Nejste přihlášen/a.
necháváte jí stále na podstavci? já jo ale ted jsem byl na ubytovně a tam jsem byl upozorněn že po uvaření vody jí mám z podstavce sundat že by prý mohla např.hořet kdyby na ní byla techn.závada,tak mě zajímá jak to dělají ostatní
Před pár lety přišel kolega pozdě do práce a omlouval to tím, že musel hasit hořící kuchyňskou linku právě od konvice, odložené na stojanu. Já osobně jsem byl u toho, když se konvice, stojící na podstavci, samovolně zapnula. A nebyl to žádný laciný šunt. Kdyby v ní nebyly voda, byl by problém. Dcera mi takhle jednu konvici zničila. Taky mě považovala za paranoika a prázdnou konvici i přes varování nechala na stojanu (k požáru naštěstí nedošlo). Takže pokud si nechcete způsobit problémy, respektujte nařízení ubytovatele.
My necháváme na stojanu, ale vše je s dalšími spotřebiči zapojené tak, že fungují jen když je rozvícené světlo v kuchyni, když se světlo vypne, vše se vypne, přesně proto, že se už stalo, že v noci konvice vařila bez vody, naštěstí se na to přišlo včas..
Dopuručila bych toto
Správně je odpojit od sítě (vytáhnout ze zásuvky nebo zásuvka s vypínačem). Samotné sundání nesttačí, občas zahoří nejen konvice, ale i ten samotný podstavec.
Správné je i vytahovat televizi ze zásuvky, vypínat vodu na pračce po vyprání, myčce taktéž...
Ale kdo to tak dělá? Stát se může všechno a kdykoliv.
no právě - z bezpeč.hlediska by se toho měla dělat spousta, ale kdo to dělá? já všechno vypínám ze zásuvek jenom když odjíždím na delší dobu, jinak to neřeším... ![]()
Dle statistik mají rychlovarné konvice největší podíl na požárech domácností, ale asi hodně záleží na vyrobci, správně má být konvice vybavena dvojím termostatickým vypínáním, jedno když se voda vaří a jedno když teplota tělesa přesáhne nějakou teplotu hodně nad 100º C. Mohlo by se zdát, že dvakrát jistit by stačilo, ale stačí aby nebyla v konvici voda a ten první termostat nezafunguje neboť je ofukován vodní párou, pak už stačí aby selhal ten druhý termostat a neštěstí je hotové.
Jednoznačně a to na základě protipožárních předpoisů, se musí rychlovarná konvice sundat z podstavce, nebo v opačném případě, vytáhnout ze zásuvky. Sundání z podstavce však úplně stačí.. Je to vždy předmětem kontroly..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.