Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč matematika na informatice?

Od: otazky* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den chci se zeptat, studuji informatiku 2 rokem na sš a máme matiku 5x týdně, ale nechápu proč je matika v tomhle oboru tak důležita a proč všichni říkaji že kdo neumí matiku tak at nelozí na IT školu. Ano je tu matika dost težka, ale proč vůbec je tak potřebna k tomuto oboru?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

no já jsem si vždycky myslel, že například logika je matematická disciplína. Jestli chcete programovat, pak ji musíte umět. Jinak si vaše programy budou dělat co se jim zachce a vy nebudete vědět proč. Další věc je numerika, věda o chování čísel. Tu byste taky měl umět, protože lidi mimo obor ani netuší spoustu věcí, že například nula a nic není totéž. Některé technické výpočty vychází z integrálů. Jestli chcete automatizovat výpočet vrtule nebo motoru, pak bez znalostí integrálů není šance ani začít, protože prostě nebudete rozumět tomu, co vám nějaký analytik vytvořil a co se po vás vlastně chce. Jestli budete automatizovat výpočet statiky příhradového nosníku, pak musíte umět matice, protože celá statika příhradových konstrukcí jsou čísla a zase čísla a spousta proměnných ve spoustě rovnic atd.

Proč vůbec je matika tak potřebná k tomuto oboru? Pokud nechcete být ajťákem, takovým tím lepším údržbářem, co vyměňuje harddisky, monitory, klávesnice a myši, pak bez matiky nedáte ani ránu.

hodnocení

0x

Písnul jsem synovci co dělá strojní průmyslovku, a má matiku 4x týdně plus hodinu deskriptivní geometrie. Takže to bude plusmínus všude stejný a IT není až takovou výjimkou.

Znalost matematiky a programování spolu souvisí opravdu jen nepatrně.

luke237
Znalost matematiky a programování spolu souvisí opravdu jen nepatrně.
Za tohle vas tady asi utlucou :D
On je opravdu rozdil programovat nejake programy typu housky na krame nebo navrhovat optimalizovane vypocetni algoritmy. Kazdy clovek, ktery ma nadbytek vypocetniho vykonu muze naprogramovat cokoliv. Kdyz se ale hraje o kazdy takt procesoru, tak tam se jasne ukaze, kdo si umi dat 5 a 5 dohromady.

Dělám programátora 18 let, tak asi vím, o co jde :) ani to, o čem píšeš, nemusí až tak souviset s matematikou :)

jirbar*

S matematikou minimálně souvisí schopnost logického myšlení a bez toho se infomatik neobejde.

doplněno 17.11.12 22:18:

Koukám že se opakuji co napsal "volvet". Sám jsem informatiku a vše okolo Hardware a Software nikdy nestudoval (až na nějaký ten týdenní kurz) a taky jsem se s tím pár let živil tak vím o co jde.

mowla*
hodnocení

0x

Studuješ druhým rokem informatiku a nerozumíš důležitosti matematiky pro tento obor? No - tak na té škole asi opravdu nemáš co dělat... BTW - jaký obor děláš?

Jak chceš - třeba - bez matematiky programovat? Jak chceš - třeba - bez matematiky projektovat (program, síť, DB)?

Prozraď mi, co si tak představuješ, že bys po úspěšném absolvování té školy mohl(a) dělat...

doplněno 17.11.12 17:06:

OK - kámoš zřejmě umí slušně nějaký zazyk a programuje přesně podle zadání - nevymýšlí program, ale jen jej přepisuje do jazyka a ladí tento přepis - není programátor, ale kodér... Ke kódování - v zásadě, nepotřebuje ani tu logiku (snad kromě elementární), protože program (pokud jde o funkčnost) má v zadání popsán do nejmenších detailů... "vydělává slušný prachy" - každopádně ´o kus´ méně, než programátor - dělá to, čemu se každý programátor vyhýbá (rutinu - piplačku)... ;)

Aby mohl program - dobrý program, vymyslet, matematiku nutně potřebuje - nejen "2 + 3", ale kombinatoriku, statistiku (a to minimálně)...

volvet

Já nevím, mám kámoše co se živí programováním docela slušně. Vystudoval SŠ a protože si doma programoval jako samouk, tak se rozhodl studova vyšší odbornou v oborou informatiky. Přijímačky udělal dokonce z matematiky i když byl naní prej dost blbej, ale ty příklady v přijímacím testu byly spíš než o matice o logice. Asi po roce a půl toho nechal právě kvůli matice. Teď pracuje u softwarové firmy a programuje různé databáze, sítě apod. a docela úspěšně, vydělává slušný prachy, ale myslím, že matiku umí, je tu fakt základní nic víc. Tak že já myslím, že na programování je spíš než matika potřeba logické uvažování. Teda usuzuju podle kámoše.

Programování není žádná matematika.

doplněno 17.11.12 20:00:

Samozřejmě v čirším smyslu tu matematiku potřebujete, v tom má Figurek pravdu.

tomasgulas
hodnocení

0x

To je snad jasné, ne? Rozlož si slovo informatika a co tam je skryto? MATIKA! *smich* S tím si nezahrávej.

ucitelkamarie
hodnocení

0x

"Ach tuhle tu otázku mi pokládají žáci každý den ve škole " Matika patří do INFORMATIKY ..Matika ti procvičuje mozek a když si na škole už 2.rokem to by nemohlo bejt zas tak obtížné ta matematika ,ALGEBRA ,GEOMETRIE A ARITMETIKA mají něco zpolečého že musíš při všem uvažovat a to dělej potom bude matematika velice lehká! Dej natyhle slova a každý den si matematiku procvičuj :))

hodnocení

0x

Znalost matematiky znamená umět abstraktně myslet, což je v IT technologiích (zejména při jejich tvorbě) nezbytné. K abstraktnímu myšlení se zapojuje velká část mozkových buněk, takže ženy s menším mozkem mají potíže :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]