moje mamka a moje tchyně?/

Nezlobte se, tím nijak nerýpu, ale zajímaly by mě ty příbuzenské vztahy.:)

cocinkamichalka*

Ahoj Babojago-Marcelko, ta tvoje poslední věta je úplně přesná, ale není to jen o "vyšším věku"... Včera jsem se o Vánocích po telefonu bavila s taťkou. Bude mu příští rok 50, mamce je 43. Já jsem od domova 450 km už skoro 5 let, brácha je už taky z domu a kvůli práci moc nejezdí.

Taťka mi včera vyprávěl, že on i mamka nemají na Vánoce z dětství moc hezké vzpomínky. O to víc je rád, že naše Vánoce jsou vždycky super. Mamka moc dobře vaří, takže máme několikachodovou večeři, a potom jdeme hledat zlaté prasátko (i když už jsme dávno velcí!) a zapálit kočkám na hrobeček svíčku. Taťkovi se každoročně po večeři chce na záchod, takže s náma nikdy nejde - PROČ ASI? :-D - potom čekáme dole u babičky. Najednou zazvoní zvoneček a taťka přiběhne - SLYŠELI JSTE HO? (Ježíška) UŽ TAM URČITĚ BYL! (vždycky mě udivovalo, jak je možné, že ten Ježíšek tak strašně dupe! Jednou se stalo, že Ježíšek trochu přebral a usnul. A nezvonil a nezvonil. Mamka ho musela jít vzbudit :-D)

No a tahleta komedie se u nás odehrává každý rok, i když nám je s bráchou oběma přes dvacet :-D Prostě máme pohodu a taťka včera říkal, že by ani pod stromečkem nemusel nic mít. Prostě večeře, posezení, vánoční pohádka a jít spát.

doplněno 21.11.12 10:54:

Stařenka je prababička. Rodičů rodiče jsou babička a dědeček, prarodičů rodiče jsou stařenka a staříček.

PS: Zažila jsem za svůj život 3 stařenky a jednoho staříčka. Staříčka jsem měla moc ráda a ten umřel když mi bylo tak deset. Stařence už je přes pětaosmdesát, a když si usmyslí, že jde okopávat zemáky, tak ji nic nezastaví :-D

doplněno 21.11.12 10:55:

Strašně moc bych chtěla, aby se stařenka dožila ještě pra-pra vnoučete :-D Tak bych na tom coby nejstarší pravnučka měla začít pracovat! :-D *houpy*

doplněno 21.11.12 10:59:

Ještě doplním, že stařence opravdu říkáme stařenko. I když o ní babička mluví (jako o svojí mamce), mluví o stařence. Sama jí říká "babi" (svojí mamce).

Jinak u nás, když se mluví o mamce, tak je tím myšlena moje mamka a když o mamině, tak přítelova mamka. Mě se "mamina" nelíbí, ale oni jsou tak zvylí, tak jsem to převzala.

martinaa*

Ježíšek přebral a usnul:D:D Bomba.

U nás zase jdeme po večeři s bráchou pouštět lodičky - svíčky do vany, zatímco naši jdou otevřít okno pro Ježíška. Je mi 25, bráchovi 17, ale přesto je to naše tradice, je to fajn a prima:)

doplněno 21.11.12 13:44:

Věřím, že na to budete vzpomínat i za 30 let:D

cocinkamichalka*

Marti fakt, stalo se to tak 3-4 roky zpátky, ještě teď si z toho děláme srandu! :-D Nám bylo furt divné, že Ježíšek nezvoní a nezvoní... *pivo*

krkovicka*
Mátinka je družka,neboli druhá žena mého rozvedeneho táty;) Říkám jí jménem,jinde hovořím o Matince(je to pojem z Valašského nářečí,ale už zastaralý).
doplněno 21.11.12 14:14: Stařenky znám.Je to máma od mé prababičky.Jestli je naživu tak běžně se tohle pojmenování používá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]