Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je mi 13 a mám problém!
Je moc špatné, že nechápu nějaká slova? Jako např.: Ty staré, které se teď moc nepoužívají...
nejsem jako (asi) blbá, mám docela dobré známky ( 1, 2 ,3 )...
Mám pocit, že to mým přátelům vadí!
Je to opravdu špatné nevědět tyto nějaká slova?!
Předem děkuji za odpovědi!...
Žádný člověk asi nezná úplně všechna česká slova. Já se třeba se slovem jícha potkala až někdy v padesáti letech. Existují slovníky - knihy. I na internetu si můžeš neznámé slovo vyhledat. Potom je ovšem potřeba si to pamatovat. Pro bohatou slovní zásobu je potřeba hodně číst. Kvalitní literaturu. Nechci tě podceňovat, ale třeba časopis Bravo tě v tomto směru moc neobohatí. Dobré jsou pohádky. To není výsměch, že bys byla malá holka, pohádky je občas příjemné číst i v dospělosti. Tam můžeš najít výraz - krumplované šaty. Krásné slovo, krásné zdobení textilu drahým kamením nebo dnes barevnými sklíčky.
Napiš, kterým slovům nerozumíš. Potom budou odpovědi konkrétněšjí a více ti pomohou.
Take bych se primlouval za cteni vice knizek. Nejen, ze clovek narazi na slova, se kterymi by se normalne nesetkal a rozsiri si tam slovni zasobu, ale dozvi se i neco zajimaveho. Facebook opravdu neni zdroj informaci, at ti spoluzacky rikaji, co chteji. Pritom na Internetu je takovych zajimavych stranek, pri jejichz cteni se clovek opravdu neco dozvi
Ze neznas nektera slova je normalni. Za prve je ti teprve 13. Cim budes starsi, tim vice slov uslysis a budes pouzivat. Za druhe - cestina ma neco kolem 250 tisic slov. Dospely clovek jich bezne pouziva 10-40 tisic (podle toho ktery). Rozumi dalsim par desitkam tisicu (ale normalne by je nerekl a nepouzil). Z toho plyne, ze nikdo nezna vsechna slova. Take uz nejsem nejmladsi a slova "jícha" nebo "krumplovane" jsou nikdy ani neslysel, takze netusim, co znamenaji. Zato vim, co je to "krimpovane"
Zkus nám ukázat nějaké příklady, skutečně hodně záleží, čemu nerozumíš. Pojem "tyto nějaká slova" je nejen nesprávný, ale hlavně velmi široký, každý z nás si pod pod tím představí něco jiného. Chceš-li znát konkrétní názory, dej konkrétní příklady.
Rozhodně pracuj na rozšiřování své slovní zásoby. To jde skutečně nejlépe četbou kvalitních knih. Pokud narazíš na slovo, které neznáš, a které nedovedeš odvodit z kontextu, jeho význam si zjisti. Můžeš se zeptat např. někoho z rodiny, nebo vyhledat na internetu.
Pokud tvým přátelům vadí, že tahle slova neznáš, tak to moc dobří přátelé nebudou.
Velmi pochybuji, že by dnešní mládež hromadně znala slova souvrať a capouch.
Pokud někdo pochází ze statku, ale spíš z rodiny, kde se ještě hospodaří s koňmi, tak může znát slovo souvrať. Je to místo na konci pole, kde se kůň obrací. Význam se na internetu dá najít.
Capouch jsem slýchala jako děcko. Když jsem zlobila, byla jsem pro některé sousedy protivný malý capouch. Ve skutečnosti jde o slovo sopouch, díra do komína, někdy také sopečný jícen. Význam se dá najít na internetu.
Jářka má zřejmě být jářku, je to já říkám. Řku = říkám.
Cajk je hovorový výraz pro nářadí, z němčiny. Také se běžné říká, že je něco v cajku. Myslí se, že je to v pořádku. Pravděpododobně tam bude vliv zmíněného nářadí, je to opracované, hotové. Ale mohu se mýlit.
Báchorku jsem na internetu ani nehledala, toto by mládež mohla znát, je to pohádka. Myslím, že kniha Národní báchorky od Boženy Němcové by měla být v každé rodině, kde jsou děti.
Shrnu to - já bych ti nic nevyčítala, jen báchorku ano.
Bimbam -
@ja - báchorka by ti měla být jasná. A měla bys být pečlivější, když tato slova opisuješ.
Pod tohle bych se mohla podepsat.
Až na tu báchorku to nejsou až tak obvyklá slova, některá neznám ani já, ono vždycky někdo z města zná něco, co neznají lidi z vesnice a naopak. Kamarádka z vesnice (dospělá žena) například nevěděla, co jsou stoupačky. Proště proto, že to nikdy nepotřebovala.
Dobří kamarádi ale takovéto neznalosti nevyčítají, vše ochotně vysvětlí, nebo aspoń poradí, jak s nějakou slabinou bojovat, to si pomatuj.
Hodně slov poznáš četbou. Často si je dáš do souvislostí a pochopíš sama, co znamenají. Vybírej si knihy od J. Š. Baara, A. Jiráska, nebo třeba K. V. Raise. Řada se třeba dnes už nepoužívá.
Třeba jídla: toč, kuba, přesbidlo, vošouchy, pekáčky...Třeba pečený morák nebyl kocour, jak by se mohlo zdát, ale krocan.
Oblečení: mezulánka, fěrtoch, šněrovačka, kanafaska..., u chlapců třeba koženky, nebo vydrovka.
U polních prací: jařmo, rozsívka, kletě pluhu, prkeňák, ručka, chomout...
Já mám problém opačný. nerozumím často tomu, co vidím dneska. V posledním letáku TESCA je na titulní straně nabídka: Celebrations. Za 174,50. Nic víc. A tak si lámu hlavu, co to jen může být - konzerva, krém na boty, paštika, pleťová maska, nebo dokonce hokejový puk?
Podle názvu to bude něco extra - pro CELEBRITY.
Podle toho žaludu nahoře bych tipovala něco pro zvěř, že by pro kance? Ti žaludy rádi.
Prostě zákazníka si řetězce natolik váží, že jim ani nestojí za to, aby česky napsali k obrázku, co že to vlastně je. Jaga.
Jago, pobavila jste mě :D Jsem mladá a stejně jsem netušila, čekala jsem sladké podle bonbonků, které jsou vidět na předku té pixly. Nedalo mi to a dle anglické Wiki je to kolekce bonbonů v krabici, vlastně jsou to miniatury věcí jako Mars, Snickers atd. ( viz en.wikipedia.org/... - nejde ani tak o článek, ale o obrázky)
"jářka", pokud vím, není, je tvar "jářku" což je zkrácenina ze slov "já řku" tedy já říkám...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.