Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpouštíte, zapomínate, mstíte se?

Od: cernobila* odpovědí: 18 změna:

Jak se vyrovnáváte se zlými lidmi kolem vás? Zvlášť těmi, kteří vám ublíží? Já si do jisté míry mohu říct, že taky nejsem úplně svatá, jenže někteří lidé jsou schopni mnohem většího zla než já. Lidé mi dnes přijdou mnohem připravenější druhým ublížit, zvlášť když jsou v hlavní roli peníze.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

1x

Nevídám se s nimi, přerušuji veškeré kontakty. Naštěstí rodina je v pořádku, jak píše Krkovička, tam to bývá nejhorší.

NVětšinou se nemstím, už se mi hodněkrát osvědčilo, že zákeřný zlý člověk se odrovná sám, naposledy minulý pátek. Ono na každou "svini" se voda vaří.

Nezapomínám, protože to jaksi neumím, a odpouštím jen v případě, že se jedná o hloupost nebo neúmysl.

krkovicka*
hodnocení

0x
Milá černá a bílá,musíme spolu jít na kafe,mnoho bych mohla vyprávět;)
Víte co je opravdu zlý?Když zradu provedou nejbližší z rodiny.Kdy to pokaždé z Vás vycucne energií a chuť v něčem pokračovat.Mstít se,možná a jak komu.Zapomínat,nikdy!Odpouštět,za hodně dlouhou dobu.
doplněno 12.11.12 13:48: Ono stačí málo.Třeba nepoloženy hovor s otcem.Kdy slyšíte jak se o Vás a vaší rodině hrubým a sprostym způsobem baví.Přitom Vás ujišťoval o nehynouci lásce...Kdy pro mámu jste zapomenuta,protože je sobec.Kdy jste tak naivní a pomůžete někomu ze srabu a pujcite,ale když vy potřebujete,tak nic a ještě se domáhate svých peněz-těžce vydřené.Poslední zmínka je od kamarádky-kterou bych na rukou nosila,dychala...teď už ne.V březnu prodala byt za mega.Šla do podnájmu.Koupila vše od píky.Oblečení,notbuky,plazmy a nevím co ještě a v září byla schopna vám ukrást bezmála 8.000,- za prvé,hlava mi z toho nebere,proč to udělala-když má(měla) milion a proč zrovna mě.Teď hrozí že půjde pod most.Z vlastního do podnájmu.Jen blbec-tak ať se jí daří.Za to jaká je.Že jsem to nevěděla dřív.

daniell*
hodnocení

0x

Duloežitým životním pravidlem je mstít se jen těm co jsou opravdový nepřátely , neotačét se zády k těm co ti hodně pomohli a neubližovat těm co jsou přátely a hlavně nezapomínat protože když zapomenem tak se budou opakovat chyby. Nikdy neodpouštět těm co hodně zradily! Dobré přátele si držet a na špatné nezapomínat ;).

doplněno 12.11.12 13:41:

ale jak se říká na každou svini se najde řezník , na každého jednou dojde a nepřítel mého nepřítele je můj přítel . *frajer*

tecr*

A není snad lepší odpustit všem, každýmu jedinýmu? V čem jiném byste projevil lásku k druhým, když toto byste opomenul. ;)

hodnocení

0x

Odpouštím, nikdy se nemstím. Když mi někdo ublíží, v klidu mu/jí vysvětlím, že se s ní/ním nechci chvíli vídat. I tak ale když se náhodou potkáme, jsem milá a necítím zášť.

hodnocení

0x

Možné řešení by mohllo být: Nevšímat si špatností, jako by jse o nich nevědela a neslyšela je. Odůvodnění: Když se budete vztekat,budeli Ván to vadit, tak jste přesně splnila představy a úmysl škodiče. A to jej uspokojí. V opačném případě musí být sám zněklidněn, naštván, že se mu to nepodařilo.Ve zválšť závažných případech jsou k dispozici zákonné postupy. - miro

artik*
hodnocení

0x

ne , ne , ne *smich*

hodnocení

0x

Mstivá nejsem, odpustit umím, zapomínat neumím. Naučím se ignorovat, nebo si držet odstup. Hlavně neplýtvám energií na to, abych se ráchala v nějakých křivdách. Když je někdo opravdu zlý a neurvalý, odkáži ho do patřičných mezí a dál se jím nezabývám. Když však takový člověk přijde a hledá u mne pomocnou ruku, neodmítnu. Sám se sebou ať se každý vyrovná sám. Nejsem ničí soudce, ono na každého jednou dojde a každý nakonec dostane tolik, kolik si zaslouží. Když někdo ublíží a opravdu hodně zraní, mrzí to, ale spíš přemýšlím o tom, co ho k tomu vedlo a zda jsem opravdu zavdala příčinu...Vezmu si z takových situací ponaučení a podle toho se chovám. Nejvíc asi zamrzí, když člověk ztratí důvěru v druhého...S tím se srovnávám opravdu dlouho, protože někdy se důvěra u určitého typu lidí, obnovit prostě nedá...

Ach, konečně nějaký takový příspěvek. *ua**hej*Lidi jsou na sebe dneska hrozně zlí, nevěří si, mstí se atp. A ti, kterým bylo takto ublíženo se pak chovají stejně...

hodnocení

0x

Ale jo. Odpouštím, ale rozhodně nezapomínám. Dvakrát do jedné řeky už nemíním vkročit...

ron*
hodnocení

0x

Vyrovnávám se s tím těžko. Křivda od jiného člověka většinou hodně a dlouho bolí, těžko se dostává z myšlenek. Odpouštím, ale zapomenout nedokážu a nechci. K člověku, který mi ublížil už se chovám velmi ostražitě a velmi chladně. Ale nemstím se, to bych byla stejná nebo horší než oni.

hodnocení

0x

Odpouštím (jak co), ale nezapomínám. To je mnohem horší než neodpouštět a zapomínat. ;)

hodnocení

0x

Já se málokdy trápím. Ale vztekat, to se dovedu. Zuřím chviličku a pak už nevím. Život je příliš krátký na to, aby si člověk zaplácal hlavu a srdce utrpěnými křivdami a pomstou. Všecko se každému vrací, s větší razancí. Karma se tomu říká? *placni* Je však pravdou, že se mi spousta věcí v paměti vrací a já to vyprávím, jako by se to stalo někomu jinému. Ale už necítím bolest, křivdu. Je to jen příběh.*nevi*

tecr*
hodnocení

0x

Nejlepší je bezevšeho odpustit, prominout, zapomenout a nevracet se zpátky k tomu. I když je to mnohdykrát nemyslitelné a nepředstavitelné rozhodnutí, přesto je to to nejlepší řešení, jaké můžeme udělat. Koneckonců jsme lidi a lidi dělaji chyby, ač vědomě nebo nevědomě.

Když to převedu na druhou stranu, tedy na Vás - představte si situaci, kdy jste vědomě nebo nevědomě ublížila nějaké Vaší dobré kamarádce. Prvně Vás to třeba ani nemrzí a myslíte si, že jste v absolutním právu (jak už to tak v běžném životě bývá :)), a tak se pohádáte a nějakou dobu nejste v kontaktu. Po nějaké době, po pár týdnech, měsících, možná letech si po postupném přemýšlení nad tou událostí uvědomíte, že vlastně Vaše kamarádka měla pravdu, udělala danou věc správně, nebo zkrátka chyba byla na Vaší straně. V tu chvíli byste nejradši ihned zajela za kamarádkou, za vše se jí omluvila, řekla, jak jste si myslela, že vše bylo, a jak to vidíte teď, a poprosila ji, jestli by Vám mohla danou věc odpustit, že Vás to moc mrzí.

- A teď tu máme tu onu situaci - odpustit, nebo zůstat zahořklá? Zbytečně si nechat život provázet takovými nepříjemnosti, nebo raději odpustit, zapomenout a začít s kamarádkou nádherný vztah, třeba i lepší než doposud?

Nemusí se jednat o ten případ, kdy dotyčný prosí o odpuštění, ale není lepší mu odpustit i tak? Jak jinak v této situaci projevit lásku k druhému, ostatní si toho na Vás jistě budou vážit. ;) Jen se nebojte a vzhůru do toho.

hop®
hodnocení

0x

Nemstím se, nezapomínám. Někdy odpustím, někdy dotyčného člověka navždy vymažu ze svého života...

hodnocení

0x

Asi jsem velká potvora, ale: nezapomínám, neodpouštím. Budiž mi ke cti, že se ale ani nemstím.

Ono se říká něco o božích mlýnech, či o svini, na kterou se vaří voda. Tak je docela klidně možné, že se to vrátí i bez mého přičinění. Jaga.

noviny*
hodnocení

0x

Četl jsem nádhernou definici odpuštění: "Odpustit znamená vzdát se veškeré naděje na lepší minulost." Ano, něco v naší minulosti nebylo, tak jak jsme si přáli, ale pokud to nedokážeme odpustit (sobě nebo někomu jinému), trápime se tou špatnou minulostí i dnes. Ale když překonáme sami sebe a rozhodneme se odpustit, tak říkáme: "Nezajímá mě, jak špatné to bylo. Jsem teď a tady a budu se snažit, aby budoucnost byla lepší." Nesouhlasíte se mnou?

lidus*
hodnocení

0x

Odpouštím ale pamatuju si a v poslední době jsem mstivá, nejde o peníze ale za roky nashromážděnou nenávist k jisté osobě co bych ji ani vodu nepodala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]