Klidně prodám, láhve špuntovat asi nebudu. Akorát, jestli se Vám to vyplatí . Počítám tak s cenou 50 Kč a doprava by to dost prodražila. Jedině snad, jestli nejste ze Zlína.
Korkové zátky, špunty, se povaří ve vodě, špuntovač se nasadí na láhev, špunt se vloří do horního otvoru a nárazem na píst se zarazí do láhve, zvané flaška. Víte, že bazmek jsou vlastně dvě maďarská slova? Kolegyně se červenala, když mi to překládala. . . . mě.
doplněno 04.12.12 12:24:
Laďo, jak se řekne nejsprostějším slovem "soulož"? Převézt na sloveso, rozkazovací způsob v 2 osobě. A za to "mě" :D
ladaadal*
babčo, to ses nám nějak zasekla. Jinak hezký návod na použití, ale co to teda znamená v maďarštině? Když řekneš A, měla bys říct taky B.
ladaadal*
No babčo, ty čuně..
A já si vždycky myslel, že je to neco jako serepetička, udělátko, případně sajrajtděl.:D
Přesněji řečeno bazmek není nic, ale je to zkomolenina ze spojení slov basz (čti bas) = je..t; tedy, přesněji, jde o třetí osobu jednotného čísla; ono v maďarštině se jako základní tvar neuvádí infinitiv, ale kmen, tedy viz výše. . Infinitiv se obecně tvoří příponou -ni, čemuž by odpovídalo baszni, ale mám silné podezření, že se zde jedná o ikové slovesi s infinitivem baszik _ co na to kolegyně, milá babkazov?. No a to druhé je obyčejné me = mě, mne.
aroff
Bazmek není sprosté slovo, znamená to jen jakési "udělátko".
Neplést si se slovem bazneg, co si ještě tak z vojny pamatuji tak kluc maďaři to používali ve spojení je*at, poje*at atd. Překlad do češtiny asi není potřeba.
Né vážně, dnes se to používá pro růná "udělátka"pro který člověk nezná přesné pojmenování a funkci jako v případě dotazu. Je to asi tak sejně neslušné jako vyfikundace.
To jsme se dostali od natloukače špuntů ale úplně někam jinam. Fajne! Fajne a pjekne!:D
ladinpraha*
Moje rodiče jsem nikdy neslyšel vyřknout sprosté slovo. A slovo bazmek běžně používali. Podle mě je bazmek věc, jejíž název neznám nebo si na něj honem nemůžu vzpomenout. Pro udělátko, tedy nějaký samodomo přípravek, pomůcku, výrobek se u nás vždycky používalo slovo forichtung.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.