Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Měl bych dotaz na někoho kdo má již podobnou zkušenost za sebou, nebo kdo o tom ví více.
Dne 13.7.2011 jsem uzavřel smlouvu s jednou firmou na pozici řidič.
Letos jsem za měsíc srpen,září a říjen nedostal svoji měsíční mzdu (výplatu).
K dnešnímu dni jsem se rozhodl že zašlu zaměstnavateli výpověd z důvodu neplacení mzdy.
Takže se chci zeptat zda mám do výpovědi podotknout že chci doplatit mzdu + odstupné, nebo jen odstupné a nebo jak to vlstně funguje? Svoji mzdu už nikdy neuvidím? Dluží mi 42 tisíc kč na výplatách. Největší problémem je že jsem nikdy v živote za ten rok a 4 měsíce nepodepsal ani nedostal žádnou výplatní pásku. Jak mám tedy postupovat a co do výpovědi konkrétně napsat abych alespon nějaké peníze dostal?
Děkuji za odpověd.
Pokud je zaměstavatel v prodlení s výplatou více jak 15 dnů po splatnosti - mzda je dle zákona splatná koncem následujícího měsíce, ať už máte ve smlouvě jakýkoliv výplatní termín. _ pak doporučuji ukončit pracovní poměr podle §56 Zákoníku práce tzv: Okamžitým zrušením pracovního poměru. Protože jste tam pracoval méně než rok, tak vám náleží náhrada mzdy ("odstupné") ve výši jednoho průměrného platu (§67). Okamžité zrušení PP předáte zaměstavateli oproti podpisu, či za přítomnosti svědka pokud podepsat nechce. Dlužnou mzdu je třeba vymáhat soudně.
Příklad Zrušení PP:
Název firmy
Adresa
Věc: Okamžité zrušení pracovního poměru
Vážená paní, vážený pane,
Ve Vaší společnosti pracuji na základě pracovní smlouvy ze dne ..., na pozici ...
V pravidelném výplatním termínu mzdy, tj. dne xxxxxx mi nebyla vyplacena mzda za měsíc xxxx. Protože od zákonné doby splatnosti uplynulo více než 15 dní, ruším okamžitě pracovní poměr podle § 56 odst. 1 písm. b) zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce a to ke dni 11.5.2012.
Rovněž tímto požaduji vyplacení náhrady mzdy v zákonné výši podle ustanovení § 56 odst. 2 ve spojení s § 67 odst. 3, zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce.
Dále Vás tímto upozorňuji, že mi nebyla doposud vyplacena mzda za měsíc xxxx ve výši yyyy Kč, za měsíc xxxx ve výši yyyy Kč
Mzdu za měsíc xxxx ve výši ... Kč, mzdu za měsíc xxxx ... Kč, a výše uvedenou náhradu mzdy uhraďte nejpozději do 30ti dnů bezhotovostním převodem na bankovní účet, na který jste mi doposud vypláceli mzdu. V opačném případě budu nucena postupovat právní cestou, čímž dojde k navýšení Vašich nákladů o úroky z prodlení, soudní poplatek a náklady právního zastoupení.
S pozdravem
adresa
V ... dne ...
Za zaměstnavatele převzal/a: ...
Dne ...
Zaměstnavatel odmítl převzít:
Dne ... svědek ...
Ano, jistě, máte pravdu. Přehlédl jsem tu jedenáctku. Za což se omlouvám.
Dobrý den,děkuji za odpověď. Jen menší poznámka. Já tam pracoval od 13.7.2011 to znamená že k dnešnímu dni je to 1 rok,4měsíce a 6 dní. To znamená že pokud jsem správně pochopil podle toho co jsem četl na internetu tak bych měl mít nárok na výši odstupného v podobě výpovědní lhůty - tedy 2 měsíce?! Pokud to správně chápu?!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.